Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Notenkruid / Perilla / Shiso


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Het wordt ook Shiso of perilla genoemd. Ze wordt ook wel als sierplant gebruikt.

Heb het ook 2 jaar geleden gehad maar daarna niet meer, volgend jaar wel weer

Je kunt het in roerbakschotels gebruiken, verder geen idee wat je er mee kunt. Misschien een kruidige thee van zetten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aha... dacht al dat ie heel erg op mijn Shiso/Perilla leek, alleen dan wat vollere bos...

Maar ja... kon ook iets heel anders zijn. De benaming "notenkruid" had ik nog niet gehoord.

 

Japanse "Peterselie", meestal (decoratief) geserveerd bij visgerechten. Met een stukje sushi/sashimi erop bijvoorbeeld.

Wat wel erg populair is, zijn de kiemen van shiso. Heel mooie paarse kiempjes met een sterke smaak.

Veel gebruikt in professionele keukens.

 

Ik zal 'm eens even proeven... eerst ruiken... beetje citrusachtig zweempje... Smaak... eh... ik vindt die komijnsmaak niet echt terug... proef eigenlijk niet zoveel eraan...

 

Tja... daar kom je dus ook niet echt verder mee ben ik bang...

 

Wiki weet er wel veel meer over te vertellen... had ik ook nog niet gelezen, erg interessant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja het heeft allerlei verschillende namen maar shiso, perilla en Japanse peterselie hoor je het meeste. Notenkruid had ik ook nog nooit van gehoord. Je hebt meerdere variëteiten, groene en paarse. Sommige hebben bladeren met veel inhammen (zoals die op de foto van Appelvrouw) en bij sommige is de rand weer vrij glad.

 

Hier een paar foto's van het net:

 

perilla.jpg

Green_shiso_perilla.jpgpp_perilla2.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 1 maand later ...

he ik heb hem geruild opo een markt tegen een pot jam

maar wat groeid ie hart, ik heb een rijtje kruiden op de vensterbank staan in waterschalen.

en ik weet niet zo goed waar ie lekker in is ?

ik had begrepen dat ze het gebruiken door salade's , soep kruid, en de roerbak ?

ik ben er nog niet aan toe gekomen het te proeven....

als ie bv ook in de pasta saus past ga ik hem komend jaar maar in de tuin zetten en nog harder laten groeien....mooie plant !

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
Het groeit net zo weer aan. De plant binnen laten overwinteren was afgelopen winter geen succes. Probeer het dit jaar gewoon weer.

 

Ik probeer het dit jaar gewoon in de vensterbank...dacht ik. Heb jij hem warm of vorstvrij laten overwinteren Maarten? In de warme vensterbank begint de plant nogal "pielig" te worden..blaadjes vallen af...hij heeft wel gebloeid; als een netel-achtige...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Perilla frutescens (Shiso)

 

Deze soort,die voorkomt van de Himalaya tot Oost-Azie,wordt meestal als eenjarige zomerplant behandeld en wordt 1-1.5 mtr.hoog. het blad lijkt op dat van een siernetel;het is iets meer dan 10 cm.lang,ver ingezaagd en soms voorzien van paarse vlekken.De bloemaar is ongeveer 10 cm.lang en bezet met witte of roodgetinte bloempjes.Het blad wordt als toekruid gebruik in japanse gerechten;de smaak is een combinatie van koriander,kaneel en citrus.Ook bezit het medicinale eigenschappen.

 

m.v.g.

hans

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Mijn notenkruid stond in de warme woonkamer, en was vrijwel helemaal uitgevallen. Ik heb het nu wat afgeknipt en het in de wat frissere slaapkamer gezet.15 graden..of zal ik het in de koude keken beneden zetten? Wel licht, maar temperatuur niet hoger dan 5 graden.

De stevia en citroenverbena staan daar ook.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Mijn perilla begint nu langzaam op te komen. (Dat alleen al is reden voor een feestje.) Na twee zaairondes met best wel flink wat zaad heb ik nu welgeteld drie hele kleine zaailingen. Het resterende zaad voor een eventuele derde zaaipoging eind april ligt in de koelkast voor een koudebehandeling. Dat wil ook nog wel eens helpen bij dit kruid.

 

Ik ben zelf erg benieuwd omdat het o.a. de smaak van koriander in zich zou hebben. Geen idee in hoeverre dat klopt, maar hopelijk mag ik dat dit seizoen proefondervindelijk uitvinden.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow, drie zaailingen

 

Ik heb er ooit 2 volle zakjes zaad aan gewaagd maar bij mij kwam er echt he-le-maal niets op.

Gelukkig verkoopt het goeikope tuincentrum in Lommel shiso voor € 1,09 per potje

 

De smaak is anijzig, citroenig, korianderig en nog iets. Daar kan ik alleen maar niet op komen. Doet er niet toe, het is kei-lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Van mijn drie opgekomen zaailingen blijven er twee wat achter (nog heel erg sprieterig), maar er is er ook eentje die met kop en schouders en blaadjes boven de rest uitsteekt. Sterker nog, deze begint aan andere dan kiemblaadjes. Ik durf er nog niks van te proeven (want klein en teer), maar heb er al wel heel dicht met mijn neus boven gehangen. (Nog geen koriandergeur opgevangen tot nog toe en ik heb echt hard mijn best gedaan. )

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoera voor jullie kiemende shiso's!

 

Ik had een gedeelte vd shiso in de volle grond geplant. Dat was een beetje optimistisch want de slakken vinden het spul ook heerlijk.

Een ander beetje had ik in de kas op de tuin gezet, die heeft t ook niet overleefd.

Maar gelukkig doe ik aan risicospreiding en heb ik er nog 1 achter de hand in een pot in de kas bij huis. Die gaat als een malle

 

En laatst had het goeikope tuincentrum opeens van die mooie paarse-met-rafelige-randjes shiso. Dus, tja...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ik zou het gewoon proberen Patrijs. In het als slechtste geval heb je heel weinig, of geen Shiso te oogsten.

 

Ik heb een zaailing die het wel goed doet en nu een plantje te noemen is en twee gekochte plantjes als back-up. Goed vergelijkingsmateriaal.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...