Jump to content

Heylane

Members
 • Posts

  448
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Heylane

 1. Heylane
  Ik heb het afgelopen jaar, nee afgelopen twee jaar nauwelijks iets aan mijn tuin gedaan. Een keer knkruid eruitgehaald en was cocaodoppen rondom mijn sla gelegd, maar dat was het dan ook wel. Gelukkig groeit de rucola hier als onkruid. Je ziet het zelfs in de gemeentetuin staan. En de sla had zichzelf uitgezaaid.
   
  Eigenlijk had ik die platte bak al lang geleden op moeten ruimen, maar daar had ik geen energie voor.
  Het is dus een beetje een wilde slabak. Maar het smaakt prima
   

 2. Heylane
  Ik had ergens gelezen dat je onderkant van bosuitjes kjnt recyclen door ze gewoon in wat water te leggen. Dan zouden ze uitlopen en zou je ze weer kunnen planten. Dus ik dacht waarom niet? En wat denk je .... het werkt. Dit rijtje uitjes is het bewijs
 3. Heylane
  Het wordt hoog tijd om ook dit tuinseizoen weer te bloggen (ben ik de enige die dat een vreemd woord vindt?).
   
  Door het koude weer gaat alles veel langzamer dan vorig jaar. Het is leuk om dat te vergelijken door de foto's die hier staan.
  Zelfs de pioenrozen zijn laat (terwijl ik daar niet het late zaaien of uitpoten de schuld kan geven).
  Ik moet nodig de camera weer eens meenemen naar de tuin, want er is volop moois te zien.
  Misschien als ik dit berichtje getypt heb is dat voldoende stimulans om de volgende keer de camera in mijn tas te stoppen en mijn blog weer te vullen met foto's en verhalen.
  En anders moeten jullie er gewoon om vragen
 4. Heylane
  De afgelopen dagen heb ik vrij genomen van mijn werk om eens lekker in de tuin aan de gang te gaan. En gisteren heb ik ook de camera meegenomen. Bereid je dus voor op veel foto's!
   
  Hilky heeft een prachtige zaaibak gemaakt. We hebben de oude gesloopt en de nieuwe neergezet (en gevuld met aarde. Wat gaat er veel aarde in zeg).
   

   
  De kas (eh tunnel) staat er mooi bij.
   

   
  De komkommer bloeit dat het lieve lust is.

   
  Ik zag zelfs al een klein komkommertje zitten.
   

  Betekent dat nou dat die bloem al bevrucht is, of moet dat nog? Ik heb braaf met mijn kwastje rondgewapperd. Eerst langs de mannelijke bloemen en toen langs de vrouwelijke, maar ik had niet de indruk dat ik iets nuttigs deed. Misschien moet ik gewoon een paar bijen ofzo vangen en die een paar dagen in de kas zetten.
   
  De tomatenplanten groeien goed en ik zag nu voor het eerst een tomaatje zitten

   
   
  De pepers doen het fantastisch. Dit is de Rode Westlandse.

   
  En deze Lombok Rood heeft een enorme peper

  (de zaadjes van deze Lombok Rood heb ik trouwens van iemand van het forum gekregen. Je kunt dus zien dat ze het prima doen )
   
  En ik heb de eerste paprika gespot!!! (zaadjes van diezelfde gulle gever!!)

   
  Buiten groeit het niet heel erg hard, maar er zit wel vooruitgang in.
   
  De peultjes (na deze foto heb ik er een lekker maaltje afgeplukt)

   
  En de aardbeien waren een lekker toetje

   
  Met kool heb ik een haat-liefde verhouding. Ik heb in februari (binnen) al kool gezaaid. Het enige wat het (enigszins) overleefd heeft is de broccoli. Maar zoals je hier kunt zien, groeit het bijna niet.

  Deze kool heb ik ruim een week (buiten) gezaaid. Deze broccoli is al haast hoger dan die van februari!!

   
  En de radijs en de boerenkool groeien als ... eh ... kool.

   
  Deze kool heeft per ongeluk overwinterd in de oude zaaibak (ik was een beetje vergeten dat ze er stonden) en die groeit nu prima. Het lijkt allemaal een beetje sip, omdat ik het net overgeplant heb uit de zaaibak in de volle grond. En ik heb geleerd dat je kool dus prima kunt laten overwinteren.

   
  Ik heb er salie tussen staan, ivm de rupsen. Ruikt heerlijk en mooie bloemen

   
  De sla die ik binnen gezaaid had is ook niet echt goed gegaan. Van de 20 plantjes is dit de enige die groot geworden is. Maar dat is dan meteen ook wel een heel erg mooie!
   

   
  Er is nog van alles dat ik niet op de foto heb gezet (ik had een beetje medelijden met jullie), maar dat komt gewoon een volgende keer.
 5. Heylane
  Niet zoveel tijd om te schrijven hier, maar ik wil deze prachtige pioenrozen even met jullie delen. Ze komen uit de moestuin en staan nu op mijn tafel. Het bests is, er zijn er nog wel tien keer zo veel in tuin

 6. Heylane
  De afgelopen vrije dagen zijn we flink in de tuin aan de gang geweest. Alleen kost alles altijd meer tijd dan ik gedacht had of meer energie, waardoor er een heleboel blijft liggen. Maar ik ben vast niet de enige die daar last van heeft. Ik heb nu het gevoel dat ik nog 'even' moet zaaien deze week (da's ook een flinke avond werk) en dan nog 'even' de plantjes erin die ik nog heb staan. Hmmm, daar ga ik weer.
   
  Eerst maar eens foto's van wat er allemaal al wèl gedaan is.
   
  We hebben een klein kasje (van Lidl) neergezet. Volgens de reglementen is het een tunnel en geen kas, dus we proberen onszelf aan te leren om 'tunnel' te zeggen, maar het werkt nog niet zo goed. (voor een tunnel zijn minder regels om aan te voldoen). Het is maar een kleintje maar ik vind m wel super leuk.

   
  Er zitten plankjes in, maar dan pasten m'n tomaten er niet zo goed in. Ik heb dus een creatieve constructie gemaakt en de plankjes gewoon ingezet als 'klimrekjes'.

   
  Zo was ie aan het begin van de dag.

  Vervolgens ben ik de hele dag bezig geweeest met het verpotten, in de kas zetten (en opbinden) van de komkommers, aubergine, paprika, peper en meloen. (Toen de buurman zag dat ik een kasje (nee, tunnel!) had kwam hij meteen aan met plantjes voor in de kas. Meloen en surinaamse aubergine. Ik ben benieuwd).
  En nu ziet ie er dus zo uit:

   
  Ik heb ook een aantal tomatenplanten buiten gezet en ook een komkommerplant (tja, niet alles paste in de kas, eh tunnel). Ben benieuwd naar de verschillen.
   

   

   
  Op de voorgrond zie je het eerste deel van de aardappels al opkomen. Dat lege stuk erachter is intussen volgestopt met de rest van de aardappels. Maar die zie je nog niet opkomen.
   
  De kamille gaat als een tierelier. Zelfs de planten die ik verplaatst had omdat ze 'buiten de paadjes liepen', groeien (en bloeien) er lustig op los. Ik heb meteen maar de eerste keer geoogst. Dan kunnen die bloemen drogen en de planten kunnen aan de slag om nieuwe te maken.
   

   
  Nog even een blik op onze toekomstige appel- en pruimenoogst. Ik kan het fruit al bijna proeven.
   

   

 7. Heylane
  Eindelijk foto's gemaakt op de tuin.
  Je kunt precies zien hoe ver ik ben met de mest onderspitten. Ik had het voor de winter afgedekt met karton en nu als ik het gespit heb leg ik er nieuw karton op.
   
  Dit is de rechterkant van de tuin (gezien voor naar achter). Die blauwe tonnen staan bij de achterbuurman (aan de andere kant van de sloot)Dat hekje moet nog weg, dat is erg gammel. Vorig jaar heb ik daar mijn tomaten neergezet.
   

   
  Linksvooraan mijn kamilleveldje. Je ziet dat ik linkerkant van dit stuk nog moet spitten.
   

   
  De linkerkant (gezien van voor naar achter). Dit is ons schuurtje met daarnaast een appel- en een pruimenboom. Dat houtsnipperveldje is voor onze aardbeien.
   

   
  Zoals je ziet moet ik ook hier nog een blok spitten en van nieuw karton voorzien
   

   
  De rode bes heeft al blaadjes
   

   
  en de kruisbes ook
   

   
  De pruim staat op springen - bijna!-
   

 8. Heylane
  Hoera, vandaag eindelijk de eerste plantjes de tuin in en er ook nog aan gedacht om de camera mee te nemen (en foto's te nemen )
   
  De aardappels komen op. Eigenlijk moet daar geschoffeld worden, maar vandaag heb ik andere dingen gedaan

   
  Ik heb de uien in de grond gezet (maar vergeten een foto te maken). Benieuwd of het wat wordt dit jaar. Vorig jaar was dat helemaal prut.
   
  Verder peultjes (lekker veel)

   

  en sla (ik ga dit jaar proberen met karton op de grond om het onkruid tegen te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan)
   

  en weegbree (tja, de meeste mensen roeien dat uit, ik zet het er juist in. Hopelijk wordt het hier een dicht matje zodat andere soorten geen kans krijgen.
   

  De lavendel was bijna overgroeid met onkruid. Die heb ik dus gered (hoop ik) en ik heb er maar houtsnippers omheen gestrooid in de hoop het onkruid wat tegen te gaan. Rechts zie je de nieuwe tijm die ik erin gezet heb. Hopelijk groeit die lekker uit tot een flinke plak, dan maakt het onkruid daar ook geen kans.
  Oh ik zag een klein hagedisje toen ik het onkruid weghaalde, maar toen had ik helaas geen fototoestel bij de hand. Hij vond het blijkbaar wel prettig in het (natte) onkruid. Toen ik dat weghaalde ging hij het verderop zoeken
   
  De appelbomen staan er prachtig bij. De eerste heeft al meer bloemen, de tweede heeft vooral veel bloemknoppen.

  Als al die bloemen appels worden, dan mag ik nog wel even doorsparen met glazen potten voor mijn appelmoes
   
  En ik ben een herlocatieprogramma gestart voor de kamille Die vind ik op allerlei plaatsen waar het niet hoort. En in het kamillebed waren wat lege plekken. (die zijn nu al aardig opgevuld). Wat ruikt het toch lekker als met kruiden aan de gang bent.
 9. Heylane
  Door een vervelend virus ben ik vreselijk moe en komt het maar weinig van om hier een update te plaatsen, maar vandaag heb ik weer wat foto's gemaakt (maak je borst maar nat )
   
  Ik heb ruimtegebrek! Ik dacht dat ik toch echt genoeg ruimte zou hebben in de dakkapel.
   

   
  Mijn plantjes delen die dakkapel met de was,
   

   
  maar ik had niet verwacht dat ik ruimte voor de plantjes te kort zou komen. Ik heb intussen de aardappel al onder de waslijnen gezet (geen lange dingen ophangen daar )

   
  Allerlei plantjes die ik twee weken geleden verpoot heb, samen met mijn nichtje groeien goed en zijn al bijna klaar om naar buiten te gaan (nu het weer nog even )

  Dragon

  Heemst en Bijvoet, met op de achtergrond komkommer

  Lavendel
   
  De wedstrijdaubergines doen het goed


  Het naambordje is op de groei gekocht
   
  Ik wilde graag echinacea (vorig jaar eigenlijk al), maar die kon ik in NL nergens vinden. Mijn geweldige huisgenoot is toen een zoektocht gestart en heeft het in Ierland (jaja) gevonden. Ik wil geen risco nemen met kiemen, dus ik heb ze met de deno-methode laten kiemen en zowaar, ze doen het.


  Even in de grond gezet, ik denk dat ze dat wel prettig vinden.

   
  en ook de eucalyptus (ook uit Ierland), die heel moeilijk schijnt te kiemen krijgt al worteltjes.
  (maar die gaat nog een weekje terug in het koffiefilter). Ik heb goede hoop dat het dit jaar gaat lukken.
   
  Overigens heb ik in februari pepers 'gewoon' en met deno-methode gekiemd om te zien of dat verschil maakt in het groeien. Nou niet dus. Hier twee planten (links gewoon en rechts deno).

   
  Intussen heb ik chronisch ruimtegebrek boven, dus ben ik begonnen met plantjes af te harden zodat ze naar buiten kunnen.

  Peultjes, uien, weegbree en diverse kruiden.
 10. Heylane
  Door mijn tekort aan energie heeft mijn framboos van de gelegenheid gebruik gemaakt om flink uit te dijen. De goede kant daarvan is dat ik er elke dag een hand vol frambozen af kan halen.
  Maar volgend jaar gaat het snoeimes erin. Frambozen zijn prima, maar ze moeten hun plek weten.

 11. Heylane
  Gisteren maar eens de houtsnippers weggebracht naar de tuin en meteen op hun plek gestort. (heen en weer scheuren met de kruiwagen om alles op de tuin te krijgen) Er liggen nu al flink wat houtsnippers op de tuin. De borders hebben we bedekt met houtsnippers tegen het onkruid. Ik vind het altijd zo zonde van het werk om daar te moeten wieden. Gisteren ook maar de rozen die niet zo stevig stonden eruit gehaald. (de vorige 'bewoner' had langs het hele hek rozen geplant, maar heeft ze (te) weinig gesnoeid). Ik ga in plaats van die rozen vaste kruiden neerzetten.
   
  Vandaag even lekker gefrut met mijn plantjes, een beetje meer ruimte vinden ze wel fijn.
   

   
  Jeanne, die paprika's op deze foto (even zoeken ) komen je misschien wel bekend voor

   

   
  Mijn uien heb ik wat aangeaard/opgehoogd

   
  Mijn kruidenplantjes komen al mooi op

   

 12. Heylane
  Gisteren weer een stuk gespit en nieuw karton erop. HilkyW is druk geweest met de voorbereidingen voor het vernieuwen van de zaaibak, het hou-de-konijnen-uit-je-tuin-gaas-en hout en dat soort dingen.
  En natuurlijk weer de camera vergeten. Nou ja, misschien gaan we vanmiddag nog even. We hebben een berg houtsnippers die nog naar de tuin moet, dus misschien doen we dat even en dan kan de camera ook mee.
   
  We hebben ook gisteren een kruiwagen gekocht , dus vanaf nu hoef ik minder te sjouwen van de auto naar de tuin (en terug). En mest, grond en dat soort dingen zijn een stuk makkelijker te verplaatsen in de tuin.
 13. Heylane
  Zo gisteren een flink stuk gespit in de moestuin (en mijn camera vergeten mee te nemen stom stom)
   
  De zaadjes doen het prima op zolder. Ik krijg klachten van mijn vader dat het er te warm is om te werken (hij was aan het klussen).
  De kool schiet de grond uit (misschien toch wat warm voor de kool).
  De thijm, die er 21-35 dagen over zou doen om te kiemen stond binnen 5 dagen boven de grond en een aantal andere soorten ook al.
  Ik word helemaal blij van al die plantjes die de grond uit piepen en ik kijk vol ongeduld naar de rest die nog moet gaan komen. Ik denk dat ik volgende week al de plantjes moet gaan verspenen. Het gaat hard.
 14. Heylane
  @Kruidje, het karton wat er nu op ligt gaat er (deels) weer af want ik moet nog spitten (dat zag ik vorig jaar niet meer zitten en dus heb ik het karton er gewoon bovenop gelegd.
  Maar daarna gaat er nieuw karton op. En dan de plantjes inderdaad door gaten.
   
  Vandaag ben ik begonnen met zaaien. Onze zolder is verbouwd, daar heb ik een heerlijke plek om te werken. Ik had wel enorm veel zooi mee naar boven gesjouwd (hoef vandaag niet meer naar de sportschool)
   

   
  Het was meer werk dan ik verwacht had, want ik hield ook bij op de computer wat ik precies zaaide, zodat ik alles terug kan vinden. En natuurlijk kaartjes in de potjes zodat ik weet wat er opkomt.
  Ik heb al een aardige collectie opgebouwd vandaag, maar ik ben nog niet klaar.
   
  Ik heb vandaag
  paprika
  peper (twee soorten)
  augbergine
  uien
  lenteui
  gember
  hysop
  thym
  rozemarijn
  dragon
  lavendel
  tomaten (tros en kers)
  rode kool
  broccoli
  spruitjes
  gezaaid en een aardappeltje binnen gepoot (de poters lopen al vreselijk uit )
   

   

   

   
  Morgen verder met de rest van de zaden die de grond in moeten.
 15. Heylane
  Zo vandaag is het seizoen echt begonnen.
  We zijn op de tuin geweest en hebben de appelbomen gesnoeid. Dat was ook best nodig. Er is een flink aantal takken uitgegaan om lucht te geven en alle toppen zijn eraf omdat ze anders te hoog worden.
  We hadden de pruimen ook willen doen, maar die blijk je in het najaar te moeten snoeien (oeps, dat hadden we eerder moeten weten).
  Ik heb intussen op zolder een nieuwe werkruimte gekregen (in de nieuwe dakkapel). Daar hebben mijn plantjes straks een heerlijk plekje. De potjes en grond staan al klaar. Daar ga ik morgen mee aan de slag denk ik.
   
  (tweede bericht nav vraag om foto's)
  Ik zal eens even op zoek gaan naar HilkyW's mobiel, daar hadden we foto's opgenomen (en anders nog maar even terug met de camera). Er is nog weinig te zien op de tuin. Kale bomen, een veld met mest en stukken karton. Ik heb vorig jaar herfst de boel afgedekt met karton tegen het onkruid. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat gaat uitwerken.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.