Jump to content

mw vogel

Members
 • Posts

  350
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Gelderland, Betuwe

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik had vandaag even een foto willen maken, maar helaas was de batterij leeg... Maar ik heb nog wel goed gekeken, onder andere op internet En wat blijkt: de bladrandkever overwintert tussen bladafval. En nu wil toch het geval dat ik juist de bedden voor de peulvruchten dit voorjaar heb bedekt met... bladcompost...! Tsja, helemaal zelf gedaan En idd echt bladrandkever, maar ook slakken vraat. Heerlijke combi dus, bladaarde en stro hahaha Nu maar hopen dat ze er doorheen groeien.
 2. Ik haal dit draadje maar weer eens naar boven. Kom juist van de tuin en moest bijna huilen over mijn zielige tuinbonenplanten Zo te zien hebben bladrandkevers en naaktslakjes vrede gesloten om zich samen op mijn plantjes te storten.... Sommige vergelen al en ik vrees het ergste wat er ondergronds gebeurt. Terwijl ik ze echt als stevige plantjes in de koude bak heb opgekweekt! Heb inmiddels al lichting 2 ertussen gezet en ben maar snel met de derde leg begonnen. Het ergste is: ik denk dat het aan het mulchen ligt, en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik heb vorig najaar bijna de hele tuin bedekt met stro en nu lees ik dat de bladrandkever daartussen overleeft. En de slakken zitten er nu natuurlijk ook met honderden onder. Maar toch wil ik niet terug naar de kale barre grond zoals bij 'traditionele' tuinen. Help! Wat doe ik?
 3. Ook emelten hebben natuurlijke vijanden! Een tuin zonder gif met een divers bodemleven helpt daarbij. Mollen zijn de schrik van veel traditionele tuinders, maar als je ze hun gaan laat gaan en hun gangen niet dicht trapt, verlossen ze je van o.a. emelten
 4. hoi Dirk, Ja, dat is interessant, het verschil tussen buurmans tuin en de jouwe. Kale steeltjes doet mij het meeste denken aan vogels. Heb je die veel in je tuin? Duiven, kauwen? En kan het zijn dat buurman een kat heeft? Of een windbuks Dan komen de vogels daar niet en wel bij jou... Mijn remedie tegen vogels is: de kleine plantjes afschermen met gaas of met vliesdoek. Werkt prima. Na een week of twee kan het er wel af, dan zijn de planten sterk genoeg. Succes ermee!
 5. Als je opnieuw gaat zaaien: zaai in een grote pot of bak, vrij dik, dus niet zaadje voor zaadje. Je wilt toch wat te plukken hebben Zelf zaai ik sla (welke soort dan ook) nooit voor, altijd rechtstreeks op de definitieve plek. Gaat prima, geen gedoe met tere plantjes.
 6. Uitgeplant: kapucijners en peulen. Gezaaid: akkergoudsbloem en klaprozen!
 7. Nog een tip voor volgend jaar dan Bonen kun je voorzaaien, maar het hoeft niet. Bij voorzaaien houd ik meestal half april aan, bij direct aan de stok leggen 1 mei. Beetje afhankelijk van de weersvoorspellingen, dat wel. Bonen hoeven echt niet in een kas! Ze doen het prima in de volle grond. En als je volgend jaar nu weer de kriebels krijgt in maart, neem dan pronkbonen: die kunnen beter tegen kou Succes!
 8. hoi Isabel, Ik kan niet echt antwoord geven op je vragen, omdat ik me niet precies kan voorstellen hoe je eea wilt gaan doen... Maar ik heb wel een vraag voor jou: waarom wil je tomaten opkweken in een propagator? Mijn ervaring is namelijk dat tomaten goed te zaaien en te kweken zijn bij 18 - 20 graden, kamertemperatuur dus. Dat is een stuk eenvoudiger dan met bakjes in de propagator: gewoon op de vensterbank ermee Succes! Christa
 9. Maar heeft iemand al eens peulen gekweekt? Plant ziet er in elk geval patent uit!
 10. Tsja, ik heb ze ook alweer gezien: tussen de wortels van de selderijknol die ik er gisteren uit haalde (bijna 1,5 kg, tadaaa!). En nu neem ik een groot risico door mijn malse tuinbonen zaailingen in de koude bak te zetten. Maar wel in elk potje twee korreltjes Escar-Go Ik strooi heel selectief en alleen bij de start van de plantjes. Dus er sneuvelt wel eens wat, maar eigenlijk niet eens zo vreselijk veel. Ondanks de echt hordes grote oranje naaktslakken die door onze tuin marcheren. Ik laat ook her en der lekkere slakkenplanten staan, extra sla bijv. En verder ben ik de beste maatjes met egels, merels en lijsters Bij mij dus geen gaas over mijn planten!
 11. Eigenlijk nog in 2015: tuinbonen, Aquadulce en Violetta. Staan nu met hun hoofdjes boven de grond in de kas
 12. Voordeel van deze zachte winter: de selderijknollen kunnen gewoon blijven zitten. En ze groeien nog steeds door! Dit jaar hebben ze het zo goed gedaan dat ik al heel wat vrienden een plezier heb kunnen doen met zo'n robuuste knol. En voor mensen die niet weten wat ze ermee kunnen doen behalve in de soep stoppen: waldorfsalade met geraspte knol ipv bleek, en stukjes sinaasappel. Smullen!
 13. Als je tuin onbeschut is, moet je kas echt windvast zijn. Hoe goedkoper de kas, hoe kwetsbaarder. Hier op ons complex sneuvelt ieder jaar wel weer een aluminium kas, of worden de ruitjes eruit geblazen. Wij hebben onlangs ons zelfbouw hout-folie kasje vervangen door een professioneel exemplaar van 3x3 m. Goedkoper dan de standaard aluminium hobbykas en veel windvaster. En mooier vinden wij Maar ok, je betaalt er wel iets voor. Greenspan.nl maakt geweldige hout-folie kassen in alle formaten!
 14. Leuke vraag! Ben benieuwd naar de antwoorden Wij eten zelf zoveel mogelijk 'kenbaar' vlees, dood dier dus dat in de omgeving is opgegroeid onder fijne omstandigheden. En alles van dat dier als het kan. En ja, ook geschoten fazanten (heel soms). Maar dan ook zelf plukken! Ik heb er zelf geen probleem mee om wild te eten als het eenmaal dood is. Maar ik vraag me wel af of het nodig is om al die in het wild levende dieren af te schieten. Aan de andere kant: als we dan toch af en toe vlees willen eten, kunnen we de Veluwe net zo goed als een soort scharrelbedrijf voor everzwijnen beschouwen...
×
×
 • Create New...