Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Moestuin van gazon maken


Campesino

Aanbevolen berichten

Hallo mensen,

 

ik heb sinds kort een huisje met tuin op een volkstuincomplex. De tuin bestaat uit een groot gazon omringd door coniferen.

Niet mijn smaak en daarom zou ik graag een flink stuk van het gazon om willen toveren naar moestuin.

 

zag een filmpje waarin ze plaggen gras diep afsteken en die vervolgens op de kop neerleggen waardoor er bedden ontstaan.

 

Ziet er uit als een makkelijke en verantwoorde manier om snel een lap grond klaar te maken toch?

 

Misschien heeft iemand ervaring met deze methode of andere ideeen erover, ik zou het graag willen weten. Bijvoorbeeld over in welk jaargetijde je zoiets het beste zou kunnen doen.

 

alvast dank,

 

Campesino

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hola Campesino,

 

Welkom.

Ik zie niet zo goed voor me hoe het water geven straks gaat. Ik ben bang dat dat zo van de bedjes loopt.

Ook lijkt me dat het gras aan de zijkant bij de vouw zo er door heen groeit. Er zit maar weinig aarde op.

 

Misschien ben ik te precies?

 

 

Zelf zou ik kiezen voor de traditionele en beproefde manier:

 

Graaf een sleuf ruim een steek diep.

 

Steek de zode af en gooi die op zijn kop in de sleuf.

Spit de ontstane kale grond om in op de omgekeerde zode en doe het zelfde met de volgende regels

De grond wordt mooi diep los en je bent de toplaag voorgoed kwijt, dus ook volgend jaar bij het spitten.

 

Succes in ieder geval

 

126531399979030bb29811526044911.jpg

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is hard werken en zeker niet de makkelijkste. Laat die schop beter achterwege voor je gemak, maar vooral ook omdat deze manier ook vanuit oogpunt van bodemgezondheid en bodemvruchtbaarheid m.i. achterhaald is.

 

Er zijn hier ook topics over op dit forum...maar de methode die ik in diverse situaties gebruikte (meestal niet van een gazon) is met bruin karton. Is veel minder zwaar werk en levert je minstens 2 seizoenen voorsprong in vruchtbare/gezonde bodem.

 

Heel kort: Gras kort. Evt lastig wortelonkruid in het veld wegsteken (distels, netels e.d.)

Optioneel, maar werkt veel beter, hier een laagje compost op van enkele centimeters.

Laag bruin karton (oude dozen oid) 10 cm overlappend zodat bodem van licht afgesloten. Alle plakband en nietjes e.d. er af halen.

Afdekken met een laag compost van enkele centimeters. Evt. zonodig fixeren (bij wind en droog weer) door het flink nat te besproeien .

 

Als je het nu in het najaar doet, heb je volgende jaar lente al een prima ecologisch grondje, zonder gras en onkruid omdat het karton ver of volledig is verteerd. Je kunt het direct beplanten en de bodem wordt al behoorlijk goed gevoed.

Als je wacht tot voorjaar zal het afhangen van het weer, nat of droogte, hoe lang vertering van het karton duurt. In 2017 was het einde van de zomer prima. Lente was droog, maar zomer wel nat. Wat ik in het afgelopen voorjaar legde begint dit jaar nu pas te verteren vanwege de extreem droge zomer.

 

Ik leerde deze methode van Charles Dowding. Dit is de link naar waar hij er info over geeft. https://www.charlesdowding.co.uk/no-dig-growing/no-dig-growing-preparation/

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog even gezocht en een site gevonden waar het mooi beschreven is.

 

http://www.zelfredzaam.be/2014/02/08/eten-uit-eigen-tuin/

 

Het grote voordeel van omspitten is naar mijn mening het feit dat je de aangestampte gazongrond goed verluchtigd.

Ook kan je naar behoefte mest of compost toevoegen.

Let er bij compost op dat die schoon is. Ik had een paar jaar terug gemeente compost met veel plastic en glas afval.

Zit je op kleigrond dan is het nu de goede tijd. Bij vorst vriezen de kluiten kapot en laten grond met een mooie structuur achter.

Zandgrond wordt traditioneel in het voorjaar gespit. Maar als je regelmatig een stukje doet kan je nu ook al vast beginnen.

 

 

Bij een nieuwe tuin komt er genoeg op je af en is het lekker als je een voorsprong hebt.

 

 

Let er nog even op dat coniferen veel schaduw geven op een moestuin vooral in het voor en na jaar.

 

Even een vraagje: waar ligt drukstad? Ik ken alleen duckstad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor jullie reacties!

 

Spitten wou ik eigenlijk niet aan beginnen, niet goed voor de bodem en niet goed voor m'n rug.

Ik heb wel eens stukken karton als mulch tegen onkruid gebruikt en dat spul lag er een jaar later nog gewoon. Had het niet afgedekt met aarde, misschien daarom? Als ik zeker zou kunnen zijn dat het karton in het voorjaar is verteerd indien afgedekt ga ik voor de methode die Weknow suggereert.

 

Er zijn nog een paar andere dingen die meewegen in hoe ik het wil aanpakken. Het volkstuincomplex ligt in een polder met een hoog grondwaterpeil. Er wordt eigenlijk nergens gemoestuinierd, het zijn voornamelijk siertuinen met een huisje.

De bodem bestaat uit een soort zwarte vette klei, weet ook niet precies hoe je het zou moeten noemen. Ik heb een stukje afgegraven en zag veel beestjes en pieren, dus met het bodemleven zit het wel goed denk ik.

 

Helaas is er ook veel ander leven op het complex in de vorm van konijnen, woelmuizen, mollen en slakken heb ik gemerkt bij een andere tuin die ik had op hetzelfde complex, die wel op een totaal andere lokatie lag. Dat zou ik graag ook voor willen zijn. De eerste molshopen zijn er alweer in de nieuwe tuin.

 

Een alternatief voor hoge houten bakken aan de buitenkant bekleed met koper en schuursponsjes moet toch mogelijk zijn?

 

Drukstad, tot 2000 was het er nog best rustig wonen. Nu is het een 24/7 gekkenhuis, gelukkig heb ik m'n tuintje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn nieuwe pompoenbed ook bedekt met karton. Het gras gewoon eronder laten zitten. Grote stukken karton erover (koelkast en fiets van de buren die waren verhuisd) met wat bakstenen zodat het bleef liggen. Ik had eerder grote stukken karton dan de rest.

karton heb ik op sommige plekken wel 3 lagen dik gedaan. Alles wat voor handen was. Daarover heb ik gedurende een maand of 1,5 mijn snoeiafval gegooid en uiteindelijk paardenmest en tuinaarde erbij gedaan.

 

Ik heb amper gras wat opkomt. Nagenoeg geen onkruid. Kortom: bijzonder tevreden. Zou het een volgende x weer zo doen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoek even op you tube bij Charles Dowding. Even zoeken tussen de filmpjes maar er staan er een paar over het starten van een bed op een gazon of op het onkruid. Scheelt je een bak werk. Het lijkt betrouwbaar.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik heb inmiddels een flinke hoeveelheid karton verzameld en ga er deze week aan beginnen, wil er een stuk van 5 x 3 meter mee gaan bedekken.

 

Volgens de methode die Weknow beschrijft, wordt er compost gebruikt als eerste laag en als afdeklaag. Nu vraag ik me af waar ik de beste prijs/kwaliteit verhouding compost zou moeten kopen.

 

Bij de bekende bouwmarkten en tuincentra? Is wellicht goedkoop, maar zal wel vermengd zijn met allemaal niet-compost.

Bij een van de aangesloten compostmakers op keurkompost.nl? Heb het idee dat dat soort bedrijven het allemaal niet zo nauw nemen met kwaliteitsregels.

 

Ik weet niet of ik hier namen/websites mag plaatsen, dus ik noem het nu maar even het merk Makkelukku, die verkopen ook compost en dat lijkt behoorlijk te voldoen aan m'n wensen.

 

vragen, vragen

Link naar reactie
Delen op andere sites

In zuidwest Nederland kun je bij een milieustraat gratis compost scheppen. In Belgie is er op veel plaatsen verkoop door Vlaco voor prijzen van 3 a 12 Euro per m3...afgehaald...beetje afhankelijk van soort en fijnheid van de compost.

 

Ik weet niet waar Drukstad ligt en ook niet wat makkelukku is. Kan dus niet inschatten wat er voor jou aan leveranciers in de buurt zit.

Er zijn bedrijven die het "maken"en grootschalig ook aan boeren leveren. Daar ben je het beste uit als je echt wat compost nodig hebt. Hier kost een karretje van 1m3 als je het zelf haalt ca. 12,50 en bij grotere hoeveelheden zakt de prijs tot 5 Euro. Misschien zit er bij jou in de buurt ook wel zo iets?

 

Als je het in zakjes moet gaan kopen in tuincentra e.d. (ik zie vaak iets van rond de 4 a 5 euro voor een liter of 40) dan zou ik geen onderlaag leggen met compost , maar een dikke laag herfstbladeren die er nu vol op zijn daarvoor gebruiken eventueel gemengd met grasmaaisel als dat nog ergens voorhanden ligt.

 

Bovenop zou ik liever wel voor compost kiezen voor een moestuin begin. Reken 4 cm gemiddelde laag = ongeveer een 600 liter = 15 x 5 = 60 a 75 euro pakweg...dat is veel geld voor zo een klein stukje.

Een goedkoper alternatief zou dan nog kunnen zijn om paarden of koeienmest waarin heel veel stro is verwerkt is en die al behoorlijk oud (minstens 1/2 jaar, liever een jaar) en rijp is te gebruiken...dat fixeert ook het karton vanwege gewicht en voedt de bodem...maar dan zou ik het bij een 200 a 300 liter houden voor je stukje, want anders voeg je toch al flink wat bemesting toe...risico van te veel.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dank voor de goeie tips weer Weknow!

 

ik heb nu het volgende bedacht, van onder naar boven:

 

1 gazon

2 dikke laag van bladeren en grasmaaisel etc (bruin en groen)

3 Karton

4 Laag paardenstalmest vermengd met goedkope tuinaarde van de bouwmarkt (30/70)

 

Ik heb een beetje m'n twijfels bij die paardenstalmest, maar dat maakt tuinieren juist zo leuk. Twijfelen aan je eigen kunnen.

Vandaag 4 ijzeren pijpen de grond ingeslagen. Als je daar 1 x per dag een harde klap op geeft met een hamer zijn de woelmuizen snel verdwenen.

 

Schijnt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

met goedkope tuinaarde van de bouwmarkt (30/70)

 

Leg dan beter ook bladeren bij die paardenmest. Dat is een goede combi van koolstof + stikstof....maar niet te veel van die mest!!! Die tuinaarde is ongeschikt. Als het alleen om verzwaren gaat....spit evt. wat kluit om er op te leggen. Dat is ook tuinaarde en de stal mest = mest = samen bemeste tuinaarde ha,ha.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die tuinaarde is ongeschikt

 

Sh#t.. heb net vandaag 15x40 liter tuinaarde van de Gamma gekocht Waarin compost is verwerkt volgens de fabrikant. Beetje impulsieve aankoop, maar ook omdat alle compost overal hier in de buurt niet meer op voorraad is op het moment en ik deze week tijd heb om eea te realiseren.

 

Op de tuin die ik sindskort heb, staat ook nog een vol compostvat en er is een composthoop, maar geen idee wat die vorige eigenaar er allemaal op heeft gegooid. En het heeft natuurlijk ook nooit echt gebroeid ofzo.

 

Maar het gaat goed komen allemaal.

 

Wat ik trouwens op engelstalige websites veel tegen ben gekomen over de cardboard methode, is de kritiek dat slakken en woelmuizen het heerlijk wonen vinden onder dat karton. En die zijn hier al behoorlijk oververtegenwoordigd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...