Jump to content

mybobo

Members
 • Posts

  70
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by mybobo

 1. Vorig jaar heb ik mijn kas gekalkt, dat was echt een crime. Eerst bleef het er niet op zitten en dit voorjaar wilde het er bijna niet af.

  Nu dacht ik dat het misschien makkelijker is om iets van licht doek aan de binnenkant van de kas te bevestigen. Dat kan ik er in het najaar zo weer af halen en het hangt waarschijnlijk ook sneller dan dat de kas gewit moet worden.

   

  Nu is mijn vraag: hebben jullie een idee wat voor 'doek' ik hier het beste voor kan gebruiken? En moet dat doek van onder tot boven en aan alle kanten van de kas zitten (het dak is van gehamerd glas)?

   

  Alvast bedankt voor het meedenken.

 2. Sinds januari heb ik een extra stuk tuin van iemand overgenomen. Daar stond een soort frambozen'bosje'. Dus de frambozen niet netjes langs een rek maar ongeveerl 3m2 met frambozen (als een soort grote struik).

  Ik heb ze vorige week gesnoeid, alle takken die vrucht hebben gedragen heb ik tot de grond weggesnoeid. Nu heb ik alleen het probleem dat de takken die dit jaar zijn gegroeid enorm lang zijn geworden en allemaal op de grond hangen. Ik zou ze eigenlijk in willen korten aangezien ze komend seizoen natuurlijk nog een stuk gaan groeien.

   

  Mijn vraag is: kan dat? En als ik de takken inkort, hoe lang kan ik ze dan het beste laten?

 3. Ik wil vandaag mijn kas gaan witten met Temperzon (o.i.d. Even kijken welk spul hier te vinden is) maar ik heb er een paar vragen over:

   

  Temperzon schijnt ook warmte tegen te houden. Wordt het dan nu in de nachten of op bewolkte dagen niet te koud in de kas?

  Mijn dak is van gehamerd glas. Waar ik het heb gekocht zeiden ze dat ik het dak dan niet hoef te witten maar anderen zeggen weer van wel. Wat raden jullie aan? Ik ben van plan om verder gewoon alle vier de zijkanten te witten.

 4. Twee vragen in één, want het gaat toch allebei over fruit

   

  1. Vrijdag ga ik naar Dordrecht om zaden te kopen. Ik wil dan ook bessenplanten meenemen maar die kunnen nog niet meteen de grond in. Op 21 maart wordt de kas geplaatst en daarna kan ik de bessenplanten pas hun definitieve plek geven. Hoe kan ik ze het best 'bewaren'? Gewoon met pot en al even op de tuin zetten? Of bij ons huis op het balkon? Of al ingraven en later weer opgraven en op hun definitieve plek zetten?

   

  2. Een kant van onze tuin, 10 meter, grenst aan de sloot. Daar hebben wij een soort schutting staan van 1.50 hoge palen met gaas van 90 cm. Dit gaas zit aan de bovenkant van de palen en onder blijft er dus zo'n 50 cm. vrij (hier kan ik eventueel wel wat draad spannen). Nu wil ik hier graag een eetbare schutting van maken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer met al die fruitsoorten. Welk fruit raden jullie aan voor een dichtbegroeide fruithaag? En stel je zet zo'n plant in het midden van het hek, dan houd je aan weerskanten nog 'gaten' over. Zou ik daar nog een fruitstruikje kunnen zetten ter opvulling? (zo ja, hebben jullie tips?).

  Een doornloze braam hebben we trouwens al in de tuin gehad, die vruchten vond ik niet lekker. Bleven lang zuur en als ze goed waren vielen ze er af of werden ze opgegeten.

   

  O, ook niet onbelangrijk: de moestuin ligt in noord-holland. Lekkere kleigrond dus...

   

  Alvast bedankt voor het meedenken!

 5. Ik heb houten bakken gemaakt voor op mijn tuin en die wil ik iets hoger bijvullen met compost (om o.a. de bodem te verbeteren). Op sommige bedden heb ik nog iets laten staan als bodembedekking: rucola, snijbiet, de wortels van een pompoen, de wortels van o.i. kers...

  Wat kan ik het beste met deze 'plantenresten/mulch' doen?

  1.De (bijvoorbeeld) rucola afsnijden boven de grond, verdelen over de grond en daar compost overheen leggen?

  2. Andersom (Eerst compost, dan de rucola)?

  3. De plantenresten helemaal weghalen en dan compost in de bakken doen?

   

  En zijn alle plantenresten hier geschikt voor? De wortels van de pompoen bijvoorbeeld ook?

 6. Twijfels, twijfels..

  Afgelopen jaar hadden we een goedkoop plastic kasje van Lidl. Een paar stormen overleefd maar einde van het seizoen (toen hij gelukkig al leeg was) lag hij in de sloot naast onze tuin.

  Ik kijk al meer dan een jaar naar de kassen van Dave Storm. Als ik dan een bedrag aan een kas uitgeef, dan wel aan een stevige en betrouwbare (en het liefst een die wordt opgezet, want dat zie ik mezelf nog niet doen).

  Nu twijfel ik over het volgende: zouden jullie zo'n toch wel iets duurdere kas ook gewoon op een volkstuin neerzetten? Of alleen in de achtertuin dicht bij huis? Wij hebben namelijk geen tuin en onze volkstuin is op 10 minuten fietsen. Stel je stopt met de tuin of (je weet maar nooit) de volkstuinen worden opgeheven, wat doe je dan met die kas? Zonde als dat in een keer weg moet?

   

  Wat zouden jullie doen? Wel of niet? Of een goedkopere?

 7. Ik heb een leeg stuk grond in de moestuin waar waarschijnlijk dit seizoen niet keer gezaaid gaat worden. Wat kan ik hiermee het beste doen om te zorgen dat ik niet iedere week het stuk onkruidvrij moet maken?

  Het is een bio/dyn tuin en ik leg er liever geen plastic op.

  Hebben jullie een goede tip?

 8. Bedankt! En als ik de bladeren verwijder, dan ook de zijtakken die ik tegen kom? Of moet ik alle takken (m.u.v. herkenbare dieven) laten zitten?

   

  En hoe zorg ik dat de planten niet groter/hoger worden? Kan ik ze op een of andere manier toppen?

 9. 2017072215263892401500748840.jpgIk heb in een klein lidl-kasje in het voorjaar een paar tomatenplantjes gezet. In het begin de dieven nog wel weggehaald (voor zover ik ze herkende) maar het is nu helemaal ontploft. Ontzettend veel zijtakken en hij groeit maar door. Er zitten al veel tomaatjes aan maar omdat ze verstopt zitten in zo'n tomatenoerwoud ben ik bang dat ze niet meer rood worden.

   

  Voor volgend jaar weet ik al dat ik het helemaal anders aan moet pakken maar hebben jullie tips hoe ik het oerwoud nu een beetje kan temmen? Welke takken kan ik wegknippen? De hoofdtakken zijn helaas niet meer herkenbaar (splitst zich op in andere dikke takken).

   

  Hopelijk hebben jullie tips!

 10. Een paar maanden geleden (ik gok eind april/begin mei) heb ik twee framboosplanten gekocht. In de grond gezet en ze zien er momenteel goed uit. Ook heb ik er een hek bijgemaakt waar ze tegen aan kunnen groeien. Helaas worden de planten niet echt groter. Misschien vergelijk ik het teveel met mijn braam die in een maand tijd ontzettend lange uitlopers maakt? Gaat de framboos volgend jaar pas echt groeien? Of doe ik iets verkeerd?

 11. Bedankt voor jullie tips.

  Sla heb ik weken geleden al gezaaid, toen het nog niet zo warm was.

  Vandaag toch maar in een bak apart gezaaid. Hopelijk lukt dat! Dan kan ik het daarna in de moestuin zetten.

   

  Alleen snap ik niet waarom er geen worteltjes opkomen... helaas zijn die ook niet te verplanten.

 12. Sinds dit jaar hebben wij een eigen moestuin van 100 m2.

  Op dit moment kunnen we radijs, rijspeulen, doperwten, tuinbonen en aardbeien oogsten.

  Ik heb veel meer gezaaid maar ik merk dat veel dingen gewoon niet opkomen.

  Allerlei soorten sla komt niet op, wortels komen niet op, meiraapjes zijn niet opgekomen, andijvie komt niet op...

  Eigenlijk zijn het voornamelijk de bladgroenten (en wortels) die niet opkomen en ik snap niet goed waarom.

  Misschien omdat het ons eerste jaar is... misschien doe ik iets verkeerd?

   

  Wat meer informatie over de tuin: t/m januari heeft het helemaal vol onkruid gestaan. Omgespit en al het onkruid verwijderd. Het is kleigrond. Er is genoeg zon en we hebben geen last gehad van de vorst. Alle bedden hebben een dun laagje compost gekregen, behalve het bed met de wortelgewassen. Bij alle buurtuinders staan de tuinen vol mooi grote groene groenten maar bij ons is het dus te leeg.

   

  Sla heb ik paar maanden geleden ook proberen voor te zaaien maar dat was geen succes. De zaden heb ik dit jaar allemaal bij de Bolster vandaan gehaald, die zijn dus niet over datum o.i.d.

  Ik tuinier biologisch-dynamisch (gebruik alleen geen preparaten) dus ik wil eigenlijk geen onnatuurlijke dingen in de grond stoppen om de groei te bevorderen..

   

  Hopelijk heeft iemand een tip!

 13. Goedemorgen,

   

  Ik heb goudsbloemen in een bak op het balkon staan. Ze zijn al aan het bloeien. Eigenlijk nemen ze ruimte in die ik ergens anders voor wil gebruiken. Zou ik ze over kunnen potten? Of kunnen goudsbloemen daar niet tegen?

 14. Sinds dit jaar heb ik een moestuin en daar stond al een -ik dacht- braam in. Toch ga ik nu twijfelen wat het is. Er zitten geen doornen aan de takken en er bloeien witte en roze bloemetjes in.

  Iemand een idee wat het is?2017052311320678481495535885.jpg2017052311320259411495535942.jpg2017052311315843251495535956.jpg

 15. Mijn buren hebben (in Frankrijk) een boom die lijkt op een tamme kastanje. Alleen het vreemde er aan is dat de vruchten in het blad groeien (zie foto's). Weten jullie misschien wat voor boom dit kan zijn?

  IMG-20170518-WA000032351495135175.jpg

 16. Bedankt voor de reacties! Hier kan ik wat mee.

   

  Bit, welke afmeting hebben jouw gaasrekken? Zijn het die van 75x180 met een maaswijdte van 15 cm. Het ziet er wel heel mooi uit zo!

   

   

  Gaasrekken bij de Karwei. 13,95 incl bevestigingsklemmen en schroefjes.

 17. Ik ben onverwachts aan twee frambozenplantjes gekomen. Ik heb al bedacht waar ik ze wil plaatsen in de tuin maar ik zit een beetje met het rek.

   

  Hoe maak ik een simpel maar stevig rek waar de frambozen tegen kunnen groeien?

  Twee palen in de grond maar hoe span ik saar handig touw (en wat voor touw) tussen? Of is er een betere oplossing?

 18. Die bogen zijn een handige tip voor in mijn moestuin. Ga ik zeker onthouden.

   

  Voor nu heb ik de plantjes inderdaad onder mijn zaaibak staan. Die staat op hoge poten en er komt veel licht onder. Plastic folie om de poten gespannen zodat de plantjes uit de wind staan. Tot nu toe ziet het er nog goed uit.

  Ze staan alleen overdag buiten (temperatuur is nu rond de 11 graden), zal dit te koud zijn om de tomaten goed te laten groeien? Binnen worden ze zo slungelig...

×
×
 • Create New...