Jump to content

acpronk

Members
 • Content Count

  531
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by acpronk


 1. Hoe zetten jullie de zoete aardappels in de grond (voor stekken)?
  Heb op Facebook gezien dat de Zoetewei ze ook plat legt (in 2020), maar Den Oude Kastanje juist rechtop: https://www.facebook.com/1625223034379318/posts/2903972243171051/
  Rechtop heeft het voordeel dat je minder plek nodig hebt (scheelt minimaal de helft tot wel 2/3 aan oppervlakte schat ik zo.
  Nadeel zou kunnen zijn dat je dan minder stekken hebt (oftewel meer zoete aardappels per x aantal stekken).
  Vorig jaar was mijn eerste jaar, dit jaar probeer ik ze ook rechtop.
  Heb er toch veel te veel. Heb ook nog 10 stekken besteld bij Den Oude Kastanje, om wat nieuwe soorten te proberen.

  Heb eigenlijk geen idee welke de tainung 65 is en welke de Erato White (knollen zien er hetzelfde uit, maar blad is wel duidelijk anders). Oranje komt van AH en donkerpaars is Vera.05b6f0c76549ced487c851a63accbf01.jpg


 2. Dinsdag verwonderd waarom het driebladvetkruid welke ik in november uit de moestuin had uitgegraven en onder de trampoline had gelegd grotendeels of bijna helemaal snot waren geworden (foto 1 en 2), terwijl de in november wortelloze takjes welke ik op en deels in de aarde in de verhoogde border heb gelegd er ongeschonden bij ligt (foto 3). Beide waren met sneeuw bedekt.b86cf6728675a5733110d10f1e21e0ac.jpge96a8c2e40a1f79bfe52844a042d3d3e.jpgfe13e722c7ace0efc12fffeef3a9db48.jpg


 3. Aquaponics staat ook nog altijd op mijn wensenlijstje, maar dan niet in Nederland.
  Zal dan wel pas zijn als ik met pensioen ben...
  Ik zal de links wel doorlezen, want ben wel benieuwd.


 4. Ik zou denken dat je wel verschil hebt, want de kap van de propagator reflecteert een deel van het licht. En de condensdruppels maken het licht diffuser.
  Maar heb je harde of zachte led strips? Ik heb harde led strips in het aquarium, in die aluminium profielen, eerst met die plastic bescherming erop, maar het condens van de kap druppelt er langs en via het plastic erin dus dat ging roesten. Zonder die plastic bescherming over het profiel druppelt er geen water over de leds, en doen ze het al een jaar of 5, maar toch zeker de helft van de leds is inmiddels defect. Doe er niks aan, aquarium gaat naar zwager.
  En van vergiftiging oid niets gemerkt.


 5. Malwina staat nog niet op de website als voorradig, maar Erwin zei dat ze er al wel zijn. Dus je kunt beter via de mail bestellen.

  Bij de bestelling kun je opmerkingen doorgeven, maar die komen helaas niet bij hem door. Mijn bestelling voor levering in maart had ik al bijna binnen, omdat hij de opmerking dus niet door kreeg.

   

  Plantafstand heb ik geen idee van, ik ga in bakken kweken. Maar uit mijn hoofd dacht ik 50*30cm. Kijk anders even op mooiemoestuin.nl


 6. Diatomeeën aarde heeft een schurende werking en zorgt ervoor dat de larven kapot gaan.
  Lavameel heeft ook een schurende werking heb ik gelezen.
  Maar de werking is (bij beide) alleen als het droog gebruikt wordt, dus een laagje diatomeeën aarde of lavameel op de potgrond, en water geven via de onderkant.
  Maar als je alleen water geeft via de onderkant, dan is de bovenlaag nooit nat, en heb je dus sowieso minder last van de rvm.

  • Like 1

 7. Als je meerdere bakken hebt, kun je ook meerdere soorten proberen. Dan kun je per bak een soort proberen. Ik heb een aantal soorten als frigo planten besteld voor levering eind maart. Vroege, midden en late, en doordragers.
  Ik weet alleen niet welke de vroege zijn, want Erwin Duivenvoorden en Vissers geven andere informatie...

  • Like 1

 8. Bij mij komen ze niet van de potgrond, maar vermoedelijk van de gekochte kerstster (poinsettia), dat is de enige plant die ik vorig jaar gekocht heb (die binnen staat).
  Maar ik heb meer last van bladluizen die planten leeg zuigen en alles onder plassen. Die vliegen niet, dus die moet je echt zoeken.


 9. Wel eens een stofzuiger geprobeerd? Dat werkt makkelijker dan pletten. Wel oppassen dat je geen planten opzuigt.
  Wij hebben 2 stofzuigers, een redelijk nieuwe, zakloze, met maar 1 stand. En een oude met regelbare zuigkracht. Die zet ik dan op de laagste stand, maar ruim voldoende om vliegjes bij de planten weg te vangen.

  • Like 2
  • Thanks 1

 10. Sowieso beschut tegen de wind. Vorig jaar paar keer kapot gewaaid, totale oogst 3 stuks (ongestekelde) van 6 planten!
  Jaar daarvoor (eerste jaar) iets meer dan 100 (kleinere meegeteld) na de eerste vorst op 31 oktober.
  Tips: beschut tegen wind en tegen vorst. Verder is het voor mij ook nog experimenteren.


 11.  

  3 uren geleden, weknow zei:
  De aankomende kou was een hoax in het nieuws.

  Hoax of niet, vanochtend 8:15 was het hier toch -6. Om 14:00 nog steeds -2.
  Voor komende nacht is de voorspelling -9, en de nachten erna respectievelijk -10, -10, -11, -8 in de nacht van zaterdag op zondag.
  In de schuur was het om 8:15 -3, dus ik ga ervan uit dat het in de schuur niet kouder dan -6 gaat worden. Planten laat ik daar staan.

   

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...