Jump to content

Kleinfruitteler

Members
 • Content Count

  44
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

153 profile views
 1. Hoi Bertus, Nee het gras heeft niets geleden. Integendeel, na een maand stond het vliesdoek helemaal bol, op "ontploffen" zeg maar Het groeit juist veel harder. Ik heb 19 grams doek gebruikt. Licht, lucht en water gaat er dwars doorheen. pruimenzaagwespen niet haha. Je hebt per se witte lijmvallen nodig voor de pruimenzaagwesp. Daar kon ik niet aankomen. Als alternatief heb ik de lijmvallen gebruikt van een feromonenval, deze zijn ook wit. Kostte me echter een vermogen. Wat je beter kunt doen (en ga ik volgend jaar zéker doen) is een grote pot dazenlijm kopen en zelf met een kwast een paar stevige kartonplaten inkwasten. Kun je een paar honderd lijmvallen maken voor een paar tientjes. Ben nu toch aan het overwegen om BT in te zetten gezien de magere vruchtzetting. Larven vreten normaliter 5 pruimen leeg en met BT maar ééntje
 2. Hoihoi, Op 8 april heb ik het vliesdoek geplaatst. Toen waren de knoppen al volop aan het opengaan en had ik al enkele zaagwespen in bloemkelken zien zitten. Het had dus nog wat eerder gemogen. Heb eerst het gras zo kort mogelijk gemaaid en toen alles hermetisch ingepakt Met kinderkoppen het doek vastgelegd en zo heeft het een maand gelegen. Die pruim achterin rechts is vorig jaar met een storm gehalveerd. Die heb ik ff laten staan om de Opal te bevruchten. Gaat er deze week nog uit voor een nieuwe.
 3. Ik gebruik al jaren gewone stoeptegels. Ze zijn goedkoop (meestal mag je ze gratis ophalen) en overal voor te gebruiken. Heb altijd een volle pallet staan en gebruik ze overal voor, bijvoorbeeld voor (tijdelijke) paden. Tegen kweek graaf je ze in, op zijn kant, en laat ze een paar centimeter boven de grond uitsteken. Dan zitten ze ruim 25 cm in de grond. Zo diep duikt kweek niet. Het klopt dat er kweek tussen de spleetjes van een millimeter kan kruipen maar dat gebeurt misschien één keer per jaar. Op 100 tegels. Is geen issue. De groeipunt van kweek gaat namelijk nooit zomaar een haaks bochtje om. Het is extreem toevallig dat de groeipunt kaarsrecht aankomt en een spleet weet te vinden. ]\
 4. Zo. Zo goed als een maand verder en het is één groot feest Zojuist al het vliesdoek verwijderd. BT niet ingezet. Resultaat: zo goed als NUL pruimpjes aangevreten! Het vliesdoek heeft precies gedaan wat ik had verwacht! In de lijmvallen zaten enkele tientallen zaagwespen. Helemaal 100% dicht is het vliesdoek niet. Maar dat het werkt is zeker.
 5. Mooi man, hout. Erg persoonlijk blijkt maar weer Ik vond het echt stinken en het geeft enorm af wanneer nat. Qua prijs heb je gelijk: ik loop nog met prijzen van tien jaar geleden in mijn hoofd. Ik zie zojuist dat Angelim stukken goedkoper is geworden. Houthandelaren rekenen dezelfde prijs tegenwoordig voor beide soorten zie ik net. Ik vind het echter nog steeds rommel qua stank en bloeden Qua duurzaamheid zit het wel goed, net als Azobé. Is allemaal duurzaamheidsklasse 1. Mijn buurman is timmerman en maakt veel vlonders. Hij gebruikt enkel Azobé. Ook zet hij Azobé palen zo in de beton.
 6. Angelim is leuk, maar Azobé is leuker. Angelim stinkt echt verschrikkelijk, het meurt naar stront. Jarenlang. Vooral bij nat weer. En bij nat weer bloedt het hout vreselijk. Tien keer zo hard als merbau. En het is ook nog veel duurder dan Azobé. Ik wil die rommel niet in mijn tuin.
 7. Gabe Brown gebruikt dit gras in zo'n beetje al zijn groenbemestermengsels. En hij werkt het niet onder, dat doen de koeienpoten. Die laat ie erop grazen, in hoge dichtheden.
 8. Dat is een goede vraag. De groene kleur komt door het koper II oxide, één van de drie bestanddelen van het impregneermiddel. Na verloop van tijd wordt de kleur wat minder groen maar het blijft redelijk goed herkenbaar. Wil je het echt zeker weten, er zijn testkits te koop, deze zijn helaas niet goedkoop.
 9. 1) Verkoop van met wolmanzouten geïmpregneerd hout is bij wet verboden wegens de extreme giftigheid van het bestanddeel chroom-6. En dat is een understatement. Het is zo giftig dat je dat hout niet eens kunt aanraken met blote handen, je gaat na aanraking al over de maximale blootstelling heen. Anno 2021 wordt met chroom-6 behandeld hout echter nog steeds gebruikt en overal verkocht. Er worden nieuwe speeltoestellen neergezet met dit spul. I kid you not. Hoe kan dat dan? Heel simpel. Het spul is na 2004 d.m.v. een truuk onder een andere toelating ingedeeld, namelijk als fixeermiddel. En toen mocht het ineens weer wel. Het heette Celfix OX en is qua samenstelling exact gelijk aan wolmanzout. Het mocht tot begin 2017 legaal verkocht worden. Toch weer 13 jaar lang. Legaal. Het is nu 2021 en het is nog steeds overal te koop. En niemand doet wat. 2) Dat risico is extreem groot. 3) Chroom-6 is gestoord kankerverwekkend. In een kuub hout zit ongeveer 8 kilo van dat spul. 8 kilo. Ik heb hier alles, maar dan ook echt álles verwijderd. 15 jaar geleden al. Heb het spul nooit meer aangeraakt en mijn kinderen zijn er nooit mee in contact geweest. Sinds ze kunnen praten weten ze dat ze groen hout never nooit aan mogen raken. Wat een ander doet moet hij of zij zelf weten.
 10. Fusarium kan nul komma nul kwaad. Qua consumptie dan. Heel de wereld zit ramvol met fusarium. Je ademt de hele dag fusariumsporen in. Niks aan het handje. Er is wel wat aan het handje als je zwakke planten hebt én teveel Fusarium. Dan gaat de Fusarium op zijn of haar dooie gemakkie je planten opeten. Fusarium oxysporum forma specialis asparagi is dól op asperges. Ze smullen ervan. De pest is dat je eenmaal een aantasting hebt je er niet meer vanaf komt en meestal na een paar jaar je planten doodgaan. Niet getreurd, nieuwe plantjes kopen en ergens anders (!!) opnieuw beginnen.
 11. Huh? Eerst 60 klasgenootjes weggegeven. Daarna 80 klasgenootjes weggegeven? Klasgenootjes? Ik merk dat ik van dit soort berichten in de war raak.
 12. Kippenhok zwart geblubberd. Onkruid weggehaald in en om de tunnelkas. Houtsnippers gemaakt uit wilg en in bigbags gestopt. Genoten van het feit dat ik dit jaar de pruimenzaagwesp waarschijnlijk de baas ben geweest. Nog even afwachten maar vliesdoek, ruim op de boomspiegel, heeft zo te zien héél erg goed geholpen om dit beest zonder spuiten de baas te kunnen.
 13. Heb 10 kuub ophoogzand gekregen gister. In bigbags! Ik grote blij!
 14. In vergelijking met andere fora waar ik actief ben is dit forum "dood" Eentje ervan heeft na een nieuw-lid introductie binnen een uur minimaal 100 reply's. Maar het gaat niet om kwantiteit. Liever een paar dagen wachten op één perfect antwoord dan een uur wachten op 20 nutteloze opmerkingen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...