Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  240
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Stan W

 1. Dan zal de bladval van blauwe bessen daar veel later beginnen dan hier. Aangezien de zon in Portugal tijdens het najaar langer schijnt dan hier en ook de (gemiddelde) temperatuur een stuk hoger ligt. Een bladverliezende struik blijft ook in een veel warmer klimaat niet jaarrond groen.

   

  Ben voor 99,99% zeker dat de blauwe bessen van Portugeesje gewoon hun winterrustperiode in gaan.

 2. Welkom op het forum Jil.

   

  Over je vraag: Kolen (cabbage) doen het altijd goed op kleigrond, op zandgrond krijg ik altijd snel last van knolvoet. Bovendien is kleigrond van zichzelf rijk aan voedingsstoffen en houdt deze ook goed vast. Met het aanbrengen van compost/organische stof kun je de grond wat losser en luchtiger maken, wat je groenten uiteindelijk ten goede komt. Verder doen de meeste groenten het denk ik prima op kleigrond, Allium soorten en wortels doen het algemeen gezien wel beter op zandgrond.

 3. Abate Fetel/Abbé Fétel is trouwens ook een peer die goed tegen warmte kan. Komt oorspronkelijk uit de omgeving van Lyon en wordt tegenwoordig veel geteelt rond de Povlakte, waar het in de zomers nog veel warmer is dan in Nederland. Was een tip van Yuras over een lekker smakende peer. 

 4. Op 20-12-2022 om 19:10, MSDG zei:

  @Stan W, je hebt waarschijnlijk baat bij een mix. Veel organisch materiaal en dan een vlinderbloemige om stikstof achter te laten. Combinatie phacelia/Japanse haver en luzerne/tuinbonen/veldbonen?

   

  Dankjewel, Phacelia met Japanse haver en luzerne klinkt goed, misschien met her en der wat bonen er tussen. Zijn deze planten makkelijk onder te schoffelen in het voorjaar? Tuin- en veldbonen wel, de andere ben ik nog niet bekend mee.

   

  @Peter Groen Heeft winterrogge ook een bestrijdende werking op aaltjes, zoals Japanse haver dat heeft? Maken de grassoorten welke jullie noemen trouwens geen rhizomen aan? Ik ben erg oplettend voor planten met rhizomen zoals kweekgras sinds ik dat op heel mijn vorige kavel had geërfd.

 5. 8 uren geleden, Peter Groen zei:

  Zaai zeker na het seizoen (sept - okt)  een groenbemester in, levende wortels in de boden gedurende de winter is heel belangrijk.

   

  Wat zou jij aanraden als groenbemester voor op zandgrond met een paar % leem? Liefst geen groenbemester uit de kruisbloemigenfamilie, in verband met knolvoet. 

  Nu staat er namelijk vooral klein kruiskruid, straatgras en winterpostelein als onkruid. Wat bij de temperaturen van deze week weer verder gaat groeien. 

 6. Dat had ik dan niet goed begrepen. Van die soorten lijkt Poncirus mij het meest geschikt tegen hitte, de mirabel wellicht ook.

  Nashipeer is goed winterhard en heeft in Nederland geen bescherming nodig tegen een koude oostenwind (zeker met de herfstwinters van tegenwoordig). Wordt zo te lezen ook in relatief koude gebieden van Nepal en Japan geteelt. 

  De mirabel komt oorspronkelijk uit Anatolië veel hoogland en bergen ook daar kan het in de winter flink vriezen. Zou hier goed winterhard moeten zijn. De plant die het meest behoefte heeft aan bescherming tegen kou en koude oostenwind zou dan de Poncirus zijn, in ieder geval bij strenge vorst.

   

  Kan trouwens niet echt wat vinden over de gevoeligheid voor zonnebrand bij de Ananasreinette, alleen dat rassen als Discovery daar wel gevoelig voor zijn.

   

  Pyrus pyrifolia | Pyrus pyrifolia - Pepinierele Van den Berk (vdberk.ro)

  https://www.ebben.nl/en/treeebb/prdmnanc-prunus-domestica-mirabelle-de-nancy/pdf/

  Poncirus Trifoliata - Tuin & Agenda (tuin-wiki.nl)

  Pomospost_2014-3.pdf (npv-pomospost.nl)

 7. Pawpaw is tijdens de jonge jaren wel erg gevoelig voor zonnebrand op de stam. Vincent vertelde tijdens de MTFD dat het van nature een oeverplant is die opkomt tussen struiken en riet. Later wanneer de boom een dichte kroon heeft, is dat waarschijnlijk geen probleem meer.

   

  Abrikozen en amandelen lijken mij ideaal op een zonnige en warme helling, vanwege hun oorsprong. Nadeel is daarentegen dat ze voor het lokale klimaat hier te vroeg bloeien. Misschien perziken met een goede weerstand tegen krulziekte? Die bloeien iets minder vroeg. 

   

  Poncirus is wel leuk als je net als bij amandelen niet per sé voor het lekkere / vers eetbare vruchtvlees gaat. 

   

  Zo'n nashipeer heeft ook redelijk wat warmte nodig en ze zien er als peertjes met de vorm van een appel best grappig uit. Zelf helaas geen plek voor.

   

 8. @Roland 10-15 Kan makkelijk in één tot anderhalve rij met een plantafstand van ongeveer 50-60 cm. Indien gewenst zou ik er bijvoorbeeld ook 20 kunnen zetten, hoewel ik graag ook wat ruimte voor wat tomaten uit de biozadendoos en de oertomaten van Vreeken over wil laten. Daarom wordt meer dan 20 wel lastig denk ik. 

   

  Bij nader inzien, ik heb even pagina 1 van dit topic doorgelezen en 20 gaat mij zeker weten te veel tijd en aandacht kosten. 5-10 Zou wel kunnen.

 9. Zitten er hier op het forum veredelaars wie de komende jaren nog rassen willen (laten) testen? Lijkt mij zeker interessant om daarvoor een beetje plek in mijn moestuin te maken. Of waar zijn deze genummerde selecties zonder naam te kopen?

  Bovendien teel ik tomaten altijd in de open lucht, daarom zouden resistente rassen zeker welkom zijn. Dit jaar kregen mijn tomaten meteen phytophtora in september toen de droogte overging in koel en nat weer.

   

  Edit: Van Roland zie ik in de oorspronkelijke post. Dat is handig want hij woont in dezelfde stad.

 10. Bij mij doen het citroenstruikje en eigen citroenzaailingen het prima op stekgrond met een mulchlaag van 2 cm turfstrooisel, had ooit gelezen dat ze van licht zure grond houden. Voor de stikstofbehoefte geef ik af en toe een beetje kippenmestkorrels. Verder vragen ze een goed doorluchte bodem met voldoende vocht, zodra de bovenste 3 cm in de pot droog is kun je weer een beetje water geven. Tot slot hoop ik dat je er nooit schildluis op krijgt, ondanks handmatig verwijderen blijven die krengen terugkomen op het citroenstruikje wat ik ooit gekocht heb.

 11. @Flup Zijn de bladeren van jouw Aloë's vol en bol of heel dun en hol als in de vorm van een gootje? Bij het laatste heeft de plant waarschijnlijk te veel water en te weinig licht gehad. Als ze goed vol zitten en in een V-vorm (V van victorie zei een vriend ooit) omhoog staan is je plant gezond. Daarnaast is een goed drainerende grond erg belangrijk, normale potgrond houdt water eigenlijk te lang vast omdat er zoveel turf in zit. Ook klinkt normale potgrond in tot een compacte massa wanneer je het uit laat drogen. In de woestijn komt tenslotte ook geen veen voor.

  • Like 1
 12. Hier hetzelfde probleem, voornamelijk de Russische en iets oudere Canadese rassen. 

   

  Alleen de Boreal Beast, Beauty en Blizzard, Strawberry Sensation en Giant Heart zijn dit jaar goed gegroeid. 

   

  Matig gegroeid zijn Blue Treasure en Blue Banana

   

  Aurora, Honeybee, Vostorg, Jugana en Zojka zijn totaal niet gegroeid. 

   

  Ondanks mulch en bladcompost. Bovendien zijn de rassen die dit jaar niks hebben gedaan ook vorig jaar nauwelijks gegroeid en toen hadden we een vrij natte zomer zonder langdurige droogte en hitte. Daarom ga ik alle rassen op de bovenste rij na, rooien. 

 13. 4 uren geleden, Nicko zei:

  Welke plagen of ziektes komen jullie tegen bij het telen van knoflook en wat kan je eraan doen?

   

  Heb momenteel blad (van de boom) als dekmiddel tegen de vorst gebruikt. Kan dit kwaad? Slakken lusten geen knoflook toch?

   

  Roest zoals Patrijs zegt elk jaar zodra de planten bijna oogstklaar zijn, ook geen verlies van opbrengst door gehad (niet merkbaar). Verder in 1/3 tot 1/2 van de knoflookplanten poppen van de preimineervlieg, maar die tasten bij knoflook gelukkig alleen de stengel en buitenste bolvliezen aan. De tenen zijn telkens nog schoon en intact.

  Dekmiddel tegen de vorst is niet nodig, hier overleefden ze zonder problemen een week lang strenge vorst in de nachten van begin februari 2021. Toen lag er overigens wel een dik pak sneeuw.

 14. Mijn twee Aloë Vera's gaan vandaag van buiten naar zolder onder het dakraam. Helaas hebben ze wel flink wat regen gevangen de afgelopen week, had ze eigenlijk eerder naar binnen moeten halen.

   

  Enige probleem is dat ze jaarlijks verbranden zodra ze weer naar buiten gaan in april/mei. Na een winter binnen kunnen ze blijkbaar niet meer tegen zonlicht.

   

  Tevens geef ik ze in de winter maar 1x per 3 maanden water, deze winter misschien niet eens omdat de grond door de regen al erg nat is. Ze staan in een mengsel van 50/50 potgrond voor mediterrane planten en brekerzand, met bovenop een laagje van 2 cm brekerzand.

  • Like 1
×
×
 • Create New...