Jump to content

Ruderalis

Members
 • Content Count

  48
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Friesland

Recent Profile Visitors

442 profile views
 1. Ik heb even gewacht tot we de Patisson gingen eten 🥘 en vandaag was het zover! Eerst dwars door snijden en de pitten verwijderen dan een half uurtje koken, ondertussen maak je een vulling naar eigen inzicht. Onze vulling was; gehakt, Patisson vruchtvlees, oesterzwammen, tomaten, lente ui, knoflook en mozzarella met kruiden naar eigen inzicht. En dan 15 tot 20 minuten in de oven op zo’n 130 graden en dan smullen, het was erg lekker! En dan is dit het eind resultaat, Mvrgrt.
 2. Mooie foto hierboven 👍, wij hebben weer een witte Patisson geoogst en deze is nog groter dan de vorige, En een foto van beide samen, Ook hebben we nog wat Turkse Mutsen geoogst, het blijven aparte dingen, Grt.😎
 3. @ roeier, zo zie ik het ook en de oogst dit jaar maakt dat ook wel duidelijk terwijl het maar een zeer gemiddeld klimaat was dit seizoen. Ik vond wel de beleving van dit seizoen minder dan vorig jaar met de AG’s en dus komt er volgend jaar een AG 2.0 seizoen aan, ik heb de Nederlandse AG zaden net binnen gekregen en ik heb er 50 besteld zodat ik een ruime keus heb om de 3 beste zaden eruit te zoeken om mee te beginnen en dan terug te selecteren tot 1 plant in de grote bak, ik heb er nu al weer zin in. Ook de witte Patisson plant heeft het heel goed gedaan dit jaar, niet in de hoeveelheid maar wel in de grote, allereerst is het een zeer grote en hele mooi plant geworden, verder heeft ie 2 hele mooie en grote ufo’s opgeleverd. De 2de net geoogste is nog groter dan de eerste, Grt.
 4. 51 kilo Red Kuri Pompoen 🎃, En deze 2 mooie jongens,
 5. De Red Kuri’s hebben we vandaag na 3 droge dagen geoogst, de vooruitzichten vanaf nu zijn redelijk vochtig ( woon in het noorden ) dus uit voorzorg hebben we ze nu droog kunnen oogsten. Ze zien er goed uit, mooi op kleur en rijp genoeg om verder in de schuur droog af te rijpen, het zijn er 34 stuks geworden met een gewicht van 51kg. in totaal dus gemiddeld zo rond de 1,5 kilo. Ik vind het een goed resultaat en het was een makkelijke Pompoen om te groeien, vooraf heb ik de grond bewerkt voor dit seizoen en verder hebben de planten de eerste helft van hun bestaan iedere water gift een kleine hoeveelheid wortelstimulator met het water mee gekregen en meer heb ik aan voeding niet gedaan, het was gewoon niet nodig. In verhouding tot de Atlantic Giant vind ik de Red Kuri een stuk beter voor ons vochtige klimaat en heeft ie minder hete temperaturen nodig, hij is zeker een stapje makkelijker te kweken in ons landje. Als laatste de foto’s van de geoogste Red Kuri’s, Gemiddelde Red Kuri, Ook hebben we 2 Ufo’s 🛸 geoogst dus daar ook een foto van, Grt, en groei ze.
 6. Ik heb geen ervaring met de Big Max, wil ‘m nog wel een keertje kweken, ik heb wel ervaring met de Atlantic Giant ook een reuze pompoen. De Atlantic Giant is inderdaad niet lekker/bijzonder om te eten dus meer voor de sier, m’n vrouw heeft er vorig jaar chutney van gemaakt en we waren niet onder de indruk. Reuzen pompoenen worden meer gebruikt om wedstrijden mee te doen om het grootste gewicht te behalen of om er snijwerk mee te maken rond Halloween 🎃, verder geloof ik dat varkens het wel lusten dus ze kunnen nog als dier voer gebruikt worden mocht je perse willen dat het gegeten word. Uiteraard kan je gewoon proberen of het goed smaakt of niet aangezien ze wel eetbaar zijn, alleen zijn er veel betere pompoenen voor consumptie te kweken, bijvoorbeeld de Red Kuri, Butternut soorten of Muskaat pompoenen en van de grotere soorten de Gentenaar.
 7. Ruderalis

  Gourgette/ pompoen?

  Ik ben zeer benieuwd naar de naam van deze vruchten aangezien ik geen courgette kan vinden die hier op lijkt, wel allerlei sier kalebassen? Ben ook gewoon benieuwd wat het precies is, ik weet het niet 🤔 nergens gezegd ook dat ik het zeker weet.😌
 8. Uit eindelijk maakt het niet zo veel uit aangezien we het allemaal voor ons plezier doen op dit forum, we hebben geen commerciële belangen. Toen wij hier thuis begonnen met pompoenen vond ik kweken met kruis bestoven zaad het leukst want er kwam van alles uit, inmiddels probeer ik zo goed mogelijk het origineel te kweken, dus zaad wat ik zelf wil oogsten mag niet meer kruis bestoven raken, dus afdekken van de bloemen en zelf zorgen dat de vrouwelijke bloemen bestuiven, dit hoef je maar bij enkele bloemen/vruchten te doen. De Red Kuri zaden die ik nu gebruik heb ik trouwens geoogst uit gewoon een Red Kuri vrucht gekocht bij de AH en dan kijken wat eruit komt, het zaad blijkt kruisbestuiving vrij maar er zitten weinig vruchten tussen met de perfecte vorm, voor de rest gaan ze erg goed. Aangezien jouw pompoen die ik zeker mooi vind een originele indruk maakt ben ik nog wat verder gaan zoeken en ik vind dat ie het meest weg heeft van de Lower Salmon River, Als laatste nog even een plaatje van hoe onze Red Kuri’s erbij staan om dit leuke pompoenen 🎃 topic van wat extra kleur te voorzien. @ Arja, mooie rode pompoenen heb je op de foto, ze liggen er super bij! Die van ons, de rechter aan de voorkant is m’n favoriet, lekker bol en een droog onderkantje, Grt.
 9. Ruderalis

  Gourgette/ pompoen?

  Ik kom uit op sierkalebassen, wel mooi niet eetbaar! Sierkalebassen bevatten het stofje Cururbitacine. Door dit stofje zijn deze vruchten niet eetbaar. Cucurbitacine is te herkennen aan de bittere smaak en kan leiden tot maag- en darmkrampen. Het kleur verschil is niet van betekenis aangezien dat veel bij Kalebassen aan de zelfde plant voorkomt. Voorbeeld van de sierkalebassen waar ik denk dat het familie van is,
 10. De door Flup geplaatste Pompoen is een Hokkaido maar geen Red Kuri, ik heb even gezocht en hij komt het meest bij een Justynka Hokkaido Pompoen in de buurt, Justynka, Red Kuri, De Red Kuri begint wit/geel dan richting banaan geel richting oranje en dan naar diep rood, zo egaal mogelijk, de juiste vorm is een beetje een ui vorm, het goed af rijpen gaat vrij langzaam. Het moeilijkste van het hele Pompoenen kweken in de openlucht is wanneer er teveel regen valt, ik heb bij oranje pompoenen ontdekt dat je kan zien wanneer een bepaalde vrucht een teveel aan water heeft, het begint met een groene ster aan de onderkant van de Pompoen, dit hoeft geen probleem te geven als er niet te veel regen meer valt, gaat de regen dan nog door dan wordt die groene ster groter en kan er pigment uit de oranje Pompoen wegtrekken en zal het vruchtvlees wittig worden en smaakloos zijn, ook wordt de schil week en kunnen er plekken ontstaan. Enkele voorbeelden, de linker pompoen was kort hiervoor nog net zo vol oranje als de rechter Zelfde verhaal, En uiteindelijk kan bij reuzen pompoenen er wel is 1 ontploffen (heel wit), Grt.
 11. Dit jaar ook weer wat zaad gekocht bij Vreeken (Pompoen), allereerst 2 maanden wachten voor het hier binnen was verder een niet complete levering en de kiemkracht was dramatisch! De kiemkracht zou uiteraard aan ons kunnen liggen maar wij kweken al wat langer Pompoenen en dus schuren we de zaden aan de zijkant en laten ze een paar uur water opnemen voor we ze planten een techniek die eigenlijk altijd vruchten afwerpt. Voor aankomend jaar zullen we van zaden leverancier wisselen, ik heb al een bedrijf op het oog als dat beter is zal ik dat in later stadium laten weten. Grt.
 12. Dit is ook een vocht probleem kijk maar naar het kontje daar zit ook weer een vieze groene ster, dat is een teken dat de vrucht z’n vocht niet goed kon verwerken, je ziet het bij de rest niet of minder. Het beste oogst je een pompoen in een droge periode!
 13. @ acpronk, ik zie een Red Kuri pompoen, die te vroeg geoogst is, te licht oranje, steeltje niet ver genoeg en de witte strepen. Verder zie ik een vocht probleem in de pompoen, kijk naar de kont van de pompoen daar zie je een groene ster dit samen met de witte strepen duid op een vocht probleem, ik had dat vorig jaar met een enkele AG pompoenen. Momenteel heb ik zelf een berg bijna rijpe Red Kuri’s en geen enkele heeft een groene ster. voorbeeld van een licht vochtprobleem is inmiddels bijgetrokken, Grt.
 14. Hier ook weer Pompoenen dit jaar en het gaat best goed, dit jaar is m’n grote pompoen project de Red Kuri pompoen. Ik heb 5 planten in een grote bak van zo’n 8 vierkante meter afgevuld met bemeste tuin aarde en compost. Ze hebben alleen Rizotonic van Canna gekregen vanaf de 2de week tot kort geleden, dit is een wortel stimulator en we zijn er inmiddels mee gestopt om ze nog genoeg spoel tijd te geven zodat er geen voedingsresten in de pompoenen achterblijft, ze gaan inmiddels al af rijpen. Vandaag hebben we al wat blad verwijderd zodat de vruchten nog wat direct zon licht kunnen pakken en nog wat meer de diep rode kleur kunnen krijgen. Foto’s van vandaag, Grote bak Lange strook voortuin Mooiste Red Kuri @ Roeier, ben onder de indruk van jou UFO, hij heeft een beetje dat ingezakte waar je bij een AG naar opzoek bent, een echte giant!👍 Maar wij mogen ook niet klagen met onze witte Patisson Summer Satellite hij is nu ruim 20 cm doorsnee en als je naar z’n buik kijkt zit het gewicht ook wel goed voor een klein recordje, lol. De witte Patisson vandaag, Verder hebben we nog een tweetal Turkse Mutsen (pompoen/kallebas) deze planten lopen wat achter maar als het een redelijk na seizoen wordt laten we ze gewoon wat langer staan. Foto’s van vandaag, Grt.
 15. Onze witte Patisson begint al een kleine reus te worden, zowel in doorsnee ruim 20cm en het gewicht lijkt ook wel goed te zitten, nu maar hopen dat ie nog een tijdje kan blijven hangen!☺️

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...