Jump to content

Vlavlip

Members
 • Posts

  69
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Vlavlip

 1. 35 minuten geleden, Erny zei:

  Die absurd snel groeiende scheuten zijn de takken waar volgend jaar je vruchten aan gaan groeien. :mrgreen:Dus de oude houtige takken kun je wegknippen en die nieuwe scheuten opbinden.

   

  Foto van de braam is ook handig. :cool:

   

  Er zijn geen houtige takken, alles aan die plant groeit bizar snel.

   

  Dit zijn foto's die ik eerder heb geplaatst, de onderkant ziet er nog ongeveer zo uit.

   

  IMG_20220708_195116.jpg.5ab4a897581b7d46bf7497237f9793b3.thumb.jpg.e3ef7be5827072d65ed2efc6508aeff2.jpg

  IMG_20220708_195017.jpg.94264ca88d8d5027f51f1e80772db3be.thumb.jpg.2f661adb4e624c679934e45f66af47e4.jpg

   

  @flup, weet ik, maar de plekken waar ie kan staan zijn me allemaal te dicht bij deuren en looppaden om er een met doorns neer te zetten. Ik hoop dus dat ie in ieder geval oke smaakt.

 2. Ik heb een maand of 2 terug een doornloze braam geplant waarbij t leek alsof alle scheuten vanuit 1 punt kwamen.

   

  Op advies van iemand hier heb ik toen alle zijtakjes en alle kleinere scheuten verwijderd en de 3 grootste laten staan voor volgend jaar. 

   

  Probleem is nu echter dat die 3 takken ondertussen zo'n 2.5m lang zijn en ik ook nog steeds nieuwe takken vanuit het beginpunt krijg, waardoor ik er opnieuw ook een aantal heb van circa een meter.

   

  Iemand enig idee hoe m te snoeien? Hij heeft dit jaar geen vrucht gedragen, ook niet voor dat ik m kreeg, en met al die absurd snel groeiende scheuten heb ik geen idee meer wat te doen.

 3. Met name de peulvruchten gaan dramatisch......vanaf het begin al problemen met boven komen vsn stokbonen, erwten, peulen, kapucijners en lage bonen, daarna buiten ondanks dat alle peulen een cm of 20 hoog waren en waren afgeschermd met een net alles keer op keer uit de grond getrokken door ik gok vogels.

  Met veel moeite toch een stuk of 30 lage bonen aan de groei gekregen, maar elk met 2 bonen ofzo en daarna kwam de boel ondanks genoeg voeding en water stil te staan, maar gezien de planten er goed uit bleven zien heb ik ze laten staan. Nu ruim een maand later in ene weer overal bloemetjes.....ik snap er werkelijk waar niets meer van.

 4. @woldistel normaal voeg ik bij zoete fruitsoorten appel toe, maar ik heb vorige week even een mini prutje met appel gemaakt en was geen fan. Aan pectine kopen had ik niet gedacht, maar heb t dan ook nog nooit hier gezien in de supermarkten. We hebben echter ook een natuurwinkel en een berg toko's, misschien dat die het hebben. Dank je.

   

  @fre3ke besjes genoeg! Ik heb een prutje met appel geprobeerd ivm de pectine, maar dat vond ik niet lekker. Ik zal eens tomaat proberen zodra ik dat in huis heb. Dank je.

 5. Kan ik zaad oogsten, en zo ja, hoe?

   

  Ik kom momenteel om in de bessen.....ik geef continu handjes weg en eet zelf elke dag minstens een handje, maar ondanks dat groeit t aantal lampionnetjes onder 1 vd struiken waar je bijstaat terwijl de struik maar blijft groeien en nieuwe blijf maken. Kan ik er jam of iets mee maken? Ik kan erg weinig vinden en ben bang dat enkel de bessen met geleisuiker wel heel erg zoet gaat worden.

 6. Dit is wat ik gewend ben, losse takken met misschien her en der een zijtak, maar die zijn spaarzaam en hoger.

  IMG_20220708_195017.thumb.jpg.3bdbf000066261dbfdaf3cbb063a098a.jpg

   

  Dit is wat ik heb gekregen, waar dus echt overal nieuwe takken ontspringen en ook hogerop zit de boel vol met zijtakken die er continu bij blijven komen. Lastig te zien, maar het is duidelijk voelbaar dat de 2 dikkere takken thv de grond 1 zijn.

  IMG_20220708_195116.thumb.jpg.e2ca01243884acca553b5799c1f8401e.jpg

   

 7. Ik heb van een vriendin een maandje terug een braam gekregen die zij weer van iemand anders heeft gekregen, waardoor we enkel weten braam en t is duidelijk dat ie doornloos is.

   

  Verder geen idee welke soort, maakt mij ook nooit heel veel uit, maar t valt me op dat ie compleet anders groeit dan dat ik gewend ben. Ipv losse stekken is het meer een soort struik. Er is 1 basis'stam' waaruit nu een 5tal takken van circa 70-100cm en een aantal kleinere takken zijn gekomen en ook zijn er nieuwe takjes te zien die groeien op diezelfde basis.

   

  Iemand enig idee wat hier gebeurd en of het normaal is? En zo ja, hoe hou ik dit enigszins overzichtelijk?

 8. Vol goede hoop gestart met experimenteren aangezien ik deze zomer voor het eerst mn huidige snelkookpan heb en ik voor het eerst inmaak op inductie (vorige zomer veel te weinig opbrengst door een berg schimmel in alles), zou nogal zonde zijn als ik deze zomer wel goede opbrengst heb en ik verknal t.

   

  Dus nu 4 potjes met net geen 400ml pastasaus (basic tomaten, berg knoflook, ui, courgette, aubergine, basilicum en bouillonblokjes) die af staan te koelen en nu staat er jam op t fornuis.

  • Like 5
 9. Ik heb 2 laagstam fruitboompjes die tegen een muur en schutting aan gaan en ik dus ga leiden. 

   

  Ik weet in principe hoe het moet, maar ik kom voor de afstand tussen de geseltakken zowel 30 als 50cm tegen, wat ik nogal een groot verschil vind.

   

  Iemand advies over welke afstand aan te houden?

 10. Geen foto, want ik was zo verrast en nieuwsgierig dat ik m direct op heb gegeten, maar mn eerste incabes lag op de grond, was de eerste die ik ooit heb gegeten en hij was heerlijk!

  • Like 5
 11. Ligt er aan hoe groot de plant is, hoe gezellig ie t heeft, of de bloemen bevrucht worden, etc etc.

  Bij mij duurt t altijd even voor ik daadwerkelijk groeiende vruchten krijg, zowel bij komkommer als courgette kan ik met gemak een week of meer vrouwelijk bloemen hebben zonder dat er iets gaat groeien, maar na een tijdje kom ik altijd om in de vruchten, moet wat geduld hebben helaas.

  Wanneer t goed is gegaan zul je het wel snel zien, want die mini's groeien vrijwel direct na bestuiving heb ik altijd het idee. Als de vruchten na een paar dagen gelig verkleuren is, de groei stopt en ze vaak wat zacht aanvoelen/rimpelig worden, is er toch iets mis gegaan....ik verwijder die zodra ik het zie.

   

  Het gaat helemaal goedkomen. Het seizoen is net begonnen en blijkbaar heb je een levende plant met beide geslachten bloemetjes, dat is alles dat je nodig hebt.

  • Like 3
 12. Heb je bloemen waar ipv een dun steeltje een verdikking zit? Een soort mini-komkommer? Dat zijn de vrouwelijke bloemen.

   

  De meeste van dit soort planten (komkommer, courgette, etc) beginnen eerst te bloeien met enkel mannelijke bloemen en na een tijdje komen daar vrouwelijke bij, die dus voor de vruchten gaan zorgen.

  • Like 1
 13. Ik heb nog wat ruime langs de schutting, vol in de zon, en kwam zuilvormige fruitbomen tegen wat me wel wat leek gezien ik dan wat meer afwisseling heb dan met 1 boom.

   

  Ik ken echter niemand met zulke bomen. Op de foto's zit alles uiteraard vol met vruchten, maar wat is de realiteit?

  Wat kan ik enigszins verwachten van bv een appelboom en kersenboom?

 14. De kersenboom.......ding is een meter of 5 hoog maar voor t 2e jaar op rij geen enkele kers mogen eten.

   

  En in het algemeen heel veel problemen met het opkomen. Ik heb het meeste 2x moeten zaaien en zelfs met meerdere keren zaaien is oa de opkomst vd kapucijners (0 vd heel veel), paprika (1 vd 2x 5), peulen (na 3x een flinke hand te hebben voorgezaaid nu ik denk een stuk of 20 plantjes) en bieten (2 rijen van zo'n 1m gezaaid, gok dat er in totaal 10-15 zijn bovengekomen) dramatisch te noemen.

 15. 3 gigantische takken vd kersenboom afgezaagd. Ze groeiden of vrijwel kaarsrecht naar boven of dwars over de kruin heen waardoor het onderste en noordelijke deel compleet vd zon werden geblokkeerd. Nu al veel meer licht op de kruin. Wilde het eigenlijk iets later doen, maar gezien de droge warme week die op komst is en t feit dat de stam en kruin wel erg aangetast waren door mos toen ik t huis kocht, leek elk zonnestraaltje op de stam en kruin me mooi meegenomen.

  Vd herfst de overige 3 grote, dwarse takken weghalen met de buren en dan gaat ie t de komende jaren hopelijk beter doen, want de berg aan dunne spriettakken met enkel her en der aan de uiteinden een kers of 2 was echt hopeloos dit jaar. We hebben geen kers kunnen eten :(

   

  Leuk zo'n oude boom die compleet verwaarloosd is.

   

  Verder geschoffeld, peultjes verder opgebonden, binddraad bevestigd aan de schutting voor oa de clematis, en aardbeien en frambozen gegeten.

 16. Als je daar een druif of klimop of iets dergelijks wil hebben, zul je de tegels eruit moeten halen, want dat gaat niet goed in een pot.

   

  Qua ruimte hebben beiden volgens mij niet veel nodig, ik ken mensen die letterlijk een paar klinkertjes hebben verwijderd en daar een druif hebben staan die het prima doet, maar ze willen wel de grond in.

   

  Hoeveel uren zon krijgt dat deel vd schutting per dag? Enkel een richting zegt nooit zo veel zonder verder de bebouwing en beplanting, en dus schaduwveroorzakers, te weten.

 17. 49 minuten geleden, Goldfish zei:

  Je kunt de stok nog steeds gebruiken, maar je moet dan de plant zachtjes ontdoen van de windingen, dus terug wikkelen en dan min-of-meer in rechte lijn vast maken aan de stok. Of die van Intra geschikt is, weet ik niet. 

  @Goldfish Dat is wat ik nu gedaan en ik heb de oorspronkelijke bamboestok vervangen door een dikkere van kunststof, zodat de plant hopelijk wat minder vlot gaat winden en de klemmen ook wat beter blijven zitten.

   

  De uiteindelijke zijtakken mogen wel winden kijkt me? Dus dan zou het draad prima moeten werken.

   

  Dank je!

×
×
 • Create New...