Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Polycultuur a la Vera Greutink


pippi

Aanbevolen berichten

Ik heb vandaag een vak ingezaaid zoals in deze video:

 

 

Maar dan wel iets minder professioneel, tijdens het mengen van de eerste zaden liet ik het bakje al uit mijn klauwen vallen en ik verwacht nu een polycultuur tussen mijn tegels , en ik schoot uit bij het mengen van de slazaden, dus die zullen niet heel poly opkomen maar vooral bestaan uit de 4-jaargetijdensla, en ik heb alle pastinaakzaden die ik vorig jaar heb gekocht en die voor geen meter meer willen kiemen meegezaaid, dat kan goed of slecht uitpakken, met nul of toch wel heel veel pastinaken.

 

In elk geval, ik ben heel benieuwd en ik verwacht er ook wel wat opbrengst van. In de kas heb ik ook van alles vrij dik gezaaid en dat bevalt eigenlijk wel heel goed, dat alsmaar uitdunnen en tegelijkertijd oogsten. Ik heb al heel veel jonge sla en ienemienie meiraapjes kunnen oogsten, en ondertussen groeien de worteltjes en de andijvie lekker door. Ik pluk eigenlijk alleen nog maar weg wat in de weg lijkt te staan voor andere plantjes, en ik heb nu al elke dag meer dan voldoende groenvoer.

 

Het prettige van zo'n polycultuurbed dat altijd vol staat lijkt mij ook dat je een paar kroppen sla en jonge andijvie en wat lente-ui kan oogsten en dan op de open gevallen plek een koolplantje uit kan planten (met een scheut compost en een handje koemestkorrels), dat dan per direct 'beschermd' tussen de andere planten staat. Ik ga binnenkort dan ook een variatie op het Vera-Greutinkbed zaaien waar ik dan ook de broccoli wil uitplanten, eens kijken hoe dat uitpakt.

 

Iemand anders ervaringen met op deze manier zaaien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helder

 

Wel een beetje vreemd dat ze helemaal het feit dat er ook lichtkiemers tussen zitten ontkent en dus alles gelijk behandelt.

Meeste zijn trouwens helemaal geen 'eenjarigen' maar soit.

 

Leuk gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bit, ik moet bekennen dat ik ook helemaal niet naar licht- en donkerkiemers gekeken heb. Ik zat wel te twijfelen over de dikte van de laag compost na het zaaien, maar ik heb maar zo geredeneerd dat wat er nu eigenlijk te diep ligt, wellicht later naar boven wordt gehaald als er een radijsje of meiraap uit wordt gehaald.

 

Ik hoop echt dat het een succes wordt, want ik ben er inmiddels wel achter dat de Frank-Anrijsmanier van zaaien niet helemaal mijn ding is. WEL wat betreft de permacultuur-achtige samenstelling van een bed met de variatie in soort/kleur/hoogte/soort blad/etc, absoluut, dat werkt alseen tierelier, maar ik wordt helemaal iebelig van die organische lijnen. Ik ben het helemaal met hem eens dat er in de natuur geen rechte lijnen en vierkanten bestaan, maar de perfecte golvende figuren die zijn moeder moeiteloos zaait, die kom ik ook niet tegen in de natuur.

 

Morgen ga ik de helft van mijn 'voortuin' op de volkstuin (het stukje aan het gemeenschappelijke pad, (1 meter breed, 8 meter lang met ongeveer een meter in het midden als ingang), min-of-meer op de Vera Heutinkmanier inzaaien met bloemen. Ik heb heel verstandig thuis al drie bakjes met gecombineerde zaden gemaakt, spul van 50 cm en hoger, zaadjes van planten die zo tussen de 30 en 40 cm hoog worden, en eentje met heel laag spul. En dat ga ik op niet-organische lijnen zaaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
en ? en ? en ? Is er al wat geoogst ?

 

Ja vandaag de eerste paar babyblaadjes sla. Dus dat gaat goed, maar er gaat ook veel niet goed:

WhatsApp-Image-2017-05-24-at-1466461495646371.31

 

Volgende keer dus veel dikker zaaien (ik denk dat ik uit had moeten gaan van minstens 3-4 x zoveel zaad als normaal voor een bed als dit, en ik ben te zuinig geweest).

 

En ik moet echt leren gelijkmatiger te zaaien.

 

Mosterdblad en rucola hadden ook al geoogst kunnen worden, maar die zitten onder de gaten van de aardvlooien. Dus die laat ik staan tot ze echt een ander plantje in de weg staan. Oh en de radijsjes zijn ook al een tijdje klaar, maar uit elk radijsje is precies 1 hapje genomen. Misschien heeft een of ander beest geprobeerd of het volgende radijsje wel lekker was. Nou hou ik ook niet van radijs, dus die laat ik voorlopig ook lekker staan.

 

Ik ga nog wel wat bijzaaien op de lege plekken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelijkmatiger zaaien kan bijvoorbeeld door grof zand door je zaden te mengen. Dan heb je meer om te strooien, de de kleine zaden zakken minder naar onderin het bakje, dus beter gemengd en je kan zien welke delen je hebt gezaaid en waar je een stukje hebt overgeslagen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Loes, ik had zoals voorgeschreven door Vera steeds afzonderlijk per maat/soort zaad gezaaid, dus geen risico op onderin zakken van kleine zaden of te ver weg gooien van de grotere zaden. Het is echt mijn onvermogen om gelijkmatig te strooien. Ik heb ook van die Frank-Anrijsbedden ingezaaid volgens organische lijnen, het lijken wel tekeningen van boze peuters zoals dat opkomt.

 

Misschien dat ik inderdaad alles wat ik zaai maar moet gaan vermengen met zand. Heilig respect voor mensen die wel uit de losse pols netjes kunnen zaaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe het er nu bij staat. Ziet het er al weer anders uit?

 

Polycultuur vind ik een interessante gedachte. Vaak ook omdat mijn moestuingrond er toch al wat 'polycultuur-derig' eruit ziet, omdat ik te weinig ruimte heb (voor mijn gevoel), teveel soorten wil zaaien en uiteindelijk te laf ben om in het begin alteveel zaailingen weg te halen. En dan ziet het er hoogzomer vaak uit als een grote mix van vanalles en nog wat. Wel een prachtig aanzicht en het levert nog best wat oogst op. Maar een beetje meer structuur in mijn 'polycultuur', zoals wat hier wordt getest, zou niet verkeerd zijn.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spitskool, deze foto is van een week geleden:

 

01045081496699272.JPG

 

En het is alleen nog maar 'erger' geworden. De hoeveelheid sla/andere bladgroenten is voor een normaal gezin (2 mensen in mijn geval) niet weg te werken, zeker niet nu er zoveel andere groente te oogsten valt. Er is een grens aan hoeveel blaadjes pluksla ik op mijn boterhammen wil.

 

Ik vind het ook erg arbeidsintensief qua oogsten, ik ga er af en toe eventjes voor zitten en dan knip ik wat sla weg rond een opkomende wortel-of bietjes- of pastinaakzaailing, maar het 'voelt' alsof ik onkruid zit te wieden als je snapt wat ik bedoel.

 

Ik vind het idee fantastisch, absoluut. En ik ga het ook zeker opnieuw doen, maar dan anders:

- in een kleiner vak, 1 m3 lijkt me goed te doen. Ik heb nu dik 3m3 staan, en dat is gewoon teveel.

- veel minder sla, en ik denk vooral rode sla, dat maakt het veel makkelijker om in 1 oogopslag te zien of iets sla is of een andere bladgroente zoals spinazie of andijvie of snijbiet die nog wat mag groeien. Mosterd en rucola hou ik erin, ze schieten wel door bij niet oogsten maar vallen goed op en zijn als het nodig is makkelijk weg te knippen.

- geen rode radijzen en rode meiraapjes zetten, maar wellicht witte radijzen. Nu ruk ik veel te snel een rood bolletje uit de grond en soms is dat een piepklein meiraapje dat nog wel even had kunnen blijven staan.

- om meer van dat soort verwarring te voorkomen: een 'controle'- rijtje aan de rand van de bak, met duidelijke vakjes van alles wat er gezaaid is. Dan weet je wat er al wel en nog niet aan het opkomen is, en knip je ook geen blad af van jonge bietjes omdat je dacht dat het gekleurde snijbiet was. (En ook geen gele snijbiet en gele bietjes planten, zorgen voor herkenbaarheid is echt een punt.)

 

Nog wat voordelen: behalve heermoes komt er vrijwel geen onkruid tussen, de grond ziet er echt heel aardig uit, blijft goed vochtig ook onder al die begroeiing. De aardvlooien pakken alleen de mosterd en de rucola, de rest van de plantjes heeft nul vraat, ik heb er nog geen slak gezien (even afkloppen) en ik zag er vandaag wat volwassen lieveheersbeestjes (de kleine inheemse, yay!) op zitten, die hadden er blijkbaar toch iets eetbaars zien scharrelen, dus die vreten dat lekker op voor ik er last van krijg.

 

Kortom, wat ik al zei, supermethode, ik hou 'm erin, maar dan net wat anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Loes, het idee van die polycultuur van Vera is dat je 1 bed inzaait en daar alsmaar van kan blijven oogsten zonder verder iets bij te zaaien.

 

Met alleen blad zoals jouw kleine bakje is trouwens helemaal geen gek idee voor een andere bak, gewoon een soort van graaibak waarbij je niet dat gepiel hebt van om de wortelzaailingen heen knippen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het idee van een 'controlerandje' vind ik overigens een goed idee pippi. Leuk om te zien hoe het vordert en te lezen wat je ervaringen zijn, dus ga vooral hiermee door dit seizoen.

 

Ik ga volgend jaar denk ik eens een vierkante meter aan een proef onderwerpen en dan jouw tips daarbij meenemen. Eerst eens even goed denken welke groentes ik daar dan in wil, want ik zie nu al dat jij (pippi) immens veel oogst hebt. Het idee van een graaibak (iets minder arbeidsintensief oogsten lijkt me) is ook wel wat. Eens kijken of ik dat allemaal uit kan dokteren in een soort polycultuur proefplannetje.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Loes, het idee van die polycultuur van Vera is dat je 1 bed inzaait en daar alsmaar van kan blijven oogsten zonder verder iets bij te zaaien.

 

Met alleen blad zoals jouw kleine bakje is trouwens helemaal geen gek idee voor een andere bak, gewoon een soort van graaibak waarbij je niet dat gepiel hebt van om de wortelzaailingen heen knippen.

Ik kan ook blijven oogsten zonder bij te zaaien. (Tenzij zoals dit jaar het zaad te oud is en het vak iets te eentonig werd met vrijwel alleen andijvie. Inmiddels opnieuwe ingezaaid met nieuwe zaden)

Mijn variant is klein omdat ik niet zoveel ruimte heb anders zou ik er ook een vierkantemeter mee vullen want het werkt wel prettig. Dat kleine geeft helaas enkele beperkingen die jij niet hebt.

Uien en wortel heb ik in het vak ernaast staan. Bieten eet ik niet en snijbiet staat apart want wordt uiteindelijk te groot voor het kleine vakje enkele anderen staa zowel gemengd als apart waar ze groter mogen groeien. Had ik een grotere tuin dan zouden meer dingen bij elkaar kunnen maar dingn als wortel/ui in mijn "saladebar" vond ik geen succes precies om de rede die jij ook aangeeft namelijk erg onhandig met oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Loes, wat jij over snijbiet zegt is ook een goed punt. Ik knip nu dus jonge snijbiet af omdat er kleine wortels naast staan, en dat is eigenlijk zonde van die snijbiet, of ik zou moeten kiezen voor die snijbiet en dat worteltje laten verpieteren.

 

Ann, goed voorbeeld van die 'herkenbaarheid'. Jij zal niet snel het verkeerde wegknippen. Mooie combi om te zien ook!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Hoi Pippi,

 

Je link van Vera Greutink staat al een poos op mijn verlanglijstje om te bekijken, maar het tijdstip was steeds midden in de nacht als ik er tijd voor had... eindelijk gekeken en gelijk het hele riedeltje van Vera er achteraan geplakt. Hartstikke interessant! Haar boek lijkt me ook wel wat. Heb je dat toevallig gelezen en Zoja, wat vond je ervan?

Blijkbaar doe ik ook (een beetje) aan polycultuur. Mijn sla zaai ik altijd zo, omdat je dan malsere blaadjes hebt.

Voor volgend jaar ga ik het zeker wat groter aanpakken a la madame Greutink. Hartelijk dank voor het delen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Mellie:

Ik heb het boek niet gelezen, wel veel bekeken/gelezen op Wroeten.nl en Tuin Smakelijk. In het boek schijnt ze meer voorbeelden te geven van goed werkende polyculturen, en dat lijkt me wel heel interessant.

 

Veel sla en andijvie in mijn Vera-bed is hopeloos doorgeschoten. Elders laat ik dat staan (die andijvie bloeit zo mooi!), maar hier knip ik het nu voorzichtig weg als ik er even tijd voor heb. En wel leuk om te zien dat er dan toch weer andere plantjes opkomen, staat daar opeens weer een baby-wortel. Ik oogst er ook nog steeds van, vooral (de niet-doorgeschoten) sla en uien.

 

Wat ik al eerder zei, met wat aanpassingen hou ik deze er zeker in.

 

Maar mijn favoriete 'polycultuurbed' op mijn volkstuin is momenteel toch wel het vak met mais-struikbonen-courgette-OI-kers en dagschone. Het staat lekker vol en elkaar toch niet in de weg, De struikbonen pakken wel eens een maisstengel of stengel van de courgettes, maar niet zo agressief als stokbonen dat doen. De mais geeft wel wat schaduw, maar toch krijgt alles wel voldoende zon, de grond droogt niet uit, en ik heb er (effe afkloppen) nul ongedierte. Onkruid -zelfs heermoes- staat er niet of nauwelijks. En de courgettes (een gewone en een patisson) produceren als een malle, van de bonen heb ik al een maaltje af kunnen halen en de mais begint te bloeien. In het begin maakte ik me nog wat zorgen omdat de planten wat lichte bladeren hadden, maar dat is helemaal bijgetrokken en ze staan er allemaal mooi bij. Echt een bed om blij van te worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar mijn favoriete 'polycultuurbed' op mijn volkstuin is momenteel toch wel het vak met mais-struikbonen-courgette-OI-kers.

 

Dat klinkt als een heel fijne combinatie. Deze zou ik ook wel willen proberen. Hoeveel ruimte neemt dit bed bij jou in beslag? Ik kan me zo voorstellen dat de twee courgettes veel breedte in beslag nemen, de mais de hoogte en de OI-kers wandelt er dan lekker tussendoor.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bed is 120 x 350 cm. Ik zal binnenkort een actuele foto maken.

 

Edit: foto's gemaakt. Zo zag het eruit toen alles er net in stond:

 

01392941496699831.JPG

 

En (sorry geen handige overzichtsfoto), nu de voorkant met courgette nr. 1:

00840531499712218.JPG

 

En vanaf de zijkant (het gele vlekje is een bloem van courgette nr. 2):

00984041499712308.JPG

 

Ik wist niet zeker of ik bij het planten een handige onderlinge afstand had aangehouden (ik ga daarmee nog wel eens de fout in ), maar dat lijkt hier redelijk goed gelukt.

 

Het Vera Greutinkbed ziet er momenteel zo uit:

00589801499713133.JPG

 

Het ziet er eigenlijk niet uit. Ik ben bezig alle doorgeschoten sla er tussen uit te knippen en heb de ontstane kale plekken inmiddels opnieuw ingezaaid. Maar ik zie ook plantjes die eerder wat in de verdrukking stonden zoals dit rode slaplantje nu lekker groeien: 00630121499713484.JPG

 

En vandaag het eerste maaltje wortels uit dit bed geoogst! Kan Nantaise zijn of Amsterdamse Bak. In de kas deden die er 80 dagen over, in dit bed zitten ze op 84. Supernetjes, vind ik, en het waren allemaal mooie gladde redelijk rechte wortels. Er staan nog flink wat kleine worteltjes, dus ik denk dat ik met een paar weken opnieuw wortels kan oogsten. (Er staat ook godse veel heermoes, ook op het paadje en ik zie zelfs bloeiend kweekgras. Ik ga echt binnenkort een dag lang alleen maar irritant onkruid verwijderen.)

 

Onkruidmanagement vind ik echt lastig in zo'n bed waar heel veel verschillende planten staan. Nou zal dat ongetwijfeld minder worden naarmate de grond verbetert.

 

Oh en nog een constatering die wellicht interessant is: in dit bed staan dacht ik 5 verschillende soorten sla, en de nr. 1 - in negatieve zin- wat doorschieten betreft is de groene eikenbladsla. De rode krulsla en de ijsbergsla zijn de enige soorten sla die ik dit jaar heb gezaaid die nog helemaal niet zijn doorgeschoten. (De ijsbergsla wil ook nauwelijks groeien, dus eigenlijk telt dat niet.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Sinterklaas (vriendlief) heeft een cadeautje in de koffer meegegeven. Dus ik ga het boek deze maand van voor naar achteren (en weer terug) doorspitten, zodat ik in het voorjaar kan polyculturen dat het een lieve lust is!

 

DBEC58F4-037D-4D15-AAA6-D7430009F67945371512328407.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...