Ga naar inhoud

roeier

Members
  • Aantal items

    1475
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Iens

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Gehakseld smijt ik het wel op paden, en ook wel een beetje rond fruitstruiken. Wat ik zelfs ook doe is, als er gehekkeld is, de opgehekkelde dreg in bedden verwerken. Daar zit dus riet + wortels bij, dus dan ben ik het bijna aan het verplanten op de tuin. Maar vermeerderen doet het zich niet en het is ook wel weg te trekken. Het is niet te vergelijken met een lastig onkruid. Als je alleen maar gemaaid riet gebruikt, dus niet met wortel en al uit de sloot getrokken, dan maakt riet wel erg weinig kans. Op zich kunnen water/moerasplanten zich wel een beetje handhaven als ze eenmaal op de tuin groeien. Een gele lis laat ik gewoon gaan, die is wel mooi... 🙂
  2. Meestal splijten ze doordat de droging te snel gebeurt; de schil van het boontje kan dan al behoorlijk droog zijn, en gekrompen, terwijl de massa binnenin nog vochtig is en niet gekrompen. Boontjes drogen ook het best in de schil, zodat de krimping gelijkmatiger gebeurt. De exacte situatie ken ik niet, maar te vochtig lijkt me niet, dan zou je eerder ontkieming verwachten.
  3. Ik vraag me af of het geen lege hulsjes zijn, die kleinere. Als ze plat aanvoelen is het niks, maar ook redelijk grote zaden kunnen lege omhulsels zijn, dat weet ik van Dahlia's, pompoenen, hazelnoten... Met artisjok zaden heb ik geen ervaring, maar ik zou proberen na te gaan of er massa inzit, bij voorbaat zou ik sceptisch zijn bij zaden die er duidelijk als 'minder' uitzien; zouden wel eens niet bevrucht kunnen zijn. Edit om toe te voegen: ik heb één van mijn uitgebloeide artisjok hoofden eraf gehaald - grappig om te zien dat onder dat haar de zaden daar zitten zoals bij een zonnebloem, compleet met variatie in de zaaddikte. Het blijkt vrij makkelijk om de goede zaden eruit te halen: neem een zaadje tussen twee vingers - als je dat zaadje zo plat knijpt, met weinig moeite, dan is het dus niks. Als een zaadje zich niet zomaar plat laat knijpen > oké. Wat niet werkt is ze in water doen om te zien of ze zinken of blijven drijven, dat zou ook moeten werken bij sommige zaden, maar dit bleef allemaal drijven ook de goeie. Ik kwam maar vier goede zaden tegen in de hele bloem, dus weinig. Omdat mijn plant meerdere bloemen had, en jij zei dat jouw plant maar één bloem had, is het maar de vraag of er wat goeds tussen zit. Even knijpen dus. Dit is een stukje van mijn bloem met twee zaden daarin die goed bleken te zijn; één vooraan en één in het midden.
  4. roeier

    Vraag bonen

    Ja, als de peulen al volledig droog en knapperig zijn kunnen ze beter worden geoogst, anders knappen ze maar open, en bij herfstig weer werkt het al helemaal niet om ze te laten hangen. Het kleurverschil is inderdaad wel wat groot, maar ik zou er toch vanuit gaan dat er geen kruising is geweest. Een jaar verschil maakt veel uit, en wat bonen ook sneller donkerder laat kleuren is invloed van licht. En ze krimpen ietsje na verloop van tijd.
  5. roeier

    Vraag bonen

    Kruisbestuiving komt toch echt weinig voor bij gewone boontjes (Phaseolus vulgaris). Wel bij tuinbonen en pronkbonen, maar gewone boontjes hebben als regel zichzelf al bestoven voordat de bloem helemaal opengaat en er een insect bij kan. Logischer is dat de bonen die je hebt geoogst nog niet helemaal droog zijn en daardoor lichter van kleur zijn. Zeker als ze allemaal te licht zijn is er geen reden om aan kruisbestuiving te denken, dat is zó zeldzaam; het gebeurt gewoon niet dat een hele partij bonen is kruisbestoven. Als je hele patrij bonen hebt en van één peul wijken de boontjes af, van kleur of formaat, ja dan mag je aan kruisbestuiving denken.
  6. Makkelijk. Ik heb wel bollen geteeld die 2x de diameter hadden van de moederbollen. Bedenk ook dat als je werkt met broedbolletjes, die piepkleine dingetjes op de bloemhoofden, dat je in een keer kunt gaan van graankorrelgrootte naar kleine volwassen bol - tientallen keren de grootte. Nu is dat laatste niet een eerlijke vergelijking, want er zit wel heel veel samengebalde energie in zo'n broedbolletje, veel meer dan in een gewone teen, en uit een klein teentje haal je niet zo even een knoeperd van een bol. Maar opschalen naar groter is altijd mogelijk, tenzij je bollen al heel erg groot zijn. Genetisch zou iedere Transsylvanian bol gelijk moeten zijn aan iedere andere Transsylvanian bol; klonen van elkaar, dus genetisch zou je exact hetzelfde materiaal nu moeten hebben als van Van der Wal. Als je eigen oogst Transsylvian goed was had je daar beter je pootbollen uit kunnen selecteren. @CherryCharlie, dat zou wel wat moeten worden als het biologisch is. Knoflook houdt op zich wel van volle grond en volle zon, de grootte kan tegenvallen in een pot en als de zon vaak niet op dat balkon schijnt. Als de pot wat aan de kleine kant is, dus snel uitdroogt en bij water geven dan weer heel nat wordt, dan dragen die wisselende omstandigheden ook niet bij. Maar ja, het is de vraag hoezeer je je een buil kan vallen door hier een stuk of wat tenen van een winkelknoflook aan te besteden.
  7. roeier

    Tomaten Topic 2020

    Alleen maar regen nu, en korte dagen. Maar dagelijks zijn er nog tomaatjes buiten te oogsten; ik ben dik tevreden met een seizoen wat in Oktober doorgaat, en dat doorgaan komt vooral door Friesje. Opvallend is hoe weinig de phytophtora vat krijgt op Friesje; die lijkt iets te hebben waardoor die daar beter tegen kan. Wel heb ik een paar aangetaste tomaten gezien, maar de plant die die had ziet er als geheel nog prima uit, en bij dit exemplaar heb ik nog helemaal niets gezien:
  8. @RoosDeTuinier, dat ziet er niet uit als Rose de l'Autrec, meer als een Artisjok type. Rose de l'Autrec is een Creole type, een hardhals, dus in het midden van de bol moet dan een hard stukje zijn wat tot de bloemstengel behoorde. Er zou maar een enkele laag tenen moeten zijn, met strakke velletjes en rose gekleurd. Zo zou het er ongeveer moeten uitzien: https://www.moestuinforum.nl/topic/24325-knoflook-seizoen-2019-2020/page/7/?tab=comments#comment-395749. Dat is een Eden Rose, maar dat komt op hetzelfde neer als Rose de l'Autrec. Ik kan me vergissen op basis van een foto, maar mochten deze bollen van je groenteboer tenen in lagen hebben zitten, dan is de kans groot dat dit een Frans Artisjok ras is.
  9. Forumlid @Kruidenvrouwtje heeft het in 2018 gedaan om in haar oude tuin begin November knoflook te poten en deze vervolgens een maand later te transplanteren naar haar inmiddels beschikbaar gekomen nieuwe tuin. Ik ben maar even niet dilomatiek, maar zoiets is eigenlijk dubbel werk, zonder voordeel (behalve dat je na een maand goed de verschillen in ontwikkeling van je rassen kunt zien). December is een prima pootmaand voor ons, maar veel info over knoflookteelt komt uit Amerika (VS en Canada) waar de knoflook er veel eerder in moet, omdat 's winters de grond maandenlang bevroren is. Als er bijvoorbeeld op de site van Eemlook wordt gesproken van 'onze koude winters' moet je bedenken dat alle beschrijvingen daar overgenomen zijn van Ron Engeland, die in het noorden van de VS zit. Het gaat dus niet over Nederlandse winters en wat daar staat m.b.t. klimaat is niet op ons van toepassing. Ja, tenzij bij ons ook de bovengrond vanaf November maandenlang bevroren is, maar wanneer gebeurt dat nog?
  10. Ik ben gewend te zien dat het binnenste van de pompoen hol wordt en dat de zaden uiteindelijk vrij los komen te liggen. Een goede pompoen rot niet zomaar weg, maar soms zijn ze al groot voordat ze geaborteerd worden door de plant. Als dat niet gebeurt ontwikkelen ze een harde schil en kunnen ze wel wat hebben. Als de vorst eraan komt oogst ik pas. Voor die tijd gaan er ook een stuk of wat in de pan, maar ik zal er nog iets van vijftig hebben liggen, schat ik, dat is bijna alles. Ik heb vooral kleintjes, van een pond tot een kilo en af en toe misschien twee kilo, dan klinkt vijftig als heel veel, maar omdat het kleintjes zijn valt dat wel mee. Van de Moranga Coroa die hier vooraan liggen heb ik er al een paar gebruikt, ik zie dat de exemplaren die er nog liggen nu een rose kleur beginnen te krijgen. Ik zou niet zo gauw een andere pompoen kennen die op deze manier van kleur verandert. Er komen nog altijd pompoentjes bij ook. Deze zijn nog jong, maar groeien goed, en kijkend naar de staat van het blad is dat niet zo vreemd.
  11. In Iens ging het om een redelijk grote bos die er al decennia stond. Niet uitgegraven, maar met plastic zakken bedekt en daar weer gras over. Dat zal in 2019 zijn gebeurd. Dit jaar met alleen gras bedekt, en ik heb weinig meer van de duizendknoop gezien, maar er kwamen nog wel kleine lootjes naar boven zetten. Ik zag dat niet omdat ik er fietsend langs ga. Een buurman van mij loopt er met de hond langs, die ziet het beter en hij trekt er nog af en toe wat uit. Hij is ook degene die zich ermee bezig houdt, maar het valt hem erg mee zoals het gaat. Ik heb vanmorgen zelf even beter gekeken, ja, als je goed kijkt zie je heel sporadisch nog wat boven komen. We moeten het in de gaten blijven houden.
  12. Er is al een onderwerp voor de Japanse Duizendknoop, hier: https://www.moestuinforum.nl/topic/16565-japanse-duizendknoop/. Daar toon en beschrijf ik ook een biologische methode die niet tegenvalt - soms komt er nog wel eens een scheutje boven, dat wel, dus we moeten het in de gaten blijven houden, maar het lijkt onder controle op z'n minst. Verder praten over Japanse Duizendknoop graag in dat onderwerp.
  13. Daar lijkt het niet op, zeker dat blad niet, maar wilgenroosje zal nu redelijk aan het verwelken zijn, terwijl maagdenpalm eerder nu weer zal opleven met vochtiger weer. Maar mogelijk dat SamanthaP het al heeft verwijderd.
  14. @SamanthaP, late reaktie, want een tijdje dit onderwerp niet gevolgd, maar dat lijkt op Grote Maagdenpalm (foto is van iets veraf). Ik denk dat acpronk dat ook bedoelde, in elk geval is Maagdenpalm een woekeraar. Kan goed tegen schaduw en mits het niet al te droog is kan ook in elk jaargetijde wel groen zijn en bloeien. Oké in een groot park, maar ik zou het niet in een klein tuintje willen, want concurreert andere dingen weg op den duur. Kleine Maagdenpalm zou ik iets geschikter vinden, omdat die wat meer een grondbedekker is, maar die is waarschijnlijk net zo woekerend (ik ken uit ervaring alleen de grote). Het is uitheems spul.
  15. Ik denk dat het behelpen blijft in potten; pompoenen zijn daar niet echt geschikt voor. Misschien dat de Moranga Coroa die ik veel heb gezet nog redelijk geschikt is, omdat die de neiging heeft om eerst ter plekke 3, 4 pompoentjes te maken, en dan pas te gaan ranken. Zoals te zien is op de eerste en laatste foto bij dit bericht: https://www.moestuinforum.nl/topic/26234-pompoenen-in-2020/page/3/?tab=comments#comment-408258. Pompoentjes van ongeveer een pond meestal, ik vind ze erg lekker opgebakken in schijfjes. Ik heb net nog een halve gegeten samen met boontjes, dat de pompoen dus een aardappel vervanger is. Ik zou niet direct een andere pompoen durven noemen die ik geschikt zou vinden als aardappel vervanger, maar de Moranga Coroa wel. Als soep heb ik ze nog niet geprobeerd, ze zijn er ook wat klein voor. Baby Boo heb ik wel eens een paar van gegeten, maar ik vond er weinig aan. Sweet Dumpling ken ik geloof ik niet, maar Baby Boo en Sweet Dumpling zijn beide Cucurbita pepo, de soort van de courgettes, ik weet niet of je daar een volle pompoensmaak van mag verwachten. Sweet Dumpling en ook Delicata hebben wel een goede reputatie wat smaak betreft, dus ik neem aan dat ze lekker zijn op een bepaalde manier.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...