Ga naar inhoud

Joep123

Members
  • Aantal items

    248
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zelhem

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Nee hoor, is mijn eigen zaag, deze Husqvarna 545 Mark II kettingzaag | Husqvarna NL
  2. De regenboogforellen doen het goed. Bij watertemperatuur van 5 graden (kouder is het nog niet geweest) eten ze nog steeds veel. Groeien doen ze ook , afgelopen week een forel gevangen die was ontsnapt naar een andere bak. Die was met 15cm aan de kleine kant, heb er ook eentje kunnen meten die dood was gegaan en die was 20cm en dat binnen de 5 maanden. We hebben het hele systeem flink opgeruimd, alle planten afgeknipt en van de gele lis flink wat wortels weg gehaald want die drukt zo'n plastic bak uit elkaar.
  3. Vandaag doorgestookt ,aarbeien eau de vie + pea pod wine + appelcider (allemaal qua smaak niet helemaal raak), tot 83 procent. Voorloop gebruiken we voor producten voor uitwendig gebruik waarbij alcohol nodig is (smeerseltjes enzo). Van het middenstuk hebben we een whiskey gemaakt op de @henkg manier (aanmaak whiskey) en andere deel wordt gebruikt als inmaakalcohol . Als laatste de naloop, die wordt de volgende keer weer meegestookt, is niet bruikbaar omdat er teveel water en andere vervuiling mee kwam.
  4. Nou, ga er maar even goed voor zitten want hier komt de eindconclusie aardbeien eau de vie 2022 😀 Batch 1 : alles mee gestookt, 3x . Smaak is goed, vol , mijn beste eau de vie tot nu toe. Dat het bij de eerste stook aanbrandde lijkt geen noemenswaardig effect te hebben gehad. (Beste! eau de vie = vergeleken met die van pruim en mirabel van vorige jaar dus pas mijn derde poging ) Batch 2+3 : Gezeefde versie, 3x gestookt. Waterig , niet lekker daardoor. Het niet meestoken van de drap zorgt ervoor dat veel van de smaak verloren gaat. Had niet verwacht dat dit zo'n groot verschil zou zijn, schijnbaar wordt er toch nog veel smaak uit de schillen en andere onderdelen meegenomen tijdens de stook. Batch 4+5 : Ook gezeefde versie, suiker toegevoegd en daardoor veel eerder op het gewenste >85% alcohol niveau. Smaak is niet verkeerd maar toch minder dan batch 1 maar wel veel meer dan batch 2+3 . Dus ja, smaak blijft beter behouden bij minder vaak stoken. In theorie zou de beste methode zijn om suiker toe te voegen en vervolgend de drap mee te stoken het beste smaak resultaat op moeten leveren. Blijft valsspelen maar wel interessant om de volgende keer te testen. Er is wel iets anders aan de hand met batch 4+5 wat ik niet kan verklaren. Na stook 2 zat het op 90% maar toch blijft het troebel, het zit nu een aantal weken in flessen en het bezinkt ook niet. Geen idee wat dit heeft veroorzaakt. Misschien toch weer oxidatie uit de ketel maar dat bezonk na een tijdje wel. Ik laat het nog een tijd staan en als het niet bezinkt dan wordt het filteren door actieve kool of opnieuw stoken. Bij opnieuw stoken zal de smaak wel verloren gaan dus liever niet... Hieronder het eindresultaat. Ok , niet echt troebel maar ook niet helder.
  5. Het lukt mij niet om in de vissenbakken Europese meerval en snoekbaars te kweken, althans ze groeien niet uit tot iets waarvan we jaarlijks enkele exemplaren kunnen consumeren. Gestart met het voeren van pieren en later meelwormen erbij, sinds 3 jaar krijgen ze ook droogvoer in een bakje. Het wordt gegeten maar ze eten niet genoeg om goed te groeien. Het ligt aan de beperkte ruimte of aan het soort vis of een combinatie van beide. Het is iig tijd om de conclusie te trekken dat het niet gaat lukken. De zonnebaarzen zijn overigens wel goed gegroeid en zijn ook leuke vissen, ze laten zich goed voeren. Zijn veel actiever dan de andere twee maar geen echte vis voor de consumptie, blijven vrij klein. Wat we zoeken is een vis waar een goede filet vanaf komt. Nu een nieuwe poging gestart. Regenboogforel , de viel bij de eerste selectie af omdat die zich in ons land niet voortplanten. Nu is de tijd om deze tweede keus te proberen. De meervallen hadden twee bakken in gebruik en aangezien er daar toch eentje van dood is zitten die nu met zijn drieën in één bak. Er was dus een bak vrij voor de forel. Op 30 juni 2022 bij een kweker +/- 25 jonge visjes gehaald + bijbehorend droogvoer. De bak maakt onderdeel uit van het systeem met 4 bakken met vissen en 4 bakken met planten om het water te zuiveren. Dat systeem werkt goed en draait al 5 jaar, water blijft helder, ben wel benieuwd of dat ook zo blijft als deze 25 forellen groter worden. Heb een zuurstofbal en pomp voor extra stroming in de bak gehangen, ze willen graag licht stromend water en de extra zuurstof is voor de zekerheid. Ze schijnen heel goed te groeien maar in dit niet verwarmde systeem zullen ze toch één winter moeten overwinteren en zijn dan eind zomer 2023 groot genoeg om te slachten. Dit zijn ze: Inmiddels zijn we bijna 4 weken verder ,goed eten en groeien doen ze zeker. Ik voer ze 3 tot 5 keer per dag het droogvoer en 1 keer per dag wat levende meelwormen. Het zinkende voer wordt door de stroming opgepakt en daar "jagen" ze echt op. Het drijvende voer wordt ook goed gegeten, dat gaat ook op grote snelheid en met een boel gespetter. Dit is toch heel iets ander dan die "slome" meevallen . Een kijker gekocht om hun gedrag onder water goed te zien. Kan het zonder op zich ook wel zien maar hangt nogal van de stand van de zon af, door de glinstering van wateroppervlak is het vaak lastig. Als dit werkt is het gegeven dat ze zich niet voortplanten geen obstakel meer, dan kopen we maar jonge visjes.
  6. Vandaag het vorige bericht over de eerste stook van de aarbeien eau de vie geupdated. Vandaag 2e en 3e stook van de eerste batch (drap meegestookt en dat was aangebrand in de ketel), na derde stookronde was het 85% alcohol. In beide stooks de voorloop en naloop apart gehouden en alleen door gegaan met het meest zuivere product. Dat merk je! Smaak is erg goed en zacht, merk niks van het aanbranden. Naloop ga ik later stoken met de naloop andere batches om te kijken wat er nog van te maken valt. Voorloop wordt schoonmaakalcohol, niet voor consumptie. Dit is het geworden, twee flesjes van 200ml. batch 2 en 3 samengevoegd (geen drap meegenomen eerste stook , dan brandt het tenminste niet aan maar verlies wel wat alcohol en misschien smaak maar dat moet nog blijken). Tweede stook loopt nu, update resulaten later.
  7. 5,5 jaren zijn voorbij gegaan sinds de start van dit topic. We hebben dus al 5 jaar vissen maar nog geen vis gegeten. Helaas een kans om de groei te meten want gisteren lag één van de grootste meervallen dood op de bodem. De andere meerval in dezelfde bak gedroeg zich vreemd, hing scheef in het water en leek naar lucht te happen. Meervallen schijnen weinig eisen te stellen aan de waterkwaliteit dus op zich wel vreemd want de andere vissen deden dat niet. De pomp was verstopt geraakt die dag, zou daar misschien aan kunnen liggen dat de doorstroming niet goed was en afvalstoffen niet werden afgevoerd. Ik weet het niet. Feit is dat er één meerval minder is. Het bleek een vrouwtje te zijn en ze was klaar om eieren af te zetten, misschien was het een probleem dat daarmee te maken had. Ze was 30cm lang en 672 gram, vijf jaar geleden 12cm dus een hele hele langzame groei. Europese meervallen voor consumptie in bakken van 1m3, het wil niet lukken.
  8. Vandaag begonnen met eerste keer destilleren van de aarbeienprut. Batch 1 van 10 liter leverde 3 liter op met 15% = 450ml alcohol Het lukt nu veel beter om een stabiele resultaat te krijgen door niet meer zo te letten op temperatuur maar meer op druppelsnelheid. Het moet gewoon stevig doordruppelen anders duurt het veels te lang. Groot nadeel bleek achteraf te zijn dat de prut aankoekt op de bodem van de ketel en die laag zwarte troep geeft niet alleen een bittere smaak aan het destillaat maar is ook erg lastig te verwijderen. Om van het aankoeken af te zijn hebben we batch 2 van 10 liter gezeefd. Is geen dikke soep meer maar bevat nog wel fijne aardbei onderdelen maar dat scheelt toch enorm. De batch is eerder op het kookpunt en blijkt niet aan te koeken. Nadeel is wel dat de opbrengst lager uitvalt. 1,5 liter van 20% en 0,6 liter van 6% = 336ml en dat is toch minder dan de vorige batch dus er zou in verhouding meer alcohol zitten in de dikkere drap... vreemd. Batch 3 is gezeefd en we hebben de drap laten bezinken en alleen het bovenste deel in de ketel gedaan dus dit is aardig vrij van drap. Dit zit nu in de ketel dus nog geen uitslag. Voeg ik later toe. Update 26-6-22 : is geworden 1,5 liter met 20% dus met afname drap neemt ook de alcohol opbrengst af. Voordeel is dat het niet aankoekt bij destilleren op hoge temperaturen wat dan weer nodig is omdat het oorspronkelijk alcoholpercentage laag is door lage suikerpercentages in het fruit (of door het niet toevoegen van suiker) Batch 4 en 5 laten we nog even zitten want gaan we vandaag niet afkrijgen en dan kunnen we mooi een test doen. Aan deze laatste 18 liter voegen we 2kilo suiker toe zodat die opnieuw zal gaan gisten, hierna zal dit ongeveer 13% alcohol bevatten (zit al 6% in) en kunnen we kijken hoe dat destilleert. Update 26-6-22: is geworden 2 liter van 50% , 2 liter van 40% en 1liter met 10% dus 1,9liter alcohol uit 18 liter maakt 10,5% alcohol . Druppelt lekker door bij lagere temperaturen, er koekt niks aan in de ketel en in dezelfde tijd veel meer resultaat. Het gaat makkelijker en sneller op deze manier maar is toch ook een beetje valsspelen.
  9. Zit wel iets verschil in smaak maar vind het lastig om favoriet aan te wijzen. Ze zouden beide wat fruitiger moeten zijn maar bij elke keer stoken en filteren gaat daar toch wat van verloren. Ja die plastic fles maar snel opdrinken dan 🙂
  10. Uiteindelijke opbrengst is 2,25 liter eau de vie van mirabellen en 1,5 liter van commerciële pruimen.
  11. En we zijn weer 5 maanden verder. Dit is er gebeurd met de eau de vie de afgelopen maanden. Ik maakte me zorgen om de verdamping in de kelder dus hield het niveau geregeld in de gaten. Bleek nauwelijks sprake van verdamping te zijn maar wat wel opviel is dat er bezinksel was. Hierbij de foto's Dat blijkt oxidatie uit de koperen ketel te zijn. Is genoeg over te vinden op stookforum.nl Blauwe schimmel vlokken/draden – Stookforum – Stookforum Oplossing bleek alles zeven door een koffiefilter en daarna opnieuw destilleren. Weer een paar maand laten staan en vandaag alles door een koffiefilter met actieve kool en op fles. Nu is het klaar! Helaas is door al die extra destilleer en filter actie ook een deel van de smaak verloren gegaan maar ook het bittertje.... Al met al een zeer leerzame poging met een eindresultaat waar ik niet ontevreden over ben. De mirabellen bomen hebben hun bloesem alweer gehad dus dit jaar hopelijk weer een mogelijkheid om eau de vie te stoken.
  12. ok top, genoeg opties. Ik bedenk me nu dat ik ondergronds nog een kabel gespannen heb van ongeveer drie meter. Één van de ankers wou niet goed in de grond blijven als ik de bovendraden aan het spannen was. Die kwam uit de grond omhoog en heb toen een geultje van 5cm diep gegraven naar een oudere metalen paal met betonnen voet en kabel gemaakt tussen die twee. Die opspannen en daarna bleef het anker wel in de grond, geultje weer dicht, je ziet er niks van maar helpt wel.
  13. Hmmm veengrond. De verankering moet je gaan heien tot in de vast laag Heb je niet iets wat al goed vast zit waar je naartoe kan spannen? Een boom bijvoorbeeld.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...