Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Moestuin Astrid 2012


Astrid

Aanbevolen berichten

Oh wat leuk, je eigen draadje over je moestuin.

Mijn tuin is erg groot, maar we begroeien maar de helft, de andere helft laat ik braak liggen en frees ik met regelmaat.

Toen we dit huis zo'n kochten was alles zwaar verwaarloosd, inmiddels ziet het er een stuk beter uit zowel erf als huis, maar zeker ook mijn tuin.

Helaas is manlief erg druk, beloofd mij al jaren een kas, maar helaas dat is er nog niet van gekomen, komt dit jaar echt..(ik wacht rustig af) maar vorig jaar heeft hij wel met onze jongste een coldframe gemaakt, zo kan ik iets eerder beginnen met tuinieren.

Omdat normaal gesproken de winters hier lang en koud zijn, moet alles groeien binnen 100 dagen, heb je meer vorstvrije dagen, dan is dat een bonus.

Hier mijn coldframe.

coldframe-385411328709226.JPG

 

Daarachter hadden we vorig jaar 4 palen in de grond geslagen en met plastic omwonden, zodat de tomaten in elk geval uit de wind stonden, afgelopen jaar een mega oogst van tomaten gehad.

Voor het kasje staan mijn rabarber planten, ik ben gek op rabarber, niet als compote maar om mee te bakken is het super lekker en natuurlijk in combinatie met aardbeitjes helemaal om te smullen.

Voor de rabarber staan mijn aardbeien, maar dat is op deze foto niet te zien.

 

Bloemen groei ik niet...de enige bloemen die ik echt mooi vind zijn pioenrozen en daar heb ik 2 struiken van..verder staat er geen bloemetje in mijn tuin...ik moet het kunnen eten anders groei ik het niet.

Toch kreeg ik vorig jaar van iemand een zakje of 3 zonnebloemen, misschien dat ik die vooraan bij de weg zaai..staat leuk bij ons naambord (denk ik)

 

Maar goed..dit jaar in mijn tuin.

Aardappelen,

uien,

knoflook (voor het eerst met locale knoflook en een hoop advies van kenners (bejaarde dames die al een tuin hebben zolang ze leven)

witlof de wortels dan he.(en dan van het najaar/winter in waterbakken witlof trekken)

prei

veldsla

tuinbonen

groene en gele bonen.

wortels, diverse

spinazie,

bieten,

komkommers

augurken

verschillende soorten tomaten. zowel in de tuin als in potten ipv bloemen op het terras.

diverse pompoenen

en mais

Er zal ongetwijfeld nog meer komen dit is wat ik zo uit mijn hoofd opnoem.

Grappig trouwens dat ik vorig jaar een aantal soorten mais zaaide en een superstomme fout maakte.

Ik had mijn siermais naast de gewone staan en dat heeft gekruisd...waardoor ik aan beide planten mixes kreeg..dus de zoete had bruine korrels en de sier had veel gele korrels.

Ik had ze dus mega ver van elkaar af moeten zetten, dat weet ik dus nu voor aankomend groeiseizoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk, houd ons op de hoogte!

 

verder staat er geen bloemetje in mijn tuin...ik moet het kunnen eten anders groei ik het niet.

Dat vinden/kennen er wel meer hier

 

Ik las dat jullie 14 hectare hebben? Houden jullie verder dan nog dieren ('in het groot'), of verbouwen jullie gewassen die jullie bijv. verkopen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ziet er veel belovend uit ! welkom en hou je ons op de hoogte ?

we hebben allemaal al de kriebels......

mijn koude kas moet nog gemaakt worden maar heb al div opgroeiende plantjes

ha ha wil iets te snel ...laat de warmte na de hopelijk komende elfsteden tocht dan maar komen dan kan ons avontuur weer beginnen.

succes

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Ik las dat jullie 14 hectare hebben? Houden jullie verder dan nog dieren ('in het groot'), of verbouwen jullie gewassen die jullie bijv. verkopen?

 

Ik had een Jersey melk koe maar die werd ziek en is overleden, dat gebeurde toen onze zoon in het ziekenhuis lag, we miste de signalen en toen we het eenmaal door hadden was het te laat, ook dierenarts kon niets meer doen.

We hadden net een (drachtige) Dexter koe erbij gekocht, maar nog niet opgehaald, toen Neel dood was heb ik haar afbesteld, maar houd een optie tot het voorjaar als ik haar dan nog wil, kan dat met haar kalf..ze blijft nu bij de kudde ipv hier alleen haar kalfje afwachten

Verder hadden we 3 paarden, maar ook weer ivm gezondheid zoon, werden die nooit bereden en heb ik ze weggegeven.

In Mei gaan we serieus op zoek naar schapen

 

Maar een gedeelte ik denk zo'n 3 ha bos, dan hebben we een groot erf en een paar weilanden, wat er verder nog over is bewerkt een buurman die het omringende land bezit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe bedoel je Kruidje? Wij laten het juist liggen om op krachten te komen, in het voorjaar krui ik oude mest (dat minimaal een jaar gecomposed) heeft, gooi er een paar pompoen planten op, die zijn gek op mestrijke grond en wat er dan nog over is frees ik om onkruid vrij te houden.

Wat zou er kunnen gebeuren/fout gaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee en het regent hier niet zo vaak...dus van spoelen is niet echt sprake.

Eigenlijk is het niet precies de helft...een kwart heb ik fruitboomgaard van gemaakt (en bessenstruiken, dan een kwart ligt inderdaad helemaal stil (met mest), een ander kwart met mest..gaan de pompoenen op...en de andere kwart is groenten en aardappelen en al het andere wat ik groei.

Wat vorig jaar groente was..komt nu stil te liggen..wat vorig jaar pompoenen waren...komt nu groente op en wat vorig jaar stil lag..komen nu de pompoenen op...jeetje is dat nog te begrijpen of lijkt het nu of ik wartaal uitsla?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zat ook te denken aan winderosie (naast de wegspoelende voedingsstoffen, de wegspoelende grond, de microorganismen die het niet leuk vinden als ergens niets groeit). Grond die open ligt kan ook wegwaaien (dan kan je bijna beter onkruid erop laten groeien en regelmatig maaien voordat het bloeit). Ik zou er wat op leggen of groenbemester op zaaien (die kan je eventueel ook maaien en op de andere helft leggen als mulch). De natuur heeft het speciaal zo ingericht dat de grond nooit onbedekt is. Dat is alleen iets wat we in onze tuinen en landbouw zo doen en er schijnen steeds meer mensen van af te stappen. Ik kom hier zelf ook alleen maar stukje bij beetje achter... dit jaar ga ik werken met mulch tussen mijn plantjes.

 

Of je legt er mest op, composteren in de vlakte... of onkruid voordat het bloeit (en de pompoen is een heel goed plan), laagje gras-snippers... er is heel veel te bedenken. Ik weet zeker dat je iets vindt wat in jullie situatie goed werkt.

 

Het land wat ik in het verleden heb zien braak liggen was altijd begroeit (met onkruid, gras, etc.). Ik meen begrepen te hebben dat als er niets groeit dat er dan ook weinig herstelt (buiten dat je bepaalde ziektes uithongert).

 

Edit: zie net dat je er al mest op hebt liggen - alleen raakt dat niet onder als je steeds freest? Lijkt me een redelijk stoffige boel als het niet veel regent en er niets op groeit.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een paar maanden geleden heb ik een website gevonden (op dit forum?) met plannen voor vruchtwisseling in combinatie met grasland (braak).

 

Ik kan de link niet meer vinden. Het was iets als deze:

 

http://www.motherearthnews.com/modern-homesteading/self-sufficient-homestead-zm0z11zkon.aspx

http://foodfreedom.wordpress.com/2011/07/20/start-a-1-acre-self-sufficient-homestead/

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het frezen doe ik niet elke week natuurlijk, ik frees als het onkruid in zaad dreigt te schieten, dan frezen we het onder.

Het klinkt anders dan in Nederland, begrijp ik, maar het is ook een ander land en ander klimaat als Nederland en ik ga bij wat de oude dames en boeren mij hier vertellen...de eerste jaren waarbij ik de Nederlandse methodes aanhield, was mijn tuin niet echt succesvol LOL

 

 

Die 1 acre (spreek uit als eeker) homestead plannen, die ken ik maar dat is om je lapje zo economisch mogelijk te verdelen en te bewerken, dat je van het land kunt leven...op die ene acre staat een huis, schuren etc, ik heb dat stukje alleen als tuin.

(1 Acre is 4000 m2)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bekende voor winderosie was de "dustbowl" in delen van de VS en Canada. http://en.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

 

Misschien werkt het wel (of in ieder geval goed genoeg voor normale omstandigheden) om steeds te frezen aangezien er het grootste deel van de tijd wel iets groeit zoals je zegt. Ik kan dat vanaf hier niet beoordelen. Wel weet ik dat er op dit moment veel ontwikkeling in het denken over landbouw gaande is - al wordt er in de praktijk nog amper gebruik van gemaakt.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

De schaal waarop jij bezig bent (en moet zijn door bodemgesteldheid en klimaat als ik het correct begrijp) is iets wat hier onvoorstelbaar is.

 

Wat moet je met 1000m2 of meer goudsbloem, borage, afrikaantjes, phacelia etc. En waar moet al dat zaad vandaan komen?

 

Als je dus onkruid wilt gaan vervangen door bodemherstellende kruiden die je hun gang kan laten gaan (al kan goudsbloem en borage zich ook wel gedragen als onkruid...) dan is het waarschijnlijk goed om dit eerst uit te proberen op een klein stukje. Misschien is het een succes, dan kan je het eventueel stukje bij beetje opbouwen zodat je je eigen zaad hebt. Anders valt dit niet te bekostigen. Waarschijnlijk is het duidelijk meer werk dan regelmatig frezen... Waarschijnlijk zou je wel je grond sterk verbeteren. Dat hoeft niet direct op grote schaal te gebeuren.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel keer per jaar frees je de grond?Want je weet toch he te veel grondbewerking is ook niet goed.Zoals de meeste al zeggen je kan er beter iets op laten groeien.Meestal is het zelfs zo dat de onkruiden erop komen te staan die de grond beter/neutraal maken dus bv.er is te veel kalk komen er planten die veel kalk nodig hebben enz.Snap je?

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Het is hier zulk prachtig weer, overdag dooit het als een gek en in s,nachts vriest het nog.

 

De sneeuw is nog niet allemaal weg, maar mijn cold frame is al wel boven de sneeuw uit, ik denk dat die al zo'n 50 cm gezakt is, ons erf is vrij van sneeuw maar de tuin nog niet.

Ik zit hier met een zakje spinaziezaad in mijn broekzak, wat ik wilde gaan zaaien in mijn cold frame, maar werd afgeleid.

Als er een hoekje dadelijk echt sneeuwvrij is, gaat de knoflook erin, ook hier ga ik weer af op wat de oude dames mij vertellen, ja het is beter om in het najaar te doen, maar ja het is nu voorjaar en ik wacht niet zo lang.

Mede doordat mijn pantry, aardig naar knoflook begint te ruiken, ik weet niet wat voor soort ik heb..het zijn waarschijnlijk afstammelingen van de oude emigranten van zo'n 100 jr geleden.

 

Voor de Nederlanders onder ons ja er ligt nog sneeuw en het vriest s'nachts nog, maar het is hier toch echt voorjaar..mijn geitjes staan op springen, de kuikens zijn besteld, de hele dag schijnt de zon (doet tie trouwens het hele jaar door bijna elke dag) eergisteren hadden we regen voor het eerst sinds September..maar dat ben je snel zat zeg...dan maar een dotje sneeuw extra

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor dat kan wel en de meeste doen dat ook, maar ik heb over de winter pas mijn handen op de zoals ze hier zeggen echte knoflook kunnen leggen.

De dame van het postkantoor heeft een tijdje knoflook gegroeid om te verkopen en haar moeder vertelde mij.

Poot wanneer je wil, voorjaar is ook goed, kijk in het najaar wat groot genoeg is..dat haal je eruit..de rest laat je zitten.

Zelf heeft je zal tig jaar een "garlic patch" altijd op de dezelfde plek..dat zei ze ook nog...nooit je garlic patch verplaatsen...en al ben ik een eigenwijs iemand, ik luister want die Oekanische en Hongaarse dames..sommigen volgens mij zelf ook al 100 jaar oud, weten waar ze het over hebben.

 

Oh en het spinaziezaad is terug mijn trommeltje ingegaan....werd afgeleid en kwam er niet meer aan toe

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Inmiddels zitten we alweer half April, ik zit in Nederland en kan niet zeggen dat het nou zo super is met dat voorjaar hier.

Bij ons leek het even geweldig, maar volgens de laatste berichten (gotta love facebook) sneeuwt het nu bij ons weer...niet veel maar toch.

Helaas nog geen tuin opdates...dus hier wat nieuws uit de stal.

Vlak voor en tijdens ons vertrek zijn er jonge geitjes geboren, een tweeling en een drieling.

in totaal 2 jongens en 3 meisjes..helaas zijn er 2 meisjes overleden.

Op dit moment voed mijn jongste zoon een bokje met de fles..en de andere geit doet haar 2ling zelf.

Het flessekindje gaat weg zodra wij thuiszijn, er zijn altijd liefhebbers voor bottlebabies en wij houden de jongetjes toch niet dus ga ik er ook geen dagen aan wijden om hem met de fles groot te brengen en dan aan iemand voor vlees te verkopen.

Dan mogen ze hem ook zelf opvoeden.

Beetje pech dus dit jaar...1 meisje maar om aan de kudde toe te voegen..en 3 geiten gaan er weg..2 al heel snel, een wordt niet zwanger ze heeft 2 kansen gehad en een andere is een jong van vorig jaar wiens persoonlijkheid ik niet mag.

Uiteindelijk gaat dan na het melkseizoen de geit weg die haar babies steeds wat aandoet..daar heb ik ook geen zin in...zo hoop ik uiteindelijk een kudde melkgeiten te krijgen die mij liggen en die goede moeders zijn en ook nog lekker veel melk geven.

 

Oh en vlak voor vertrek naar Nederland hebben we toch besloten voor de Dexter koe te gaan..ook zij komt binnenkort bij ons wonen.

Dat wordt nog lachen (ok niet echt)..een ongetrainde (mini) koe melken.

 

 

Een tuin is toch gemakkelijker dan mijn kleine melkstal

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...