Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

peperolie


Gast kardoeneke

Aanbevolen berichten

Weer een leuk topic!!

 

Ik heb jaren altijd azijn met kruiden gemaakt, en olie met kruiden. Ging prima. De laatste keer ging het helemaal mis... het werd een slijmie toestand daarbinnen... Ik had vreemd genoeg geconcludeerd dat ik het nooit meer ging doen... dure olie op die manier verspillen, maar dankzij bovenstaande link snap ik het...

 

een citaat hieruit:

 

OLIE:

 

Olie is niet echt een conserveringsmiddel. Het heeft echter wel de eigenschap dat het producten kan afsluiten zodat er geen zuurstof meer bij kan. Olie is een prima bewaarmiddel mits, en dat is van het allergrootste belang, hetgeen je onder de olie bewaard helemaal geen zuurstof en/of vocht bevat (dus gedroogde tomaten gaat prima, verse tomaten niet, gedroogde knoflookflakes gaat prima, maar verse knoflook niet). Olie kan zelfs ook wel gevaarlijk zijn, omdat ze zuurstof uitsluit. Heel bekend is het gevaar van verse knoflooktenen op olijfolie, zie daarover ook nog even bij de alinea bijna onderaan deze pgina (de alinea over Botulisme). Maar in combinatie met volledige gedroogde producten neemt olie na een tijdje de smaak aan van hetgeen je erin bewaardt, dus peperolie, knoflookolie, kruidenolie (altijd dus wel van volledig gedroogde producten) zijn erg lekker en lang houdbaar.

 

Vroeger deed ik dat ook, maar mijn snelheid van verwerken was gewoon hoog... gelijk gebruiken, en in het begin was de smaak flauw, werd steeds sterker, en dan was het al op...

Deze keer had ik het ook als voorraad gedacht, en nog nauwelijks gebruikt totdat ik ontdekte dat het er niet smakelijk meer uitzag...

 

Tja...

 

Maar ja...

 

Het goede nieuws is... nou weet ik wat er aan de hand was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf ook peperolie gemaakt van de pepertjes die vorig seizoen uit de tuin zijn gekomen. Eerst goed laten drogen, daarna in een flesje olie doen. Vervolgens een paar weken laten staan, af en toe schudden et voila! Mijn vriend is er gek op! Zelf hou ik niet van pittig, maar hij is nu al aan de tweede fles bezig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jasmin Ik had een nieuw flesje knoflook olie gekocht en daar iets olie uitgegoten, daar mijn gedroogde pepertjes bij gedaan volgens recept van mijn link en toen nog wat nieuwe sesam olie erin gegoten. Donker en koel bewaard uiteraard, maar niet in de koelkast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jasmin Ik had een nieuw flesje knoflook olie gekocht en daar iets olie uitgegoten, daar mijn gedroogde pepertjes bij gedaan volgens recept van mijn link en toen nog wat nieuwe sesam olie erin gegoten. Donker en koel bewaard uiteraard, maar niet in de koelkast.

 

Klinkt wel lekker moet ik zeggen. Nee, olie bewaar ik ook nooit in de koelkast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Knoflookolie is wel goed te maken als je de olie met knoflook en wat kruiden en peper in een ovenschaal een klein uurtje op 160 graden in de oven zet, geen bacteriën en veel meer smaak. Ik gebruik eigenlijk zelden rauwe knoflook, voor sauzen etc. doe ik de knoflook altijd eerst poffen in de oven (+/-halfuurtje in alu-folie op 160 in de oven).

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Ach wat leuk zo'n oud topic met leden van toen.

 

Maar dacht deze even op te moeten diepen en het peperoliegebeuren van vandaag ook hier even te moeten plaatsen.

 

Ik had laatst pepertjes geoogst (kruising van Lemon Drop met Cheyenne lijkt het) en die een beetje uit het zicht verloren... Dus die begonnen wat te vergammelen, niet goed meer voor een mooi sausje.

Dus dacht er maar peperolie van te moeten maken.

 

Heb daarvoor de (zonnebloem)olie verwarmd en de pepers in stukjes geknipt en lang laten trekken.

Kon het niet laten en heb ook nog een handvol knoflookbulbines erbij gemikt evenals wat zwaar ingedroogde olifantenknoflook in stukjes (ingedroogd geeft het een heel ander aroma af blijkt).

Dat weer een tijd laten trekken op een heeeeeel zacht pitje en uiteindelijk door een zeef gedaan.

En nu heb ik me toch een flesje lekkere olie!!!

Ruikt heerlijk door die knoflook en heeft een hele aardse smaak met veel pit. En ook een diepgele kleur trouwens.

Dát gaan we vaker doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Vorig jaar peperolie gemaakt van gedroogde flakes. Heerlijk, goed gelukt

 

Maar ik vind het nu veel flauwer dan een jaar geleden, moet er veel meer van gebruiken.

Raak ik aan de hitte gewend of gaat de peperigheid na verloop van tijd achteruit?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

32ac758fff50176a239c651f1d41029d.jpg

Heel veel Chinese Five Colors, en 1 niet-mme Jeanette. Klein bolletje geplette knof erbij. En laat maar zachtjes pruttelen in die olie, tijd genoeg. Straks zeven en in flesjes / potjes. Maar ruikt nu al heerlijk! Fijn recept

 

Ah ja. Gouden tip om pepers te knippen, en niet te snijden Erny. Dan kan je ze gewoon bij t kontje vasthouden en krijg je geen gloeiende tengels!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Mjam. Kwam dit tegen in mijn zoektocht naar wat te doen met die peperplanten die nu als een idioot oogst leveren .

Helaas is het oorspronkelijke recept niet meer op te roepen. Maar google er op los laten dan. Sta ook open voor goede tips, ze zijn niet zo pittig dus sambal wordt m niet.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...