Jump to content

Bams

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  zundert, bij breda
 1. hoihoi, die heb ik ergens eind april, begin mei gezaaid. de appel is overigens flink op zijn vruchten aan de slag gegaan na ingrijpend terugsnoeien, dus het vochtgebrek verhaal is best aannemelijk.. helaas zeg.
 2. In mijn moestuin in aanleg heb ik wortelen en radijzen gezaaid. de wortelen komen mooi op, maar de radijzen hebben de laatste tijd ineens een explosie van bladgroei gehad waarbij de knollen flink achterblijven. de knollen die op maat zijn (hou van niet al te grote radijzen) zijn ook nog eens extreem bitter. ze staan in losse zandgrond met veel humus in de schaduw van een appelboom met meer dan voldoende water wat er bij ze terecht komt. alleen tijdens het kiemen heb ik bijgeregend. iemand enig idee wat de reden kan zijn van die bladgroei en de bittere smaak?
 3. heb me voorgenomen om zeker meer organische stof toe te voegen, maar zal dan idd geen turf meer gebruiken. iemand ervaring met cacaodoppen of een andere wat ruigere organische stof? compost krijgen we in het voorjaar gratis dus ga ik er dan zeker doorzetten. composthoop komt er aan maar heb nu nog geen aanvoer voor de hoop. ga deze opstarten met een lading van de hoop van mijn vader. houden regenwormen het wel vol in grond die nu nog vrij arm is? Heb de koemest idd wat ruig toegevoegd gezien het feit dat er nu helemaal niets aan voedingsstoffen inzitten en gezien de slechte structuur er nog wel wat zal uitspoelen. zal dit idd qua kalk ook nu doen. Ik wil zo groen mogelijk werken dus probeer kunstmest te voorkomen. bedankt voor het meedenken! zal deze week inderdaad eens foto's plaatsen.
 4. mijn moestuin begint vorm te krijgen, via marktplaats een kasje gekocht en dit weekend begonnen met de grondverbetering. op een deel van de toekomstige tuin heeft 20 jaar een tuinhuis gestaan dus de grond hieronder is hardstikke dood. weinig organische stof en kurkdroog. Dit weekend twee spaaien diep omgezet en 150 liter turf en 5 kg gedroogde koemest meegemengd volgens plan en naar omvang van het lapje grond. De grond is vrij zuur dus later nog kalk opbrengen. plan is nu de grond een maandje of 2 te laten rusten, hopelijk met flink wat regen. Bij de grond ook nog " goede" grond uit een ander deel van de tuin meegemengd om het bodemleven op gang te brengen. In de winkel zie je verder 100 soorten mest en verbeteraars. Ik heb zelf het idee het zo goed gedaan te hebben, klopt dit zo of kan ik het nog verder verbeteren zonder heel ingrijpende maatregelen? alvast bedankt!
 5. Al even op marktplaats aan het zoeken geweest, maar daar wordt ik enkel overspoeld door gammele polycarbonaat kassen en de tweedehands glaskassen die betaalbaar zijn zijn steeds of weg of in extreem abominabele staat. Daarom ook hier de vraag; wie in brabant, zeeland, limburg of gelderland ruimt er zijn glaskas op? maatvoering max 3 bij 3 meter maar minder lang of breed is ook welkom. beperkte glasschade niet zo'n halszaak en zelf demonteren geen probleem, budget is rond de 250 a 300 euro. Ook tips zijn meer dan welkom!
 6. Enige tijd geleden mezelf aangemeld, en aangegeven dat we dit voorjaar aan de moestuin zouden beginnen. Helaas is de verbouwing van ons huis meer dan uitgelopen en is de moestuin voor dit jaar nog een utopie. Onze tuin heeft 30 jaar verwaarlozing en naaldbomen te verduren gehad en de grond is er slecht aan toe. dit ga ik wel aanpakken maar pas volgend jaar kan ik echt alles omzetten en eens goed voorzien van organische stof, koemest en ga zo maar door. Toch wil ik dit jaar wat planten om de groene vingers alvast wat voor te bereiden. ik zit te denken aan bonen omdat die nu eenmaal met redelijk slechte grond toekunnen, al zal kalken wel noodzaak zijn. wat zou ik naast bonen nog meer kunnen zetten, in het achterhoofd houdend dat we nog steeds aan het klussen zijn dus tijd niet echt in overvloed aanwezig is?
 7. Bams

  nieuw hier.

  Dank jullie voor het warme welkom! de komende tijd zal mijn account (net als de moestuin) nog wel even in winterslaap blijven aangezien we eerst het huis op orde proberen te krijgen. Komend jaar staat op de rol om de tuin weer terug in fatsoen te krijgen en de grond voor de moestuin helemaal in topconditie. Daarnaast hoop ik dat we al budget hebben voor een klein kasje of tunnel aangezien we allebei gek zijn op de italiaanse keuken dus tomaten in overvloed kunnen gebruiken. Vanuit nostalgisch oogpunt wil ik wat oude zachtfruit soorten gaan planten, en dan zal het jaar denk ik wel weer richting de herfst gaan lopen wil dit allemaal zijn wortels hebben verankerd in de grond.
 8. die van de kippen is een heel goede! ik wilde al kippen, maar mijn vriendin wist het allemaal niet. weer een reden om ze toch te nemen! de vreemde vorm komt omdat in het verleden een hoofdtak die richting een tuinhuisje groeide is afgezaagd. overigens is die wond niet behandeld, en lijkt de stam nu op het punt staan aangetast te worden door verrotting van die wond. Helpt het om het dood houd daar weg te halen en alsnog te behandelen met wondmiddel? De verwaarlozing zit hem vooral in het feit dat jong schot is door blijven groeien, met enkel blad tot gevolg. Kan ik dat schot eind november nog terugsnoeien tot een paar centimeter voor de hoofdtak, om zo nieuwe groei komend seizoen te stimuleren? de kruin zit boven dicht met een fijnvertakt oud takkenstelsel, kan ik hier ook nog ruimte maken door delen weg te snoeien? overigens is de boom gezien de beperkte hoogte van een meter of drie niet eerder eenn halfhoogstam? of denk ik nu verkeerd? groet, Ralph
 9. Hoi, Ik heb me net voorgesteld in de huiskamer, maar nogmaals; we hebben een mooie tuin bij ons nieuwe huis en willen hier wat groenten en fruit bij gaan telen. vanwege verwaarlozing moet eigenlijk de gehele tuin op de schop, maar twee bomen willen we bewaren, een kers en een appel. De laatste staat er nog redelijk bij maar de kers gaat gebukt onder wild hout, breukschade en jarenlang niet snoeien in het algemeen. Volgens de literatuur die ik heb is eigenlijk omzagen en opnieuw planten de enige optie om er wat opbrengst van te hebben. het is echter een mooie boom op een mooie plaats, dus ik wil hem eigenlijk bewaren. ik heb een fotootje bijgevoegd van hoe hij er nu bijstaat. kan iemand me wat snoeiadvies geven om er nog iets van te maken? groet en alvast bedankt, Ralph
 10. Bams

  nieuw hier.

  Hallo, even voorstellen, Ralph den Ridder, samen met mijn vriendin Fransien woonachtig te Zundert. Naast dahlias voor het jaarlijkse bloemencorso wel bekend als een van de boomkwekersdorpen van nederland. Onlangs hebben we een ouder huis gekocht waar we een redelijke tuin van 150m2 bij hebben. Een deel van deze tuin wordt bestemd om onze eigen groenten en fruit te kunnen telen, vooral om te kijken of we het kunnen, en daarnaast om wat meer feeling met de natuur te krijgen. Niet dat we gaan proberen om totaal groen te tuinieren, maar eens kijken hoe ver we komen. iedereen die meedenkt met ons, bedankt!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...