Jump to content

Inloggevens kwijt

Members
 • Posts

  122
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Inloggevens kwijt

 1. Wortelopslag kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak die nog niet genoemd is, is dat de vergroeiing tussen ent en onderstam niet optimaal is. Hier hoeft aan de buitenkant weinig van te zien zijn.
 2. Het aanaarden van aardappels is volgens mij vooral ontstaan om het (machinaal) rooien te vergemakkelijken. Door op ruggen te telen blijven er ook minder aardappels in de grond achter (al zullen er altijd wel aardappels in de grond achter blijven waarvan het loof het volgende jaar vrolijk boven de grond komt ­čśÄ). Bij 'vlak' telen van aardappels is de kans dat je bij het handmatig rooien een aardappel met een riek raakt groter dan bij telen op ruggen.
 3. Ik zaai ze al meer als 10 jaar. Laatste jaren koop ik zaad bij de Tsjechische kwekerij Bambusarium https://bambusarium.cz Zoals ik al eerder schreef: zit al 25 jaar dagelijks tussen de planten dus ik weet waarover ik het heb. Jij schijnt te denken dat ik een of andere 'schriftgeleerde' ben die het altijd beter weet en zijn kennis uit boeken en van websites heeft. Wat ik hier schrijf is hoofdzakelijk gebaseerd op eigen ervaring en dus weet ik dat het 100% mogelijk is om gezaaide pawpaws binnen 3 jaar op 1.00--1.20 meter te krijgen. Hiervoor zijn geen kilo's stikstofrijke kunstmest nodig, wel dat je in je kas of folietunnel een temperatuur hebt die in de zomermaanden boven de 25 graden uitkomt. Pawpaw is echt niet het enige zaad dat bij droog bewaren een betrekkelijk korte levensduur heeft ('recalcitrant' wordt dat genoemd). Dit geldt ook voor veel eiken soorten, magnolia, paardenkastanjes, Lindera, Sassafras etc. etc. Vers zaaien is bij veel zaden altijd het beste. Overigens is het mogelijk om VERS pawpaw zaad voor langere tijd kiemkrachtig te houden door het te vermengen met licht vochtig vermiculiet of zaaigrond en in de koelkast te leggen bij 5 graden Celsius. Ook dit is gebaseerd op eigen ervaring!
 4. Pawpaws kun je in 3 jaar tot 1.00--1.20 meter krijgen indien je ze in een kas of folietunnel opkweekt (wel schaduwdoek gebruiken anders heb je kans dat de kop verbrandt). Als je een zaailing buiten uitplant als 20 cm hoog plantje dan wordt het meestal niks. De kop kan verbranden, slakken zijn dol op het jonge blad en late nachtvorst kan de plant beschadigen. Verder is het ook belangrijk om de verse zaden in de koelkast te stratificeren en na 3 ├á 4 maanden binnenshuis te laten ontkiemen. Daarna plaats je de jonge zaailingen in de kas of folietunnel. Als je buiten uitzaait dan ontkiemt het zaad vaak pas in mei/juni en heb je aan het einde van het groeiseizoen een ukkelplantje van 10--15 cm groot. Ge├źnte planten zijn naar mijn mening nog steeds te duur: 40--50 euro voor een ge├źnte plant van 2 jaar oud is voor de meeste tuiniers te veel van het goede, vooral als je bedenkt dat ook niet iedere ge├źnte plant aanslaat. Lichtpuntje is wel dat er meer kwekers zijn die pawpaws enten, dat heeft hopelijk tot gevolg dat de prijs naar beneden gaat. Persoonlijk vind ik 25--30 euro een juiste prijs voor een ge├źnt exemplaar van 2 jaar oud.
 5. Voor wie die zaden van Diospyros lotus wil hebben die Bart aanbiedt: Zaden van Diospyros lotus het beste vers zaaien en niet al te veel laten uitdrogen. Zaden hebben ongeveer 3 maande koude nodig dus het zaaisel buiten plaatsen of de zaden vermengen met licht vochtige (dus niet nat!) zaaigrond en dan in de koelkast plaatsen bij 5 graden Celsius. Natuurlijke stratificatie buiten heeft mijn voorkeur. Wel zorgen voor zaaigrond met voldoende scherp zand of vermiculiet. Tot slot: realiseer je dat je zowel mannelijke als vrouwelijke planten uit zaden krijgt. Of het een man of een vrouw is zie je pas bij de eerste bloei (5 tot 7 jaar na het ontkiemen van de zaden). Overigens is Diospyros lotus een aardige sierboom die mooi gezond blad heeft en prima tegen droogte kan.
 6. Het probleem is dat de vruchten van Diospyros lotus veel zon en warmte in de nazomer en het najaar nodig hebben om goed af te rijpen. En dan nog zijn ze zeer laat rijp (eind november/begin december). Ze zijn pas rijp als ze redelijk paarsig zijn qua kleur. Als je bovenstaande vruchten nu zou eten dan smaken ze wrang. Bij matig zomer weer zullen de vruchten in NL nooit goed op smaak komen. In Zuid Oost Europa en Klein Azie worden de vruchten zeer gewaardeerd. Ik heb de vruchten vorig jaar geproefd (eind november) maar ze waren weinig genietbaar (in 2021 was de zomer zeer matig). Van Diospyros lotus is er een cultivar met de naam 'Maalte'. Of deze selectie beter afrijpt dan de gewone Diospyros lotus zou ik niet weten.
 7. Als er een specht actief is dan moeten er stukjes hout onder de boom te vinden zijn. Het zou kunnen dat er larven van de perenprachtkever in de boom zitten en dat een specht daar na op zoek was. In een woonwijk met niet al te grote tuinen zul je echter niet 1-2-3 een specht tegen komen, zeker niet een die daar op zoek gaat naar voedsel. Mijn idee is dat het hier om de perenprachtkever gaat. Deze is de laatste jaren aan een opmars bezig. Dit insect is warmte minnend en de warme zomers van de afgelopen jaren zijn in het voordeel van dit insect. perenprachtkever
 8. Lijken mij bladvlekken te zijn, eventueel Ramularia beticola. Bladvlekken ontstaan vooral als het blad lang nat blijft. Dit kan komen door een periode met veel regen of 's avonds water geven zodat het gewas nat de nacht ingaat. Bij schade door de mineervlieg zijn de vlekken veel grilliger en meestal zijn er ook mijngangen te herkennen.
 9. Bij mij zaaide Crocosmia 'Lucifer' zich zo ongebreideld uit dat ik nu de zaadstanden wegsnoei. Ze zijn op zich wel mooi maar dat uitzaaien was te veel van het goede. Ik heb ook nog Crocosmia 'Star of the East'. Deze bloeit augustus/september en maakt geen zaadstanden aan. Wel vormt deze soort uitlopers en wandelt hierdoor wat door de border.
 10. Heten tegenwoordig Crocosmia. Veel Crocosmia's vormen ieder jaar een knol bovenop die van het vorige jaar (zie jouw 2de foto). Voor herplant de bovenste 2 knollen van deze 'ketting' halen en opnieuw uitplanten. Volgens diverse websites kun je dit het beste in het voorjaar doen maar bij goed winterharde soorten is oktober hier een prima tijd voor. Dat delen van de knollen doe je iedere 3 à 4 jaar. Bij sommige soorten loopt de bloei na een aantal jaren terug; de hogere soorten zoals 'Lucifer' blijven bij periodieke verjonging ook beter overeind.
 11. Even gezonde verstand gebruiken: Zijn aardappels winterhard? NEE Poten professionele aardappelboeren in NL of Belgi├ź aardappels in het najaar of winter? NEE Is het verstandig 2 jaar op rij op hetzelfde stuk grond aardappels te kweken? NEE Pootaardappels worden bewaard in koelcellen zodat ze niet voortijdig gaan uitlopen.
 12. Zo'n vos is helaas niet gaaf. Veel vossen in het zuidwesten van Duitsland en delen van Frankrijk zijn besmet met de vossenlintworm. De eitjes van de vossenlintworm zitten in de ontlasting van de vos maar het is niet uit te sluiten dat deze ook in het speeksel van de vos zitten. Ook honden en katten kunnen de vossenlintworm bij zich hebben als zij besmette knaagdieren eten of de ontlasting van een vos opeten. Als de mens de eitjes van de vossenlintworm binnen krijgt kan dat leiden tot echinokokkose. Deze ziekte tast de lever aan en zonder behandeling is de kans groot dat je er aan dood gaat. Het opmerkelijke is dat je pas 5 tot 10 jaar na de oorspronkelijke besmetting last begint te krijgen. In Zuid Duitsland werden in het verleden vooral boeren en bosbouwers getroffen door echinokokkose maar tegenwoordig zijn het vooral mensen die veel in de vrije natuur zijn en tuiniers. De redenen voor de recente uitbreiding van echinokokkose is de sterke groei van de vossenpopulatie. Dit is op zijn beurt het gevolg van het feit dat vossen zoveel mogelijk worden inge├źnt tegen hondsdolheid en dat er veel minder door jagers op vossen wordt gejaagd. In Zuid Duitsland wordt aangeraden vruchten zoals bramen etc. uit de vrije natuur niet te eten en groente en fruit uit eigen tuin eerst goed af te wassen alvorens deze te consumeren. In Duitsland wordt jaarlijks bij ongeveer 50 mensen echinokokkose vastgesteld. Zo op het eerste gezicht is dat weinig maar echinokokkose kent een lang behandelingstraject en er kunnen complicaties optreden. In NL is de vossenlintworm aangetoond in ontlasting van vossen die leven in Zuid Limburg en Oost Groningen.
 13. Ik vind het erg iffy. De Oostenrijkse uitgever heeft in 2020 nog een nieuwe druk uitgegeven en die zal hij gewoon willen verkopen. Ik denk dat veel boeken zonder medeweten van de uitgever op Z-library worden gezet en zolang die geen bezwaar maakt blijft het boek erop staan. Ik geloof niet dat de uitgever van Helmut Pirc toestemming heeft gegeven of zal geven om het boek via internet toegankelijk te maken. Een belangrijk verschil tussen kroosjes en Prunus cerasifera/kerspruim is dat de laatste geen wortelopslag geeft. Heb je een 'kerspruim' die wortelopslag geeft dan is het geen 'kerspruim' / Prunus cerasifera maar een kroosjespruim c.s.
 14. Is dit wel legaal? Het boek is nog steeds gewoon verkrijgbaar (voor ÔéČ39,90) dus vermoedelijk gaat het hier om piraterij. Ik zou het niet downloaden. Je moet je registreren dus waarschijnlijk is je spambox binnen de kortste keren vol ... Als je goed had gelezen had je misschien bemerkt (ook aan mijn andere bijdragen aan dit forum) dat mijn kennis vooral komt door dagelijks beroepsmatig met planten bezig te zijn. Fruitplanten zijn een soort hobby van mij. Daarom heb ik 2 jaar geleden ook Prunus cerasifera gezaaid van iemand uit Slowakije om te kijken wat dat oplevert. Mijn positie is dat je vooral over planten leert door er mee bezig te zijn, sommige dingen leer je niet of onvoldoende uit boeken of van het internet. Dit gezegd hebbende neemt het niet weg dat er zeer goede boeken en websites zijn waar je prima informatie vandaan kunt halen. Een zo'n boek is de encyclopedie van Helmut Pirc.
 15. Prunus tomentosa heb ik nog nooit myrobalaan of kroosjespruim genoemd zien worden. Staat bekend als 'Nankingkers' en ook wel 'Koreaanse kers'. Bij ons de meest aangeplante cultivar is Prunus cerasifera 'Nigra'. Deze soort maakt nauwelijks vruchten aan ook al zijn er aanbieders die deze soort aanbieden als 'vruchtboom'. Een andere roodbladige cultivar is 'Pissardii. De gewone groenbladige variant kom je bij ons heel af en toe tegen maar vind je vaker bij Duitse en Oost-Europese aanbieders. In Oost- en Zuidoost Europa is Prunus cerasifera algemeen bekend als Myrobalan. Ik heb van een kenner in Slowakije zaden gekregen van goed smakende rode en gele Prunus cerasifera's en ben die nu aan het opkweken. Hij duidt die uitdrukkelijk aan als Prunus cerasifera en niet als Prunus domestica spp. insititia. De zaden zijn ook kleiner als die van Prunus domestica spp. insititia. Vroeger werd Prunus cerasifera in NL wel gebruikt als onderstam van pruimen omdat die GEEN uitlopers gaf. Prunus cerasifera als onderstam geeft echter hogere bomen dus minder aantrekkelijk voor de pluk. In het boek "Enzyklop├Ądie der Wildobst- und seltenen Obstarten" van Helmut Pirc wordt een apart hoofdstuk besteedt aan Prunus cerasifera en wordt ook het gebruik als 'Can Eric' genoemd. Helaas heb ik dit boek uitgeleend anders zou ik hier nu uit kunnen citeren. Helmut Pirc vind ik een zeer betrouwbare bron, betrouwbaarder dan Dimitri van De Zoetewei. Helmut Pirc is 30 jaar lang werkzaam geweest bij de H├Âheren Bundeslehr- und Forschungsanstalt f├╝r Gartenbau in Wenen. Genoemde encyclopedie is een absolute aanrader want zeer veel degelijke informatie en onmisbaar voor iedereen die ge├»nteresseerd is in 'wildfruit' zoals Cornus mas, Aronia, Actinidia, etc. Wel in het Duits geschreven.
 16. Bij mijn weten is Prunus cerasifera niet of zeer slecht zelfbestuivend en moet je meerdere genetisch verschillende planten in de buurt van elkaar hebben staan om vruchten te krijgen. Er zou wel een zelfbestuivende soort zijn ('Hollywood' a.k.a. 'Trailblazer') maar ik meen ooit gelezen te hebben dat dit geen zuivere cerasifera is maar een kruising is met Prunus salicina.
 17. Pluimhortensia (Hydrangea paniculata soorten) bloeien op 1 jarig hout en kunnen ieder voorjaar sterk worden teruggesnoeid en bloeien dan gewoon dat jaar. Boeren hortensia's (Hydrangea macrophylla soorten) bloeien op meerjarig hout en kunnen daarom niet worden teruggesnoeid zonder dat het ten koste gaat van de bloei. Het probleem is dat veel boerenhortensia's na een aantal jaren flinke planten worden en dat de meeste kleine tuinen daar niet de plaats voor hebben. Het beste daarom van het 2 of 3 jaar dat ze er staan 1 op de 3 takken tot bij de grond terugsnoeien. Dit moet je ieder jaar doen anders wordt een boerenhortensia voor kleine tuintjes al snel te groot.
 18. Ik ben opgehouden met Dahlia's in de tuin te zetten. Als je eenmaal veel slakken in de tuin hebt dan moet je Dahlia's vergeten. In een pot op een terras kan wel maar Dahlia's zijn in zomer flinke slurpers dus bijna dagelijks water geven. Wil je toch Dahlia's in de tuin dan moet je in februari al beginnen met maatregelen te treffen, vooral als er weinig winterweer is dan worden slakken al vroeg actief.
 19. Klopt inderdaad dat zaailingen pas na 3-4 jaar bloeien. Gemakkelijker is het om bolletjes te kopen en die hun gang te laten gaan. Op een gegeven moment gaan ze zich zelf goed uitzaaien. Ik ben ooit begonnen met een 3 knolletjes en nu een heel plakkaat. Ook die witte zijn zaailingen van de paarse variant.
 20. Als je een amandelpit zaait dan komt daar een amandelboom uit. Over de smaak valt zo niets te zeggen aangezien je zowel bittere als zoete amandelen hebt. Als je zaad van de zoete amandel zaait is het goed mogelijk dat deze niet zoet smaken. Een van de problemen is om aan kiemkrachtig zaad te komen. Aan zaden kan men niet zien hoe oud die zijn. Als die 5 of 10 jaar oud zijn dan is het lang niet zeker of die zaden zullen kiemen. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn als je zaden via Ebay et. al. koopt want daar zitten veel onbetrouwbare verkopers. Voor alle duidelijkheid: je moet zaden hebben waar de harde schaal nog om heen zit. Ontschaalde amandelen zijn in de regel niet geschikt om te zaaien. Helaas is het invoeren van Prunus zaad (amandel = Prunus dulcis / Prunus amygdalus) dat afkomstig is van buiten de EU niet toegestaan. Doe je dat toch dan heb je de kans dat de douane het zaad confisceert en vernietigd. De zaden van amandel hebben in het algemeen een koude-periode van ongeveer 6 tot 10 weken nodig. We noemen dit stratificatie. Bij amandel wordt gestratificeerd bij een temperatuur van 5 tot 10 graden. Het beste de zaden vermengen met licht vochtige zaaigrond en dit in een ziplock zakje in de koelkast plaatsen (nooit het vriesvak). Na deze periode de zaden plaatsen bij een temperatuur van 20--23 graden waarna de zaden na enkele weken zouden moeten ontkiemen. Vind geen ontkieming plaats dan opnieuw stratificeren voor 6 tot 10 weken. Het is overigens mogelijk dat het zaad ontkiemt tijdens de stratificatieperiode. Dit komt regelmatig voor bij Prunus soorten maar ook bij bijvoorbeeld diverse esdoornsoorten. Daarom het zaad iedere week controleren op ontkieming. Je kunt het beste niet te vroeg beginnen met het stratificeren van de amandelzaden. Als ze al snel ontkiemen moeten ze worden opgepot. De zaailingen moeten koel en vorstvrij worden gehouden. In huis krijg je vaak van die slungelige planten omdat de temperatuur daar te hoog is. Bovendien is in huis, zeker in de winter, de luchtvochtigheid veel te laag en dat is slecht voor de jonge zaailing. Je moet het zaaiproces zo plannen dat je de opgepotte zaailingen veilig buiten kunt plaatsen. Doorgaans is dat in NL pas na half mei (altijd het weer in de gaten houden!). Indien je een kas of een tunnel hebt ben je in het voordeel maar ook hier oppassen voor late nachtvorst. Als iemand nog een betrouwbaar adres heeft voor amandelzaad dan houd ik mij aanbevolen. Betrouwbaar adressen zijn in de regel niet de verkopers op Ebay, Etsy etc.
 21. Weet iemand toevallig of de hazelnoten van de Lambertsnoot (Corylus maxima) net zo gevoelig zijn voor de hazelnootboorder als die van de gewone hazelnoot (Corylus avellana)? Hier in Midden Brabant (NL) is de hazelnootboorder alom aanwezig en van Corylus avellana zijn ieder jaar zeer veel hazelnoten aangetast. Het schijnt dat dikschalige selecties van de gewone hazelnoot minder last hebben van de hazelnootboorder dan dunschalige soorten zoals 'Lange Spaanse' en 'Gunslebert'. Iemand die hier iets meer over kan zeggen? Bij de Turkse hazelaar (Corylus colurna) heb ik nog geen aantasting door de hazelnootboorder gezien maar exemplaren hiervan zijn zo goed als altijd bomen die in een stedelijke omgeving staan dus waarschijnlijk niet zo'n gunstige omgeving voor de hazelnootboorder.
 22. Dat die Glorie van Boskoop in bijna ieder tuincentrum te verkrijgen is heeft vooral te maken met het feit dat hier veel stekhout van beschikbaar is. Als een kweker zelf planten opkweekt dan kan hij van deze plant zelf stek knippen en die aan de wortel brengen. Voor grote kwekers/vermeerderingsbedrijven heeft het geen zin om 20 of 30 stuks te stekken. Door de massale schaalvergroting in de kwekerijsector de afgelopen 25 jaar is dat economisch gezien het paard achter de wagen spannen. Dit geeft kleine kwekers wel de mogelijkheid hier op in te springen door meer 'apartere' soorten aan te bieden. Verder zij opgemerkt dat de naam 'Glorie van Boskoop' veel mensen vertrouwd in de oren klinkt en dat men dan eerder geneigd is deze soort te kopen dan een soort met een 'moeilijke' Franse of Italiaanse naam.
 23. Toona sinensis wordt een flinke boom. Heb er jaren geleden 1 zien staan in het Von Gimborn Arboretum / Nationale Bomenmuseum en die was geschat hoger dan 10 meter. Een boom die snel groeit is lastig lang in een pot te houden (bonsai-specialisten uitgezonderd). Beschadiging van de wortels leidt vaak tot de vorming van uitlopers. Jonge exemplaren die onvoldoende afgerijpt zijn zijn gevoelig voor invriezen van de takken. Late nachtvorst kan schade veroorzaken aan het pas uitgelopen blad. Zaad moet vers zijn anders zeer laag kiempercentage. Zaad kiemt het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius en heeft dus geen koude periode nodig.
 24. Duitse webshop: www.wildobstschnecke.de Op tijd bestellen want diverse dingen vroeg uitverkocht. Houd er rekening mee dat diverse Duitse online plantenverkopers een winterpauze hebben.
×
×
 • Create New...