Ga naar inhoud

RobN

Members
  • Aantal items

    726
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zutphen

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. RobN

    bladselderij uitdunnen

    Ik heb bladselderij gezaaid, nu staan de cellen in de trays aardig vol, maar hoeveel kan ik het beste laten staan, is het net als bij knol en bleekselderij, 1 plantje? Voor mijn gevoel is bladselderij wat meer plantjes per kluitje of heb ik dat mis?
  2. RobN

    Winter pootuien

    Oke dus de groei periode is dan ongeveer hetzelfde als gewone zomer poot uit?
  3. RobN

    Winter pootuien

    Ik heb nog a het poten in november winterpootuien over, deze hebben in de schuur gelegen en zijn veelal nog hard, sommigen lopen iets uit. Kan ik ze gewoon nu ook zetten als zomerui of beter om een zakje nieuwe te kopen? Mijn zaaiuien zijn niet zo best gegaan op de 1 of andere manier,nog niet de helft opgekomen helaas.
  4. RobN

    Erwten en Bonen 2024

    Ik heb vorig weekend aquadulce plantjes uitgeplant. En een rijtje gezaaid van deze. Voorheen deed ik het altijd in november/december maar heb een paar keer gehad dat de "matige" nachtvorsten toch iets meer waren dan op de weerkaart en de schrale wind ook een duit in het zakje doet, waardoor ik soms maar een kwart nog over had. Deze komen dan wel weer bij, maar op dat moment gezaaide waren uiteindelijk net zo snel met bonen geven dan de oude. Maar ik heb het ook weleens gehad dat het juist prima ging dus ja altijd een gok natuurlijk. Misschien meer beschermd onder folie of tunnel meer succes maar door de open vlakte zijn simpele tunnels altijd een speelbal als het dreigt te stormen. pvc hoepels met insectengaas gaat beter. Ook de doperwten en peulen zijn gezaaid, die gaan denk ik dit weekend opkomen in de trays, meestal een week of 2 week later de tuin in.
  5. RobN

    Aardappelen 2024

    haha ja die tonnen, zo mooi nep altijd. Maar toch heb ik ook wel echte filmpjes gezien van lui die er 3 of 4 in zon ton doen, en dan toch redelijk wat kunnen oogsten uit zon emmer. Maar als je met klein pootgoed minder scheuten hebt, kan je denk ik best wel 2 dicht bij elkaar poten, heb je wat meer grotere aardappels? Ik heb allemaal 28/35 besteld maar de mozarts zijn echt veel kleiner dan ik gewend was, meer 28 dan 35 zegmaar. Naja, we zien wel. Ik ga wel wat proberen.
  6. RobN

    Aardappelen 2024

    Ik heb net mijn poters binnen. Lady Christl (voor het eerst proberen) Vita Noir (voor het eerst proberen, paars/zwarte aardappel) Vitabella, vroege favoriet, gewoon prima te eten en redelijke opbrengst Mozart, middellaat, altijd prima opbrengt, vaak flinke joekels Santé, goed voor stamppot. De mozart wel kleinere pootmaat dan ik gewend was. Ik zie weleens filmpjes waarbij ze 2 tot 3 aardappels vlak bij elkaar poten. Zit dat mekaar niet in de weg? Iemand ervaring mee? Levert dat meer op ?
  7. Super, die participatie subsidie kwam dan van de Gemeente Amsterdam of was dat een landelijk iets?
  8. Ik ben samen met een paar anderen aangewezen om een buurtmoestuin op te zetten, hoe leuk! Er is in onze wijk aan de rand een strook die de gemeente heeft aangekocht, er is al een speeltuin gerealiseerd en er komt een bosje met bomen, een buurtmoestuin en een honden uitlaatveld. Nu moeten we nog plannen maken en met de gemeente om tafel. Er zal e.e.a. moeten gebeuren voor we er uberhaupt iets mee kunnen. Het is namelijk zeer ongelijk en er staan 2 oude dennen midden in. Verder bestaat het voornamelijk uit jonge struiken, wilde braam, brandnetel en kweekgras. De grond is wel redelijk mooi, geen vette klei of droog zand. De bomen zal de gemeente gaan verwijderen, en ik wil ze vragen natuurlijk ook de andere bossage eruit te trekken, liefste met wortel en al. Langere takken zou ik eigenlijk wel willen bewaren om een haag mee te maken, ook de bossage rondom en bomen lijkt me handig als windhaag / omheining. Goed voor de vogels en we kunnen het snoeien, wat mooi compostmateriaal oplevert. Maar ik wil de gemeente ook vragen om de grond te egaliseren, maar hoe gaat dat met brandnetel en braam en kweek? Is dat goed om te vragen of ze het heel erg goed kapot gaan frezen, dus met hoge rotatiesnelheid en langzaamrijdend, liefste in 2x erover heen? Gemeente wil ook de paadjes inzaaien met gras en ook wel compost leveren, en een handpomp plaatsen. Dat is al heel fijn! Maar een buurttuin slaagt alleen als mensen ook resultaten gaan zien, niemand gaat tussen de braam en brandnetel sla plukken, dat is ook niet leuk tuinieren natuurlijk, dus om een goede start te maken, wat advies gevraagd, alle tips zijn welkom. ps. het gaat om ongeveer 900 vierkante meter op de tekening, uiteraard zonder de randen dus er zal iets af gaan wat daadwerkelijk bruikbaar gaat worden.
  9. Ik heb vorige week gezaaid, in de kas buiten ipv binnen. Al eerder heb ik prei gezaaid, dat kwam na 3 weken langzaam op. Ik heb onlangs gelezen dat als je zaai uien te vroeg in de tuin uitplant, en er komt een (te) koude periode dat de uien dan in de stress kunnen komen en juist daardoor eerder bloemen gaan aanmaken.
  10. RobN

    Rabarber verplaatsen

    ok dan ga ik het toch even weg vegen van de koppen
  11. RobN

    Rabarber verplaatsen

    ivm dat ik een paar meter moestuin moet gaan missen, heb ik mijn rabarber moeten verplaatsen. Zo goed als het kon uitgegraven maar er knapten wel allerlei wortels / verdikkingen in de grond. Ik hoop dat het niet niet erg is. 1 Knol splitse zich. ik heb 2 kleine splitsingen in een grote emmer in de grond gezet en in de koude kas. Nu heb ik de nieuwe knollen in een verhoogd bedje gezet. hier hebben pompoenen gestaan dus lekker al voorzien van compost. Ook heb ik de pollen afgedekt met een laag compost, maar ik las ergens op internet dat je dat juist niet moet doen. Klopt dat? Want dan veeg ik de koppen weer schoon met een handborstel ofzo. Het ziet er nu zo uit:
  12. Gelukkig, waar ik een beetje op had gehoopt gaat waarschijnlijk gebeuren. Een puinweg wordt doorgetrokken, en we zijn waarschijnlijk 4-6 meter kwijt van onze tuin. Ze zijn 40 meter dus dat vind ik nog niet zo erg. Kan ik gewoon door blijven tuinieren. Wel hebben we gevraagd om een haagje of een hekwerk met stofdoek, want zon puinweg kan enorm stuiven.
  13. Net nog even wezen kijken op de maisakker. Het ligt vol met gemalen baksteen. Daar kan je toch niet fijn op moestuinieren lijkt mij, plus het is klei en vastgereden. Ook hebben we nog mazzel dat we nu dichtbij huizen zitten, 1 van de personen die moestuiniert aangrenst aan het stuk en "leent" ons stroom om de waterpomp te laten draaien om vaten te vullen. Ik zie het al voor me, straks 75m verderop, geen stroom, geen waterput, geen schuurtje. Vind het nu al niet heel leuk. A.s. woensdagavond komen ze met ons praten, de projectleider en grondzaken, 2 mensen. Dan komen we wel rond half 8 bij de moestuinen. Hopelijk hebben ze een flinke schijnwerper mee, pikkedonker daar....
  14. We huren het direct van de gemeente, per jaar. Geen vereniging. Dat maakt het prima, het zijn maar 5-7 tuintjes, van 5x40m. Ik wacht nog even het samenzijn met die projectmanager, en iemand van grondzaken af. Misschien kan diegene als die het daadwerkelijk ziet, ipv vanuit achter zijn buro, zeggen van nou een iets grotere bocht of juist de weg door het mais land (scheelt ook voor wat aanwonenden) Voel me echt teleurgesteld, we weten al langere tijd van sloop en van een weg, maar we kregen maar geen antwoord. Een nieuwe tuin vind ik niet erg als het maar een goede grond is. Ze gaan ook nog ergens een bosje ontginnen waar een zogenaamde gezamenlijke buurt moestuin zou komen, maar ik doe het toch liever voor mezelf dan voor de rest.
  15. De gemeente heeft tussen neus en lippen door aangegeven dat op onze plek, waar de moestuinen liggen een weg moet komen. Nabijgelegen huurhuizen gaan gesloopt worden en er moet een route komen voor afvoer van sloop, en aanvoer voor nieuwbouw. Ook zal de weg later permanent worden. Niemand weet nog precies hoe en wat, maar een projectleider zei doodleuk vorige week, ja 1 januari wordt de huur niet verlengd en moet je er waarschijnlijk af. Ook "was het maar een datum" en nog niets vasts. Huren worden per jaar betaald dus ik ben er bang voor. In onze ogen zou de weg misschien maar een gedeelte van de moestuin moeten kosten, maar niemand weet de plannen en of er een fietspad of stoep naast komt enzovoorts. Kortom nog heel veel onzekerheid. Wat het ergste is, mijn knoflook en winterui zit er net in. En natuurlijk heb ik een jaar of 4-5 grond zitten verbeteren, geinvesteerd in compost etc. Het geld wat ik geinvesteerd hebt maakt me echt het minste uit, want dat is een keuze maar ik heb gewoon boerenkool staan, spruitjes, winterprei, winterui, knoflook.....ik zou balen als dat heel hard per 1 januari niet toeganglijk zou zijn. Ik gok erop dat het zolang blijft staan als dat ze echt gaan slopen, ik hoorde dat pas in februari de huizen gestript zouden worden, en een omgevingsvergunning heb ik nog niet gezien. Ook willen enkele bewoners van eigen huizen een zienswijze en bezwaar gaan indienen. Wat de man wel zei, is dat er mogelijk verderop, we grenzen aan een stuk agrarische pachtgrond van de gemeente, waar een boer alleen maar mais op verbouwd, dat we daar een nieuw stuk misschien kunnen krijgen. De pacht was aan gemeente zijde makkelijk op te zeggen zei die. Is knoflook en winterui eventueel makkelijk te verplanten zegge januari / februari als het weer dat toelaat? Ze zijn nu nog niet boven. Kan ik dingen gaan aankaarten, in geval van dat stuk maisakker, bijv een grondmonster onderzoek dat het niet giftig is en wat de bodemgesteldheid is qua voedingswaarde? Ik gok slecht. En dat ze het dan eventueel open ploegen en cultiveren, al dan niet aangevuld met compost zodat het ook teeltklaar is?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...