Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Oleander


RW5

Aanbevolen berichten

Is het mogelijk om bij dit warme weer Oleander te stekken? Is dit niet slecht voor de plant zelf?

 

Zijn er mensen die Oleander vanuit zaad hebben gekweekt en daarbij ook succes hebben gehad? Dus dezelfde plant krijgen en bloemen binnen een aantal jaar?

Link naar reactie
Delen op andere sites

dacht ik dat daar wel een topic over was. Maar ja. Zaaien gaat heel goed. Heb dat meermaals gedaan, zaad is goed kiemkrachtig. Je krijgt wel diverse kleuren terug, maar veelal , als je van de roze zaad neemt, is het grootste deel wel roze, een deel vuilroze, een klein deel lichtroze en een klein deel donkerder roze. Er komen niet opeens witte of gele nee.

 

Zaaien deed ik dan in februari. Met een week of 2 ( op 20 gr ) komt het zaad boven. Veel licht bieden en in mei naar buiten. Het 3e jaar al wel bloei.

's winters laat ik de oleanders gewoon buiten, droog en luw wegzetten, uit de volle wind en zon., tot echte vorstweken, dan even meer beschut of inpakken, zaailingen neem ik dan even naar binnen. Grote planten bescherm ik wat en laat ik ook buiten. De koude prikkel is ook nodig voor goede bloei. Zaad als peul droog in een halfdicht zakje bewaren, die peul gaat vanzelf open in de winter, kun je het zaad er uit nemen als je gaat zaaien. De peul goed laten rijpen aan de moederplant in het najaar. ( echt een peul is het niet, zaaddoos dan )

 

Stekken gaat makkelijk weet ik , zelf nooit gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was van plan om 3 stekjes bij elkaar in een pot te zetten, zodat ik een vollere bos krijg.

 

Als ik ze ga kweken vanuit zaad en de kleur is niet hetzelfde is dit natuurlijk niet mooi in de plant. Dan kan ik ze beter alleen in een potje stoppen. Als ze dan dezelfde kleur hebben zet ik ze bij elkaar in een grotere pot.

 

Maar oleander stekken in de volle zon is niet slecht voor de moederplant?

 

Oleanders kunnen -10 hebben of is dit maar bij een aantal soorten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor winterhardheid heb je hier misschien wat aan : winterhardheid-t12157.html , maar voor Oleander is mijn ervaring dat die best wat vorst kan hebben, maar met mate. -10 vind ik wel veel. -5/-7 redden ze bij mij wel ongeschonden, als ze luw staan en niet in de zon en vooral met een vrij droge kluit. Natte Oleander de winter in laten gaan is redelijk funest.

 

Bij doorgaande vorst, dus ook overdag, kunnen ze behoorlijke schade oplopen als ze dan op de ( vries ) wind staan. Luw wegzetten dus of inpakken in vliesdoek bv. Ik zet ze dan in de koude kas.

 

Je vraag of het de moederplant schaadt, wanneer je stekt in de volle zon ( ? ) , snap ik niet helemaal. Stekken mogen niet in de zon tot ze goed geworteld zijn. De moederplant redt het prima als er stekken genomen wordt. Hij gaat wel bloeden ( giftig sap ), maar is niet zo erg of kun je afbranden ( de snoeiwond met een vlam dichtschroeien )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...