Jump to content

Kamilla

Members
 • Posts

  561
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Kamilla

 1. Als ik aan zee kom, verzamel ik wat zeewier. Eenmaal thuisgekomen, verwerk ik het in de composthoop. Het toevoegen van zeewier heeft een enorm voordeel. Veel bouwstoffen uit de aarde worden door rivieren en het rioolsysteem afgevoerd naar zee. Dit betekent dat het land ge-deminerailseerd wordt. Door de planten uit de zee weer terug te brengen, herstel je de balans.

 2. Eerlijk gezegd denk ik dat de temperatuur een grotere rol bij het uitlopen speelt dan licht en donker. Onze koelkasten zijn donker als de deur dicht is en de aardappels rusten daar heerlijk zonder uitgroei. Ze mogen in geen geval bevriezen!!!

   

  Misschien dat de anderen ook mee kunnen denken of jouw aardappels alsnog een paar weken in de koeling kunnen

 3. ...doen we hier ook, in het donker in de koelkast, met een appeltje erbij...

   

  Nou ben ik reuze benieuwd naar de reden van dat appeltje. Bij mij lukt het zonder appeltje namelijk ook. Dient het als voorbeeld voor de potertjes om "net zo veel" spruiten te ontwikkelen als het appeltje?

 4. Zoek een vioolbouwer die ook strijkstokken behaart. Een strijkstok heeft namelijk lange paardenharen die gespannen worden om de snaren aan te strijken. De meeste strijkers laten hun stok 1 keer per jaar of met iets langere tussenpozen opnieuw beharen. Ik weet niet of je nieuw haar wilt hebben of dat het ook gebruikt mag zijn geweest? In dat geval moet je het reinigen met zeep of alcohol i.v.m. de hars die gebruikt wordt om het haar stroef te maken.

   

  http://www.rijsemus.nl/

   

  Woont in Maastricht, maar ik ken hem verder niet.

 5. De zaadjes die kiemen, kun je die alsnog in de grond stoppen? Of is het echt alleen als test / experiment, dus deze weg, en de overige zaadjes zaaien?

   

  Mijn persoonlijke idee is dat als je wacht tot de sliertjes zo lang geworden zijn als op de foto's hierboven: nee. Maar in het vroege stadium waarbij de eerste tekenen zichtbaar zijn, kan je ze prima in de grond stoppen. Wel super voorzichtig want zo'n kiempje mag niet beschadigen. Het aanaarden met vochtige zachte potgrond of zaaigrond is dan veiliger dan dat je er dikke kleiklonten overheen stampt.

 6. Hoi Jeanne,

   

  Mijn slakken lusten geen prei en uien. Maar het jonge wortelloof dat net boven de grond komt, overleeft niet als ik er geen maatregelen tegen neem. De eerste 2 schutblaadjes (sprietjes) van de wortel blijven staan. Maar zodra het fijnere loof daar uit gaat groeien, wordt dat weggevreten.

   

  Succes

  Kamilla

 7. Omdat het slaplantje nauwelijks voedingsstoffen verbruikt heeft, kan je het potje met inhoud gewoon weer verder gebruiken. Tenminste, ik doe dat altijd wel als iets in deze beginfase fout loopt.

 8. Je kan dat stukje gewoon in je vruchtwisselsysteem mee laten draaien. Na pompoen kan naar mijn idee alles volgen. Maar misschien heb ik je met het woord "grondtransplatatie" wat afgeschrokken. Het klinkt rigoreuzer dan het is, hoor. Het wortelpakket van een pompoenplant neemt ongeveer 30 CM lengte, breedte en diepte in beslag. Dat is 2 emmertjes uitspitten, wegdragen en opvullen.

 9. Geen ervaring met een houtkachel. Wel heb ik in het verleden 's avonds laat een lekkere warme kruik gemaakt in een kistje, goed geïsoleerd en toegedekt met stro waar je ingezaaide potjes heerlijk warm in stonden. Overdag stonden ze bij de gaskachel. Nu heb ik CV en dan gaan ze 's nachts in het verwarmingshok.

 10. Dat heb ik ook wel eens aan de hand gehad. In plaats van vruchtwisseling kan je ook "grondtransplantatie" toepassen. Behalve potgrond kan je ook grond nemen uit een deel van de tuin waar je je pompoenen nooit neer zou zetten.

 11. Die ventilatieroosters doe ik bijvoorbeeld dicht als ik het kastje buiten zet in het vroege voorjaar. Als het dan weer naar binnen mag 's avonds dan merk je dat de transparante kap helemaal vol zit met wasem. Dan laat ik binnen de kap er zelfs af, maar dat is dan al een wat verder gevorderd stadium dan dat jij nu hebt.

 12. Ik heb een 8 jaar oude nagenoeg nieuw uitziende kruiwagen staan van het merk "Fort" groene kunststof laadbak en een oppompbaar bandje. Ooit gekocht omdat ik dacht dat hij handig was. Hij wordt nu gebruikt als bijzettafel in de berging om mijn wasmand op te zetten tijdens het was ophangen.

   

  Ik woon in Almere. In dat geval mag jij het "zachte prijsje" besteden aan benzine. Kijk maar. Stuur me anders even een PB-tje.

   

  Groetjes,

  Kamilla

 13. Het gebruik van onverteerde aardappelschillen kan aardappelziekte veroorzaken. In de schillen vind je meestal nog "ogen" en die kunnen weer uitlopen als aardappelplant in het verkeerde bedje. Het aanbrengen van houtsnippers onder fruitbomen en struiken is wel een aarader om uitdroging van de grond en onkruidgroei tegen te gaan.

×
×
 • Create New...