Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  288
 • Joined

 • Last visited

Blog Comments posted by Goudsbloempje2

 1. Als het beschikbaar is eten wij regelmatig okra. Gewoon als hoofd groente dus bij voorkeur zonder slijmerigheid / binding. We snijden ze in stukjes van ca 1 cm. Het is dan wel gewoon smaakvol. Hier in Nederland halen we het bij de Turkse supermarkt. Ik heb zelf geen substantieel verschil gemerkt tussen verschillende soorten. 
   

  Mij is ooit verteld dat okra volledig gaar gegeten zou moeten worden om maag irritatie te voorkomen. Ik heb nog nooit geprobeerd om het niet volledig gaar te eten, maar goed om te horen dat er ook andere ervaringen zijn!

 2. Wij hebben ook twee jaar okra geprobeerd. Beide keren mislukt maar ze hebben veel warmte nodig en wij hebben ook geen echte kas. Denk je niet dat het ondertussen wat laat in het seizoen is?

   

  Met betrekking tot de slijmerigheid - om dat te voorkomen na het wassen eerst volledig laten drogen / afdrogen. Na het snijden in stukjes eerst zonder andere ingrediënten roerbakken in wat olie tot ze gaar zijn. Daarna kan je zonder slijmerigheid evt verder bereiden. 

 3. Hier komt 80% van de compost ook van de paardenmest. Ik heb daar hele goede ervaringen mee zolang we het maar een zomer op in het compost vak hebben laten rijpen. Ik heb minder goede ervaringen met het direct gebruik van de mest op de grond. Nu dus toch maar een poging om te kijken of deze plantjes (in een veilig kuiltje) daar tegen kunnen. 
   

  Van de fenugreek worden de blaadjes en zaadjes gebruikt. Mensen gebruiken het ook om kiemen te maken voor in de salade. Zelf kweken we het voor het blad. Het is een klein beetje bitter.  Het is een peulvrucht en geeft dus voeding aan de bodem. Het groeit vrij snel. Na ongeveer zes weken (afhankelijk van de temperatuur) knippen we ze af. Het zaad dat ik gebruik is gewoon het (biologische) zaad dat ook in de keuken wordt gebruikt.  Ik zet vrij veel. Continu tussen maart en september wat rijtjes. Alleen als het heel heet is in de zomer schiet het wat sneller door. Het staat bijvoorbeeld tussen de aardappelen en de kolen, maar kan ook goed als nateelt. Hieronder op de foto zijn de middelste twee (van de vier - aardappels niet meegerekend) rijtjes fenugreek. Als de aardappelen er niet tussen zouden staan zou ik ze veel dichter bij elkaar zetten. 

  DBF6CE6E-C657-44E8-8AFC-0154F53551B8.jpeg

×
×
 • Create New...