Jump to content

Inloggevens kwijt

Members
 • Posts

  70
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Inloggevens kwijt

 1. Mollen zou eventueel kunnen. Mollen eten regenwormen en die zitten niet in droge grond. Bij droogte gaan de regenwormen dieper de grond in of ze gaan 's nachts op zoek naar vochtigere grond. Als alles rondom is uitgedroogd en jij geeft jouw tuin water dan heeft de mol daar de grootste kans om gemakkelijk aan regenwormen te komen. Die mol heeft echter al in de buurt van jouw tuin gezeten en is niet vanuit Wuustwezel naar jou gereisd! Woelmuizen zie ik toch vooral op wat drogere gronden. Ratten bestrijden is lastig omdat het slimme en sluwe beesten zijn. Met vallen krijg je ze meestal niet te pakken. Met vergif werken bij groente en fruit is niet verstandig. Wat je zou kunnen proberen is om met een waterslang dagelijks de gangen vol te laten lopen en dit een aantal weken vol te houden.
 2. Ik zou iets planten wat niet algemeen voorkomt maar waarvan je wel weet dat het in principe goed moet doen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Cornus mas / kornoeljekers in boom- of struikvorm. Benaamde soorten (Bijv. 'Kasanlaker') hebben doorgaans grotere vruchten maar als wat grotere plant niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar. Voor een goede opbrengst het beste meerdere genetisch verschillende planten bij elkaar in de buurt zetten. Andere optie is pawpaw / Asimina triloba. Ook hier moeten er een aantal genetisch verschillende planten bij elkaar in de buurt staan i.v.m. bestuiving. Planten liefst van minimaal 1 meter groot kopen en niet meer verplanten want daar kunnen ze zeer slecht tegen.
 3. Ik zou nog even wachten. Krijg je morgen of donderdag een donderbui met hagel dan kun je weer opnieuw beginnen. Voor de tuinier is het weer een van de belangrijkste factoren. Je moet je niets aantrekken van de 'boekjes' maar wel van de weersvoorspelling. En die geeft aan dat er woensdag en donderdag een grote kans is op LOKAAL fikse buien met mogelijk veel regen in korte tijd en hagel. Een gewaarschuwde tuinier telt voor 2!
 4. Ik denk dat 'rooien' eigenlijk 'snoeien' moet zijn, afgaande op de strekking van het geschrevene. Volgens mij is het in augustus te laat om de honingbes te stekken. Stek is al te veel verhout waardoor slechte wortelvorming. Ook als je kijkt naar het groeipatroon van de honingbes (gaat al vroeg in rust) lijkt mij half augustus te laat. Ik zeg niet dat het bij voorbaat op een mislukking uitloopt maar ik acht de kans niet groot dat die stekken goed wortels gaan vormen. Een paar jaar geleden heb ik er gestekt in mei en die bewortelden redelijk goed.
 5. Kan zijn dat er sprake is van 'parthenocarpie' d.w.z. dat de plant vruchten aanzet zonder bestoven te zijn. Als er een mannelijke plant bij zou staan die voor de bestuiving zorgt dan zouden er wel zaden in de vruchten komen. Parthenocarpie
 6. Dille behoort tot de schermbloemigen en het zaad moet niet te oud zijn. Wortels idem dito. Dat is het probleem met zaad: je kunt niet zien hoe oud het is. Dan kan er op het zakje staan 'houdbaar tot en met 2023' maar dat zegt niets ... papier is geduldig ....
 7. Wat late nachtvorst betreft is het volgens mij bij Diospyros virginiana vergelijk met de boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla). De minuscule bloemknoppen (vaak nog verscholen in de bladknoppen) worden geraakt door de vorst. Daardoor geen of veel minder bloei. Een kennis van mij heeft een mannelijke Diospyros virginiana in zijn tuin en die heeft dit jaar geen bloei. Volgens hem omdat we begin april -6 vorst hebben gehad. Door het uitblijven van echt winterweer in januari en februari waren de planten al vroeg uit hun winterrust gekomen. Wat opgemerkt moet worden bij late nachtvorst is dat het plaatselijk sterk kan verschillen (microklimaat) en dat ook het groeistadium van de plant een rol speelt. Ik heb altijd gedacht dat Diospyros lotus geen wortelopslag maakt. Moet zeggen dat ik hier ook weinig over kan vinden. Het wordt niet vermeld in de Flora of China en ook niet in Trees and Shrubs Online van de International Dendrology Society (betrouwbare bronnen). Diospyros lotus mag dan minder winterhard zijn dan Diospyros virginiana maar dat speelt in onze contreien geen al te grote rol aangezien Diospyros lotus nog altijd een winterhardheid heeft van ongeveer - 15. Afgaande op het feit dat in de Botanische Tuin van Leiden een exemplaar staat dat in het jaar 1740 is aangeplant is het waarschijnlijk dat oudere exemplaren nog meer vorst verdragen dan 15 graden onder nul. De mindere winterhardheid van D. lotus t.o.v. D. virginiana speelt natuurlijk wel een doorslaggevende rol in gebieden waar het in de winter doorgaans zeer koud wordt zoals in het Noordoosten en de Midwest van de VS.
 8. Een degelijk verhaal waarbij er ook de nodige kritische noten worden geplaatst. Eigen ervaring: Diospyros virginiana maakt ook opslag zonder beschadiging van de wortels. Plant uit zaad opgekweekt en 2 jaar in een pot gehouden en daarna uitgeplant. Binnen 2 maanden wortelopslag zonder ook maar met de schoffel in de buurt te zijn geweest. Vermoedelijk zijn er types die dit van nature doen en andere niet (genetisch bepaald). Veel vermeerderaars van Diospyros virginiana cultivars zetten ze daarom op een onderstam van Diospyros lotus die geen wortelopslag geeft. Late nachtvorst is inderdaad een groot probleem bij Diospyros. Aangezien 'late nachtvorst' een constant thema lijkt te worden in ons klimaat zal dat de attractiviteit van Diospyros niet bevorderen. Bovendien vind ik ze aan de prijs, zeker voor de grootte van de plant die je krijgt. Wist niet dat 'persimoen' een Anglicisme is. Dacht dat het een verbastering was van het Algonquin woord voor de vruchten van Diospyros virginiana.
 9. Cat. 3 meststoffen: Bij compost / bodemverbeteraar wil dit vaak zeggen dat er keukenafval en etensresten waarin vlees zit mee gecomposteerd zijn. Ook bepaalde dierlijke producten die over de datum zijn kunnen mee gecomposteerd zijn. Er is een theoretische mogelijkheid dat hier bepaalde ziektekiemen in zitten die schadelijk zijn voor vee. Zie ook: Cat. 3 Meststof Twee jaar geleden sta ik tijdens het uitlaten van de hond van bramen te eten die langs de weg stonden. Komt er een oud boertje aan die zegt dat dat niet verstandig is. Ik verbaasd. Waarom dan? Nou, ze kunnen besmet zijn met de eitjes van de vossenlintworm. Ik thuis nog eens nagezocht op internet. In theorie kan een vos aan een braam hebben gelikt waardoor er eitjes van de vossenlintworm aan de braam zitten. Die kans is zeer echter zeer klein. In Nederland is de vossenlintworm tot nu toe alleen gevonden in vossenuitwerpselen in Zuid Limburg en Oost-Groningen. Een besmetting met de vossenlintworm kan leiden tot echinokokkose en dat is geen prettige aandoening. Wordt vaak pas jaren na de initiële besmetting actief. In Zuidwest Duitsland stijgt het aantal besmettingen de laatste jaren. Het blijkt dat vooral honden die vossenuitwerpselen eten en katten die muizen eten die besmet zijn met de vossenlintworm het aan mensen verder geven. Desondanks geeft men toch het advies om vruchten zoals bramen en bessen uit eigen tuin goed te wassen voor consumptie. vossenlintworm
 10. Van die kiwibessen heb ik al afscheid genomen. Na diverse opeen volgende jaren met late nachtvorst ben ik tot de conclusie gekomen dat ze niet geschikt zijn voor het klimaat in een groot deel van NL (in Zeeland zou het eventueel kunnen). Zelfs in een folietunnel worden de bloemknoppen geraakt dus geen bessen. Misschien dat het in een kas werkt maar daar is de kans groot dat ze in de zomer last krijgen van spint. Ben meer gecharmeerd van Cornus mas en Elaeagnus multiflora. Als klimplant op een beschutte plaats zou ik nu eerder kiezen voor zoiets als Stauntonia hexaphylla.
 11. Als het een hele schaduwrijke plek is dan maken bramen minder bloemen aan en hebben dus ook minder bramen. Als het slecht weer is tijdens de bloei (regenachtig en koud) is er minder kans op bestuiving door bijen en hommels dus minder vruchten. Late nachtvorst kan ook een rol hebben gespeeld evenals de droogte. In de buurt van grote bomen en struiken heb je vaak 'droge schaduw' en op zo'n plek is het zeer lastig tuinieren. Bij grote droogte en schaduw rijpen bramen niet goed af en krijg je zure krengen. Als ik de eigenaar zou zijn van bovengenoemd terrein dan zou ik alles rigoureus verwijderen en met een schone lei beginnen. Probleem hierbij is dat bramen een wortelstok hebben die diep de grond ingaat en daardoor moeilijk is te verwijderen. Als er een stuk van de wortel achterblijft loopt deze weer opnieuw uit. De aanhouder wint echter dus niet opgeven.
 12. Schuin aanzagen hoeft niet. Onderaan verticale inkepingen te maken hoeft niet. Als je de takken 70 cm diep zet dan hebben ze minder snel dorst. In droge zomers is het inderdaad aan te raden water te geven.
 13. NU heeft dat geen zin. Beste planttijd januari-februari. Gebruik wel relatief vers gezaagde takken. Geen dunne zwieptakken gebruiken maar stevige, dikke takken. Als je je wilgen ieder jaar knot heb je geen stevige takken. Dikke takken krijg je na 3 -- 4 jaar. Takken moeten nog wel gladde groen-grijze schors hebben, als er 'profiel' op de schors komt dan dat gedeelte afzagen. Takken van 2,5 à 3 meter lengte gebruiken en deze 50--70 cm diep in de grond zetten.
 14. Die Dahlia, is dat 'Claire de Lune'? Heb ik vroeger gehad maar door de slakken kan ik helaas geen Dahlia's meer in de tuin zetten.
 15. Waterslang in het gat steken en de kraan open zetten. Kijken of er wat gebeurt. Anders een paar gieters water in de pijp gieten.
 16. Ik vermoed ook dat 'late nachtvorst' de hoofdschuldige is. Wat dit jaar ook meespeelt: omdat we in januari en februari nauwelijks winterweer hebben gehad komen de planten al vroeg uit de winterrust. Krijg je dan nog nachtvorst in april dan kunnen de bloemknoppen geraakt worden (ook al zijn ze dan nog niet te zien). Wat je kunt doen: als er in april/mei nachtvorst wordt voorspeld de planten afdekken met doek o.i.d. Als je heel fanatiek bent: zodra 's nachts / 's morgens zeer vroeg de temperatuur onder nul gaat de planten beregenen. Hierdoor bevriest het water op de plant waardoor de knoppen beschermd zijn.
 17. Ben je nou niet bang dat je je zo aan Kevin en Kareltje gaat hechten dat je de afspraak met de slager keer op keer gaat uitstellen?
 18. Is een aantasting door de lindebladrolgalmug. Latijnse naam van dit beestje: Dasineura tiliamvolens. In het opgerolde blad moet je, als het goed is, de larve van deze mug vinden. Als de larve volgroeid is komt deze uit de gal en kruipt in de grond waar deze als pop overwintert. Bestrijding: voordat de larven uit de gal komen en de grond in kruipen het betroffen blad van de boom halen en afvoeren. De larven komen meestal ergens in juni/juli uit het opgerolde blad. Schade is hoofdzakelijk esthetisch van aard, de boom zelf schijnt er weinig last van te hebben.
 19. Lees Rust en Vreugd van Hendrik Groen, ik vermoed dat je veel zult herkennen.
 20. Ik heb er in 25 jaar al heel wat versleten waaronder ook degelijke merken als 'Gloria' en 'Spear and Jackson'. Gaan allemaal maar maximaal een paar jaar mee, dan is er wel iets mee.
 21. Dat beestje op de foto lijkt mij een super jong exemplaar van de lindebladluis. Als die iets ouder zijn krijgen ze een tekening op de rug. Deze zijn NIET verantwoordelijk voor die bruine vlekken op het blad. Wat de lindebladluis wel doet: deze produceert zoals de meeste bladluizen een plakkerig goedje genaamd honingdauw. Hierop groeit gemakkelijk een zwarte schimmel (roetdauw). Vanwege de honingdauw moet je je auto in de zomermaanden ook niet onder een lindeboom parkeren want je hebt dan kans dat honingdauw op je auto drupt. In de tuin kan honingdauw op bestrating of terras druppen en daar voor overlast zorgen.
 22. Uit de studie waarop het bericht van de NOS is gebaseerd:
 23. Genoemd onderzoek schiet volgens mij flink te kort. Ze kunnen toch het veevoer ('mengvoer') dat de dieren uit het onderzoek vreten toch onderzoeken op micro-plastics? Bovendien is het toch gemakkelijk te achterhalen van welke fabriek het mengvoer afkomstig is. Bij wat voor soort bedrijven staat dat vee dat voor het onderzoek gebruikt is? Zijn dat hobbyboeren, bioboeren, kinderboerderijen of bio-industrie bedrijven? Kan me niet voorstellen dat er bij de laatste groep veel animo bestaat om aan zo'n onderzoek mee te doen. Hoe veel / vaak moet een koe veevoeder met microplastics eten alvorens dat kan worden aangetoond in de melk? 1 keer? 100 keer? 1000 keer?
 24. Kan ook nog verwelkingsziekte zijn, meest waarschijnlijk in de vorm van Verticillium dahliae. Vooral als hier vorig jaar aardappelen of tomaten hebben gestaan dan is de kans redelijk groot dat het deze vorm van verwelkingsziekte is. Fusarium oxysporum is overigens ook heel goed mogelijk. Zijn die vruchten nu al eetbaar/genietbaar?
 25. Wilde boshyacint = Hyacinthoides non-scripta. Zaden direct na de oogst zaaien, niet bewaren. Zaden hebben eerst enkele maanden warmte nodig, gevolgd door enkele maanden koude. Zaden het beste dus nu zaaien en het zaaisel buiten plaatsen. Het zaaisel afdekken met fijn grind om onkruid en mosvorming tegen te gaan. Verder zorgen dat dieren (i.h.b. vogels) en kinderen niet bij het zaaisel kunnen. Zaden kiemen dan in het voorjaar met het stijgen van de temperatuur. Zaailingen van Hyacinthoides zien eruit als grassprieten. Waarom hebben sommige zaden eerst warmte nodig en dan pas koude? Meestal gaat het dan om soorten die zaad produceren waarin het embryo in het zaadje nog niet volledig volgroeid is en warmte nodig hebben om door te kunnen groeien. Het embryo van een zaadje is overigens meestal alleen te zien als je een zaadje door de midden snijdt en dan onder de microscoop legt. Sommige zaden hebben een 'short term viability' d.w.z. dat ze maar korte tijd hun kiemkracht behouden. Dit is onder meer het geval bij magnolia en pioenen. Als je deze in de koelkast gaat bewaren dan neemt de kiemkracht zeer snel af. Sommige van deze 'short term viable' zaden zijn wel te bewaren maar moeten dan in een ziplock zakje met licht vochtige zaaigrond worden gedaan en dan in de koelkast bij 5 graden worden bewaard.
×
×
 • Create New...