Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Minder CO2. Wat doe jij eraan / heb je onlangs gedaan / ga je binnen nu en 1 a 2 jaar doen)?


henkg

Minder CO2. Wat doe jij eraan / heb je gedaan / ga je binnen nu en 1 a 2 jaar doen)?  

54 leden hebben gestemd

  1. 1. Minder CO2. Wat doe jij eraan / heb je gedaan / ga je binnen nu en 1 a 2 jaar doen)?

    • Minder / geen vlees eten
      27
    • Consu-minderen: minder kopen, meer repareren, geen eten weggooien
      30
    • Geen vliegvakanties meer
      12
    • Zonnepanelen (laten) plaatsen
      20
    • Warmtepomp -ook hybride- (laten) installeren
      5
    • Huis beter (laten) isoleren
      17
    • Elektrische auto nemen
      8
    • Nog even afwachten, nu nog niks, want te duur
      7
    • Niets, het maakt toch niet uit (druppel op de gloeiende plaat. China, India en zo)
      10
    • Niets, ik ben een klimaatontkenner / opwarming aarde komt niet door menselijk handelen
      9

Deze poll is gesloten voor nieuwe stemmen


Aanbevolen berichten

Minder CO2. Wat doe jij eraan / heb je onlangs gedaan / ga je binnen nu en 1 a 2 jaar doen)?

Graag alleen die dingen aanvinken die je (niet meer) doet met CO2 in het achterhoofd, niet als je b.v. toch al nooit vloog / altijd al vega was. Die dingen kun je wél kwijt in een reactie. De lijst is vast niet compleet, maar 10 keuzes moet maar genoeg zijn.

Het gaat nu om de verandering: acties die je binnenkort gaat nemen (of onlangs genomen hebt). Allemaal dingen die moeite kosten, of geld.

Tien keuzes (meerdere mogelijk). Poll eindigt op 1 januari 2020.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ingevuld

Wat wij nog meer proberen te doen is kopen bij plaatselijke producteurs/winkels/bedrijven. In ieder geval zo veel mogelijk. Ons brood bijvoorbeeld wordt hier gezaaid, gemalen en gebakken. Een klein deel van mijn zaden koop ik wel in de USA maar Ali express komst er niet meer in.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ingevuld. Ik probeer producten aan te schaffen bij winkels/ondernemers in de buurt (niet via het internet ivm extra transporten ed en al zeker niet via buitenlandse webwinkels).

 

Geen vliegreizen vind ik persoonlijk nog lastig, maar probeer wel steeds de alternatieven ook af te wegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier hebben we een nieuw huis gebouwd met een heel arsenaal aan zonnepanelen op het dak, actief gebruik van zonnewarmte dmv veel glas op de juiste plekken in combinatie met meer-dan-vereiste isolatie. Toch voelt het als de welbekende druppel en het kost klauwen met geld ook nog. Wel heel blij met ons huis

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie ook geen poll.... ga nogmaals zoeken.

 

@Liekie en iedereen die stappen zet voor minder CO2 en meer duurzaam, super dat je al zo bezig bent. Laat het vooral niet als een druppel op een gloeiende plaat, want al die druppels samen zorgen voor groots effect.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons huis is 2 jaar geleden bij de grote renovatie optimaal geisoleerd. Zonnepanelen staan voor volgend jaar op de lijst.

Vliegen deden we al niet. Wij houden van korte vakanties in eigen land. We rijden naar Limburg, Zeeland of Twente en fietsen daar de rest van de tijd.

Vlees? Liever een kleiner stukje van prima kwaliteit bij de dorpsslager gehaald, dan een taaie goedkope lap uit de supermarkt.

Brood idem, van de warme bakker.

We kopen alles lokaal. Maar we kopen vooral weinig. Goede kwaliteit gaat heel lang mee.

Oh, en we eten voor een groot deel van het jaar van eigen tuin!

Link naar reactie
Delen op andere sites

En koud douchen, schijnt ook goed voor de gezondheid te zijn maar is denk ik persoonsafhankelijk. Mijn huid is wat minder droog en ik wordt minder erg verkouden.

Verder komt de warmtepomp er never-nooit in! Ik gebruik ongeveer 500 kuub gas per jaar (3 persoons in een goed geisoleerd nieuwbouwhuis uit 2012). Kost 325 euro met de huidige gasprijs van 65 cent de kuub (was 58 toen ik de gasprijs 3 jaar geleden voor 5 jaar had vastgezet, sindsdien is de energiebelasting 7 cent omhoog gegaan...). De overheid kan beter waterstofgas of biogas bij het aardgas bijmengen, dit is ook CO2-neutraal maar veel goedkoper qua omschakelen. Die 500 kuub is voor verwarmen en warm water (behalve in de keuken) btw.

En waarom zou je een warmtepomp op elektriciteit nemen als de elektriciteit met gas wordt opgewekt? Dan verdient de overheid er 2 keer aan!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Niets.

Ik leef milieubewust en dat blijf ik doen. Maar zolang er geen echte milieuvriendelijke en betaalbare alternatieven zijn, ga ik geen dure ivnesteringen doen. Electrische auto is in mijn ogen niet milieuvriendelijk. In Europa wel, maar niet in de landen waar de accu's worden gebouwd). Minder vlees eten doe ik ook niet, wel haal ik mijn vlees bij de plaatselijke slager of jager, dan weet ik tenminste dat de dieren uit de regio komen en ondersteun ik de lokale boeren ook. Een warmtepomp hoef ik ook niet, dat geeft in de winter onvoldoende warmte, zeker in ons huis. Overschakelen naar gas (dat wordt in Duitsland gestimuleerd, want milieuvriendelijk!) doe ik ook niet. Elke 5 jaar verandert de norm van wat echt milieuvriendelijk is en dat schiet in mijn ogen niet op. Tot voor kort waren dat namelijk pelletkachels en die zijn nu ook ineens niet meer goed.

Eten weggooien doe ik niet, heb een hekel aanverspilling, dus dat probeer ik al zoveel mogelijk tegen te gaan. Vliegvakanties ben ik ook niet van, trekt mij niet en er is hier in Europa ook meer dan genoeg moois om te zien.

 

Daarnaast heeft het weinig zin als de grootste vervuilers, de industrie niet worden aangepakt. Of het transport over water. Zorg eerst maar voor goede alternatieven die betaalbaar zijn. Nu is het vooral een manier om geld uit de zakken van de burger te kloppen (in Duitsland komt er een CO2 heffing op vliegreizen en brandstof, dus extra belasting) en dat heeft in mijn ogen niks met klimaatverbetering te maken. Naar mijn werk moet ik hoe dan ook met de auto, ik kan niet minder rijden dan dat ik nu doe. En dat geldt voor heel veel mensen.

 

Het klimaat verandert, maar dat is altijd al zo geweest. CO2 wordt voor 96% door de natuur zelf geproduceerd, slechts 4% is door de mens geproduceerd. De wetenschap is het er niet eens over eens of dit een oorzaak of gevolg voor temperatuurverandering is of niet. Dus ik weet het niet. Met een kritisch geluid ben je al gelijk een klimaatontkenner (zie ook de pollmogelijkheden), zo ver zijn we al gekomen. En dat is jammer, want de meeste mensen zijn zeker bereid om wat voor het milieu te doen, maar zien ook dat de lasten niet eerlijk verdeeld worden nu. Nu is het in mijn ogen meer een middel om geld uit de zak te kloppen van de burgers, in plaats van actief wat te doen aan een beter milieu.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik de poll zie al veel gedaan dus. Volgend jaa;r minder werken, minder kilometers, + 1 auto minder = minder CO2 . Ik ben echter ook 1 van de weinigen die aangeeft het ontkent al is dat niet de waarheid; Ik ontken het niet maar ben ook van mening dat we al te ver zijn gegaan en dat het CO2 verhaal nog lang nadenderd! Natuurlijk moeten we er wat aan doen. Maar met CO2-reductie alleen red je het niet. Het verhaal is veel complexer. Las vandaag dat we de grootste producenten van CO2 zijn in Europa, op afstand. België en Duitsland op nr 2 en 3!

 

Redden we het met een dagje vegan en een reisje minder naar de winterzon; Nee dus. En de boeren; het is de enige industrie die CO2 vastlegt in hun gewassen. Onze zwaar gesubsidieerde pelletkacheltjes en biomassacentrales blazen CO2 de lucht in onder het mom van CO2neutraal! Larie dus. En nu moeten de boeren de rekening betalen...... Wat de boeren aan CO2 produceren is eerst vastgelegd als gras en kuilvoer. E=mc2 heeft Einstein ons geleerd. E is de Koe, C het gras en de M de melk . No Farmers, No Food zie je op spandoeken staan en zo is het maar net.

 

Met mijn pelletkachel, zonnepanelen, zonneboiler, overal dubbel glas en spouwmuur-isolatie doe ik mijn best. Maar ook voor mijn portmonnee. Verder denk ik dat consuminderen veel meer zoden aan de dijk/groentetuin zet. Naast de 4 R`s van Rust, Ruimte, Regelmaat en Reinheid heb je tegenwoordig ook de 5 R`s van Re- fuse, Re- duce, Re- use, Re- cycle en Rot. Dit geeft niet alleen minder CO2 maar vooral meer grondstoffen voor generaties die na ons komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En waarom zou je een warmtepomp op elektriciteit nemen als de elektriciteit met gas wordt opgewekt? Dan verdient de overheid er 2 keer aan!

Misschien jezelf toch maar eens wat van extra kennis voorzien.

Gas wordt veelal in het bekrompen Nederland gebruikt om elektriciteit op te wekken. Gelukkig draait de wind naar andere energiebronnen.

Neem nu Schotland dat land produceer zoveel windenergie dat ze de totale bevolking 2x in hun energiebehoefte kan voorzien.

En zelfs om de meest windloze dag ooit werd nog 60% van de totale behoefte gedekt. De rest kan aangevoerd worden uit een wat verder gelegen windpark. Geen wind betekend meestal zonneschijn en dat dekte dus de het kleine restdeel op die dag.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouwhuizen, is mij door een adviseur verteld. Daarnaast verwarmen warmtepompen niet goed als het buiten kouder is dan 7 graden. Nu heb ik geen nieuwbouwhuis en het is hier ook regelmatig kouder dan 7 graden (zeker in de wintermaanden, als je de verwarming juist nodig hebt!), dus zo'n ding hoef ik niet. In Duitsland wordt gas overigens aangeraden als het milieuvriendelijke alternatief voor de olie- en houtkachels. Gas is een van de milieuvriendelijkste manieren om te verwarmen en in Nederland is dat juist zeer goed geregeld.

 

Windmolens worden hier ook genoeg gebouwd, daar worden zelfs bossen voor gekapt. Ook in een buurdorp. Voor 2 windmolens moet er heel wat hectare bos gekapt worden. Dat heeft voor mij niks met milieuvriendelijkheid te maken. Windmolens zorgen ook voor vogelsterfte en in de zee vissensterfte. Zie bv ook: https://taz.de/Kommentar-Windparks-in-der-Ostsee/!5589057/

Daarnaast zijn ze net aan rendabel door de hoeveelheid subsidies die er er door de overheden op wordt gegeven, niet door de hoeveelheid energie die ze opwekken. Zie ook: https://taz.de/Windkraft-bringt-kaum-Renditen/!5063722/ voor de Duitse situatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouwhuizen, is mij door een adviseur verteld. Daarnaast verwarmen warmtepompen niet goed als het buiten kouder is dan 7 graden. Nu heb ik geen nieuwbouwhuis en het is hier ook regelmatig kouder dan 7 graden (zeker in de wintermaanden, als je de verwarming juist nodig hebt!), dus zo'n ding hoef ik niet.

 

Je adviseur heeft je niet volledig geïnformeerd. Warmtepompen kunnen ook prima in oudbouw. Daarnaast is het helemaal afhankelijk van de soort pomp wat die wel of niet doet.

 

Wij hebben een huis uit 1979 die aan alle kanten tocht en niet warm te stoken is...

De warmtepomp die we hebben aangeschaft, kan tot 0 gr C zelfstandig verwarmen. Onder de 0 graden, maakt het gebruik van de CV ketel om bij te warmen, maar tot de 0 is dat via de warmtepomp.

 

Ook hier wordt het ondanks de warmere winters, nog wel onder de 0 graden. Ons gasverbruik is met ruimschoots de helft afgenomen. De warmtepomp hebben we er in 2 jaar uit en zelfs geld op toe. Elke cent dubbele en dwars waard én beter voor het milieu.

Link naar reactie
Delen op andere sites

"Het heeft alleen zin als de elektriciteit waarmee de huizen verwarmd wordt ook groen is, dat is nog lang niet het geval.” Nu is nog maar 8 procent van de energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

 

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/hoe-de-wetenschap-werd-overgeslagen-bij-het-klimaatberaad~b7e00b3d/?utm_source=browser_push&utm_medium=push&utm_campaign=stdc_tr

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zonnepanelen én een hybride warmtepomp (lucht-water). Bij mij was het vrij makkelijk:

- Zonnepanelen (13 stuks, ook voor mijn 1 p.p. huishouden) kreeg ik gratis, compleet met installatie. Dit als eenmalige compensatie voor hinder van een groot windmolenpark in de buurt (dat ik nooit hoor, en weinig zie).

- De 19 jaar oude CV (geen combi) ging in mei 2019 stuk.

- De elektrische huurboiler moest toch al weg: veel te duur.

- Nu, sinds een paar weken: nieuwe combi CV + hybride warmtepomp.

- Voorheen ging de overproductie van de zonnepanelen in de boiler. Nu denk ik (hoop ik) dat die toen benodigde elektriciteit gemiddeld overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van de hybride warmtepomp.

 

Berekeningen, o.b.v. verbruik, zien er veelbelovend uit. Pas begin oktober 2020 weet ik werkelijk wat mijn verbruik over een heel jaar is geweest, en daarmee ook mijn CO2 besparing en financieel voordeel.

 

Nadelen van deze nieuwe combinatie:

- Het CV-water is minder warm. Daardoor duurt het beduidend langer om de temperatuur in huis te verhogen. Daar kan ik prima mee leven.

- Door het wegvallen van de elektrische boiler duurt het iets langer voordat ik heet tapwater in de keuken / badkamer heb. Daar kan ik prima mee leven.

- Financiën. Je moet wel wat geld hebben liggen om vooraf te investeren. De kost gaat voor de baat uit. Dertien zonnepanelen: ca. 4.000,- (was voor mij dus gratis). Nieuwe combi CV + hybride warmtepomp: ca. 4.000,-. Voor beide: inclusief installatie, en de subsidies zijn hierin al verrekend.

- Negatieve effecten productie zonnepanelen / CV / warmtepomp: Bij productie (en latere afvalverwerking) ontstaat er vervuiling, en het kost energie. Voor mij geen reden: zo’n beetje alles moest toch al heel nodig vervangen worden.

- Ik ben hiermee niet van het gas af. Gas blijft nodig voor: warm tapwater, én voor verwarming als de hybride warmtepomp het minder of niet meer trekt, door te koude buitenlucht.

 

Voordelen van deze (mijn) nieuwe combinatie:

- Mijn elektriciteitsverbruik blijft naderen richting nul op de meter.

- Mijn gasverbruik neemt fors af. Hoeveel precies: dat weet ik pas over een jaar.

- Financieel voordeel, op termijn.

- En, door een veel lager gasverbruik: een heel goed gevoel.

 

O ja, mijn jaarverbruik voorheen, antieke CV, 120 L elektrische boiler, nog zonder zonnepanelen en warmtepomp:Gas: 1000 m3. Elektriciteit: 4200 kWh. Huis(je) is uit 1951. Wel goed geïsoleerd (spouwmuren, vloer, plafond, pannendak vliering, overal dubbel glas. Geen speciale CV radiatoren, de oude (uit 2001) hangen er nog.

 

Vliegen deed en doe ik niet (geen behoefte aan). Vlees eten blijf ik doen, wel minder rundvlees. Consuminderen: met mate. Elektrische auto: misschien, ooit. Maar dan moet ik meer zonnepanelen, en waar laat ik die dan?

 

PS. Specifieke vragen over mijn nagelnieuwe combi CV + hybride warmtepomp: beter via PB.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Minder / geen vlees eten
Heb ik mijn twijfels over of dit wel minder CO2 uitstoot veroorzaakt ? Vleesvervangers I.p.v. vlees eten die van de andere kant van de wereld geregeld komen worden deze daar zo milieu bewust geproduceerd en transport geeft ook geen CO2 uitstoot ?

 

Zonnepanelen zeg ik al heel lang dat deze er komen op het moment dat ik energieleverancier kan buiten smijten . Technologie is er voor op komst in België maar moeten hun technologie wel in Nederland gaan installeren ?https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/11/nederland-stelt-eerste-waterstofwoning-voor/

 

Zelfde technologie zou voor een veel betere opslag zijn op grote schaal en langere periode ipv groene stroom producenten af te schakelen en bedrijven te betalen om stoom af het net te nemen en dan bij te kort deze te gebruiken voor elektriciteit productie ipv gascentrales.

 

Elektrische auto nemen
Is dit de oplossing de productie zou veel CO2 uitstoot hebben vooral de productie van batterijen . Door gewicht van batterijen zou deze ook meer slijtage aan het wegennet veroorzaken . Dus extra CO2 uitstoot voor herstellen wegennet ?

 

Is ook hier waterstof niet een betere oplossing ? Gevaarlijk ??

-Hoeveel auto's rijden er tegenwoordig op elektriciteit , je hoort geregeld dat er eentje in brand geschoten is en de problemen dat dit geeft bij het blussen ? Dat ze eigenlijk ondergedompeld moeten worden voor enkele uren om zeker te zijn dat deze niet terug beginnen te branden .

Hoeveel auto's rijden er op gas en al vele jaren en daar hoor je weinig problemen mee qua brand . 1liter/100km verbruik dus met kleine tank toch een redelijk rijbereik ?

 

Ik heb de indruk dat de politiek het milieu gebruikt om extra inkomsten te genereren .

-Eerst gaven ze tijdelijk premies voor milieu bewuste auto's waar benzine bijna niet aan geraakt en diesels veel gemakkelijker ? En dan extra taksen op diesel?

-Hout stoken was vroeger zo gezegd ecologisch neutraal omdat bomen eerst lucht hadden gezuiverd .Nu zou het erg vervuilend zijn ? Of is het probleem dat als iemand hout heeft uit natuurbeheer (waar ik knotten van knotwilgen en zo onder zie) geen taksen oplevert ? Anderzijds zijn ze wel de begroeiingen van struiken en bomen langs de wegen aan het afzagen in een rotvaart zonder heraanplant . En bijna alles door hakselaar ,doel ? Groene stroom?

 

Wat ik al een 2 maanden geregeld doe als het weer het toelaat met de fiets gaan werken . 1 uur extra onder de baan maar wel 2 uur sporten (fietsen) in de plaats . Hoop op jaar basis voor rond de 50% te zitten . Weer moet het toelaten en verantwoord zijn . En door mijn continu systeem lijkt mij het moeilijker dan iemand met kantooruren ? Als er kans is op ijzel s'avonds vertrekken met de fiets voor de nacht en dan om 6 uur moeten vertrekken met de fiets naar huis hoe het wegdek ook ligt ? Of om 4 uur s'morgens vertrekken voor de vroege ?

Milieu bewust ,diesel besparen, een mooie kilometer vergoeding en eigenlijk mooie wegen (fietspaden ) om te fietsen langs/in de natuur .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouwhuizen, is mij door een adviseur verteld. Daarnaast verwarmen warmtepompen niet goed als het buiten kouder is dan 7 graden. Nu heb ik geen nieuwbouwhuis en het is hier ook regelmatig kouder dan 7 graden (zeker in de wintermaanden, als je de verwarming juist nodig hebt!), dus zo'n ding hoef ik niet.

 

Ahum, in Scandinavië is de warmtepomp al zo'n 40 jaar in gebruik. Wordt daar toch echt wel kouder dan 7 graden toch?

Ik zelf heb geen nieuwbouw huis (1969) maar heb toch een warmtepomp. Een lucht-water systeem, dus geen put. Bij -10 was het binnen een behaaglijke 21 graden. 1KW aan electra het systeem in en 4 KW aan warmte het huis in. Voor verwarming geen gas meer nodig. En electra? Alle daken liggen vol hier met zonnepanelen en wat ik eventueel dan toch nodig heb neem ik van groene bronnen af.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zelf heb geen nieuwbouw huis (1969) maar heb toch een warmtepomp. Een lucht-water systeem, dus geen put. Bij -10 was het binnen een behaaglijke 21 graden.

Ik zelf heb ook geen warmtepomp terwijl het huis 1984 het oorspronkelijk wel had water/water . Mijn huis en dat van de buren is des tijds gezet door zelfde eigenaar om te verhuren , beiden op zelfde warmtepomp ,verwarming zat in huurprijs en eigenaar betaalde de factuur van de aparte elektriciteitsmeter voor de verwarming . Toen ik het huis kocht was warmtepomp al weg en vervangen door 2 mazout ketels .

Reden :

- Was een open systeem , water werd uit de grond getrokken door de warmtewisselaar en dan de gracht in (wat nu verboden zou zijn ) Maar hier zit nogal wat ijzer in het water en steeds nieuw water (ijzer) zorgde voor nogal wat problemen verstoppingen in de warmtewisselaar .

- De huurders zouden nogal erg veel de kamers gelucht hebben . Zo zij de vorige eigenaar dat hij hier kwam er was niemand thuis en er stond een raam open in de winter . En hij zag met manier van spreken zijn meter volle bak draaien .

 

Hoe verwarmt je u huis AshaiRey ? Vloerverwarming ? Want mij lijkt de manier van verwarmen belangrijker dan ouderdom van het huis of verwarmen met een warmtepomp rendabel is .

Een lucht systeem is volgens mij zelfde als een airco enkel met airco omtrekt je de warmte binnen en geef de warmte buiten af en warmtepomp omtrek je de warmte buiten en geef deze binnen af .

 

Een huis verwarmen met vloerverwarming maximum temperatuur water lag rond de 40°c dacht ik . Als het ware is de vloer 1 grote radiator . Schakel je om welke reden ook zoals hier in badkamer hebben ze vermoedelijk in de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming gezeten aan de WC (andere tegel) over naar radiatoren werk dit niet zonder de watertemperatuur een stuk te verhogen ,omdat radiatoren in eens veel minder oppervlakte hebben .

 

Ik vermoed dat hier het probleem zit dat een grotere hoeveelheid water naar 40°c brengen en houden veel minder energie kost dan een kleinere hoeveelheid water naar 80°c te brengen en te houden via een warmtepomp .

 

Alle daken liggen vol hier met zonnepanelen en wat ik eventueel dan toch nodig heb neem ik van groene bronnen af

Hier heb ik het soms lastig mee. Ken zo mensen die zich elektrische bijverwarming hebben aangeschaft omdat ze anders te veel elektriciteit op het net steken op jaarbasis en zo gas besparen . Dus wat gebeurd er op jaarbasis ze steken zoals in de zomer wanneer er eigenlijk een overschot aan elektriciteit is hun overschot op het net . In de winter mistig windstil koud gascentrales moeten te kort opvangen gaan deze hun gedumpte elektriciteit van de zomer terug gaan nemen onder schaarse elektriciteit.

 

Nog enkele panelen bij en elektrische auto . In de zomer bij topproductie van groene stroom is het wel aangenaam voor te fietsen dus auto aan de kant en de fiets . De winter situatie zoals hier boven is het veel minder aangenaam om te fietsen, dus nemen we wel de elektrische auto we hebben op jaarbasis toch nog een te veel aan KW op het net gestoken .

Link naar reactie
Delen op andere sites

In antwoord op Waaslander

 

Hoe verwarmt je u huis AshaiRey ? Vloerverwarming ? Want mij lijkt de manier van verwarmen belangrijker dan ouderdom van het huis of ve

rwarmen met een warmtepomp rendabel is

 

Hier gaat het bij de meeste mensen fout. (was ook bij mij zo). Ik heb vloerverwarming ja. Ik stuur daar max. 35 graden C verwarmt water in. Het is dus niet zo dat je even de kraan open draait en je heb het een half uur later warm zoals met gas. Nee, dat werkt zo niet. Je stookt de vloer waar de verwarming in zit langzaam warm. De steen werkt als warmte buffer. Als hier het systeem in de herfst weer aan gaat dan duurt het een paar dagen voordat het door ge trokken is. Daarna hoef je dit alleen nog maar op temperatuur te houden en dat kost heel weinig energie. Het kost meer als je 's nachts de temperatuur af laat zakken naar 19 graden en de volgende ochtend weer opstook dan als je het gewoon op 20 graden houd. En warme voeten is lekker want de rest van de kamer hoef dan minder warm te zijn. Ook dit stookgedrag is hier uitgetest en aangetoond voor ons beter te werken.

 

Omgekeerd (letterlijk) zomers kan ik de vloer koelen door er kouder water in te pompen. Geen probleem want zeker zomers heb ik een overschot aan energie. Ook dan duurt het een dag of wat om de vloer(en) te koelen. Kan gewoon met hetzelfde systeem.

 

Ken zo mensen die zich elektrische bijverwarming hebben aangeschaft omdat ze anders te veel elektriciteit op het net steken op jaarbasis en zo gas besparen . Dus wat gebeurd er op jaarbasis ze steken zoals in de zomer wanneer er eigenlijk een overschot aan elektriciteit is hun overschot op het net . In de winter mistig windstil koud gascentrales moeten te kort opvangen gaan deze hun gedumpte elektriciteit van de zomer terug gaan nemen onder schaarse elektriciteit.

 

's Winters heb ik een tekort, voorjaar en herfst is het dekkend en in de zomer heb ik teveel. Maar bekijk dit nu eens met gezond verstand. Zeg dat mijn verbruik 2000Kwh is en ik wek zomers 2500Kwh op dan hoef ik in ieder geval 2000Kwh niet te betalen. De rest is nu nog gesaldeerd maar als dat weg valt dan krijg je er een terugleververgoeding voor. Veel zal het niet zijn maar alle beetjes helpen. In de winter kom ik te kort, stel 500 Kwh. Daarin tegen hoef ik voor het deel wat ik wel opwek niet te betalen. Je win er dus altijd mee. Ik verwacht dat als de salderingsregeling dadelijk wegvalt de batterijopslag systemen net zulke prijsval gaan doormaken als de zonnepanelen de afgelopen jaren. Immers er komt meer vraag naar en het is dan ook interessanter om te doen. Op de bank zetten kost mijn onderhand geld. Geïnvesteerd in zonnepanelen lever het mijn nu een rendement op van 8% en straks 5%. En buiten dit alles het hele jaar door heb ik er plezier en comfort van op een schone manier.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Punt is eigenlijk dat als heel Nederland zonnepanelen heeft, dat er in de zomermaanden een grote toevloed van energie is die niet gebruikt wordt. In de winter is er nauwelijks zon, en moeten de elektriciteitscentrales op gas overuren maken. Wind is ook nog erg variabel en kan geen vervanging zijn.

Aardgas zou dan vervangen moeten worden door biogas/biomassa/waterstofgas (elektriciteit opslaan in batterijen werkt bij grote hoeveelheden niet, maar het kan wel efficiënter als waterstof opgeslagen worden).

 

Bovendien is het elektriciteitsnet niet geschikt voor 100% duurzame energie (muv biogas en biomassa). Nu wordt slechts 8% van het landelijke elektriciteitsverbruik duurzaam opgewekt, maar het hoofdnet kraakt al aan alle kanten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het wel zo dat zonnepanelen beter renderen in de zomer? De energiegeleiding is minder in de hitte, ik heb even een verhaaltje opgezocht waar daar iets over wordt gezegd: https://www.ikgabouwen.be/zonnepanelen-verliezen-rendement-in-de-hitte/. Dat zegt nog niet alles, maar ik moet het verder aan mensen die de cijfertjes bijhouden van hun panelen overlaten om hier meer over te zeggen.

 

Ik ben niet een persoon die over een huis beschikt, of een auto, of wat voor electrisch of fossiel voortgedreven voertuig ook, ik heb altijd al een lange vinger opgestoken naar deze consumptiemaatschappij, dus ik beantwoord de poll dan maar niet.

Ik ben kritisch op die hele milieu-industrie waar we nu aan moeten geloven, het dient naar mijn mening vooral grote spelers als banken en groot-industrieëlen die de nu voorgestelde investeringen en het bijbehorende werk goed kunnen gebruiken.

 

Zondag zag ik een interessant CO2 gerelateerd programma over het bouwen in hout, die filosofie daar verwoord spreekt me wel aan: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html?fbclid=IwAR2lyfCrHgrbCRsLfET7wKRfXuy7jtaOMAbLhQsMyTY2e1CuDREvn0QmKng.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mei tot juli gaven ruim boven de 400 kWh, terwijl december en januari onder de 50 kWh lagen.

In de zomer lever ik dus terug, en met mij vele anderen, terwijl er in de winter bijna niks wordt geproduceerd. En als we dan allemaal aan de warmtepomp moeten...

 

Met de salderingsregeling klaag ik zeker niet, maar zodra die weg is is het huilen geblazen. Gebruiken kost dan 20 cent in de winter terwijl opwekken in de zomer maar 5 cent oplevert (afhankelijk van maatschappij).

En een batterij werkt maar gedeeltelijk, want waar laat je 1000 kWh? En zeker met een warmtepomp verbruik je in de winter veel meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Punt is eigenlijk dat als heel Nederland zonnepanelen heeft, dat er in de zomermaanden een grote toevloed van energie is die niet gebruikt wordt. In de winter is er nauwelijks zon, en moeten de elektriciteitscentrales op gas overuren maken. Wind is ook nog erg variabel en kan geen vervanging zijn.

 

Zoals eerder gezegd alles wat je zonnepanelen opwek hoef je niet te betalen. Mensen die de mond vol hebben van 'alle kleine beetjes helpen' struikelen vaak op dit punt. Ook dit is een klein beetje. Wat windenergie betreft. Schotland heeft zoveel windenergie dat het de gehele bevolking 2x van energie kan voorzien. Op de slechte dag ooit was dat nog steeds 60%. Het is allang niet meer zo dat we alleen staan hierin. Er liggen kabels naar diverse landen om ons heen waar we windenergie vandaan kunnen halen of naar toe sturen. Als voorbeeld Denemarken. Onderaan de pagina (https://en.energinet.dk/

 

Aardgas zou dan vervangen moeten worden door biogas/biomassa/waterstofgas (elektriciteit opslaan in batterijen werkt bij grote hoeveelheden niet, maar het kan wel efficiënter als waterstof opgeslagen worden).

De conversie naar waterstof is zeer inefficiënt. Opslag moet in speciale tanks, onder druk en liefst lage temperatuur. Waterstof heeft de nare eigenschap dat het door de meeste metalen wanden heen 'sijpelt'. Al met al heeft waterstof opslag en gebruik maar een fractie van het rendement dat je met een accu haalt. Daarin tegen is de energie dichtheid van waterstof wel een stuk hoger.

 

Bovendien is het elektriciteitsnet niet geschikt voor 100% duurzame energie (muv biogas en biomassa). Nu wordt slechts 8% van het landelijke elektriciteitsverbruik duurzaam opgewekt, maar het hoofdnet kraakt al aan alle kanten.

 

Ik begrijp dat je dit anders bedoelt. Maar voor de duidelijkheid 100% is 100% Het energienet bevat een mix. Als er 8% duurzaam opgewekte stroom is dan is er 92% anders opgewekt. Dus als 100% duurzaam opgewekt zou worden dan levert dat geen enkel probleem omdat andere bronnen dan niet meer nodig zijn. Het probleem zit hem in de 'snelle' fluctuaties op het netwerk. Dat is op te vangen door accu's te gebruik om die fluctuaties op te vangen. Ik hoor nu alweer mensen denken lomp, duur, kan niet... zucht, massa praten elkaar na zonder zelf na te denken. Een grote accu bestaat nog altijd uit heel veel kleine cellen. Promoot nu eens die elektrische auto goed als overheid en stuur die fossiel verbranders weg. Een elektrische auto is ook gewoon een accu. Meeste tijd staat hij voor de deur of bij kantoor. Dus? Een auto kan ook als accu (opslag) dienen en via diezelfde laadpaal kan hij ook stroom terugleveren aan het net bij je thuis of ergens anders. Vele auto's zijn als kleine cellen van een hele grote landeljke accu die het netwerk ontlast. Helaas zijn er andere belangen en ego's die dit soort denken en vooruitgang tegenhouden.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zegt nog niet alles, maar ik moet het verder aan mensen die de cijfertjes bijhouden van hun panelen overlaten om hier meer over te zeggen.

Dat cijfertjes bijhouden doe ik. En daar zeg ik nu iets over:

Van 1 april 2018 tot 1 april 2019: Opbrengst 3752 kWh, met 13 panelen. Dat dekte ongeveer 90% van mijn totale bruto jaarverbruik, ik leverde dus op jaarbasis netto niet terug.

Zes panelen op het ZO, hellingshoek ca 25 graden, en zeven panelen op het ZW, hellingshoek ca 30 graden. Beide sets volledig schaduwvrij. Voor de techneuten: met een dual string omvormer, zodat beide groepen apart optimaal functioneren (de ene groep wordt dus niet beperkt door de op dat moment geringere opbrengst van de ander, en andersom).

Locatie: Zeeland, bijna tegen West-Brabant aan.

In geld: 3752 kWh *0,20 = € 750,40 per 12 aaneengesloten maanden.

 

Met de salderingsregeling klaag ik zeker niet, maar zodra die weg is is het huilen geblazen.

Over de salderingsregeling: die is inderdaad gunstig. Loopt tot minstens 2022.

En misschien langer, want voor een andere (wellicht minder gunstige) subsidieregeling is het noodzakelijk dat echt iederéén een slimme meter heeft (die de opbrengst apart van het verbruik kan meten). Daarom houd ik mijn oude Ferrarismeter zo lang mogelijk (Ferrarismeter: een meter met zo’n ronddraaiend wieltje, bij netto productie draait het wieltje de andere kant op, en draait de “kilometerstand” terug). Ik weiger daarom zo lang mogelijk elk aanbod voor een gratis slimme meter.

Toen ik pas mijn panelen had, zat ik bijna dagelijks even met mijn kop in de meterkast. “Hij draait nu keihard de verkeerde (eigenlijk de goede) kant op!”.

 

En, @all: Ik houd ook de effecten van mijn nagelnieuwe CV + hybride warmtepomp bij. Daarover kan ik pas wat gaan roepen als ik keiharde meetgegevens heb, over een langere termijn dan slechts minder dan één maand ...

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • henkg locked this topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...