Parmezaanse kaas

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Charly » Do 23 Aug 2018, 23:18

Neuh nog niet. Ik eet em meer als oude kaas op brood. Beetje jammer, want zo gaat ie wel heul snel.
Maar lekker! Dat dan weer wel :thumbup:
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Charly » Wo 09 Jan 2019, 13:47

Mja. Ik ben (ook?) niet helemaal gefocust op t kaasproces.
A) Ik meende dat ik mijn eerste parmezaan van kaasseizoen 2019 gewoon kon in-oliën zodra ie droog was. Nu lees ik net dat dat pas na 2 maanden had gemoeten.
B) Ik pakte een lukraak flesje olijfolie om kaas in te wrijven, maar nadat ik de helft had ingewreven, dreef er een onmiskenbare knof lucht mijn neusgaten in. Oh ja! In dit flesje had ik de knof-peperolie naar recept Erny gegoten.... Labelen jongens. Het is een groot goed. (Maar ik ben er zo beroerd in!) Enfin. We gaan het afwachten. Wie weet wordt het wel heel lekker. Ofzo. :problem:
Laatst gewijzigd door Charly op Wo 09 Jan 2019, 13:50, 1 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Jorieke123 » Wo 09 Jan 2019, 13:49

Ik denk dat ik ook altijd (die paar keer dat ik deze kaas heb gemaakt :roll: ;) ) wel aardig vroeg ben met smeren met olie. Zo'n wat kleinere kaas droogt anders ook wel aardig in denk ik.

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Charly » Wo 09 Jan 2019, 13:51

Ah. Fijn. Je stelt me weer een stuk gerust hoor! :)
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Erny
Berichten: 8357
Lid geworden op: Ma 05 Dec 2011, 18:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Woonplaats / locatie: Groningen
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Erny » Do 10 Jan 2019, 01:38

Mmmm... knoflook/peper kaas klinkt heel goed Charly. ;)
Registreer hier je fenologische waarnemingen:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =974732508

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Mellie » Do 10 Jan 2019, 19:20

Dit wil ik ook, maar dan heb ik zéker een grotere kaasvorm nodig! Wat voor vorm (qua grootte) is handig?

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Mellie » Zo 13 Jan 2019, 09:58

Nog een vraag van deze kaassukkelaar... (sorry)

Hoe schep je de room van je melk?

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 13 Jan 2019, 10:07

Charly; ik las gisteren in mijn kaasboek nog even het stuk over kaaswax. En daar stond dat bepaalde kazen, zoals de Parmezaanse, beter wel een waxlaagje kunnen krijgen als ze zo rond de kilo wegen. Omdat ze dan relatief snel uitdrogen. Ga ik binnenkort eens even proberen, met een nog te maken kaas.

Mellie: je laat de emmer met melk een nacht (of dag natuurlijk...) in de koelkast staan. 24 uur is nog beter. En dan schep je er vrij makkelijk de room af. Met een ondiepe lepel en heel voorzichtig. Die room gebruik je dan voor andere lekkere zaken. En als je het echt nog beter wil doen dan kan je de melkachtige roomlaag (te romig voor 'melk', te melkig voor 'room' ;) ) nog ruim wegscheppen. En daar roomkaas of vette yoghurt of watdanook van maken.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Parmezaanse kaas

Berichtdoor Mellie » Zo 13 Jan 2019, 13:05

Ok, dank je. Ik schep room er na steriliseren normaal van af, dan krijg je een dikke plakaat) maar dit is ervoor dus.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten