Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  417
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Mai Pensato ... mijn Avalon was ook in leivorm. Na enkele jaren begonnen eindpunten van bestaande takken af te sterven .... waardoor weet ik niet. Omdat er nauwelijks nieuw hout kwam en de vruchten toch wat tegenvielen heb ik 'm gerooid.
 2. Zoals @Charel aangeeft ....soort vijg maakt veel uit. Achter in de tuin heb ik in de volle grond een (vermoedelijk) Brown Turkey, die groeit enorm. Naast nog enkele soorten vijgen in potten heb ik bij mijn terras een Rouge de Bordeaux (foto) in de volle grond. De RdB is een vrij trage groeier met mooi diep ingesneden blad. Deze staat er 7-8 jaar, is ca 2,5 meter breed en had dit jaar voor het eerst 3 vijgen. De RdB geeft alleen in zomer/najaar (kleine maar wel lekkere) vruchten. Om de groei wat in te dammen kun je de vijg ook in een pot in de grond zetten.
 3. De Avalon Pride kon zijn belofte niet waarmaken. Eerste 2 jaar ging het goed, weinig last van krulziekte maar het boompje is daarna beetje bij beetje afgestorven tot ik 't uit zijn lijden heb verlost. Vruchten vielen me ook wat tegen en tevens had mijn Avalon veel dubbele vruchtzetting. Benedicte is mijn favoriet, (zeer) grote heerlijke vruchten. Ik heb meerdere prachtige vruchten gehad van rond 350 gr. Is redelijk krulziektebestendig. Kijk voor meer "perziken-info" ook bij: https://www.fruitlent.nl/onze-collectie-perzikenrassen/
 4. Ik ben niet notendeskundig ... laat ik aan anderen over. Toch wel leuk dat zo'n oud topic weer tot leven komt. Heb "ter lering ende vermaeck" een vraag aan @AshaiRey: Bram, hoe gaat het 7 jaar later met de mini nr. 14?
 5. Heb geen foto van het blad, dat was een "vrij standaard gelobd vijgenblad" niet heel groot, niet diep ingesneden zoals Goutte d'or en Rouge de bordeaux. Nog eens gegoogeld op afbeeldingen van BT en ga met jullie suggestie mee dat het wel een BT zal zijn. Die had ik nog niet, dus de stek is welkom.
 6. Er zijn idd heel veel verschillende vijgenrassen met op elkaar lijkende vijgen maar deze leken me groter dan de meest voorkomende Brown Turkey.
 7. Hier de buurt staat een vijgenboom in een van de voortuinen met prachtige joekels van vijgen er aan. Ik heb een takje gevraagd om te stekken als aanvulling op mijn kleine collectie en ik heb ook een vijg meegekregen. Zie foto's Gewicht 85 gr, ik heb het idee dat de vrucht al iets aan het indrogen was omdat ie zwaarder oogde dan dat ie was. Smaak .... ik had beter verwacht/gehoopt. Iemand een idee welk ras dit zou kunnen zijn?
 8. Gisteren heb ik mijn eerste jam van kiwibessen gemaakt. Obv de adviezen hierboven heb ik het volgende gedaan. Ik heb een gedeelte van de Issai kiwibessen geoogst, de meeste waren net/bijna rijp (lekker zoet met nog een "vast kontje"), er zaten ook rijpe bessen tussen. Na schoonmaak had ik 540 gr bessen. Appelmoes gemaakt van: 130 gr appel fijn gesneden (ik had RedLane rood generfde mini-appel; friszuur en verder niet veel smaak) 50 gr appelsap 1 eetlepel citroensap (had geen verse dus uit flesje) Daarna 540 gr Kiwibessen toegevoegd en 10 minuten gekookt 400 gr geleisuiker (60% tov fruit) en 10 minuten gekookt Heel even met staafmixer "geraakt" om de bessen wat kleiner te maken. In potjes: 2 volle potjes en eentje 3 kwart voor direct gebruik. Ik vind de smaak erg goed, geen "chemisch overrijp kiwi-smaakje" Het uiterlijk ....tja... de kleur tussen groen en bruin is ff wennen. Dat bruinige komt door de rode appeltjes. Volgende keer toch maar appel met wit vruchtvlees. De jam staat niet stijf in het potje, is nog een beetje vloeibaar en dat was ook de bedoeling,. Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat.
 9. Boterkuipjes met bier geprobeerd. Na een dag of 4 zat in een bakje aantal slakken ... niet te tellen want het wordt wel een bende, niet fijn opruimen ☚ī¸. Andere bakje nada/niks. Ik heb een tuin waar ik zowat struikel over de slakken ... dus een paar bierbakjes zetten geen zoden aan de dijk (of ik moet een vat bier ingraven 😉). Oprapen gaat sneller. Waar je ook slakken mee kunt vangen .... een muizenval met pindakaas. Naast muizen heb ik geregeld slakken in de val .... ook dat wordt een bende đŸ¤Ŗ.
 10. @marjoleinvdh dankje voor de info. Die medicinale smaak krijg je volgens mij als je te rijp fruit gebruikt. In (over)rijp fruit worden esters gevormd, hoe rijper hoe meer. Esters zijn natuurlijke maar ook chemisch bereide smaak-/geurstoffen. Chemisch bereide esters (reactieproduct van een alcohol en een organisch zuur) worden veelal gebruikt als oplosmiddel ... o.a. in thinners. Ik ga wel selecteren ... zoals @weknow al aangaf niet onrijp maar ook niet te rijp. Genoeg te proberen dus ...
 11. Voor mijn 3 druivelaars geldt dat de vruchtzetting door het koude voorjaar beduidend slechter was dan eerdere jaren. Minder en kleinere trossen bij alle 3. Muscat blue: eerdere jaren oogsttijd eind augustus, dit jaar 1-2 weken later, nu hangen er nog enkele trossen. Minder zoet en meer zuur dan vorig jaar. Rosetta (rose): eerdere jaren oogsttijd medio september, begint op smaak te komen. Fanny (wit): eerdere jaren oogsttijd eind september, nog smakeloos. Tegen vogel-/wespenvraat en Suzukivlieg gebruik ik vlies-zakjes. De zakjes medio augustus geplaatst maar eind augustus (tijdelijk) verwijderd omdat door het soppige weer botrytis opkwam. Toen de zakjes weg waren is in een paar dagen tijd een deel van de druiven geroofd ... dus maar weer geplaatst. Al met al een flink tegenvallend druivenjaar.
 12. Oh ... had ik niet verwacht obv de smaak van de bessen. Als ik ga proberen dan maar een klein potje, beetje zonde van de bessen als het mislukt. Bram, heb je gelei-suiker gebruikt?
 13. Dit jaar krijg ik voldoende kwibessen (Issai) om er ook jam van te maken en ik vraag me af of kiwibessen pectine bevatten. Iemand ervaring met het maken van jam van kiwibessen?
 14. Eind juli heb ik een aantal hortensia's (macrophylia) gestekt. 11 van de 12 stekken zijn aangeslagen, worteltjes komen onder uit de pot. Ik heb de potten uit hun plastic zakje gehaald en het restant van de bladeren (waren tot ⅓ geknipt) verwijderd. Wat is het verstandigste? ... Elke stek tot plant/struik laten worden of bv 3 stekken bij elkaar laten staan? Wellicht heb je dan direct "meer" struik maar misschien worden het concurrenten en remt de groei juist.
×
×
 • Create New...