Jump to content

speets

Members
  • Content Count

    4,240
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Achterhoek

Recent Profile Visitors

610 profile views
  1. Ik zet er geregeld een paar in het water om te wortelen, om te vernieuwen. We hebben een keer gehad dat ze het de hele winter goed deden, maar in het voorjaar alsnog het loodje legden.
  2. Ik mis de knoflook heel erg. Nu vond ik op een fodmapsite een link om zelf knoflookolie te maken (waar je dan geen last van hebt als fodmapper) zonder gevaar voor botulisme. Een uitkomst 🙃
  3. Hier een verhaal over knoflookolie maken zonder risico op botulisme. En je hoeft ook niet binnen een paar dagen het hele potje leeg te eten 😋 Ook voor kruidenolie.
  4. @fre3ke Nu zou ik op mijn beurt van jou graag lezen hoe jij dat weet. Volgens mij is diepgevroren vis altijd van goede kwaliteit, juist omdat het meteen aan boord is ingevroren. Dat heeft toch niets met 'supermarkt' te maken? Of mis ik iets?
  5. Dit doe je vooral met bv tomaten en paprika om ze op tijd naar buiten te kunnen doen. Kijk maar eens rond hier 🙂
  6. Hiero 🙃
  7. Dank Jorg, een goed teken dus @rorror denk het niet, was gister ook al meerdere keren. Het valt me inderdaad op dat er tegenwoordig veel meer mensen tegelijk ingelogd zijn dan een paar jaar geleden! Tegenwoordig vaak al een tweede regel met inloggers (op mijn scherm). Morgen maar weer vroeg inloggen, als het nog niet zo druk is 😁
  8. Sinds gister heb ik telkens problemen met de site bereiken. Vandaag genoteerd: Error 524 Ray ID: 636075951e054c3e • 2021-03-26 12:42:30 UTC A timeout occurred 503 Service Unavailable The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.
  9. Mijn ogen uitgekeken 😵 Ik had twee stekken eeuwig moes in de kippenren gezet, vinden de kips lekker. Mooi achter gaas, zodat ze eerst rustig groot kunnen groeien. Maar na een paar dagen waren de koppen er finaal af! Die rotslakken weer! Dus vanmorgen slakkenkorrels gestrooid. Er woont hier ook een heel leuk muisje, dat overal enorme bulten zand opwerpt (voor een muis dan) bij het graven van zijn holen. Daar zijn al heel wat mezenpinda's in verdwenen. Tot mijn verbazing begon die muis alle slakkenkorrels naar een van zijn holen te slepen! Ik hoop niet dat hij ze opeet. Al zou dat een geluk bij een ongeluk zijn, want ik ben bang dat ik binnenkort een muizenplaag krijg nu de katten dood zijn. Snel een plastic bak over de eeuwig moes gezet, maar ik ben bang dat 'ie daar onderdoor graaft. Tja...
  10. Oeps, dat ging tegelijk! Maar hardstikke mooi! Soms word je ook dolblij van een kwakende irritante eend 🤣
  11. Nog steeds niets @Jorieke123?
  12. "Mijn vreugt is in dees’ achterhoek" (Willem Sluyter 1627-1673)... Maar soms zou ik wel heel graag weer aan (Wadden)zee/IJsselmeer wonen. Vanwege de vis, kokkels, mosselen, zeekraal, schorrekruid en al die andere lekkere zoute dingen. Jouw verhalen @RobO doen me vaak aan Wouter Klootwijk denken. Dat is vast familie van je 😉
  13. Gefeliciteerd! Fijn hoor, zo kom je wel verder👍 Hoe heb je dat nu aangepakt? Toch maar de stoute schoenen aangetrokken?
  14. Pfoe, je stelt wel een vraag waar ik een half werkstuk van moet maken om te kunnen beantwoorden 😉 Ik heb vandaag ontzettend veel gelezen over vis, bevroren vis, ontdooide vis en verse vis, en steeds kwam ik tegen dat veel bevroren vis ontdooid en verkocht wordt – en mág worden – als verse vis. Vers betekent in dit geval “onbewerkt”. Diepvriezen is niet bewerken maar een vorm van conserveren. Ik was vooral op zoek naar zeevis zoals zalm en tonijn, voor de poke bowl. Misschien heb ik daardoor een vertekend beeld gekregen, want die worden zo ver weg gevangen dat ze of per vliegtuig worden vervoerd (duur! zie boven) of diepgevroren. Waar ik dat precies allemaal heb gelezen heb ik niet in mijn hoofd en ga ik ook niet meer uitzoeken. Maar je hebt zeker gelijk wat betreft sommige vissoorten, bijvoorbeeld paling: een zoetwatervis. Voor mij is het duidelijke dat in elk geval haring, zalm en tonijn die als vers verkocht wordt, ontdooide diepgevroren vis is. Vraag je visboer maar eens. Als hij zegt dat zijn haring niet bevroren is geweest, liegt hij. Over het begrip ‘vers’: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/mag-verse-vis-eerst-ingevroren-zijn-geweest.aspx “Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis kan bevroren verkocht worden, maar soms is het bevroren geweest en op een later tijdstip ontdooid en zo aan de consument verkocht. Dit is op het etiket te zien met de term ‘ontdooid’”. Een visboer en een viskraam hebben geen etiket, dus dan weet je het nooit zeker. Wat wel zeker is dat visboeren het niet allemaal even nauw nemen met de waarheid. Ik vraag bijvoorbeeld altijd als de nieuwe haring net binnen is, of ik een ‘ouwe’ haring kan krijgen. Vaak zeggen ze dan dat die nét precies op is. En dan betaal je dus de nieuwe prijs voor een ouwe haring. Ik weet niet hoe het etiket van niet-bevroren vis er in een supermarkt uit ziet. Ik zal er eens op letten. https://www.vers-inspiratie.nl/algemene-vakinformatie-1/zeevisserij Dan zijn er nog de ‘vriestrawlers’ . Moderne trawlers waarmee wereldwijd wordt gevist. Ze hebben enorme vriesruimtes aan boord. Vandaar de veelgebruikte naam vriestrawler. Het zijn hypermoderne schepen die zijn uitgerust met visverwerkingsapparatuur en diepvriesinstallaties. Ze maken vaak visreizen van meer dan 6 weken […] Daartoe behoren: kabeljauw, haring, makreel, horsmakreel, blauwe wijting sardinella (een soort haring), sardine en tonijn. De vis wordt na de vangst direct aan boord verwerkt en ingevroren in verpakkingen die geschikt zijn voor de verkoop. Ik weet niet welke vis jij koopt, maar bijvoorbeeld haring – en sommige andere soorten - wordt altijd ingevroren. Dat is bij wet bepaald ivm de haringworm. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/42/meer-verse-zeevis-naar-nederlandse-havens De hoeveelheid aangelande vis wordt gedomineerd door trawlers, die de vis diepgevroren aan land brengen. Trawlers zijn goed voor ongeveer 80 procent van de in Nederland aan land gebrachte vis. Met name de vangst van haring, makreel, blauwe wijting en sardines is na 2014 op een hoger niveau komen te liggen. Het zou goed kunnen dat het voor zoetwatervis anders ligt, maar daar heb ik vandaag niet naar gekeken. Ik keek zoals gezegd naar zoutwatervis als tonijn en zalm. Ik wou het hier maar even bij laten. Ik ben benieuwd wat jouw visboer zegt 😉
  15. Dat hangt van je visboer af. Als ik het zelf ontdooi, weet ik zeker dat het niet nog een halve dag of langer ontdooid in een koelvitrine heeft gelegen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...