Jump to content

Matis

Members
 • Content Count

  44
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Overloon
 1. Matis

  Permacultuur

  Jee, heb een prachtboek binnen! Perennial vegetables door Eric Toensmeier. Een prachtboek vol met nuttige planten in een permacultuursysteem. Als je wat kouder zit is het niet zo'n nuttig boek maar voor nederland best wel.
 2. Ik heb ze kleingesneden en dan een nacht in het water geweekt. Dan ff schudden en de zaadjes liggen helemaal onderaan, afgieten en de zaadjes blijven liggen. Uit 5 besjes heb je zo een hoopje. Ben benieuwd hoe het volgend jaar loopt Bij mij groeit de lampionplant als onkruid in mijn tuin en krijg hem maar niet weg... En die is helaas niet eetbaar volgens mij. Kijken of de ananaskers kan concureren met de lampionplant
 3. Hoi, Helaas niet... Ik had een aantal plantjes maar ze waren nog te jong om te overwinteren (had ze pas rond sept. uitgeplant) dus had ze op de zolder gezet met een raampje op het noorden. Ze deden het daar opzich wel goed (kregen wel abnormale grote bladeren door lichtgebrek) en kregen een paar knolletjes, maar toen ik ze in maart in een tunnelkasje had uitgepoot werd de zon ze uiteindelijk teveel (ze kwamen van een niet zo superlichte zolder af). Die paar knolletjes heb ik nog voor volgend voorjaar. Ze zeggen dat ie tussen een aardappel en zoete aardappel smaakt maar dan iets meliger. Een echte yam zeggen ze (en de gewone yam vind ik wel lekker dus deze vast ook ). Ik wil er volgend jaar 50 knolletjes extra kopen bij vreeken en een heel veldje kweken, vervanger voor aardappelen. Heb je dat gedoe met dat moeizame oogsten en phytoftra niet Behalve als je de ondergrondse wortel oogst, dan moet je flink graven)
 4. Je kan crosne knollen heel snel schoon maken door een waterig modder te maken van modder en water. Dit doe je tot je een soort slib hebt. Hier doe je de crosne in, ff roeren en ze komen er schoon uit P.S. heeft iemand hier apiosknollen en/of mashua en/of oca knolletjes die ik zou mogen ruilen of kopen?
 5. Je kan ze gewoon allebei na verhitting eten zoals een aardappel.
 6. De chinese yam geeft idd flink wat knolletjes bovengronds, zie hier http://www.apiosinstitute.org/dioscorea-batatas-chinese-yam En dit is een jonge plant, een oudere geeft een grotere oogst
 7. Ik ook niet hoor Maar ik ga ook eens wintertarwe proberen. Ik heb 1 kilo zaad, hoeveel zou je daarmee kunnen bedekken? Ik moet het nu zaaien toch?
 8. Dat van de te weinig zonuren geld volgens mij alleen voor durum tarwe. Die is hier idd moeilijker te kweken.
 9. Heb je er over nagedacht om bosaardbeitjes te kweken? Deze hebben minder licht nodig dus kan je dichter op elkaar kweken en de smaak van 1 is een smaakexplosie van 5 gewone aardbeien! Ze geven wel wat minder opbrengst. Ik denk dat als je die kweekt dat je kleinzoontje ze heeeel lekker vindt.
 10. Ben hier ook nieuwsgierig naar. Kreeg ooit de kans om het te doen maar dat was in Enschede en ik woon daar best ver vanaf. Wel jammer. Maar hoe kom je aan aluin en salpeter en wat is het precies?
 11. Chinese yam heb ik gekweekt. Hij produceert niet alleen een ondergrondse wortel maar ook heeel veel kleine balletjes. De struik hangt echt vol als ie een paar jaar oud is! Ik wil hem weer gaan kweken omdat ie me zo bevalt. Wil er 50 van gaan poten in mijn moestuin.
 12. Matis

  Permacultuur

  Eric Toensmeier heeft ook mooie flimpjes. Ik wil mischien ook het boek ''perennial vegetables'' van hem kopen. Het boek ''Creating a forest garden'' van Martin Crawford is de moeite helemaal waard! Echt een prachtboek. Gr. Matis
 13. Je hebt ook ledgroeilampen. Voor 50 euro maar ook voor 200 euro. Die verbruiken echt heel weinig.
 14. Matis

  Tarwegras?

  Ik kan me voorstellen dat het flink verdient maar daarvoor heb je wel een pers nodig die een paar honderd euro kost. En voor een goede pers voor wat meer en snellere productie betaal je nog meer!
 15. Matis

  Permacultuur

  Ik zelf ben er ook veel mee bezig. Voor mij is de hoofdgedachte; Zo efficiënt mogenlijk. Daarbij heb je weer 2 soorten. Ruimte-efficiënt en energie-efficiënt. Bij ruimte-efficiënt kom je meestal uit bij aquaponics en dat soort dingen. Bij energie-efficiënt bij permacultuur. Dit wil zeggen, dat je per output (resultaat) minder input (werk) hoeft te geven. Dit kan door simpele dingen zoals niet spitten, maar ook zoals Sepp Holzer, hugelkultur. Endat hoef je helemaal niet vaak te vervangen, dat blijft (naar andere zeggen) minimaal 20 jaar heel voordelig, en ik kan me voorstellen dat het langer nut heeft. Maar je kan ook (wat ik nu doe) Takken van een paar cm in doorsnede ingraven. Dat heeft toch al effect. Als je er paddenstoelen in kweekt dan verteert het hout snel tot een goede humus. Voordeel is dat je ook geen megabulten hebt. Zo kweek ik veel paddestoelen direct in de tuin. Voordeel; Makkelijker, minder verdichte grond, beter bodemleven, betere compostering, onkruid ontkiemd moeilijker en je kan keukenafval op de tuin gooien. Nadeel; Het ziet er minder mooi uit (alhoewel, ik vind zo'n zwarte grond met paddestoelen er mooier uitzien dan kale zandgrond). En zo zijn er veel meer voorbeelden. Zoals meerjarige gewassen kweken. Als je meerjarige gewassen kweekt heb je er veel minder moeite aan. Meerjarige rogge, eeuwig moes, chinese yam, aardpeer. Zo zijn er heel veel voorbeelden. Deze worden vaak in een voedselbos gebruikt. Hierbij moet je niet denken dat het een donker zuur bos is. De plaatsen worden meestal vrij open gehouden (wel wat bomen maar niet een hele dichte bomenkruin) en de vruchtbaarheid van de bodem is meestal heel goed. Als je op Martin Crawford opzoekt krijg je mooie voorbeelden. Ook diverse zaadmengsels zijn erg goed. Als je ze maakt door klei en compost en zaadjes te mengen en het zaadmengsel erg divers hebt is het vaak nog nieteens nodig om wisselteelt toe te passen. In ieder geval veel minder. De meeste plagen zijn veroorzaakt door de mens. Waarom zitten er telkens wormpjes in mijn pruimen? Te veel motten door te weinig roofdieren. Plaats bijv. meer vleermuizenkastjes en laat (als het kan) kippen rondlopen. De wormpjes komen uit de pruim op de grond en verpoppen in de grond. Als je de kip deze laat opeten is de cyclus doorbroken. Oesterzwammen direct op de grond van de moestuin kweken, en je hebt bijna geen aaltjes meer en bladeren en houtafval verteerd heel snel en je hebt eetbare paddestoelen. Zo zijn er veel simpele oplossingen, er zijn vele boeken over. Het boek Forest Gardening van Martin Crawford is een mooi boek. En plants for a future ook (vind ik zelf fijner dan de site). Er is ook een nederlands forum over Permacultuur, en een Engels forum (www.permies.com). Als je hier meer over gaat zoeken wordt het steeds interessanter! Als iemand vragen heeft, vraag het maar!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...