Ga naar inhoud

permanatuurtuin

Members
  • Aantal items

    741
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Hulsberg
  • Beroep
    Docent soortenkennis, botanie, natuurbeheer...

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. We zijn weer op tv geweest. Nu op L1 bij het programma Natuur en Zo. L1 is een locale tv zender. Ze hebben een super leuk filmpje gemaakt. We hebben een natte en vrij frisse zomer gehad. De tomaten waren een ramp en de aardappels waren vroeg gedaan. We spuiten niet dus phytophtora had ze snel te pakken. Gelukkig hebben we met name redelijk resistente rassen. Door het natte weer hebben we wel weinig water hoeven te geven en groentes die meer water nodig hebben hebben het goed gedaan. De kolen bijvoorbeeld waren en zijn super. Nog wat leuke foto's.
  2. Ligt eraan wat je koopt he. Soms krijg je iets anders dan wat je dacht gekocht te hebben. Soms zit er echter echt iets leuks tussen en soms kun je er ook prima zelf zaden van oogsten. Maar goed ik koop zelf liever niks bij deaflora, want ze lichten je al snel op.
  3. Deaflora. Ze zijn wel duur en de kwaliteit is matig.
  4. De boompjes moeten minimaal 2 meter hoog zijn. Ik denk zelf wel dat ze zelfbestuivend zijn. Ik probeer ze wel kruis te bestuiven, maar prima bloeit in verhouding eerder dan de andere rassen. Stuifmeel ruilen is denk ik lastig, want volgens mij is het stuifmeel maar kort kiemkrachtig. Verder moet de plant gauw 3-4 jaar staan voordat je een vrucht kunt verwachten en ze moeten niet te droog staan, want dan stoten ze de vruchten ook af.
  5. De bessen zijn zuur en ik heb ook grote struiken (richting 1,5 meter hoog), maar ook die zijn niet heel productief. Het zijn niet de hoeveelheden die je er in het buitenland aan ziet hangen. We hebben ook moderne rassen, maar deze struikjes zijn nog te klein om eerlijk te beoordelen. Persoonlijk vind ik Sjef van Dongen soms wel heel positief, wat waarschijnlijk komt omdat hij zijn producten toch meer aan waarschijnlijk kleine en goed betalende afnemers kwijtraakt. Maar goed wanneer deze zouden toenemen dan zie ik ook kansen. Ik zie soms filmpjes op youtube over bv. amandel en abrikoos, waar je een handvol vruchten ziet hangen en dat er wel heel positief over gesproken wordt. De Amandel 'Robijn' is zeker productief, maar het zijn hele kleine nootjes, dus je hebt super veel nodig om een beetje te hebben.
  6. Ik blijf het een prachtige toevoeging aan het voedselbos vinden, maar ik denk dat de grote oogste die in koude landen bereikt worden niet realistisch zijn in Nederland. Zeker niet in Zuid-limburg. De winters zijn gewoon te warm en via youtube heb ik gezien dat in zone 7 de bloemtakjes in de winter toch schade oplopen, met als gevolg dat je minder oogst heb. Sommige rassen lijken duidelijk gevoeliger. Je hebt wee types. De meer breed uitgroeiende rassen, met iets breder blad en meer gedrongen dikke bessen. Deze planten lijken bij mij gezonder en productiever te zijn (Zuid-Limburg). En de meer omhoog groeiende rassen, met een iets smaller langwerpiger blad en meer lange bessen. Tenminste bij deze rassen zie ik tot nu toe meer takjessterfte. Als ik zie waar mensen succesvol de bessen telen dat hebben we het over zone 5 tot maximaal 6. In mijn optiek is er genoeg oogst voor eigen gebruik, maar wanneer je ze commercieel wilt telen dan denk ik dat de kans klein is dat dit in Nederland gaat lukken. We hebben dit jaar redelijk wat bessen hangen. Meer dan vorig jaar, maar bij lange na niet zoveel, als wat je er in het buitenland aan ziet hangen. In Canada heb ik gezien dat ze schelpengruis onder de bessen leggen. Dit leek heel succesvol. Ze lijken echt kalk nodig te hebben.
  7. Het staat er allemaal mooi bij. Ik vind onsterfelijkheidskruid zoet. Hij smaakt naar komkommer, maar lekker is hij ook niet echt. Bij ons is hij ook niet dood te krijgen, hoewel je wel de juiste plek voor hem moet zien te vinden. Bij ons is dat op een bak op een balkon. In de vollegrond zou hij niet lukken. De Pawpaw heeft een veel diepere pot nodig. Hoewel je hem beter direct in de grond kunt zetten. Je moet dan koper om de stam doen, zodat de slakker er niet bij komen, want hij is nog wat klein. Misschien bescherming geven tegen de zon en veel water geven, zodat hij altijd in vochtige grond staat. Mijn tomaten zijn nog lang niet zo mooi. Het beginnen net mooie plantjes te worden. Ik moet ze eerst nog oppotten en dan optelen. Gezien alles wat we zaaien stel ik tomaten altijd wat uit. Ik trek ze op tot eind mei-begin juni in de kas en plant ze daarna buiten uit (zetten ze bij mij beter vrucht).
  8. Wij hebben nog geen regen gehad. Je hebt geluk. Zolang het water er niet langer dan 2-3 dagen staat zou ik me niet te veel zorgen maken. De planten inderdaad beter op een lichte verhoging telen, wanneer je in de zomer ook problemen met water hebt.
  9. Dank je wel allemaal. De zwarte dingen op de bijenkasten zijn sloten, zodat de bijenkasten niet zo gemakkelijk gestolen kunnen worden. We horen toch af en toe dat bijenkasten, met bijen, gestolen worden en dat is met deze sloten en alle andere beschermingen lastig. We hebben toch vaker mensen die inbreken en we zijn al vaker dingen verloren. Soms is het wel een beetje omslachtig, maar ik slaap er wel rustiger door. We genieten er natuurlijk ook van. Ik vind het werk overigens leuk, dus ik haal er ook voldoening en plezier uit.
  10. We hebben gelukkig de aardappels in de grond. We hebben 110 meter gezet. Vorig jaar hadden we ook zoiets. We eten met 6-7 personen van de aardappels, dus we hebben aardig wat kilo nodig. Hopelijk blijven de woelratten er redelijk vanaf. Om de pootaardappel wat beter te beschermen hebben we ze wel in kippengaas beschermd. Vorig jaar was er toch redelijk wat uitval doordat de woelrat pootaardappel na pootaardappel opat voordat de aardappels gevormd waren. Dat kan nu hopelijk niet meer. De planten zullen er gewoon zonder problemen doorheen groeien. Het oogsten zal wel lastiger zijn, maar dat vinden we niet erg, zolang we maar veel aardappels krijgen. We hebben ze nog lang niet zo mooi staan, zoals sommige foto's die ik hierboven gezien heb. De meeste pootaardappels waren van aardappels van vorig jaar, dat gaat al jaren goed. Die hebben we onder de grond overwinterd. Ik denk dat we ongeveer 50 meter aan gekochten pootaardappels hebben.
  11. Sommige rassen lijken wel vorstgevoeliger. De mieren zitten op de nectar. Tenminste ik heb nog nooit bladluizen op jujube aangetroffen (heb toch al ongeveer 8 jaar jujubes).
  12. Bij mij is Benedicte de moeite waard. Hij krijgt toch vrij heftig krulziekte, maar meestal hebben we toch een aantal hele mooie vruchten. Je moet geen kratten verwachten. Avalon Pride lijkt ook de moeite waard, maar de vruchtzet lijkt tot nu toe minder. Dat gezegd de boompjes staan ook nog niet lang (oudste staat derde jaar). Volgend jaar is hier een beter oordeel over te vellen.
  13. Ze bloeien op 2jarige takken, maar het duurt ook wel even. Zes jaar is vrij normaal om te wachten. Verder bevriezen de uitlopende knoppen gemakkelijk en dan krijg je dat jaar geen bloemen meer. Op het platteland is oogst niet snel te verwachten, tenzij je kunstmaatregelen neemt. Tot nu toe heb ik nog uitloop met knoppen die goed zijn, maar het duurt nog wel even en meestal krijgen we nog wel een goede nachtvorst voor ijsheiligen.
  14. We schieten lekker op. Hopelijk krijgen we wel wat regen, want de bodem begint alweer droog te worden. We hebben ongeveer 110 meter aardappels staan. Hopelijk is dat genoeg om straks even mee vooruit te kunnen. Vorig jaar hadden we ook ongeveer zoveel staan en daar hebben we lang van genoten. Verder al heel wat meters prei en ui staan. Hopelijk krijgen we in de vakantie nog de knolvenkel gezet. De wortels en nog wat zaken staan er ook mooi bij. Verder veel opgepot. Het is vooral nog wachten tot ijsheiligen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...