Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Planten doen het slecht in moestuinbak


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik ben dit voorjaar begonnen met het tuinieren in mijn moestuinbakken, zie foto's.

 

Alleen wil het helemaal niet lukken en ben ik ten einde raad... De plantjes worden niet groter, de blaadjes verkleuren en zitten onder de gaatjes. Hieronder vertel ik gedetailleerd wat het geval is.

 

Ik heb 2 bakken, elk van 80 bij 80 cm en 15 cm diep. Heb per bak ongeveer 16 gaten erin geboord (van 16mm geloof ik) om het overtollige water of te voeren. Vervolgens zijn beide bakken gevuld met "moestuingrond" gekocht bij de Welkoop.

 

Eind maart/begin april heb ik oa radijs, peterselie, bieslook en rucola gezaaid; enkel de peterselie en radijs zijn opgekomen (gedurende de koude maanden waren de bakken snacht afgedekt met een deksel). Maar na een paar weken stagneerde de groei van de radijs en begonnen de bladeren geel te worden en te verwelken... En paar weken daarna zag het er hopeloos uit en heb ik ze weggedaan. De peterselie leek in eerste instantie een beter lot toegedaan, maar is de afgelopen 2 maanden niet gegroeid (nog steeds niet meer dan 2 cm).

 

Vervolgens heb ik bij een winkel kleine plantjes gekocht in de hoop dat dit beter zou gaan. Dit betrof rodebiet, sla, paksoi, aardbei en tomaat. Ook deze planten zijn nu, na 2 maanden, amper gegroeid en zien er ronduit slecht uit.

 

De planten krijgen elke dag, naar mijn idee, voldoende zonlicht (direct contact tussen 12 en 19 uur, daarna schaduw) en krijgen water indien de bodem droog is. Ik probeer de bodem altijd ligt vochtig te houden. Als ik de planten water geef, dan is het meestal met de Gardena sproeier aan de tuinslang.

 

Ik heb een aantal foto's toegevoegd, hopelijk doet het bij iemand een belletje rinkelen Wil zeer graag verder leren hierover, maar zou nu eerlijkgezegd niet weten waarin ik het moet zoeken...

 

Alvast heel erg bedankt!

 

N Schep

 

2018-06-20-1343591529501333.10

2018-06-20-1327791529501334.10

2018-06-20-1318971529501336.10

2018-06-20-1370931529501337.10

2018-06-20-1315791529501338.10

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je ze al eens bijgevoerd?

Ze zien er wat ondervoed uit.

Gaatjes ed is vrij normaal. Insecten eten mee. Zolang het geen plaag is, hoort het er een beetje bij.

Planten die ondervoed zijn, op de tocht staan of wat weinig grond hebben kwakkelen nogal eens en zijn daardoor slapper en vaak smakelijker voor insecten.

Als je je planten sterker krijgt, neemt de vraat wel af. Een beetje houd je altijd, maar daar groeien ze vaak wel overheen.

 

De 15 cm is wel ondiep. Als de bak open op vaste grond staat, is dat geen probleem, dan is er wel uitwisseling met de ondergrond, maar hij lijkt verhoogd te staan. Dan heb je sneller last. Zeker bij droog of juist nat weer. Als je veel water bij moet geven, spoel je je voeding uit.

Staat niet toevallig op de tocht?

Planten in de volle grond of waarbij de bak contact heeft met de ondergrond doen het vaak veel beter dan planten in hogere bakken.

Maar bij sla hoeft dat niet zoveel uit te maken, als het niet al te warm is. Sla houdt meer van wat koelte.

 

Als je de bak graag zo wilt houden, zou je er tuinkruiden in kunnen zetten. ]

Die kunnen er vaak beter tegen en doen het met regelmaat beter in een bak of pot dan in de volle grond.

 

Ik denk dat de moestuingrond eigenlijk bedoeld is voor moestuinbakken die dieper zijn of contact met de ondergrond hebben.

Ik ken het spul verder niet zo.

Voor ondiepe bakken is potgrond vaak meer geschikt.

Als je wilt zaaien is potgrond gemengd met zand vaak beter. Het komt dan beter op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja: grond hoort niet steeds vochtig te zijn.

Als je dat overdrijft, ontwikkelen planten zich ook slecht.

Tijdens sommige stadia moet het wel iets vochtig zijn, maar de rest van de tijd mag het echt wel opdrogen tussendoor.

Dat hoort er ook bij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn indruk is ook een combi van alles wat de anderen zeggen.

 

Je hebt de bak nu al een aantal maanden, de oorspronkelijk in de gekochte zakken grond aanwezige voeding is al lang uitgespoeld, verdwenen / opgenomen door de planten.

Mijn indruk van deze foto's is dat de bak ook te vochtig is inderdaad. Maar dat is lastig, want met de warmte van de laatste 2 maanden is het ook wel lastig sturen met maar 15 cm.. Er zijn dingen die minder, en er zijn dingen die wat meer vocht nodig hebben he ? Zo ook met de voeding. Van 12 tot 7 volle zon moet voor het meeste niet het probleem zijn is net aan wel voldoende.

 

Ik zou het in de grond zoeken : mest dus. voeding. Minder water geven. Geen super dingen verwachten met 15 cm diepe grond, maar een aantal dingen moeten wel kunnen. Voor aardbeien bv is 15 cm gewoon te weinig, voor kolen ook. Pluksla moet kunnen en radijsjes hadden wel mogen lukken. Bieslook moet gaan, wat kruiden ook wel, tijm enzo. Wortelen natuurlijk niet en nog wel meer niet. 15 cm is echt niet veel he ? Maar als ook de zaailingen echt klein blijven en gewoon niks doen, zou ik het dus in de grond zoeken : voeding.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik werk ook met bakken, al denk ik dat die van mij zo'n 25 cm diep zijn. Met deze diepte, ook 15cm diep kun je best veel telen. Maar inderdaad na 6 weken ongeveer moet je gaan bijvoeden. Ik gebruik gewoon standaard moestuinmest, korrels of vloeibaar (in mijn geval wel biologisch). Dan zijn er best veel gewassen die je kunt telen. Radjs, de meeste keukenkruiden, Parijse worteltjes (die kleine ronde), snijsla, kropsla (1per vak), koolrabi, snijbiet, bietjes, mini-paksoy (4 of 5 per vak), lente-ui, palmkool, boerenkool, het is me zelfs wel eens gelukt een kleine groene kool te oogsten en een maaltje spruitjes van 1 plant, dus er is echt wel veel mogelijk. De enige reden dat ik geen kolen meer teel is dat ik liever iets teel waar ik vaker van kan eten zoals palmkool en snijbiet.

Ik geef eigenlijk zelden water, alleen als de boel wel erg droog wordt of een beetje slap gaat hangen.

Je hebt nog ruimte in je bak voor wat extra centimeters grond. Ik zou zeggen, voeg wat mest toe en vul je bakken bij tot aan de rand met nieuwe potgrond., iedere centimeter helpt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal, allereerst bedankt voor de tips zover!

 

Het is me dus duidelijk dat de bakken dieper moeten, kan hem vrij makkelijk verdiepen tot ongeveer 40cm. Dit maakt het “ watermanagement” ook wat beter als ik het goed heb begrepen.

 

Daarnaast zal ik de aarde bijvoeden, heeft iemand tips wat en weer ik het beste kan aanschaffen als voeding? Gekke vraag, maar waar haal ik mest vandaan; de boer??

 

Wat wel zeer apart is is dat zelfs kruiden zoals bieslook, peterselie niet willen lukken. Heb, zoals op de eerste foto links onder te zien, 3 bieslook plantjes gekocht die de afgelopen 2 maanden amper zijn gegroeid. Het kan inderdaad wel zijn dat ik wat teveel water heb gegeven, heb de bodem doorgaans vochtig gehouden en niet veel kans gegeven om een beetje uit te drogen.

 

Daarnaast heb ik vorig jaar een soortgelijke (maar 2x diepere) bak gehad op dezelfde plek. En had daar ook hetzelfde probleem met de radijs. De plantjes kwamen goed op, maar nadat ze 2 cm waren groeiden ze niet verder en kregen ze gele blaadjes…

 

Bedankt allemaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mest, wil zeker niet zeggen dat je dat letterlijk moet opvatten. Mest van de boer zou ik niet doen nee. Voor zo'n moestuinbak niet echt.

 

Gewoon naar een tuincentrum gaan en een flesje vloeibare 'complete' mest kopen. De mest toevoegen in je gietwater zeg ongeveer eens in de maand, niet te veel geven.

Complete mest = waar alle benodigde stoffen in zitten. Veelal heet dat bv 'complete moestuinmest' of 'complete mest voor fruit en groenten' , whatever.

Je hebt hele goedkope bij de Lidl of de Action. Daar zijn de waardes ook wel erg laag van, dus kun je wat vaker/meer geven. Zelf vind ik dat zooi. Of je koopt de betere van Ecostyle bv ( doe ik ) en dan geef je ook minder. Bij een tuincentrum eens goed rondkijken en de achterkanten lezen.

 

Voordeel van zo'n vloeibare mest is het direct zichtbare resultaat.

 

Je kan natuurlijk met compost enzo in de weer gaan , maar het ( betere ) effect is dan pas in september zichtbaar en dat wil je met zo'n bak nu net niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou om te beginnen ook wat vloeibare mest geven, omdat dit rapper werkt. En voor de rest wat organische korrelmest onder de grond werken. Die zal dan trager zijn voeding afgeven en je plantjes geven wat nodig is. Voor hoeveelheden kijken op het pak (daar staat meestal wel op hoe vaak je hoeveel mag geven per m²).

Link naar reactie
Delen op andere sites

De grotere diepte zal flink moeten helpen, verwacht ik.

Potgrond met zand mengen zal waarschijnlijk een goed effect geven.

Zo'n 4 emmers potgrond op een halve tot een hele emmer zand, zou moeten lukken.

Goed doorroeren en mengen met de grond die je er al in hebt.

 

Koemestkorrel werkt prima als meststof op termijn. Kan zelden kwaad en levert prima resultaat.

Je hebt niet zo veel nodig voor een bak. Twee handjes per bak is zat. Ook niet vaak doen.

Water geven: véél minder.

Grond kent verschillende stadia van verzadiging van 0 tot 4. 0 is stofdroog en 4 volkomen verzadigd.

Voor de meeste planten werkt het goed als het ergens tussen 2 en 2,5 schommelt, maar af en toe op 1 zit en soms even op 3.

Er zijn maar weinig planten die een volledig verzadigde grond lang kunnen verdragen.

En ik denk dat het aldoor vochtig houden de grond ergens rond de 3,5 bracht.

 

Veel water betekent dat de wortels te weinig lucht krijgen. want waar water zit, kan geen lucht zitten. Ze verzuipen.

De wortels sterven dan af en de plant gaat kapot. Dat kan er net zo verlept uitzien als wanneer het verdroogt.

Daarom moet grond wel opdrogen tussendoor.

Alleen als je net gezaaid hebt, kan het goed zijn om de bovengrond iets vochtig te houden. Maar dat is niet hetzelfde als doordrenken.

 

Sommige planten (die horen bij stenige goed afgewaterde grond, met knollen of met een bescherming tegen droogte, kunnen al helemaal niet tegen aanhoudende natte grond. Dus die gaan als eerste kapot. De meeste tuinkruiden vallen daar onder.

 

Als je twijfelt of bemesting misschien iets meer mag, kun je wat vloeibare voeding á la pokon en aanverwanten geven.

Dat werkt dan snel als oppepper. Maar dan dus niet de grond helemaal volgieten.

 

Het kan lastig zijn om het juiste evenwicht te vinden tussen verwennen en verwaarlozen.

Ik vrees dat het bij jou wat doorsloeg bij het verwennen met water.

Dat is gelukkig makkelijk te veranderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties, heb er een hoop van opgestoken!

 

Ik ga er meteen mee aan de slag en zal deze herfst de bakken ombouwen zodat ze een stuk dieper zijn.

 

Daarnaast zal ik deze week me in het tuincentrum verdiepen in "vloeibare mest"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou die vloeibare mest laten voor wat het is, en volgend jaar gewoon investeren in goeie grond. Als je gaat bemesten met vloeibare (kunst)mest, moet je dat het hele seizoen ook blijven doen. Dan zou ik liever wat uitgeven aan goeie en helemaal uitgerijpte biologische compost, zakje vermiculiet erdoorheen, misschien nog wat koemestkorrels bij veel etende planten en volgens mij groeit alles dan (in een diepere bak) als een tierelier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat pippi zegt. Maar dan voor dit seizoen, toch maar die vloeibare mest inzetten. Beetje sonde om al op 1 juli te besluiten dit hele lopende seizoen als verloren te beschouwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...