Jump to content

bertie

Members
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Rheiderland
 1. Ik heb ook knoflook geplant. Besteld (en opgehaald, 150km rijden) bij levenvanhetland. Toen ik wilde poten kwam ik toch wel voor verrassingen te staan. Levenvanhetland schrijft op de site bij elke soort knoflook hoeveel tenen er gemiddeld zijn per bol. Dat viel heel erg tegen. Dat er bollen komen met minder dan de helft van de tenen die er gemiddeld in zouden moeten zitten vind ik wel absurd. Nog absurder is de reactie van levenvanhetland: ik moet dan maar bijkopen. Wat vinden jullie? Inchelium red: op de site gem. 12 - in mijn bollen 5 en 9 Morado de Pedronera (geen gemiddelde aangegeven) - mijn bollen 10 en 12 Red Touch: gem. 10-20 - in mijn bollen 9 en 7 Rosewood: gem. 4-7 - in mijn bollen 4 en 3 Transylvanian: gem. 7-9 - in mijn bollen 10 en 8 (een goede performer, dus).
 2. Vandaag vond ik bij de Lidl (in Duitsland) een bakje solo-knoflook met 7 bollen/tenen. Morgen gaan er zes de grond in. Een tweetrapsraket: volgend jaar groeien er bij de bloem kleine teentjes die dan in de herfst geplant worden zodat er in 2019 nieuwe solo-knoflook kan worden geoogst.
 3. We zijn (sinds gisteren) trotse bezitter van een folietunnel, 4,5x6 meter, en in het verlengde ervan 4,5x4,5 met vogelnet. Als het goed is staat het folie zo strak gespannen dat bescherming niet nodig is omdat er door de spanning niets schuurt. Wij hebben (als particulier) een kas van een leverancier die aan professionele telers levert. In de praktijk wordt het folie eens in de tien jaar vervangen. We waren zeer verrast over de prijs: hobbykassen zijn absurd duur in vergelijking met de onze.
 4. Wat een slim idee! We hebben net een foliekas, en zoeken een kweektafel. Eentje op wieltjes .. geniaal!
 5. Ik heb zaden in water (zijknat papier) geprobeerd, en er gebeurde niets. Het is nu wel heel laat. Van de ongeveer 30 zaden heb ik nu twee planten. Absurd idee. Liefdevol geplant met koffiepads en -drab tegen slakken en als voedingsstof. Bij een vriend met 50+ jaren tuinervaring komt ook niet alles op. Het zij dan maar zo. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van de opbrengst van een oogst.
 6. dank voor de reacties. Het waren gewoon nieuwe zaden van Van der Sluis. Daarmee eerder geen problemen gehad. De zaden kiemen gewoon niet, ze willen het niet eens proberen. En ze rotten ook niet. Kan het te warm zijn, misschien? Ik ga het opnieuw proberen, met nieuwe aarde.
 7. hallo, ik probeer courgettezaden voor te kweken, en niets werkt. Zaden in een pot, zaden voorkweken in een vochtige omgeving .. Op inmiddels zo'n 30 zaden zijn er twee gekiemd. De zaden zijn nieuw. Diamant en Ambassador. Wat doe ik fout? Help!
 8. Let vooral ook op voldoende windbeschutting! Wij wonen op de vlakte, en hebben een goedkoop=duurkoop kas vol op de oosten-, westen-, noorden- en zuidenwind gezet. Vol in het vlakke veld, dus. In de zomer hebben we veel plezier van de kas, maar we hebben de lichtplaten zowel aan de binnen- als aan de buitenkant moeten beschermen tegen de wind, door het spannen van nogal wat staaldraden. In het voorjaar en in de herfst halen we de lichtplaten er uit, want een windkracht van 8 of meer is te veel. Ook zonder de lichtplaten ging het frame van de kas tijdens de storm van 28 oktober bijna onderuit - we hebben net op tijd wat tuidraden kunnen spannen. We hopen nu een derde seizoen met de kas door te komen. Achteraf gezien hadden we de kas veel meer beschutting moeten geven. Ook als dat minder zon betekent. Zon in de zomer kan sowieso veel te heet zijn voor een kas. Zelf zou ik in de toekomst kiezen voor een gematigder warmte, mét beschutting.
 9. Dat is een interessante combinatie, bonen in het zout invriezen! Geblancheerde bonen invriezen doen we niet meer - ze worden zo taai.
 10. Wat zonde, zeg! Heb je gebruikte potjes gebruikt? Soms is de afdichting daarvan niet meer goed. Voor sommige (standaardmaat) potten kun je nieuwe deksels kopen.
 11. 15 potjes van een kwart liter gevuld met zwartebessengelei, 3:1. Niet te zoet, dus. De buren hebben al van onze twee struiken genoeg geplukt voor wijn. Maar .. wat nu? Wat kunnen we die 15 Weckpotjes? Zwarte bessen zijn enórm sterk van smaak.
 12. Jeetje, wat ben je er vroeg bij! Woon je wel in Nederland? Vandaag hebben wij voorgekiemde courgettes in potjes gedaan in een laatste poging. De eerdere courgettes hebben het loodje gelegd (slakken?), en jij oogst al! Ben jaloers!
 13. Gisteren sap getrokken van witte en rode kruisbessen en met suiker 1:3 gelei van gemaakt.
 14. Onze advcoaat is lekker, maar .. er zitten stukjes in. Dat is eiwit, dat (te) snel gestold is. De advocaat van onze buren is lekkerder: die hebben alleen eigeel gebruikt, room toegevoegd, en witte rum. We gaan door met onze 'eigen' advocaat. Het hele ei, brandewijn en suiker. Misschien experimenteren met cognac in plaats van brandewijn.. Wel in de magnetron, en vaker roeren, zodat het eiwit niet te snel stolt.
×
×
 • Create New...