Jump to content

Frans

Members
 • Content Count

  2,076
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Limburg Nl

Recent Profile Visitors

253 profile views
 1. @Gianni1234 Het is de met 20 cm verhoogde uitvoering van de R307H-B van ACD. Momenteel in deze vorm niet meer verkrijgbaar dacht ik. Breedte: 306 cm Lengte : 519 cm, Goothoogte: 199 cm Nokhoogte : 279 cm Wat de grond betreft, dat is (ook in de kas) zandgrond met een hoog humusgehalte. Door het vele snoeiafval van de heggen en het jaarlijkse hakselmateriaal van snoeihout dat samen met het 'gewone' tuinafval gecomposteerd wordt, komt er jaarlijks meer organisch materiaal in de grond dan dat er uit gehaald wordt (als je dit op een dergelijke manier mag zeggen). Verder gebruik ik in de kas alleen regenwater waardoor bijvoorbeeld de hoeveelheid kalk in de grond zelf in de hand te houden is. Omdat in een kas veel water nodig is krijg je bij gebruik van kraanwater na verloop van tijd een ongecontroleerde cumulatieve toename van o.a. kalk in de bodem. Met een totale maximale buffer van bijna 4000 liter heb ik altijd wel genoeg regenwater over voor gebruik in de kas.
 2. @acpronk De planten zijn bijna allemaal afkomstig uit stek maar de 5 knollen die als stekkenproducent gediend hebben zijn ook gebruikt. Ze zijn na het leveren van de vele stekken nog tot mooie planten uitgegroeid. Ik heb zojuist de laatste zoete aardappels oogst 2019 uit de kelder gehaald. Het paarse exemplaar is ruim begonnen met spontane uitlopers, de oranje vertoont nog maar één klein begin van een uitloper. Over de houdbaarheid van oogst 2019 ben ik dik tevreden. Uitval was er nauwelijks.
 3. Even een update. Zowel in kas als vollegrond gaat het tot nu toe goed. Experimentje. Benieuwd of er met een 20 liter bak nog een goed rendement te halen valt.
 4. Ik heb dit jaar wat minder tomaten in de kas gezet en dat gaf me de gelegenheid mijn paprikaplanten die ik normaal in de vollegrond zet (het is een typisch buitenras) ook eens in de kas te proberen. Heb ik normaal in augustus de eerste rijpe paprika's , het ziet er naar uit dat dat nu ongeveer een maand eerder het geval zal zijn. De plant rechtsachter is overigens één van mijn 3 wedstrijdpepers. Een paar planten die zoals gewoonlijk in de vollegrond werden gezet. Het verschil is aanzienlijk. Niet alleen qua grootte, ook in uitstraling.
 5. Het begin is er. En mijn nu nog geheime 'truc' om redelijk rechte pepers te kweken lijkt te werken.😉
 6. Frans

  Tomaten Topic 2020

  Tomatenzaden speciaal bestemd voor het kweken van onderstammen zijn o.a. verkrijgbaar bij zaadhandel vanderwal. Hier zijn ook entclips verkrijgbaar. https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/shop/sub,2/pid,1565 Enten is niet moeilijk en voor iedere 'amateur' goed te doen. Ik heb het ooit gedaan zonder ook maar enige ervaring met enten. Het ging toen dan wel om het enten van tomaten op aardappel onderstammetjes (t.b.v. het maken van tomtato's) maar werkwijze en uiterlijk zijn identiek aan het enten van tomaat op tomaat. Je kunt een spleet enting gebruiken of een platte ent maken . Bij de spleet enting hoeven diameter van de samen te voegen stammetjes niet persé gelijk te zijn. Bij een platte ent waarbij de snijvlakken van beide stammetjes tegen elkaar geplaatst worden is dat wél noodzakelijk. Deze laatste methode bleek in mijn geval de beste te zijn zowel wat uiterlijk als stevigheid betreft. Hier beide methodes: https://www.moestuinforum.nl/topic/11575-zelf-een-tomtato-tomper-en-chiltato-of-wel-de-pépá-maken/?do=findComment&comment=183215 https://www.moestuinforum.nl/topic/11575-zelf-een-tomtato-tomper-en-chiltato-of-wel-de-pépá-maken/?do=findComment&comment=199267
 7. Frans

  Tomaten Topic 2020

  Een kleine impressie van mijn kastomaten. Volop oogstbare Sungolds. Links ervan een Sun Chocola en een Tasty Tom. De Sungolds zijn inmiddels op 2 meter hoogte begonnen aan de oversteek van de kas. Noire de Crimée. Lekkere tomaat. Was ooit de wedstrijdtomaat op dit forum. Sindsdien elk jaar zaden overgehouden. Duurt nog wel even voor ze afrijpen. Wat een verschil dan met de tomaten in de vollegrond.
 8. Nutteloos ding voor jouw toepassing Jules. Dit soort 'onthardertjes' op magnetisch principe zorgt in het gunstigste geval voor een lagere kalkaanslag in leidingen maar haalt niet daadwerkelijk kalk uit water.
 9. Vandaag een gedeelte van de knoflook geoogst. De stengels bleken na het uit de grond halen zachter en vochtiger te zijn dan ik dacht. Te vroeg geoogst vrees ik en zo ja ... heeft dit nog nadelen ? Slechtere houdbaarheid misschien ?
 10. Water gieten tegen de preimineervlieg helpt niet Jet . De larfjes vreten (mineren) zich via de bladeren naar beneden om zich daar te verpoppen. Ze leven niet los in het hart van de plant dus wegspoelen of verdrinken doe je ze niet.
 11. Ik kan me niet voorstellen dat zo'n miniventilatortje (link RobO) iets kan bijdragen aan de luchtverversing van een kas. Het zonnepaneeltje levert 50mA bij 2Volt max. In het gunstigste geval heeft het ventilatortje dus een vermogen van 0.1 Watt ter beschikking. Nu mag je vermogen wel niet rechtstreeks koppelen aan luchtverplaatsing maar als je bedenkt dat het opgenomen vermogen van een redelijk gewone 230 volt ventilator al gauw 50 Watt is (500 x zoveel dus als dit ventilatortje) dan zegt dit al genoeg.
 12. Zoals ik eerder zei heb ik op 27 april in zowel kas als vollegrond de planten gezet en was dat voor de planten in de vollegrond achteraf gezien veel te vroeg. Toen waren het nog gelijkwaardige planten, nu is er een wereld van verschil. Het laat mooi zien hoe groot de invloed van de omgeving kan zijn op de ontwikkeling van een plant. Een probleem voor de buitenplanten is ook nog eens de grote droogte. Om het water geven wat makkelijker te maken maak ik gebruik van een zweetslang.
 13. Moet nog kunnen volgens mij. Voordeel is dat de uitlopers met het huidige warme weer waarschijnlijk snel boven de grond komen en direct door groeien zonder een groeistop te ondervinden zoals dat bij het nemen van stekken gebeurt. Bovendien komt knolvorming pas laat in het seizoen goed op gang dus de plant heeft nog tijd. Ik vraag me wél af of het poten van een complete knol niet heel veel knolletjes gaat opleveren van beperkte omvang. Ben benieuwd t.z.t.
 14. Vandaag alle diefjes , een paar vertakkingen in de kop, en wat bloemknopjes weggehaald. Verder plaag ik ze niet meer. Daarna uitgezet in de kas. Onderweg naar de eeuwige roem. 😉
 15. Frans

  Komkommer 2020

  Bij mij gaan ze a.s. maandag de vollegrond in als de nachttemperaturen weer op normale waarden liggen. Ik teel ze aan een stuk betongaas. De planten hoeven op deze manier nauwelijks geholpen te worden. Ze vinden met hun 'grijparmpjes' de weg naar boven zelf wel.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...