Jump to content

Arja

Members
 • Posts

  1,002
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Arja

 1. Arja
  Ondertussen heeft de rabarber het erg moeilijk. De een leek goed te gaan, heeft nog steeds een mooi groot groen blad, maar z'n groeidinges (opgefrommeld blad) bleef klein en ging van groen naar geel. De ander leek dood te gaan, maar produceert naadt zijn verdorde blad ineens een nieuw groen sprietje. Water geven was iig een goed idee, de grond bleek veel droger dan we dachten. Wie weet trekken ze nog bij. 


 2. Arja
  Mwahaha, wat een boefjes, die spruitjes! Ik heb ze maandag gezaaid. Vandaag is het vrijdag en ze zijn al gekiemd. En dan te bedenken dat het vele maanden gaat duren voor ik hier een spruitje van kan oogsten. 

 3. Arja
  Een maand geleden zaaide ik wat dingen buiten. De spinazie, snijbiet en bosui komen (nog?) niet op. Kapucijners, peultjes en doperwten wel. Verschil moet er zijn.
   

 4. Arja
  Ziek geweest, dus niks gedaan, dus niks te melden... Tot ik in het raamkozijn van de koele kamer boven ontdek dat de broccoli opgekomen is. Extra leuk, want het zaad komt uit eigen tuin. Vorig jaar liet ik na de oogst de broccoliplanten staan, en er kwamen wat sprietjes die ik lekker heb laten bloeien en zaad produceren. 
   
  Buiten is het stil. Nouja, de vogels maken een boel kabaal, want er moet geflirt en gepaard worden, nesten gebouwd en eieren gelegd. Maar de zaden kiemen heel langzaam of gewoon nog niet, want het is nog zo koud. 
   
  Plan voor dit seizoen is wegen en tellen van de oogst. Lijkt me leuk te weten hoe veel we van alles produceren. 😀
   

 5. Arja
  Hij weet nog niet of hij met jas aan een kas wil zijn, of in z'n nakie een plantjesmeubel.  Maar hij is vanmiddag gearriveerd en meteen in gebruik genomen. Heerlijk, nu kan iedereen lekker voor het raam staan en is de rest van de woonkamer weeer vrij. Denk wel dat ik af en toe wat plantjes ga omwisselen, want de voorste rangen hebben veel meer zonlicht dan achteraan. 
   

 6. Arja
  Wat jeuken mijn handen, vooral na die warme dagen van een paar weken geleden. En wat is het dan koud als ik buiten kom, en dan heb ik eigenlijk al geen zin meer, koukleum die ik ben. Binnenkort toch maar eens wat meer spul buiten zaaien wat van kou houdt. De spinazie, snijbiet, peultjes en kapucijners zitten al in de grond. Tijd voor de uien- en wortelzaden waar ik bij de Lidl over struikelde, een restantje pootuitjes van mijn buurvrouw, en verder wat dingen voorzaaien. Zal ik de tomaten en pompoenen ook al binnen gaan zaaien? Het is pas half maart, en ze hebben huisarrest tot aan de IJsheiligen, dus ze moeten niet te groot worden. Denk dat het zo langzamerhand tijd is. Mooi, mijn nieuwe plantjesmeubel is onderweg, en daarop kan ik verschillende lagen voor het raam zetten, zonder dat alles constant in de weg staat. 
   
  Tuinkers heeft geen last van al het bovenstaande. Voor alle ongeduldigen: zaai tuinkers! Het kiemt waar je bij staat. Dit zijn foto's van dag 1, 2 en 3.
   
   

   

   

 7. Arja
  De koriander heeft zelf al besloten dat hij dit jaar op dezelfde plek terugkomt. De uitgebloeide bloemen produceerden zaad, en dat is nu lekker aan het kiemen. Sommige kiempjes hebben een hoedje op. Dan herken je ze ook makkelijker. 

 8. Arja
  Hebben andere moestuiniers meer geduld dan ik? Ik vind het al best kunnen, peultjes en doperwten in de grond. En dus maakte ik dat stuk onkruidvrij, woelde de boel een beetje om, stokken erbij zodat ik weet wat ook alweer waar staat, en hop die knikkers erin. Foto's van de afgelopen week, ik was vergeten mijn post te publishen. Bij deze alsnog.
   

   
  Ook het preiveldje is ontdaan van onkruid.
   

   
  Raapstelen gezaaid. Beviel vorig jaar goed in die bak, dus dat blijf ik zo doen.
   

   
  Snijbiet blijkt tweejarig, asjemenou, nou dan mogen ze blijven hoor. Even schoongemaakt, alle onkruiden en lelijk blad weggehaald. 
   

   
  De kruidenspiraal een beetje opgeruimd. Heee daar komt al bieslook naar de bovenwereld kijken.
   

   
  De kraamafdeling en de kleuterschool. 
   

 9. Arja
  Zo. Dat was een interessant jaar, dat 2020. Tijdens het warme voorjaar waarin we gedwongen thuis waren, hebben we heel veel in de tuin kunnen doen en een goede start kunnen maken. Een serieuze kennismaking met moestuinieren volgde. en wat was het leuk! Nu 2021 van start is gegaan en de grote sneeuwhopen zijn verdwenen, is het tijd voor een nieuwe start. Te beginnen met de planten die de koude en de vorst hebben overleefd. 
   
  De kardoenen zijn nu bijna een jaar oud, en ze staan er prachtig bij. Ik had serieus niet verwacht dat ze die bak sneeuw aankonden. Geen geknakte bladeren, geen doodgevroren ledematen. Gewoon trots en mooi lichtgroen weer onder de gesmolten sneeuw vandaan verschijnen. Stoer hoor.
   

   
  Tuinbonen (oktober gelegd, november uitgeplant) net zo. Ze komen allemaal vrijwel ongeschonden tevoorschijn. Wel maak ik me een beetje zorgen over de hoeveelheid water in dat deel van de tuin, het loopt daar niet altijd even goed weg. Dus de boel zou nog weg kunnen rotten. Misschien leg ik wat reservebonen, in een pot ofzo. Kan ik meteen zien wat het verschil is tussen vroeg en laat. 
   

   
  Knoflook (meerdere soorten, oktober gepoot) ziet er wat sneu uit, verfrommelde sprietjes, maar ik heb me laten vertellen dat dit allemaal goed komt. Ok, ik heb vertrouwen. 
   

   
  De preien worden al lekker dik. Het zijn mijn eerste ooit, hoe werkt dit? Oogsten als ik zin heb in prei, ze dik genoeg vind, voordat de boel verlept / opgegeten wordt / het te warm is? 
   

   
  Binnen groeien de paprika's voorzichtig. Binnenkort mogen ze elk in hun eigen potje, dat voorkomt ruzie. De sinaasappelboompjes in pot staan weer buiten. Een beetje vorst konden ze hebben, nouja twee van de drie dus, maar de voorspelde -15 wilde ik ze niet aandoen, dus toen mochten ze binnen logeren. 
   

   
  Ik zie inmiddels heeeeel veel onkruid... Komend weekend belooft het lekker voorjaarsweer te worden, dus dan gaan we op de knietjes een beginnetje maken met de eeuwige strijd. Heerlijk, heb er nu al zin in. 
   
  Verder tuingenot: de vogels natuurlijk. Tijdens de sneeuw- en vorstperiode hebben we extra veel gevoerd, en dat leverde veel gasten op in de snackbar. Logisch, er was natuurlijk niks meer te eten door die witte deken. Inmiddels is het minder druk in de snackbar, maar ik ben nog steeds als een kind zo blij als er tien mussen zitten, of vijf mezen, of één puttertje. Zo leuk, en ze waarderen het echt dat je je uitgebloeide bloemen laat staan. Beestje kwam steeds terug, zit vaak te snacken van de zonnehoed. 
   

 10. Arja
  Blokjes gebruiksklaar in de vriezer, dat werkt voor mij het best. Een deel gaat natuurlijk vanavond in de curry. 🎃🔪

 11. Arja
  Jeetje, oktober alweer. Time flies. We eten pompoen (veel) en boontjes (nog steeds). Af en toe nog een courgette. Snijbiet is er nog volop, maar dat deel ik vooral vaak uit. 
   
  Ik zie de eerste bloemkooltjes verschijnen, mooi gezicht! Ben benieuwd of dat gaat lukken, er kan geloof ik nog van alles mis gaan. 
   
  Paprika's die tot mijn grote verbazing rood werden. Er hangen nog wat groene, ik laat ze lekker hangen want ik lust geen groen en je weet maar nooit. 
   
  Bij de pompoenen zijn ook nog wat late vruchten verschenen, die nu al donkerder geel kleuren. Ik reken nergens op, en ik heb genoeg oranje dingen voor de hele winter.
   
  Knolselderij ziet er goed dik uit. Ik laat ze gewoon in de grond zitten tot ik ze gebruik, vaak in combinatie met pompoen, geeft een lekkere bite.
   
  Een handjevol rozenbottels maak ik schoon en parkeer ik in de tijdmachine tot ik weer ga jammen. 
   
   

 12. Arja
  Die hele hete dagen vergeten we even, maar verder genieten we van een mooie nazomer. 
   
  Kale Bas heeft één nakoming voortgebracht, en geniet nu van zijn tweede puberteit. 
   
  De insecten zijn dol op nieuwe bloemen in de pompoen. Naast de grote oranje kanjers liggen kleine en middelgrote witte en gele bolletjes. Rijp zullen ze waarschijnlijk niet worden, misschien de middelgrote gele als het lang warm blijft. 
   
  Uiteraard eten we nog steeds courgettes. En sperziebonen. Elke keer als je denkt dat het écht de aller, aller, allerlaatste zijn... is er na twee of drie dagen weer een maaltje. Heerlijk.
   
  De tomaten zijn wel op. Met de regen kwam de schimmelellende, alles werd zwart en dus gauw geruimd. De groene tomaten op de fruitschaal werden ook gewoon zwart, bah. 
   
  Tot mijn grote verbazing rijpen er een paar paprika's. Onooglijk kleine planten, ik had er niks van verwacht, maar de lang aanhoudende zomer doet ze goed.
   
  De laat gezaaide zonnebloemen doen ook hun best, en zo te zien gaan ze nog gewoon bloeien. De vroegere zijn al lang uitgebloeid en de vogels hebben gesmuld van de zaadjes. 
   
  In huis staan bakjes met zaden van groentes en bloemen. Regelmatig zit ik een uurtje zaadjes te peuteren voor mezelf, maar ook voor de reizende zadendoos en de lokale zadenbank. 
   

 13. Arja
  De pruimenjam loopt van m'n boterham. Dat krijg je, als je gewoon een beetje geleisuiker in de pan giet en gokt dat dit wel genoeg moet zijn. Ik wilde het ook niet te zoet hebben, en dat is natuurlijk wel gelukt. Twijfel nu tussen nog een keer koken met wat meer geleisuiker (dat kan toch gewoon?), of zeven potten lang bij elke boterham druppelen. 🤔
 14. Arja
  Na de hittegolf en de daaropvolgende regenbuien produceren mijn Millefleur tomaten momenteel als een gek. Grote trossen, waarvan ik een maand of twee geleden me nog niet kon voorstellen dat al die bloemen tomaatjes zouden worden. Nou doen ze dat ook niet letterlijk allemaal, maar het zijn er wel lekker veel. Sommige trossen hangen op de grond, soms leg ik ook wat stro neer, geen idee of dat helpt. Ik vind het in ieder geval ontzettend leuke tomaatjes, en ze smaken lekker fris. Er zitten al diverse porties saus in de tijdmachine. Deze ga ik zeker weten volgend jaar weer kweken.
   
  Van de vleestomaten heb ik twee soorten. De Coral Queen doet het lekker, maar letterlijk alle rode vruchten zijn gebarsten na de regenbuien. Verder niks mis mee. Groot, vlezig, lekker in saus of soep of curry of roerbak of of of... 
   
  De Gusto daarentegen vind ik een drama. Elke keer vallen de struiken weer om, knakken er takken af bij het opnieuw vastzetten aan de stokken, liggen er hele trossen op de grond omdat de ranken zo lang en zwaar zijn. Waarschijnlijk hadden ze meer gediefd moeten worden, en had ik ze aan een verticale draad omhoog laten groeien, dan was het geheel overzichtelijker geweest. Vruchten zijn groot, groter, grootst en vlezig. Best lekker, maar ik zou ook prima zonder kunnen.
   
  Tot slot heb ik nog twee Giraffes. Na het zaaien bleven het zulke onooglijke, magere, zielige plantjes, dat ik ze bijna weggegooid had. Maar ze uitplanten was net zoveel werk, en toen de beukenhaag dood bleek, werd het eigenlijk wel een leuk experiment. Van kansloze typjes zijn het nu prachtige grote groene planten met veel mooie ronde vruchten. Ze hebben minder zon dan de andere soorten, misschien zijn ze daardoor wat later. 
   
 15. Arja
  Bottels? Nee, enkelvoud, want ik oogstte er tot nu toe één. De rest is nog in de maak. Dit exemplaar was goed rijp, hij scheurde open toen ik zijn kroontje verwijderde. Ik schrok van de hoeveelheid pitjes, maar -waarschijnlijk omdat het ding zo lekker rijp is?- lieten ze zich er gemakkelijk uitscheppen. Afgespoeld en in de vriezer, opsparen tot ik er meer heb en dan jam van maken. Ik denk samen met aardbeien, of zou rabarber ook een goede combinatie zijn? 
    16. Arja
  Elke dag als ik uit mijn werk kom, doe ik even een rondje tuin. Dood bloemetje verwijderen, kapucijner of doperwt plukken, bloemen bewonderen, kijken welke groente binnenkort geoogst kan worden. 
   
  De kapucijners en de doperwten lopen op hun eind. Binnenkort pluk ik de struiken leeg en kunnen ze op de composthoop. Eens nadenken over wat er dan komt te staan.
   
  Vandaag viel me op dat de pompoenen bijzonder hard groeien.  Ik heb drie planten, onee vier, want m'n vader bracht er ook nog eentje mee. Daar was geen ruimte meer voor, dus die staat bij de wadi tussen het onkruid, dn daar redt hij zich prima.
   
  Dan de snijbiet. The gift that keeps on giving. De gele courgette net zo, trouwens. En wat zijn die lekker als je ze heel jong en dun oogst! 
   
  Ondertussen komen de eerste stamslabonen in bloei, en beginnen de stokslabonen lekker te klimmen. We hebben een dode beukenhaag, die wordt pas in het najaar vervangen, dus tot die tijd dient hij als klimrek voor de sperziebonen.
   
  Bas (die kale) klimt nu lamgs een stokje, maar ik vrees dat ik hem een te kort stokje gegeven heb, hij is al bovenaan. Dan maar een grotere stok ernaast zetten. Ook is hij opnieuw een relatie aangegaan met zijn buurvrouw, de broccoli. Wanneer kun je broccoli trouwens oogsten? Ik vind het er al min of meer eetbaar uitzien. Weet niet of het door kan schieten als ik af zit te wachten of het stronkje nog groter gaat worden. 
   
  Enorme aardbeien. Ze zijn niet super zoet, maar ze happen lekker weg.
   
  En dan de tomaten. De vleestomaten gaan goed, er zijn al een aantal flinke vruchten gevormd, en ze worden steeds groter. Bij de cherry's zie ik ook al een enkeling verschijnen. Ik hoop toch zo dat die trossen bloemen straks ook daadwerkelijk trossen tomaatjes worden! Tot nu toe zien de planten er goed uit, geen schimmel of ander gedoe, en ze wapperen na de buien mooi droog in de wind.  17. Arja
  Ik ben bovenin het klimrek hoor, wat wil je dat ik nu doe? Nouja, boontjes gaan produceren natuurlijk! 
   
  Verder is het tijd om meer uien en aardappelen te oogsten, zodat ik de prei, boerenkool en bloemkool kan planten. En nieuwe sla. Misschien ook nog spinazie, paksoi en tatsoi zaaien. 

 18. Arja
  Ik ging even zaad oogsten in het stukje wilde bloementuin. Het is daar altijd erg druk, veel insecten komen er een bezoekje brengen. Momenteel is het vooral een afwerkplek voor oa. de wantsen. Er zaten meerdere paartjes hun ding te doen. 
   
   

 19. Arja
  Kale Bas geniet van zon, regen een een schepje droge koeienmest. Hij heeft ineens een stuk of wat ranken, er bloeien meerdere bloemen (zowel mannelijke als vrouwelijke), en ik zie overal vruchtjes. Kleine Basjes in de maak! 
 20. Arja
  De broccoli als kraamkamer. Ik gok babies van het koolwitje. Als ik inzoom wordt het pas echt leuk, ik zie eitjes die zijn uitgekomen, eitjes die nog moeten uitkomen, en rupsen die druk gaan bewegen als ik het blad beweeg. Wel jammer dat ze mijn broccoli willen opeten. Als jullie nou het blad eten en wij de bloem? Deal? 
   


 21. Arja
  Hoogtepunt op deze druilerige dag: Bas staat in bloei. Aan zijn nieuwe, lange stokje - wat ook al gauw weer te kort is. Derde, nog langere stok erbij? We zien wel.
   
  Bij de stokbonen heb ik die vraagstukken niet, die hangen gewoon met hun armpjes aan de dode beukenhaag. 
   
  Stambonen hebben de eerste boontjes hangen, hoi! 
   
  En de pompoenen blijven maar groeien... Volgens mij hebben ze het hier naar hun zin.
   
  Tomaten staan in de regen. Fingers crossed.
   
  Vraag; wanneer moet/kan ik de broccoli oogsten? Dit ziet er best eetbaar uit.
   
   
   

 22. Arja
  Oja, dat bloggie. Laat ik eens wat succesfoto's plastsen. Dus niet de bloeiende paksoi en tatsoi, en ook niet de sneue uiensprietjes (ook bloemen trouwens) en de in leven gehouden maar ook niet meer dan dat rabarber. Daarvoor is er volgend jaar weer een jaar. 
   
  Wat wel goed groeit is de tomaat. Drie soorten, allemaal buiten. Bij de vleestomaat zag ik vandaag de eerste vruchten. En de Cherry tomaat heeft waanzinnig mooie bloementrossen. Ik weet dat er nog van alles mis kan gaan voordat er ook maar één tomaatje geoogst kan worden, maar ik heb hoop... 
   
  Dan de pompoenen, courgettes en kalebas. Daar is het feest! We hebben al een paar courgettes gegeten. De gele zijn super knapperig als je ze jong oogst, en er groeien meteen weer nieuwe terug. Ik heb het gevoel dat er een hausse zit aan te komen. Sommigen hebben een rotte punt, maar ik heb er genoeg dus die kunnen zonder pijn in mijn hart te krijgen de compostbak in. 
   
  De doperwten en kapucijners gaan super. Momenteel pluk ik om de dag. Er hangt nog veel duns, nieuwe bloemen komen er ook nog, maar niet veel, dus dat zal over een poosje wel ophouden. 
   
  Dan is er altijd snijbiet. Prachtige kleuren, heerlijke smaak. Partner is er een beetje klaar mee, maar 1x pet week op zijn bord vindt hij nog acceptabel. 
   
  De broccoli linkt goed te gaan, geen idee hoe dat moet, maar ik zie broccolidingesen verschijnen in het hart van de planten. Begon trouwens bij de plant die maar half zo groot is als de rest. Ben benieuwd of het hete weer hier nog iets gaat vernachelen, of dat dit gewoon binnkort vijf dagen broccoli eten wordt. 
   
  Dan zit de tweede lichting aardbeien er aan te komen. Kijk hem eens lekker zonnebaden. 
   
  De ondergrondse teams opereren in het geheim, geen idee hoe daar de stavaza is. Knolselderij laat ik fijn zitten, ui ziet er ielig uit (te droog geweest?) en wil bloeien. En sjalot geen idee. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de aardappelen, dus dit weekend ga ik eens wroeten bij een van de vroege plant en kijken of er wat te halen valt. 
   
  Asperges bestonden tot begin deze week elk uit één spriet. Dat zijn er nu bij iedereen twee. Dunnig gedoetje, maar ja het is het eerste jaar. 
   
  Sla en andijvie waren op. Nieuwe plantjes gekocht en gekregen en gepoot, gaan meteen weer als een speer. Rucola gaat maar door, maar bloeit en wordt oud en stug en scherp. Gebruik ik dus minder van in de salade,en fijner gesneden. 
   
  Framboos overleden, geplant in te droge periode. Nieuwe poging in het najaar.
   
  Kardoen staat hoer en daar in de tuon verspreid voor de fun, groeit langzaam maar zeker.
   
  In de kruidentuin gaat zo'n beetje alles als een gek. Elders nieuwe peterselie en koriander gezaaid, want dat gebruik ik veel  en het gaat erg gemakkelijk. 
   
  Heb ik iedereen nu gehad? Oh wacht, de sperziebonen nog. Die kwamen lang niet allemaal op, bij de tweede en derde leg nog steeds niet bij elke stok een plant, whatever. Ze groeien langzaam, ziet er voorlopig prima uit. 
   
  Oh en de hier en daar uitgeplante paprika's en pepers. Ik reken nergens op, want ik heb geen kas, dus ze staan gewoon buiten. Het waren vrij kleine plantjes toen ik ze na de ijsheiligen het huis uit schopte, maar ze doen hun best en genieten momenteel van het warme weer. Ik meende zelfs een groeispurt te zien, maar ik zou ze best willen opofferen als ik er een wat koelere zomer voor terug kreeg. 
   
  Zo, een hele opsomming. Ik ga eens op een knop drukken en kijken hoe dit gepubliceerd eruit ziet. Kan op m'n phone alleen alles onder elkaar kwamken voor zover ik weet, nouja, daar doen we het dan maar mee. 
   ×
×
 • Create New...