Jump to content

Eefjes-Moestuin

Members
 • Posts

  77
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Eefjes-Moestuin

 1. Eefjes-Moestuin
  Nou het is zover, naast mijn eigentuin nu ook de tuin op mijn werk er bij samen met een collega, en de tuin van mijn ouders die beginnen nu toch wel oud te worden en staat er nu bij alsof er een bom ontploft is pff. Dus druk druk druk. De tuin thuis ontplooit zich langzaam, slakkenvraat is ook al begonnen, en de zaailingen doen het goed. Alleen de tuin ga ik toch weer anders indelen en ook wat meer groen blijvers want een kale tuin in de winter vind ik maar niks. De tuin op mijn werk is redelijk up to date en hier en daar moeten er nog planten geplant worden dit is meer een insecten vogeltuin en is ook vrij toegankelijk voor iedereen, tenzij de poort gesloten is. Het museum wat er bij hoor en waar ik ook werk is door de corona nog steeds gesloten. Maar zowel met mooi als somber weer lopen er insecten spotters in de tuin opzoek naar ... juist insecten. Of ze komen de zwaluwen bekijken want die zijn ook al bijna allemaal binnen. Dan de tuin van mijn ouders, echt he wat een drama daar overheerst het zevenblad en de lelietjes van dalen de tuin en die tuin is niet klein, maar het eerste begin is er en nieuwe plantjes staan al op papier die er in gaan.
 2. Eefjes-Moestuin
  Vol op aan het opruimen en dan kom je deze tegen, Moestuintjes van de AH en Sjeffies van de PLusmarkt. Weg gooien of zaaien. Nou ik kies voor het laatste, wordt het niks dan gaat het de compostbak in want weg gooien is geen optie toch. Nu alleen even alles uit zoeken wat voor schat het is en wat we kunnen gaan zaaien. Zo ver ik weet waren de Moestuintjes voornamelijk groenten en de Sjeffies voornamelijk kruiden. Maar we zullen zien wat er op gaat komen, ik hou jullie op de hoogte.
   
 3. Eefjes-Moestuin
  Ja die Nederlanders he, tegenwoordig met een beetje sneeuw wordt code rood al afgegeven.  Voor dat ik lichamelijke klachten kreeg werkte ik in de thuis zorg, van huisje naar huisje op mijn fiets door weer en wind. Ja mooi weer vond ik ook beter en lekkerder maar je kan die mensen toch niet in de kou laten staan. Maar terug naar de moestuin, die lig er wit bij er lig zeker 20 cm en het blijf nog vallen, maar deze sneeuw geeft ook wel een beschermde laag voor je gewassen en plantjes in je tuin. Gelukkig heb ik van de week de Knoflook, Olifanten tenen, tuinbonen toe gedekt met stro, maar ook de plantjes in de kleine bak toe gedekt met stro en de deksel er op om het erge sneeuw tegen t e houden. Maar helaas toen ik vanmorgen de kippen ging doen was hun hok toch ingesneeuwd. Deze ochtend bezig geweest om het gedeelte af te schermen tegen wind en sneeuw.  Wat een kou zeg mijn vingers deden gewoon zeer en met artrose verdubbel dit zich, maar toch even door gezet. De kipjes zitten nu droog en uit de wind en met wat extra stro kunnen zei ook de winter door staan.
   
 4. Eefjes-Moestuin
  Yes, de envelop lag op de mat, deelnamen is definitief. We gaan knolvenkel telen, nou dat ga wat worden. Hier schieten ze iedere keer uit pff en tot nu nog niet echt gelukt. Had de moed al opgegeven om ze niet meer te zaaien.  Het wordt dus weer een hele uitdaging. Maar nu maar eens goed met de neus in de boeken en surfen op het internet. Ondanks dat het mee doen vind ik al heel erg leuk.  Let the Game begin.
   
 5. Eefjes-Moestuin
  Zo we zijn al bezig met de tweede week van januari 2021, de plannen voor het nieuwejaar worden door genomen en gekeken wat we dit jaar gaan zaaien.
  Eindelijk de eerste zon laat zich zien in de tuin en ook nog op de tomatenkas, dus de zaailingen kunnen daar binnen kort in geplaatst worden.
  Na de koelkast, begaf mijn laptop het precies met de lock down.  en tussen 31 december en 1 januari stopte de wasmachine er ook nog eens mee. Inmiddels is alles nu vervangen en het instaleren op de laptop is in volle gang. Want ja je kan nu niet naar de winkel om er een uit te zoeken dit moest dus via het internet en zie toch graag iets voor ik iets koop. Maar ben geslaagd helaas wel al mijn werk kwijt wat er op stond dus een hoop gemis nu. Maar voorzaaien is begonnen, de aardappels staan al te spruiten en tuinplan op nieuw in elkaar zetten. Verder lig de tuin er (op de sneeuw en vorst na) op zijn winters bij.
   
  Bij deze iedereen nog een gezond en goede moes-tuin seizoen toe gewenst.
   

 6. Eefjes-Moestuin
  Zo het is begin oktober, de herfst is in volle gang en dit zie en voel je ook. De wedstrijd is afgelopen en er zijn mooie resultaten behaald. Van de 5 zaden zaden die ieder kreeg waren er bij mij maar 3 op gekomen. Maar super trots op mij zelf omdat dit de eerste keer is dat de op gekomen zaadjes ook daadwerkelijk zijn gaan groeien tot plantjes en ook nog pepers hebben geproduceerd. Hier zijn ze niet langer dan 14 cm geworden. Ik heb ze heel goed in de gaten moeten houden want wat een slakken invasie hebben we gehad afgelopen seizoen. Hier ga ik toch maar eens voor zitten want dit wil ik volgend jaar niet nog een keer mee maken. Zelfs de kippen hadden er genoeg.
 7. Eefjes-Moestuin
  Zo is echt veel te lang geleden dat ik hier ben wezen kijken. Maar wat een weken, zeg maar maanden hebben we gehad. Van de Corona heb ik niet veel last gehad, eerder de droogte en voornamelijk de slakken. Die waren hier een ware plaag. Iedere ochtend vroeg de tuin in om te rapen en ze elders weg te brengen, tja dan heb je kippen maar die waren hier niet tegen op gewassen. Grootste nadeel is dat omliggende tuinen complete beton plaatsten zijn, en dan klagen dat het zo warm is. Dit jaar geen boontjes tot drie keer toe gezaaid en iedere keer weg gegeten door die sluimerige vandalen met en zonder behuizing. Door de warmte een hoop niet overleeft, dus volgend jaar maar eens kijken of ik een overkapping kan maken wat water door latend is, en de planten op die manier beschermd tegen de warme zonnen stralen. Want ook al gaf ik ze water ze waren niet opgewassen tegen de warmte en stonden gewoon te verbranden waar je bij stond. Mijn jongste kleinkind geboren in de corona perioden, wat de eerste weken heel veel ups en downs mocht mee maken, dus veel bij moeten springen ondanks dat het niet mocht. Maar nu een vrolijk kind is. Oogsten is gelukkig in volle gang sommige courgette zijn complete wapens, alleen nog goed voor soep. Maar gelukkig deden andere groenten en fruit het goed. Nu nog het een en ander zaaien en verder gewoon genieten hoe de zomer over gaat in de herfst.
   
 8. Eefjes-Moestuin
  De laatste dag van het jaar 2019, de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen gaan van de week van start nu ik eindelijk een beetje mobiel ben. Operatie tot nu geslaagd en nog een dikke vier weken revalideren. Van de week gaan ze potgrond voor me halen en dan kan ik een start maken met de eerste zaailingen, zo veel zin om weer aan de gang te gaan. Maar nu eerst een lijst maken wat we in huis hebben aan zaad en wat we nog moeten aan halen. ik wens iedereen een goed uit einde en een super goed moestuin seizoen.
 9. Eefjes-Moestuin
  Omdat ik niet weet wanneer ik precies geopereerd wordt aan mijn knie en hoe ik uit de operatie kom, ben ik alles al aan het klaar maken in de (moes)tuin. meestal blijf dit liggen tot het nieuwe jaar voor de diertjes die mijn tuinbezoeken. Zo ook de tomaten kas, maar nu heb ik de emmers al geleegd en weer gedeeltelijk gevuld klaar voor het nieuwe tomaten seizoen. Alleen kies ik er dit keer voor maar een soort te zaaien, misschien een emmer met een ander soort maar ben hier nog niet over uit, in de tuin plant ik de roma tomaten. Er staan 5 grote emmers in mijn kas.
   
  De soort die ik volgend jaar gaat zaaien zijn:
  Vleestomaat "isla Margarita
  Roma tomaat "San Marzano"
   
  Over welke kerstomaat ben ik nog niet uit welke ik ga zaaien, maar wel een soort die ik nog niet gezaaid heb. Vorig jaar wel hele mooie trostomaatjes en mooie oogst gehad van de "Washington Cherry".
   

   
  De emmers vul ik met mijn keukenafval, gemengd met kranten en of pot- of tuingrond, dit hang af wat ik op dat moment voor handen heb. En er zitten uiteraard gaten in de bodem.
 10. Eefjes-Moestuin
  Mijn moestuin in mijn achtertuin is bijna winter klaar, alleen de Olifantenknoflook moet de tuin nog in, alles glad trekken en de tomatenkas moet nog gedaan worden, de rest laten we liggen tot het voorjaar.
  Wat ik tot nu al in de tuin heb gepoot zijn:
   
  Tuinbonen: Aquadulce
  Knoflook, Polish White (softneck)
  Sjalotten: (Franse) Jersey "Jermor"
   
  in potjes gepoot "Utrechtse uitjes" (Sint Jans uitje) deze staan in de koude bak
   
  Nog poten: OlifantenKnoflook.
   
  verder staan er hier en daar nog kruidenplanten, sommige krijgen nog een andere plek. en misschien dat ik de daslook al ergens in de tuin gaat zaaien, maar hier moet ik nog een geschikte plek voor zoeken.
×
×
 • Create New...