Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  288
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Goudsbloempje2

 1. Goudsbloempje2
  Ik ga ook proberen eea bij te houden in een blog.

  We eten al regelmatig uit de tuin op het moment - Fenugreek, Sla, Spinazie, Mosterd en veel Snijbiet. Ook nog spinazie en pompoen uit de vriezer. 
   
  Deze week veel uitgeplant - Zeven tomaatjes (drie in pot), drie Broccoli, Mais, diverse bonen, twee courgette en diverse (snij)bloemen. De mais / courgette staat in een kommetje van compost/ grond tussen de relatief verse paardenmest. Het is een probeersel om te kijken of we zo compost kunnen besparen. Verder staat er al een tijdje divers klein spul - koriander, fenugreek, wortel, radijs, mosterd, meiraap, wortel. Ook zijn de pastinaak, witlof en winter wortel twee weken geleden ingezaaid. De aardbei staat goed in bloei, de aalbessen beginnen bessen te vormen en de knoflook is al goed op weg. De peultjes staan er goed bij, maar een deel van de doperwten lijkt ergens last van te hebben (muizen?)
   
  Deze week zijn er door de slakken hele rijtjes radijs / meiraap verslonden. Van de broccoli’s had ik er meer in de tuin willen zetten, maar de hoeveelheid slakken was me te groot en de broccoli’s te klein dus die mogen thuis in het rek nog even kleuteren. 

  De aardappelen in potten doen het heel goed. Die in de volle grond zijn allemaal opgekomen, maar vooral de vroege aardappelen een stuk kleiner dan ik had verwacht. Waarschijnlijk te diep gepoot (bang voor nachtvorst en te lui om aan te aarden). Het weer zal ook niet geholpen hebben. 
   
  Afgelopen week heeft het regelmatig geregend wat een hoop werk gescheeld heeft met gieten.  
   

 2. Goudsbloempje2
  Het is een heel bijzonder seizoen. We hebben goed uit de tuin kunnen oogsten maar het is niet de rijkdom van de afgelopen jaren. De slakken, mineer en schimmels hakken er goed in. Maar er zijn ook veel mooie dingen. 
   

  Bij de moestuin wordt er in de andere tuinen heel slordig omgegaan met phyto, waardoor ik de vroege aardappels ziek werden in ik ze allemaal heb moeten oogsten. Het resultaat viel erg tegen. De late aardappelen waren maar zeer beperkt aangetast dus die zitten er nog in. 
   
  Tomaten probeer ik daar al jaren niet meer - die staan thuis. 4 cherry struiktomaatjes in pot en 15 tomaten in de volle grond, waarvan 3 onder een afdakje. De struiktomaatjes hadden al vroeg ergens last van waarna ik eind juni alle bladeren en bloemen eraf heb gehaald. Een goede zet want ik kan nu al een tijdje iedere dag 1-2 handen oogsten terwijl de cherry tomaatjes in volle grond af beginnen te rijpen. 

   
  Ook de meeste andere tomatenplanten gaan goed, maar ik maak e wel zorgen om de opkomende phyto. Tot nog toe alleen gespot op enkele (inmiddels verwijderde) bladeren. 
   
  De courgettes die we andere jaren in overvloed hebben hebben tot nog toe nog niet gegeven. Combinatie van slechte opkomst - nieuw zaad maar maar 1 op 4 kiemt en heel veel slakken vraat (RIP 4 planten)

  Ook minder bietjes en wortel door de vele vraag, maar doordat ik ze veelvuldig heb gezaaid hebben we wel oogst en verwacht ik nog meer
   
  Ook de pompoen kwam door de slakkenvraat slecht op gang, maar vier planten zijn nu goed aangeslagen. Een vijfde probeer ik nu toch te beschermen met een slakkenval.
   
  Andere dingen lukken wel.

  Door de vele regen hebben we een enorme bessen en aardbeien oogst gehad.  En ook de knoflook oogst was goed. 
   
  De minikomkommers in de koude bak geven minder als vorig jaar, maar  toch ook wel goed. De planten zien er goed uit dus ik verwacht nog meer. De buitenkomkommers beginnen nu ook te komen. 

  Ik ben zeker niet ontevreden over de paprika’s buiten in pot, die sneller op gang komen dan de pepers.

   
  Over de pepertjes maak ik me nog wat zorgen. Sommige worden zwart. Is dat schimmel en moet ik die verwijderen?

   
  De boontjes doen het net als vorig jaar erg goed. Eerst de stamboontjes maar inmiddels geven ook de stokbonen goede oogst. 

  Ook de mais lijkt er goed bij te staan. 

   
  Nu maar afwachten wat de tweede helft van de zomer brengt. Ik hoop op veel mooie zonnige dagen met af en toe een buitje. 
×
×
 • Create New...