Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  67
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Stan W

 1. Goedenavond medemoestuiniers,

   

  Voor mijn moeras/hoogveen bak ben ik op zoek naar de hierboven genoemde planten.

   

  Van de beenbreek kan ik wel zaden vinden bij Cruydthoeck, zag er wel betrouwbaar uit. Echter hebben zij geen kleine veenbes en lavendelhei te koop. Aangezien ik het liefst alles in één keer bij dezelfde verkoper wil bestellen is dat een nadeel. Narthecium ossifragum - Beenbreek - Online bestellen bij Cruydt-Hoeck (cruydthoeck.nl)

   

  Lavendelhei is bij een paar online plantenwinkels wel te koop zoals deze: Andromeda polifolia 'Compacta' - Lavendelheide kopen? | Het Groene Paradijs en Andromeda polifolia 'Compacta' - Lavendelhei online kopen - PlantBezorgd. Echter ben ik met beide winkels totaal onbekend en heb geen idee over de betrouwbaarheid er van.

   

  De kleine veenbes kan ik alleen vinden bij een zadenhandel uit de Verenigde Staten en een uit Rusland. De Russische heb ik op internet een klacht over gevonden dat iemand een lege envelop, zonder zaadjes van hen heeft ontvangen. Wordt in reactie daarop wel verdedigd door een Rus (wellicht de eigenaar van de winkel?) Daarentegen is deze wel een stuk goedkoper dan de Amerikaanse voor wat betreft de kleine veenbes.

   

  Vaccinium oxycoccos - Tree - Small Cranberry, Bog Cranberry, Swamp Cranberry :: Seeds for Sale, Tree seeds, Shrub seeds, Flower seeds, Vine seeds, Herb seeds,Grass seeds, Vegetable seeds (sheffields.com)

   

  Vaccinium oxycoccos seeds (prof-seeds.com) - www.prof-seeds.com Review: The seller sent me empty envelope | ComplaintsBoard.com

   

  Mijn vraag is dus, heeft iemand op het forum hier toevallig deze planten te koop, te ruil of kent een betrouwbare leverancier?

   

  Onderstaand mijn moerasbak: 

   

  IMG_20211124_133243.jpg

 2. Het lijkt mij dat een uiteindelijk volwassen berkenboom meer koolstofdioxide opneemt dan dat het kleine ommetje van de koerier en productie van een bubbeltjesplastic envelop + zegels kost. Maar daar heb ik geen harde cijfers van. 

   

  En je kan er later eventueel berkenweerschijnzwam op enten. Al gaat de boom daar wel dood van. 

  • Like 1
 3. @acpronk Wil het best even aankijken, maar dan moet ik ze wel in potten houden. Heb namelijk geen zin om ze in de vollegrond op de moestuin te planten en dan mogelijk binnen 1 of 2 jaar weer te moeten rooien. En mijn ervaring met kleinfruit in potten is dat ze het niet goed doen en vrij snel gebrekziekten vertonen.

   

  @Flup Zou zo'n rechtszaak van hen wel standhouden als het daadwerkelijk om bestaande rassen met een fantasienaam gaat? De meeste bestaande rassen zijn namelijk vrij verhandelbaar en zit geen kwekersrecht (meer) op. Dan kunnen zij er wel leuk een handelsmerk op hebben onder een ander naam, maar als het bijvoorbeeld oorspronkelijk een Titania of Whitesmith is dan houdt een rechtszaak toch geen stand zou je zeggen.

   

   

 4. Het lastige is dat ik geen idee heb hoe ik er achter kan komen of het unieke/onderscheidende soorten zijn. Want ik ben er niet van overtuigd dat ze ooit zullen toegeven dat ze bestaande soorten onder een fantasienaam verkopen. Dus ik kan ze wel mailen, maar dan krijg je waarschijnlijk een standaard antwoord terug. En om genetisch onderzoek uit te (laten) voeren heb ik geen laboratorium of financiële middelen voor. 

 5. Zou een 240L kliko geschikt te maken zijn voor het maken van bladcompost?

   

  Op het grasveld onze moestuinvereniging valt jaarlijks een grote hoeveelheid eiken- en populierenblad van bomen om het terrein heen. Afgelopen zomer heb ik 2 PMD containers van 240L van de gemeente gekocht. Deze werden namelijk uitgefaseerd. 

   

  Toch maar een poging gedaan en ze staan inmiddels op mijn moestuin. 

   

  Flink wat 18mm gaten geboord in 3 zijden en de onderkant. Zien er nu allebei zo uit

   

   

  IMG_20211112_095116.jpg

 6. @Roland Zo lang ik ze in het Engels kan mailen kan ik dat wel proberen. Mijn schriftelijk Duits was op de havo met een 5 voor mijn eindexamen verre van geweldig. En om een google-translate brief te sturen vind ik ook krom. Andere cultivars dan hun eigen 'soorten' hebben ze overigens niet. Bij rode bessen wel JvT, maar ik heb enkel kruisbessen en zwarte bessen bij hen gekocht. Als het echt bestaande rassen onder een fantasienaam zijn zoals mijn vermoeden nu wel sterk naar hint, dan hadden ze er gewoon de originele naam tussen haakjes achter moeten zetten. In plaats van dat ik er na bestelling weer achteraan moet mailen. Nu voelt het alsof ik behoorlijk besodemietert ben.

   

  @Jane Doe Smaak en resistentie vind ik zelf veruit het belangrijkst, maar ik wil ook zeker geen dubbele variëteiten in mijn moestuin hebben staan. Dus van elk ras slechts één. Dus vandaar dat ik graag wil weten welke unieke/onderscheidende cultivar een plant is. Nu weet ik niks en kan de Kruisbes Goldling bijvoorbeeld net zo goed het Nederlandse ras Goudbal zijn. Alleen hun Nibbling is een kruising van Redeva met Hinnonmaki geel, maar dat zou net zo goed een al bestaand ras kunnen zijn. Van alle andere andere Lubera 'variëteiten' kon ik helemaal niets vinden over uit welke rassen deze gekruist/veredeld zijn.

 7. Gisteren heb ik 5 preiplanten geoogst, waarvan er twee roodbruine strepen op de schacht hadden. Bij nadere inspectie tijdens het snijden van de prei bleek er in de ene een kleine made te zitten en in de andere twee bruine popjes.

   

  In andere topics en op internet kon ik niet vinden welke van de twee plaaginsecten het zou kunnen zijn. Van de uienvlieg (preivlieg) weet ik dat deze in uien een smerig stinkende snotterige drab in de bol en stengel veroorzaakt. Dat was bij de aantasting in de prei duidelijk niet het geval. Vandaar dat mijn vermoeden uitgaat naar de preimineervlieg. Misschien dat iemand hier meer ervaring mee heeft?

   

   

  IMG_20211110_174829.jpg

   

  IMG-20211110-WA0010.jpeg

   

  IMG_20211110_190805.jpg

   

  IMG_20211110_190823.jpg

   

  Screenshot_2021-11-10-19-08-34-171_org.videolan.vlc.jpg

 8. Dan hebben meer mensen dus last van traag opkomende knoflook. 

   

  Onbekend ras is de knoflook van nu 15-20 cm hoog. Links daarvan de Moreno. Rechts van de aardbeien op de tweede foto staat de Ljubascha in een rij. 

   

  IMG_20211109_133651.jpg

  IMG_20211109_163627.jpg

 9. Bij mijn vader in de tuin hadden wij een uiteindelijk 15 jaar oude zaailing van een oude walnoot van mijn tante. Die gaf al zeker 5 jaren of langer noten. Was de enige notenboom binnen 100m, dus ik denk dat ze best solitair kunnen staan zonder andere cultivar als bevruchter in de buurt. Had overigens wel mannelijke en vrouwelijke bloemen. 

 10. Hoe kan ik er achter komen of het wel unieke soorten zijn? Ben er voornamelijk ingetrapt omdat ik op hun YouTube account filmpjes zag staan van de eigenaar in een selectie- en proefveld met zwarte bessen en kruisbessen. Vandaar dat ik in eerste instantie het idee had dat het wel unieke soorten waren. 

   

  Voor zo'n groot bedrijf lijkt mij het aanvragen van kwekersrecht ook geen probleem qua kosten. 

   

  Edit: Hun kruisbes Nibbling zou een kruising moeten zijn tussen Redeva (Rode Eva, Nederlands ras?) en Hinnonmaki geel. Volgens de beschrijving op de Britse en Duitse websites. Dus dat zou mogelijk een echte cultivar kunnen zijn. Kon die daarentegen niet vinden bij CVPO en het Europese handelsmerken register. 

   

  Deze video's waren het volgens mij:

   

   

   

   

 11. Ja daar ga ik ook vanuit nu ik dankzij de hulp van Brabantse Tuinprins achter het Europees register voor cultivars ben gekomen. Helemaal aangezien ze niet als cultivars geregistreerd, laat staan met Plant Breeders' Rights. Er staat niet voor niets "false" bij "verkregen onderscheidend vermogen".

   

  Mocht iemand ze willen komen ophalen, stuur maar een pb. Ik hoef er niks voor, heb mijn verlies vandaag al genomen. Retourneren kan denk ik niet meer ze zijn al langer dan drie weken geleden binnen gekomen. Ook de doos waarin ze geleverd werden is al met het oud papier meegegaan. 

   

  Bestellen ga ik bij Lubera nooit van mijn leven meer doen. Semi-oplichters gun ik mijn geld niet. Zou iedereen wie originele onderscheidende cultivars in zijn of haar tuin wil ook stellig afraden om daar te bestellen. Maar goed dat mag een ieder voor zichzelf bepalen. 

 12. Hoe lang duurt het voordat knoflookplanten bij de huidige temperaturen boven komen?

   

  Bij mijn moestuinerfenis cultivar duurde het slechts 10 dagen begin oktober.

  De Ljublascha heb ik op 20 oktober geplant, de Moreno op 23 oktober. Van beide is echter nog geen enkele plant boven gekomen. Vind het vanwege de eerste cultivar best lang duren.

 13. Excuses voor de vele berichten in dit topic, kon het wel samenvoegen maar dit vind ik overzichtelijker. 

   

  Door de Latijnse soortnaam open te laten heb ik de Lubera 'cultivars' wel kunnen vinden. Ze hebben alleen een handelsmerk aangevraagd op het woord van de naam. Dus geen PBR, dat kan waarschijnlijk niet eens omdat deze geen onderscheidend vermogen hebben. 

   

  Het handelsmerk op Noiroma verloopt bijvoorbeeld over 10 dagen op 18 november aanstaande. Op de andere hebben ze nog een handelsmerk tot december 2029. Twee zogenaamde rassen heb ik overigens niet eens kunnen vinden. 

   

  Screenshot_2021-11-08-16-21-21-609_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  1888444574_HandelsmerkNoiroma.thumb.png.45abb44e096b53a2d47bc2422ac71e44.png

   

  Screenshot_2021-11-08-16-22-48-221_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  386753916_HandelsmerkGoldling.thumb.png.e3be1cde1922d75fcd7310dc492b8e9c.png

   

   

   

  Bij echte onderscheidende cultivars zoals Ribes rubrum 'Augustus' en 'Roodneus' of Ribes uva-crispa 'Pax' ziet het er zo uit. Dan staat er ook duidelijk PBR bij vermeld. 

   

   

  Screenshot_2021-11-08-16-45-22-281_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

  Screenshot_2021-11-08-16-46-06-391_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

  Screenshot_2021-11-08-16-47-27-909_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Roodneus.png

   

   

 14. @Brabantse Tuinprins Ik heb even een account aangemaakt bij de CVPO en in hun database kan ik alle cultivars welke ik bij Nederlandse kwekerijen heb gekocht gewoon vinden. Zelfs antieke cultivars zoals Jonkheer van Tets en Whitesmith.

   

  Van mijn Lubera 'cultivars' echter geen enkele. Dus ik vermoed dat het inderdaad fantasie namen zijn. Helaas in de mooie verhalen op hun website getrapt.

   

  Ik voel mijzelf nu echt keihard genaaid en zit te kijken met 8 niet bestaande rassen, die ook nog eens veel te duur waren. 10 Euro per stuk... 

   

  Screenshot_2021-11-08-15-08-24-725_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

   

   

  Screenshot_2021-11-08-15-10-28-173_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-11-19-271_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-11-58-067_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-12-23-211_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-13-18-366_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-13-57-564_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-07-58-374_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-18-40-438_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-09-07-284_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-10-55-017_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-12-56-756_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  Screenshot_2021-11-08-15-48-27-446_com.sec.android.app.sbrowser.jpg

   

  • Like 1
 15. 90% Dat is wel erg veel. Dan hebben ze mij waarschijnlijk in hun marketingtruc laten trappen. Ben benieuwd hoe het dan zit met deze kruisbes en zwarte bes. 

   

  Bij de kruisbes staat er wel een ® achter de cultivarnaam en bij de zwarte bes niet. Bij een andere van hun zwarte bessen cultivars bijvoorbeeld weer wel. Heel verwarrend nu ik er over nadenk. 

   

  IMG_20211108_142352.jpg

   

  IMG_20211108_142405.jpg

   

  IMG_20211108_142628.jpg

   

  IMG_20211108_142638.jpg

   

  IMG_20211108_142653.jpg

 16. Wat een geweldig jaar voor schimmels is 2021 toch...

   

  Heb nu helaas pruimenroest ontdekt in mijn beide jonge pruimenbomen, tenminste een heel sterk vermoeden daarvan.

  De rassen die ik heb staan zijn Opal en Victoria.

   

  Hebben meer forumleden last van deze schimmelinfectie en ervaring met de bestrijding daarvan?

   

   

   

  IMG_20211029_175112.jpg

   

  IMG_20211029_175422.jpg

   

  IMG_20211029_175429.jpg

   

   

  IMG_20211029_175451.jpg

   

  IMG_20211029_175033.jpg

   

  IMG_20211029_175446.jpg

 17. Vandaag is eindelijk de pootknoflook die ik op 6 oktober bij Van der Wal heb besteld binnen gekomen. 

   

  Ljubascha en Morano. 

   

  De Morano is een teleurstelling, bijna de helft van de tenen is verrot. Niet eens wat bruine plekjes, maar volledig aangetast door een groengrijze schimmel. (zie foto's) 

   

  Ljubascha ziet er op enkele tenen met wat bruine plekjes na goed uit.

   

  Edit: Zojuist even gebeld met Van der Wal en ze hebben toegezegd een nieuwe verpakking van de Morano op te sturen. Dus dat is netjes en snel geregeld.

   

  IMG_20211020_133651.jpg

   

  IMG_20211020_122320.jpg

   

  IMG_20211020_120322.jpg

×
×
 • Create New...