Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  149
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Stan W

 1. Op 31-3-2013 om 00:35, knoflookbol zei:

  Hoi,

  Bedankt! Dat wilde ik weten

  Dan laat ik de tomaten binnen staan, en zet ik de komkommerplantjes buiten..

  Ik hoorde dat paprika wel met tomaten gaan, dus dan deel ik mijn kas iets anders in

  Weer wat geleerd

   

  Paprika/pepers (Capsicum) en tomaten gaan goed samen. Staan bij mij in de moestuin allebei buiten in de volle grond in rijen naast elkaar, de pepers wel ten zuiden van de tomaten. 

  Vallen beide ook binnen de nachtschadefamilie. 

 2. Nee, dat vind ik bij deze bestelling wel vergezocht. Aangezien er bij de kleine bollen een nog kleinere minibol bij gedaan was. 

   

  Is ook de eerste keer dat ik daar besteld had. Verder gaven ze tijdens telefonisch contact aan dat ze dit jaar allemaal kleiner dan normaal waren. Mijn Morado knoflookbollen vind ik ook erg klein qua diameter. 

   

  Verder heb ik nu 23 rassen Allium sativum, olifantenknoflook en oerprei. Is meer dan genoeg om volgend jaar een mooie oogst mee te kunnen krijgen. Misschien breng ik dat hoge aantal wel terug tot de 10 beste in de komende paar jaren. 

 3. Kon het niet laten om meer pootgoed bij te kopen. Heb daarom meteen ook een vraagje. Is het knoflook pootgoed dat te koop is via kwekers altijd zo klein? Nog nooit heb ik ergens knoflookbollen als pootgoed gekocht waar echt grote bollen met dikke tenen bij zaten, zoals je ze zelf wel uit eigen oogst krijgt.

 4. Bij een goede vriend in zijn moestuin gaat de witte braam er na 3 jaren ook uit. Waardeloos ding qua vruchtzetting en smaak. 

   

  Als je echt bramen wil, kan ik alleen Himalaya als ras aanraden. Het lekkerst en een goede opbrengst. Helaas zit dit ras wel vol doornen.

 5. Bij de Lidl hebben ze in het vroege voorjaar altijd allerlei groentezaden van 19 cent per zakje. 

   

  Daarentegen zijn de veel duurdere stam(snij)bonen en stamdoperwten van De Bolster echt top. 

   

  @Flup Kan je van een oud ras boerenkool als Westlandse Winter soortenechte zaden oogsten? Stel je laat er een bloem schieten in het voorjaar.

 6. Heb gedroogde erwten van eigen oogst en verder een hele voorraad zaden opgebouwd in de laatste 5 jaren. Van de zaden uit winkels en tuincentra moet ik wel even kijken wat daarvan biologisch gekweekt zaad is en wat niet. De conventionele zakjes haal ik er dan uiteraard tussenuit.

   

  Volgens mij ben ik ook voldoende lang en actief genoeg lid van het forum om mee te mogen doen.

  • Like 1
 7. Dat zeker! Alleen met mijn beperkte watergift waren ze soms iets minder blij.

   

  Verder is dit het enige deel van mijn tweede kavel op de tuinvereniging die er fatsoenlijk bij ligt. De rest van de 100m2 bestaat volledig uit vingergras en hanenpoot, met kweek. Daar heb ik afgelopen zomer door persoonlijke omstandigheden helaas niet de tijd voor gehad.

 8. Allemaal te danken aan de 12 planten welke ik in juni van mijn moestuinbuurman gekregen heb. Anders had ik dit jaar 0 tomaten. Afgelopen weer ongeveer 3kg geoogst denk ik, nog niet gewogen. Vandaag eens even kijken of er opnieuw rijpe tomaten tussen hangen zolang het droog blijft.

   

  Zo stonden ze er afgelopen zondag bij:

  IMG_20220904_185937.jpg

   

  IMG_20220904_185901.jpg

  • Like 5
 9. Hoe weet je of een jonagold appel rijp is? 

   

  Heb zelf 1 jonge laagstam jonagold en deze heeft dit jaar zijn eerste appel helemaal bovenin de top hangen. Heb er vorige week zo'n Albert Heijn fruitzakje omheen geknoopt omdat de Franse veldwespen continu naar die boom vlogen. Gelukkig geen schade aan de appel. Hij is ondertussen vrijwel helemaal rondom rood geworden. Is ook een flinke appel inmiddels. 

 10. Eerste oogst van ruim 4100 gram verwerkt tot moestuintomatensoep. De pittige variant, heb er ook wat pepers uit de tuin in verwerkt. 

   

  Geen water, boullion of andere niet van de moestuin afkomstige ingrediënten toegevoegd. 

  Smaakte heerlijk!

   

  IMG_20220827_182542.jpg

  IMG_20220827_182547.jpg

  IMG_20220827_191720.jpg

  IMG_20220827_205836.jpg

  IMG_20220903_132639.jpg

  • Like 8
 11. 1 uur terug, RedTomato zei:

  @Stan W

  Mag ik vragen waarom zoveel verschillende soorten? Gebruik je echt andere met koken? Of gewoon omdat je het leuk vind? 

  Ik zit te twijfelen of ik nog een 2e ras ga planten. Maar dat betekend dat er nog minder ruimte in de lente is voor andere groenten. 

   

  Puur omdat ik het leuk vind en het lijkt mij ook interessant om te onderzoeken of ik daadwerkelijk verschil proef. Om dezelfde reden heb ik ook veel verschillende rassen van bijvoorbeeld kleinfruit, waarbij je echt verschil ziet en proeft.

   

  Ze uit elkaar houden is tijdens de teelt niet zo'n probleem, ik ga per soort aparte rijen zetten met naambordjes erbij. Bewaren wordt iets lastiger aangezien ik maar 5 wilgenmandjes heb. Misschien de komende winter een aantal van deze mandjes extra kopen bij de Action.

  • Like 1
 12. Turkse moestuinerfenis knoflook, Ljubascha en Morado van eigen oogst. In juli aangeschaft; Ophio, Purple Haze, Siberian, Wonha en olifantenknoflook pootgoed. Daar komt de Ekoplaza softneck knoflook bij en wil deze maand nog oerprei aan proberen te komen. Hoewel olifantenknoflook en oerprei botanisch gezien uiteraard geen knoflook zijn.

   

  Zit te twijfelen tussen 10 oktober en eind oktober als planttijd. Heb nu een lichte voorkeur voor eind oktober. Aangezien het een erg warm jaar is en de bodem is hier nog altijd volledig uitgedroogd.

   

  Omdat het waarschijnlijk een heel vak aan knoflook gaat worden. Weet een van jullie nog leuke knoflookrassen als aanrader?

  • Like 1
 13. Doen het in pot geweldig op een mengsel van turfstrooisel en aanplantgrond voor zuurminnende planten. In mei 2021 wat bosbessen gevonden en in een terracotta pot van 20L gezet met het bovenstaande grondmengsel. 

   

  Ook in de volle grond doen ze het hier prima. Van nature licht zure zandgrond. Heb daar als mulch een laagje turfstrooisel rondom mijn bosbessen plantje. Was eind juli bijna kaal vanwege de droogte en omdat ik vergat dat bosbessen plantje water te geven. Inmiddels toch weer best groen geworden. 

   

  Meststoffen heb ik ze nog geen enkele keer gegeven. Dit jaar wel regelmatig kraanwater met een pH van 8,2. Dat heeft tot nu toe gelukkig geen nadelige invloed. 

   

  Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) is daarentegen een stuk droogtebestendiger in de volle grond. Dat struikje is met zijn taaie bladeren helemaal groen gebleven en geeft zelfs mooie besjes, ondanks de droogte. 

   

  Ja, het zijn vrij 'veeleisende' plantjes qua bodem en grondsoort, maar ook makkelijk te onderhouden als ze eenmaal aangeslagen zijn. 

   

   

  IMG_20220904_172541.jpg

   

  IMG_20220904_172613.jpg

   

  IMG_20220904_172643.jpg

   

  IMG_20220904_172705.jpg

 14. Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ga de grootste tenen uit deze twee bollen op de gok planten en probeer ondertussen uit te zoeken of de variëteit te achterhalen is. 

  • Like 1
 15. Dankjewel Patrijs,

   

  Zal ergens half juli geweest zijn dat ik deze bij Ekoplaza heb gekocht. Ze lagen in een blauwe krat met een bordje "verse knoflook, klasse I" erbij. Meer stond er niet vermeldt. De uitbaters van de Ekoplaza in Oss zijn nieuw, zijn Syrische vluchtelingen die hier een nieuw leven opbouwen. Zij spreken wel redelijk Nederlands, maar uiteraard beperkt. Waarschijnlijk kunnen zij mij niet verder helpen, want toen ik in de winkel vroeg welke variëteit het was begreep hij niet wat ik bedoelde. Daarop heb ik gezegd dat het niet uitmaakte. 

   

  Maar ondertussen ben ik nog steeds benieuwd naar welk ras het mogelijk is. Vandaar mijn vraag hier.

   

  Pootgoed heb ik meer dan genoeg, voornamelijk hardnecks. Onder andere daarom leek deze softneck mij juist interessant. Zou een mooie aanvulling zijn op mijn Turkse moestuinerfenis knoflook, Ljubascha en Morado van eigen oogst. In juli bij Eetbaargoed; Ophio, Purple Haze, Siberian, Wonha en Olifantenknoflook pootgoed gekocht. Wat dat betreft zit ik ruim genoeg in het pootgoed. Waar overigens nog oerprei bij komt eind deze maand.

 16. Afgelopen zomer heb ik een aantal bollen verse knoflook gekocht bij Ekoplaza. Omdat deze rauw en niet gedroogd goed te eten waren heb ik er een paar laten drogen om in oktober te poten. 

   

  Het lijkt mij in ieder geval een Artichoke variant, vermoedelijk een mildere zoals Simonetti. 

   

  Zijn er forummers met veel kennis van knoflook wie mij hiermee kunnen helpen? 

   

   

  IMG_20220904_130939.jpg

  IMG_20220904_131013.jpg

 17. Zojuist helaas al mijn rode uien weg kunnen gooien. Waren stuk voor stuk zacht en grijs van binnen. Bij 1/3 ook veel maden van vermoedelijk de uienvlieg. Echter was bij elke rode ui ook de wortelbodem bruin. Klinkt voor mij als een symptoom van de fusarium schimmel. 

   

  Gek genoeg zijn alle gele uien in dezelfde kratten onaangetast en stevig op één gele ui na. 

   

   

  IMG_20220818_203120.jpg

  IMG_20220818_203503.jpg

  IMG_20220818_203508.jpg

×
×
 • Create New...