Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Olijfboom onderaan kaal


laazor

Aanbevolen berichten

Hi

 

Heb in de lente 2 olijfboompjes gekocht en die zitten nu in pot. Waren in de warme zomer heel gezond en gaf af en toe voeding.

Eind oktober binnen gehaald (living) omdat ik vreesde voor de koude winter dat die de wortels zou beschadigen.

 

De 2 boompjes zijn langzaam bijna al hun bladeren verloren maar hebben van boven wel nieuwe uitlopers gemaakt. Ik vermoed dat de plant het niet goed heeft. Heeft iemand tips zodat de boom niet zal gaan sterven?

 

Ik las al ergens dat dit komt door een te warme plaats in de winter of dat ie te nat zouden staan.

 

Boom 1 ziet er nog minder goed uit, terwijl boom 2 ondertussen niet veel bladeren meer lijkt te verliezen. Maar ik vrees er een beetje voor dat beide bomen hun bladeren onderaan terug zullen krijgen

 

 

alvast dank

 

mvg

 

10hprm9.jpg

 

28gxpxy.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt van die té warme plaats en het te vochtig zijn van de kluit.

 

En nog een paar dingen. Vooral te warm dus, maar ook veels te donker, te laat gemest in het seizoen en dus te vochtig. De boompjes zijn nog aan de groei zelfs.

Eigenlijk hebben de boompjes diverse tegenstrijdige prikkels van u gekregen. Augustus, september, oktober : Licht ( daglengte ) neemt af. Winter komt er aan, boompje wil naar zijn winterstand zoals ook in de warmere landen waar zo'n boompje thuishoort: minder licht naar nog minder licht; van heet naar warm, naar koeler en koeler, naar fris of zelfs koud.

 

Zo'n boompje wil gewoon in het volle licht, redelijk droog gehouden worden, zéker geen mest en koel. Ergens tussen 0 gr. en 8 gr. het liefst, 10 of 12 mag ook nog wel. In uw kamer is het echt veels te warm, dan blijft ie aan de groei. Dat aan de groei blijven moet niet. Ook zo'n boompje heeft z'n maanden winterrust nodig. Mesten doe je zo'n kuipplant die naar de winter toe gaat niet meer na ongeveer begin augustus. Water ga je in september ook minder en minder geven, 1 nov. stop je met water geven en zorg je de maanden daarna alleen maar dat de kluit niet geheel verdroogt, maar echt spaarzaam water geven. De plant geef je een luwe plek ( uit te sterke wind, want groenblijvers verdampen vocht vooral in de wind ) uit de regen.

Vorst kan de plant wel hebben, alleen niet te veel. Tegen het huis gezet, op een luwe plek en met niet te vochtige kluit kan zo'n boompje rustig een nachtvorst tot -5 aan. Gaat het harder vriezen of ook overdag vriezen moet je aan inpakken gaan denken of tijdelijk liefst op een lichte plek in de schuur ofzo of zelfs op een koude kamer een paar dagen. Na grote vorst gewoon gelijk weer naar buiten. Uit de felle zon houden ( verdamping )

 

Wat een verhaal he ? Tja sorry hoor. Zijn geen Hollandse of Belse dingen. Kuipplanten zijn handenbinders.

In de volle grond in de tuin gaat in veel van de huidige zachtere winters ook goed hoor, kunnen ze ook meer vorst aan. Ik ken ze ( wel ouder dan de jouwe ) die de elfstedenwinters ook overleeft hebben ( dan wel luchtig ingepakt overigens )

 

ps: het erg licht-groene jonge blad van je boompjes geeft ook aan dat je boompjes echt veels te donker staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de antwoorden! Ik had zowat alles qua verzorging dus fout

 

En wat denken jullie nu te gaan doen met de bomen? Binnen houden op dezelfde plek, of naar buiten? Het is ongeveer 5 tot 10 graden nu buiten.

 

De uitlopers wegsnoeien, of pas later?

 

Voor de rest dus geen water meer, en hij zou koeler moeten staan (maar binnen gaat dat niet gaan).

 

Of zullen de bomen gewoon sterven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De boompjes staan al een tijd binnen denk ? Je zei al vanaf oktober toch ?

 

Ze kunnen dus wel naar buiten. Niks snoeien nu ( daar in april pas aan gaan denken ).

De jonge groei is extra kwetsbaar nu, dat zie je ook aan de kleur. De boompjes dus wel naar buiten, maar luw en liefst ook uit de zon voorlopig. Die jonge groei verbrandt nu in de zon. Dus luw en droog wegzetten. best tegen je huis aan ofzo, waar, als er toch een graadje vorst komt binnenkort, het dus nét niet vriest. Die jongste groei kan echt nul vorst hebben.

Droog houden voorlopig. Ook geen lauw water geven hoor ( waarom zeg je dat Harm ? ) De kluiten zijn vast vochtig zát.

 

er komt vast nog wel iets van winter. Is dat kort en overzichtelijk, haal je ze weer even binnen voor een weekje. Is de koude weer weg, weer naar buiten.

Mijn hele verhaal hier eerder in dit topic is gebaseerd op een boompje wat goed afgehard de winter in gaat. Jouw boompje is dat dus niet. Is dus nu wél extra kwetsbaar voor vorst.

Je kunt er ook voor kiezen je huidige boompjes gewoon straks wél de vorsten te geven en dan in april, wat doodgevroren is weg te snoeien.

Belangrijk is dat de kluit nu vooral droger wordt ( niet helemaal laten uitdrogen ) Nat én aanhoudende vorst is echt funest in zo'n pot.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ze beide net naast het huis gezet, en de kluit bedekt met plastic (zwarte zakken) die de regen zouden moeten tegenhouden.

 

Ga kijken of ik wat noppenplastic kan vinden maar denk wel dat dit voorlopig moet volstaan. Er wordt voorlopig niet veel zon of regen of vriesweer verwacht, dus hopelijk komt het goed.

 

En nu duimen maar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...