Jump to content

MrWahloh

Members
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by MrWahloh

 1. Net terug van de tuin. Weer een mooie vangst. Mega courgetten (krijg je als je maar 1x per week in de tuin bent), spitskool, portie snijbonen en een handje vol peulen voor door de wok.

   

  IMAG3216.thumb.jpg.40d78813101843f0b1d7635fdcc0bc57.jpg

  • Like 3
 2. Afgelopen week spitskool, komkommers en courgetten kunnen oogsten. Een aardige maat snackkomkommers al zeg ik het zelf. Van de courgetten is een romige courgettesoep gemaakt, twee dagen van kunnen eten. ;)

   

  IMG-20210727-WA0002.thumb.jpg.72c21ae479a559741bc1ceca9996ee48.jpg

   

  IMAG3206.thumb.jpg.517fd8a54093d72cb23b04664dd2b3a1.jpg

   

  IMG-20210727-WA0005.thumb.jpg.21a53e6a8c5131c46cbf42f2422eb81b.jpg

   

  Morgen weer eens naar de tuin om te kijken wat er nog te halen valt. Hoogstwaarschijnlijk is het tijd voor de snijbonen.

  • Like 6
 3. Op 18-7-2021 om 12:08, redzebra zei:

  Het blad verwijderen, de infectie is nog niet groot, met het drogere weer hoeft dit niet een probleem te zijn.

   

  Heb flink getrimd. Ze zien er zielig uit, haha. Ook de takken met aangetaste tomaten (De bacteriële puntjes waar je het over had) er afgehaald. We gaan het zien!

 4. On 7/16/2021 at 7:09 PM, redzebra said:

  @MrWahloh wat jij nu hebt is bacterial spot (het lijkt er toch veel op) , dit gebeurt vaak in het late najaar ( eind september/oktober enz).  Helaas zijn nu de omstandigheden vergelijkbaar.

  Oh... Dat klinkt nog erger. Eens opzoeken of daar nog iets tegen te doen is.

   

  Net de plant nog eens bestudeerd en vraag me af of dit (foto hier onder) ook onderdeel is van die phyto ziekte, in dat geval is mijn tomaten avontuur bijna voorbij denk ik. :P

   

  IMAG3195.thumb.jpg.4ebfe2a7b7043c9091738f14298cfd14.jpg

 5. De twee planten die ik buiten in potten heb staan hebben beide een tros groene tomaten hangen maar die vertonen langzaam aan bruine stippen door de regen. Heb geen afdak en kan ze ook niet binnen zetten. Zonde.

   

  IMAG3181.thumb.jpg.65e1891be601093a17ddc8af4c9df5ad.jpg

 6. Deze komen van de Albert Heijn of niet? :P Ik heb dezelfde geplant en zat ook met dezelfde vragen.

  Dit zijn niet het ras courgette dat donkergroen wordt. De grote op de foto is dus al rijp, mogelijk overrijp. Wat mij is verteld is dat je ze al vroeg kunt oogsten, als de bloem er net vanaf is maar ik heb ook eerder al een overrijpe gegeten.

  De witte waas op de bladeren is er ook op mijn planten en was er al vanaf klein af aan dus het is geen schimmel maar hoort bij dit ras courgetteplant.

   

  Waardoor de bloemen vroegtijdig afsterven weet ik ook niet. Mogelijk een voedingstekort? Verder is met zijn drieën in een pot erg krap. Een van de drie planten die ik heb staan zou op het moment niet meer in die pot passen, alhoewel ze hier dan wel in de volle grond staan.

   


  Hier een thread waar de vraag als eens is gesteld over de kleur van de plant: https://www.moestuinforum.nl/topic/34180-courgette-kleur/

   

   

  Hier een blog-entry van mijzelf waarop in de comments is gereageerd om welk ras het gaat en wanneer er het beste geoogst kan worden: https://www.moestuinforum.nl/blogs/entry/8357-courgetteplant-ontwricht-en-meer/

 7. @Tatjana De overige twee planten die ik heb staan hebben nog geen goede courgetten geproduceerd, waarschijnlijk onbevrucht gebleven en in combinatie met het natte weer is veel gaan rotten/schimmelen. Ik kan dus niet zeggen of ze verschillende soorten courgettezaden hebben uitgedeeld bij de AH. Lijkt mij niet.

  • Like 1
 8. Ik had gisteren hetzelfde toen ik in mijn moestuintje aan kwam. Ook ik heb drie planten van het AH Moestuintje geplant, denkende dat het de ouderwetse groene courgette zouden zijn. Patrijs reageerde op mijn blogpost met wat meer informatie over het ras van de plant: https://www.vreeken.nl/074850-courgette-blanco-medio-largo-lebanese-white-bush-bianca-di-trieste

   

  Of ze eetbaar zijn, lijkt mij wel, ik heb de mijne gisteren gegrild en opgegeten. :P

 9. Hier in het dorp worden er verschillende manieren toegepast. De boer/kweker heeft twee gekoelde automaten staan waaruit je aardbeien, asperges en kersen kunt halen (afhankelijk van seizoen).

   

  aardbeienautomaat.thumb.jpg.da734337becc427a02a0405e11373e88.jpg

   

  Nou is zo'n apparaat natuurlijk niet goedkoop dus de particulier heeft hier gewoon een kraampje met zelfgemaakt jam aan de straat staan met een collectebus er bij. Ligt er maar net aan hoe de omgeving is eigenlijk. :P Je kunt natuurlijk al veel dingen doen om zo'n collectebus een beetje veilig te houden, inbouwen, camera ophangen. Wat je wil.

   

  • Like 1
 10. Super trots op het eerste snackkomkommertje, afgelopen weekend geoogst. Smaakte naar meer! :)

  Eerder al radijs en aardbeien geoogst maar daar heb ik geen foto's van.

   

   

  IMAG3132.jpg

  • Like 4
 11. Ik dacht hetzelfde als Goudsbloempje2.

  Als courgettes onbevrucht zijn groeien ze niet helemaal hoe het hoort, meestal wordt het deel het dichtste op de stam dik maar de rest van de vrucht blijft achter. Wat ik heb gelezen is het het beste om de onbevruchte courgettes er af te halen zodat je de plant meer ruimte en energie geeft om nieuwe vruchten aan te maken.

  Blijven alle vruchten problemen hebben dan kun je proberen om handmatig de bloemen te bestuiven, dit kan alleen in de ochtend omdat de bloemen zich weer snel sluiten of afsterven.

  Link met wat extra informatie: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/bestuiving-en-bevruchting-bij-courgettes-is-belangrijk-om-misvormde-en-rotte-vruchten-te-voorkomen/

 12. Eerste jaar dat ik komkommers heb staan, het zijn dan wel snackkomkommers (Iznik F1). Staan buiten in de border tegen een geknutseld rek aan en gaan redelijk goed. Een geluk; deze soort hoeft niet bestoven te worden om vruchten te vormen.

   

  IMAG3114.jpg

   

  Merk alleen wel dat de bovenste bladeren iets lichter van kleur zijn en de randen van de bladeren ook wat lichter zijn geworden. Eens kijken of dat iets is of gewoon hoe het hoort. :P

  • Like 1
 13. Ik heb een Zoete Puntpaprika plant staan in een pot van zo'n 20cm diameter, relatief klein dus. Nu heeft mijn plant drie vertakkingen gemaakt en zijn er twee paprika's zichtbaar in die splitsing. Nou heb ik wel eens gelezen dat het verstandiger is om maar twee vertakkingen door te houden als je de plant in een pot hebt staan en de paprika's in de eerste splitsing weg te halen om de plant door te laten groeien. Wat zeggen jullie ervan? Een vertakking weghalen en de eerste twee paprika's weghalen of alles gewoon laten doen?

   

   

  IMAG3099.jpg

 14. Hallo, mijn naam is Roy, ben 28 jaar en woon samen met mijn vriendin in Borkel en Schaft.

   

  Mijn opa heeft altijd een moestuin gehad waaruit we altijd de lekkerste aardappelen, courgetten, tomaten, etc kregen. Zo'n 12 - 14 jaar terug ben ik dan ook al eens een moestuintje begonnen maar uiteindelijk weer mee gestopt, jong en te weinig motivatie. Dit jaar ben opnieuw begonnen, aangezien ik voor werk hele dagen achter mijn bureau zit is de motivatie om na werkuren iets actiever bezig te zijn een goeie motivatie geworden.

   

  Helaas heb ik geen grote tuin dus ook geen kas en zijn er in het dorp geen volkstuintjes dus verbouw ik een deel in potten en in mn border. Daarnaast heb ik bij mijn ouders in de tuin een stuk gazon mogen claimen voor een moestuintje.

   

  Hier onder een aantal fotos van mn huidige groentjes, De foto's van t moestuintje zijn alweer een week of twee oud en inmiddels is het allemaal alweer wat forser geworden. Radijs, wortels, lage snijbonen, spitskool, courgette, peulen, tomaat, andijvie en spitskool, zoete puntpaprika, aardbeien en snackkomkommer.

   

  Helaas is van de wortels maar weinig omhoog gekomen. Ook de snijbonen heb ik een aantal keer bijgezaaid en wil niet echt lukken. De rest gaat aardig goed. Van de radijs heb ik al kunnen oogsten en zo te zien kan ik ook binnenkort aan de snackkomkommer beginnen.

   

  IMAG3061.jpg

   

  IMAG3063.jpg

   

  IMAG3066.jpg

   

  IMAG3089.jpg

   

  IMAG3087.jpg

   

  IMAG3086.jpg

   

  IMAG3085.jpg

  • Like 5
 15. @marjoleinvdh Dat klinkt goed. Als eerste keer ga je toch al snel twijfelen of je het wel goed doet. Ik neem aan dat het krullen van de scheuten zelf, zoals je het ziet op de eerste foto (er hangen zelfs bladeren op zn kop omdat het zo'n wokkel is geworden) en tweede foto in de top ook door de voeding die ze niet kunnen verwerken komt? :)

 16. Dit jaar is het eerste jaar dat ik met tomatenplanten ben begonnen, sowieso al laat begonnen met zaaien zoals ik hier de foto's van de rijpe tomaten al voorbij zie komen, heb geen kas en ook geen grote tuin of afdak dus ze staan bij mij buiten in potten. Dat maakt het sowieso al iets lastiger. Nou zit ik met het algemeen bekende probleem dat de bladeren iets krullen maar ook dat de scheuten zich oprollen en probeer ik uit te zoeken wat de oorzaak is. Daarbij vind ik op een aantal bladeren ook wat bruine vlekken en vroeg me af of het een schimmel infectie zou kunnen zijn. Zouden jullie mij iets verder kunnen helpen?

  Hieronder een aantal foto's van de planten.

   

  Daarnaast zie ik op de weersvoorspelling dat het komende week toch wel iets kouder gaat worden snachts, rond de 10 graden, is het nodig om de tomatenplanten tijdens regen en snachts naar binnen te verhuizen?

   

  IMAG3083.jpg

   

  IMAG3081.jpg

   

  IMAG3082.jpg

×
×
 • Create New...