Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Perenboom snoeien


Rogier24

Aanbevolen berichten

Beste lezer,

 

Ik heb sinds april 2018 een Conference perenboom in mijn moestuin staan.

Nu is mijn vraag hoe ik hem het beste kan snoeien

In de toegevoegde foto's is te zien hoe de boom eruitzag bij het aanplanten, en hoe hij nu is.

 

april 2018

IMG2019010922502483381547071758.jpg

januari 2019

IMG2019010913145269211547071764.jpgIMG2019010913144177181547071769.jpgIMG2019010913134324721547071774.jpg

 

Ik hoop iets te horen

Link naar reactie
Delen op andere sites

De boom staat volgens mij te dicht op die compost bak...naar mijn mening gaat dat problemen geven met de takken onderin...even afwachten wat anderen hier van vinden....wat het snoeien betereft, werk toe naar één harttak, ik.kom er later nog op terug, nu geen tijd

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden, ik heb soortgelijke boompjes geplant.

Ik zou geneigd zijn bij Rogier's boompje een paar onderste takken weg te halen, die zitten me te laag, ook als ze erg zijwaarts gericht zijn zie ik daar geen toekomstige gesteltakken in.

Die bovenste 5, daar zie ik dan eerder het toekomstige gestel van de boom door gevormd worden, misschien kan er op den duur eens eentje van weg als het wat te druk wordt, maar nu zou ik weinig doen. Misschien dat sommige mensen 1/3 van de langste takken afhalen, dat zie je wel eens, maar ik ben benieuwd wat anderen daarvan zeggen.

 

Waar zit de ent? Ik schat een decimeter boven de grond, maar die kan ook net onder de laagste takken zitten? Mochten er in de toekomst scheuten onstaan onder de ent, dan zou je die weghalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerst en vooral had ik hem gesnoeid direct na het planten in 2018.

Maar goed dat is niet gebeurd.

Dan blijven er natuurlijk nog heel veel open vragen over bijvoorbeeld welke onderstam je hebt, hoeveel ruimte er is voor de kroon, hoe hoog de boom uiteindelijk mag worden en of je zo snel mogelijk vruchten wilt hebben of dat je liever een evenwichtig opgebouwde kroon wilt zien, om maar eens een paar dingen te noemen.

Mijn voorstel is om het boompje zo snel mogelijk vrucht te laten dragen, en in die fase pas met snoeien te beginnen.

De groei is dan vaak beheerster en is het makkelijk om van daaruit de boom te gaan (her)vormen.

Om dat voor elkaar te krijgen moet je nu juist niet snoeien, maar wel zorgen dat de zijtakken horizontaler komen te staan. Met dat aanbinden ben je al begonnen, maar dat moet nog een stuk rigoureuzer gebeuren. (een hoek van 20 a 30 graden met de horizontaal).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik zou de rechter dikste top er helemaal uit halen, de dunne midden in houd de boom beter in balans. voor de rest idd de takken bij de compost hoop voor de toekomst een potentieel probleem. en daar kan ook wel een tak van weg zodat er een dunnere krans ontstaat. En volgend jaar zuinig zijn op takken die op de middelste top komen lijkt me.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja maar dat zou ik dus een jaar eerder hebben geadviseerd. Als je nu de dikke verlenging er uit snoeit krijg je een groei-reactie waar niet iedereen zich raad mee weet. En je stelt de vruchtdracht ook uit. Volgens mij kun je de uitgaande van de dikke tak best wel een spil opbouwen. Ook als dat niet helemaal volgens het boekje is, dat lijkt mij geen issue. Die compostbak is natuurlijk ook geen probleem, die kan gewoon verplaatst worden als dat nodig is. Ik zou me er eerder zorgen over maken dat ie te dicht tegen het aangrenzende perceel staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...