Ga naar inhoud

henkg

Moderators
  • Aantal items

    4909
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Over henkg

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zeeland (regio Tholen)

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. In mijn voortuintje staat een rode Boskoop en een Schone van Boskoop (beide goudrenet). Vorig jaar was de oogst redelijk. Niet heel goed, door enorm droog weer, en zeer matige verzorging. Te weinig water gegeven, te weinig mest. De oogst 2022 was wel perfect. Toen had ik ze beter verzorgd: Incl. de iets latere napluk ca. 35 kg Rode Boskoop, 25 kg Schone van Boskoop. Dankzij het goede weer en goede verzorging waren ze beide heel fors aan de maat, sappig en echt heel zoet, met toch nog een zuurtje. Vooral de rode Boskoop is perfect voor bereidingen (sap, appeltaart, wijn), en zeker ook als handappel. En nu, vandaag, een voorbode. Weliswaar zonder enige garantie op een mooie oogst: ^ Links de Schone van Boskoop. Rechts de rode Boskoop. Laagstam, nu 7 jaar oud. Plan was om er mooie leiboompjes van te maken. Maar dat is niet echt gelukt, vooral omdat je dat heel goed moet bijhouden. Dat is niet mijn sterkste punt. Toch ben ik er heel blij mee. (Fruit in je voortuin, in een drukke, stadse straat is wellicht niet aan te bevelen (door teveel wildpluk), maar hier kan het prima.)
  2. Mooi weer, beter dan de dagen ervoor, en de dagen erna (koud en zelfs kans op hagel) Perfecte dag, aangenaam, heel prettig. Dank natuurlijk aan J & J. Was wel weer even een stukje rijden: 210 km enkele reis Maar vandaag rustdag, met de Amstel Gold race op TV. En morgen effe naar België (mijn voorraad Belgische bieren is al een tijdje op). Enkele reis slechts een kleine 40 km.
  3. In dit topic kun je je vragen en / of antwoorden kwijt
  4. Ik neem een appeltaart met (bak)gember mee.
  5. @Lia56 en @angela: Weet ik nog niet. Morgen / overmorgen ga ik verzamelen en klaarzetten. Dan zie ik of er nog iets over is.
  6. Morgenavond sluit mijn winkeltje. Verder zie ik vragen om komkommerplantjes voorbij komen. Het is nu nog ruim op tijd om te gaan zaaien, ik heb nog wat zaad van komkommer Marketmore (= vollegronds-komkommer) over. Houdbaarheid op zakje (van VanderWal) : "1-25".
  7. In mijn planning: a.s. zondag zaaien. Per twee zaden in WC-rol kokertjes, omdat de plant een penwortel zou ontwikkelen. Wat verspenen lastig kan maken. De bedoeling is om ze uit te planten in de volle grond, voor de zaadopbrengst. Daarmee hoop ik een (paar) quinoa-achtige maaltijden te bereiden.
  8. henkg

    Labels/Etiketten

    De markeerstift die Lia gebruikt, blijkt goed bestand tegen weersinvloeden: ^ Gisteren toevallig teruggevonden. Dit label heeft vanaf 15-04-23 hier buiten gestaan / gelegen.
  9. Gisteren (zo 7 april) even op het schor gekeken: Nog geen kiemende zeekraal te zien. Wel dit spul, dat nu op vele plekken opkomt: ^ Lijkt nu nog enigszins op zeekraal, maar is het niet. Waarschijnlijk (klein) schorrenkruid. Dit heel kleine plukje heb ik meegenomen, en opgepot, om later te gaan zien of het schorrenkruid is.
  10. henkg

    Pepers 2024

    Wel of niet toppen? Veel Chinense soorten (niet alle) groeien van nature bossig. Die hoef je zeker niet te toppen. Slungel-achtige soorten (mijn Cayenne-soort): die top ik ook niet , maar plant ik per drie stuks. Bij elkaar wordt het dan wat bossiger. Ik top alleen als een soort te hoog wordt voor binnen, vóór midden mei dus. Te hoog is bij mij > 25 cm, daarna stoten ze hun hoofd. Dan misschien wat vertraging, maar dat is eigenlijk de bedoeling.
  11. Huub, bij mij kwamen de eersten na 20 dagen op. Nog even geduldig wachten dus. O ja: het zijn echte lichtkiemers. Dus in het licht zetten, zaadjes nauwelijks bedekken met grond. Of helemaal niet bedekken, na zaadstrooien enkel met twee vingers over de aarde wrijven en een beetje aandrukken.
  12. @appelvrouw: Knofbieslook: OK @Ciska: Knofbieslook: OK
  13. @Frans en ik kunnen dus de teelt gaan vergelijken: wat is o.a. het beste substraat? Zelf heb ik enkel gewone Fleurella potgrond gebruikt, en een laag kleikorrels onderin. Om te gaan zien of het substraat veel uitmaakt. Voor mij een beheersbaar risico, want ik kan ook dit jaar weer gewoon van het schor oogsten. ^ ma 1 april gezaaid, eerste opkomst vr 5 april. In slechts vier dagen, buiten. Misschien gooi ik er morgen iets overheen, tegen de dan volop schijnende zon. Leuk, die moeilijke klantjes plantjes. Het zal bij Frans wel beter gaan: hij heeft immers ook -een paar jaar geleden- mijn knolselder record verbroken. Morgen ga ik even op het schor kijken, of daar al iets opgekomen is, het begint er tijd voor te worden. @Anna3: zaai-alert.
  14. henkg

    Pepers 2024

    Ik heb vier soorten staan. Hieronder één exemplaar van elk soort. Voor de foto op de catwalk: ^ V.l.n.r. (van zeer heet naar zeer mild). Carolina Reaper red (11 feb); Madame Jeanette (22 jan); Cayenne (29 feb); Jalapeno (29 feb). Het gaat niet snel, op een onverwarmde kamer, wel strak achter een raam op het ZO. Maar snel genoeg. Want het duurt nog 1 1/2 maand totdat ze naar buiten kunnen. Dat is vroeg genoeg om volledig te kunnen oogsten, ook de Chineses (buiten, op een zeer beschutte en zonnige standplaats). (Tomaten zaai ik pas aanstaand weekeinde. Ook omdat het nu, onder de LED-battens en evt. op warmtematjes, even heel druk is met ander spul. Naar buiten en afharden: Hier gaan ze de derde of vierde week van mei naar buiten, liefst als het die week bewolkt is. Alles in 1x. Bij teveel zon hang ik de eerste dagen een groot laken ervoor. En verder zoeken ze het zelf maar uit. Want waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Ik ben benieuwd of er weer mensen zijn die heel binnenkort al dagelijks gaan zeulen. Even naar buiten, toch weer naar binnen, en dat elke dag, wekenlang.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...