Jump to content

Addie

Members
 • Posts

  64
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Addie

 1. Wij zaaien tomaten, zowel voor onszelf als voor de verkoop op onze 'onvergetelijke groentedagen' half mei, voor de eerstvolgende volle maan omstreeks maart.

   

  Bedankt voor je uitleg Roger. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe het zit.

  Zaai ik zo dicht mogelijk op de datum dat het volle maan is (de dag zelf of een dag eerder/later)? Niet voor nieuwe maan zaaien?

   

  Volle maan 2011

  Volle maan 18 februari 2011

  Laatste kwartier 25 februari 2011

  Nieuwe maan 4 maart 2011

  Eerste kwartier 13 maart 2011

  Volle maan 19 maart 2011

  Laatste kwartier 26 maart 2011

  Nieuwe maan 3 april 2011

  Eerste kwartier 11 april 2011

  Volle maan 18 april 2011

  Laatste kwartier 25 april 2011

  Nieuwe maan 3 mei 2011

 2. Ik heb net het topic doorgelezen, goed dat jij nog wel serieus(!) test Wouttie75. Test jij ook nog koert? Naar de maanstand zaaien lijkt me wat praktischer dan de kalender van die Maria.

   

  Vraag aan Roger: Wanneer zaai jij de tomaten dan (of zet je die niet?), ik was van plan ze volgend weekend te zaaien, maar misschien is het beter om nog even te wachten?

 3. Dat snap ik (staat ook in andere woorden in mijn betoog). Je bewering wat betreft piepschuim is natuurlijk een prachtige overdrijving van een ander uiterste .

   

  Helaas heb ik nog geen NL test (door bijvoorbeeld kassa of de consumentenbond) kunnen vinden van potgrond...

   

  De kwaliteitsmerken komen uiteindelijk ook in de aanbieding en daar is het topic voor! Je gaat mij toch niet vertellen dat die ook niet geschikt zijn voor de wat minder professionele kwekers die toch niet kunnen tippen aan jullie grond?

 4. Dat gaat zeker op voor veel zaken, dus zal bij potgrond niet veel anders zijn. Maar de duurste potgrond is natuurlijk ook niet per definitie de beste!

  En heel misschien is het zelfs een beetje geldklopperij?!

   

  Als ik bijvoorbeeld mijn tomaten in pot wil zetten vind ik de voeding die al in de potgrond zit niet interessant. Die kan ik zelf wel toevoegen. Ook de mate van vocht vasthoudendheid is overkomelijk door het toevoegen van een klein zakje met ... Maar goed ik snap dat door het verschil in samenstelling ook de ph waarde en kieming van het aantal onkruidzaden mee kunnen spelen.

   

  Feit blijft dat ook de wat duurdere merken potgrond in de aanbieding komen (zag bijv een verlopen aanbieding van naturado potgrond 40 L van 3.99 naar 1.99). En dat is eigenlijk het doel wat ik op het oog heb met dit topic. We blijven Hollanders he

   

  Dus als je aanbiedingen tegenkomt voel je vrij om ze te delen, dan kijken we daarna wel naar de zogenoemde prijs/kwaliteit verhouding.

 5. Binnenkort moet ik weer een aantal zakken potgrond aanschaffen voor de groente die ik in pot wil gaan telen. En natuurlijk voor de sierplanten.

  Ik weet dat hobby's geld kosten maar als je aantal zakken moet kopen is het toch redelijk aan de prijs.

  Misschien is het handig dat we hier bijhouden waar de komende weken interessante en goede aanbiedingen van potgrond zijn .

   

  En dan schijnt er ook nog veel verschil te zijn in de kwaliteit van de potgrond (keurmerk zegt niet zoveel?)

   

  Of gezamenlijk ergens een pallet of los gestorte potgrond kopen maar helaas we zitten door het land verspreidt dus dat gaat ook niet werken.

 6. Courgette is niet zo heel moeilijk, het is mij in een grote pot ook gelukt (wel veel watergeven).

  Stukje van plantaardig: Gebruik ronde courgettes deze nemen minder plaats in de pot en hoeven niet zo groot te groeien, waardoor de groeikracht van de plant beter behouden blijft. Courgettes kweek je ook best met twee planten omwille van de goede bestuiving. Ronde courgette wordt ook Courgette de Nice genoemd.

   

  Bij tabernal hebben ze een tweetal rassen. Je moet wel 2 planten zetten, is iets met de bestuiving geloof ik

  Courgette r. Tondo di Piacenza

  Courgette r. Eight Ball F1

  http://www.tabernal-zaden.nl/contents/nl/d104.html

 7. Hebben jullie labyrint vorige week gezien?

  "Voor elk organisme, zowel planten als dieren, is fosfor van levensbelang. In de meeste bodems komt het van nature voor, waardoor er planten op kunnen groeien, die weer dienen als voedsel voor mens en dier. Deze natuurlijke bodemvruchtbaarheid is echter niet voldoende om alle 6,5 miljard bewoners van de aarde te voeden. Daarom is kunstmest, gemaakt van fosfaat-erts, essentiëel voor de wereldvoedselproductie. Het einde van de winbare voorraden fosfor dreigt echter in zicht te komen. En er zijn geen alternatieven, tenzij we weer rondgaan met de poepkar uit de tijd voor er riolering was." Datum uitzending: 18-01-2011

   

  http://player.omroep.nl/?aflID=12012081

   

  Nu heb ik ooit eens ergens gelezen dat je urine kunt gebruiken in de tuin als mest. Niet dat ik het van plan ben maar ik heb toch nog wat gegevens opgezocht:

   

  Surendra Pradhan zette een veldje van de universiteit in de Finse stad Kuopio vol koolplanten. De eerste groep planten liet hij op natuurlijke wijze groeien, de tweede groep behandelde hij op gezette tijden met kunstmest. Voor de derde groep koos hij een minder conventionele behandeling: eens in de zoveel dagen goot Pradhan een beker menselijke urine over de grond rond de planten. Waarom urine? Omdat dat stoffen als stikstof, fosfor en kalium bevat, belangrijke ingrediënten van kunstmest. Uit eerdere studies was al gebleken dat gerst en komkommer goed gedijen op mensenplas. Toen Pradhan na negenentachtig dagen ging oogsten, bleek de kool die urine toegediend had gekregen inderdaad groter dan de kunstmestkool en de onbemeste kool. Vermoedelijk komt dat doordat de planten de voedingsstoffen uit vloeibare urine makkelijker opnemen dan die uit de kunstmestkorrels.

  http://www.rikkuiper.nl/journalist/Tips/Artikelen/2009/11/6_Plas_in_de_moestuin.html

   

  De website van mergenmetz (op basis van het velt handboek) vermeld hoe toe te passen en geeft nog wat meer informatie: http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6269&cat=

  Verse urine (d.w.z. jonger dan 24 uur) moet worden verdund.

  De verschillende bronnen zijn het niet eens over de mate: de een zegt 1 deel urine op 4 delen water. De andere adviseert als volgt:

  - 1 op 10-15 delen water voor jonge planten

  - 1 op 30-50 voor potplanten

  - Onverdund op gras, onder bomen of op de aarde onder de fruit struiken

   

 8. Bedankt Jorieke, ik kom het overal tegen en zag overlaatst ook van die bleekpotten staan. Het leek me al niet echt iets voor mij maar wilde het toch even weten. Ik laat de rabarber gewoon lekker zijn gang gaan

×
×
 • Create New...