Jump to content

weknow

Members
 • Posts

  5,594
 • Joined

 • Last visited

Blog Comments posted by weknow

 1.  

  2 uren geleden, MErika zei:

  he Yuras , woont gij ver van de belgische grens en dan met name van Stekene ?

   

  Jammergenoeg woont Yuras niet bij mij en dus ook niet bij jou in de buurt. (Zou ik leuk vinden, aangezien hij een goede fruitvriend van me is 😁)

  Maar ik dus wel en ik heb een zaailing van 5 jaar van Turkse Hazelaar op overschot die je mag komen halen. Alleen krijg je dan de sierpot van ca. 30 liter waarin deze staat af te wachten om ooit uitgeplant te worden niet mee. Struur maar een PB voor het adres. Ik woon ca. 20 kilometer van jou, ruw geschat.

   

  Ik heb er ooit een aantal gezaaid om als onderstam te gebruiken en om uit te planten in een bostuin met heel veel ruimte, die ik helaas niet meer heb. De zaden komen uit het stadspark in Sittard, waar een rij van deze bomen staat. Je vindt ze soms in parken en ook wel als straatboom en de boom maakt veel noten in trossen....dus met wat zoeken is het niet heel moeilijk om zaden ergens te rapen. 

   

   

  • Like 1
 2. Jammer. Ik herken het probleem. Niet alleen op het blog, maar afgelopen jaren in dit forum al vele uren typewerk kwijtgespeeld door een storing van mijn PC of internet of ergens verkeerd te klikken. (bij mij is dat met 2 vingers nog....dus het kost me alleen daarom al veel tijd). Ik denk er niet altijd aan, maar het helpt dan wel.....typen in bijvoorbeeld Word, waar je ook tussentijds de tekst even kunt opslaan, en de eindversie dan kopieren en plakken. Foto's komen dan later (hoewel ook nog een uitgezoek hoe dat precies werkt bij meerder) en je kunt altijd terug naar de opgeslagen tekst in Word. 

   

   

  • Like 1
  • Thanks 1
 3. Inderdaad ook een mooie boom, fre3ke...vooral het jonge blad met de rode nerf en bijna transparante lichtgroene bladeren. Meestal hebben ook de wortels een wat rode tint overigens. De beste smaak van mijn eigen oude rassen bomen heeft ongetwijfeld de Royal. Bredase wordt al snel melig en ook Tros oranje is meer voor verwerking. Voor gezondere bomen en lekkerdere smaken zou ik toch echt nieuwere rassen kiezen. Royal is als ouder ras wel heel lekker, maar de opbrengst is niet zo groot en de vruchten zien er met al die barsten niet geweldig uit. Maar in de mond is de smaak super. Enkele jaren terug heb ik bij Windindewilgen in Lelystad diverse nieuwe rassen geproefd, had toen zelf nog geen eigen oogst,  en daar ben ik echt een fan geworden. Ondanks dat je sommeige jaren weinig of geen oogst zult hebben, zou ik voor wie fruit wil aanplanten in de volle grond veel meer een abrikoos dan een perzik adviseren. Alleen al vanwege krulziekte dat bij perzik toch altijd een zorg blijft en waar een abrikoos geen enkele last van heeft. 

  • Thanks 1
 4. Hoe lang zou het duren voordat het water weer verdwenen is? Ik denk dat dat doorslaggevend is. Als het na 12 a 24 uur grotendeels weg is, dan komt het wel goed, maar als het veel langer blijft staan, gaan de boompjes misschien schade oplopen. Het linkse deel, net nog op de foto, ziet er wel goed uit

   

  Ja...een drainagebuis leggen kan de oplossing zijn...was het hier 9 jaar geleden waar mijn moestuin in een soort put ligt waar heel wat water uit hoger gelegen terrassen naar toe loopt....maar dat kan alleen als er ergens een lager punt is dan de slang waar het naar toe kan lopen...een sloot o.i.d. 

   

   

 5. 7 uren geleden, Anna3 zei:

  Zijn rijen van noord naar zuid met een bepaalde reden?

  Ja zeker. Als je bomen zo plant krijgen ze het meeste licht en zon. De zon schijnt vanuit oost in de ochtend tot vanuit west in de avond en staat tussen april en augustus ook vrij hoog. Die halve cirkelbeweging beschijnt dus tot rond 14.00 uur in de middag in de zomer vooral de bovenzijde en ene kant van de bomen en daarna de kruin en andere zijde. Fruit wordt beter van kwaliteit met volop zon. Ook voor een moestuin is orientering van rijen zo het gunstigste. 

   

  8 uren geleden, Anna3 zei:

  En die zigzagrij?

  Het stuk grond waar mijn fruit nu staat in tuin 3 was ooit deels in gebruik als ook groententuin. Er waren al een aantal vakken, met wat verschillende grootte, waar de bodem beter verzorgd was. Daartussen stroken met gras en weideplanten ingezaaid dat door maaien kan worden bijgehouden.  In het vak (nr 1) dat ik als voorbeeld mee postte op foto, kwam rij 2 wat breder uit dan strikt nodig voor de fruitbomen die ik daar zette. Door wat zigzag te planten daar konden ze wat dichter in de rij en kon ik 2 of 3 bomen meer kwijt in die rij. In de klassieke moestuin waarin vakken vaak gevuld werden met 1 gewas kon je ze ook optimaal ruimte geven door in verband uit te planten. Bijvoorbeeld 24 kolen zet je niet als 3 x 8 naast elkaar, maar door 2 buitenrijen af te wisselen met een tussenrij waarin de koolplanten niet naast maar halverwege de andere rijen staan heeft elke plant in hetzelfde gebied wat meer bodem ter beschikking. 

  Figuur 5.26 De verschillende typen plantverbanden..png

  • Like 1
 6. Op 29-12-2021 om 12:07, fre3ke zei:

  Wat interessant om te lezen. Ook fijn dat je niet alles hoeft achter te laten van de oude tuin uit ruimtegebruik. Het ontdekken van nieuwe smaken is ook erg leuk. Dat wordt dus pawpaw aanplanten en met een borsteltje bestuiven 😉 Veel plezier bij dit nieuwe avontuur, ik ben benieuwd naar de updates.

  Pawpaws staan nu in alle 3 de tuinen. Laat ik er maar een artikeltje aan besteden in dit eigen blog. Want in deze wintertijd heb ik weliswaar werk genoeg, maar oh zo weinig om hier op het forum te laten zien al. 

 7. 1 uur geleden, appelvrouw zei:

  Wat vind jij, nog een jaar in de pot, en dan moet ie dus later in een grotere pot? of binnenkort uitplanten met twee zwarte bessen er voor aan de zonkant

  Kan allebei. Als je een goede en rustige plek hebt (geen concurrentie van andere begroeiing) zou ik uitplanten....groeit niet snel maar in pot gaat het erg langzaam en verpotten naar grotere is voor pawpaw met zo kwetsbare wortel geen geweldig idee. 

  • Like 1
 8. 1 minuut geleden, Flup zei:

  Mijn 2 pawpaws lopen nog niet uit, ben bang dat die de vorstperiode niet hebben overleefd. Al hoop ik het toch van wel.

  Buiten is op de meeste pawpaw hier en daar het begin van een uitlopend blaadje te zien. Dus er is nog hoop, Flup. Tot een -20 overleven ze goed, (als ze niet in pot staan en al een paar jaar oud zijn. IN pot met veel vorst krijgen de wortels een serieuze tik, in de grond wortelen ze vrij diep en kunnen zo meer hebben. Jonge planten zijn, zoals vele soorten, altijd wat gevoeliger....maar die kunnen toch ook wel een 12 tot 15 onder nul goed aan.) 

 9. 5 minuten geleden, Chana zei:

  Dank je wel, altijd fijn ervaringen te horen. 

  @ Chana Er is een apart topic over kiwibessen (kiwi is een andere!!!!) op dit forum. Ik ben zelf zeer tevreden met de planten die sinds 6 a 8 jaar in mijn moestuin staan., dus wat betere ervringen dan appelvrouw. Met de keuze voor Tayberry ben ik het overigens wel eens...de lekkerste van de reeks genoemde bessen. Er zijn een paar min of meer zelfbestuivende soorten kiwibes. Per ras is dat bekend. 

   

  • Like 1
 10. 1 uur geleden, bassie76 zei:

  Zaden heb ik zelf geoogst. De moederplant was Tour du Monde.

  Dus een enorme variatie van kleur en bloemvormen van het zaad van 1 moederplant, (die waarschijnlijk wel is bestoven door vele bloemen in de buurt). Interessant om te weten. 😘

 11. Dank je @rorror voor de hulp en zo leer ik ook weer wat bij over hoe je zo kunt schrijven dat een ander het weet. Alleen werkt het bij jouw naam niet.....🙄 Kijk maar.

   

  @janny1955  Ik lees het nu pas. Lief dat je een kaartje wit sturen, maar geen moeite om wat zaadjes die over waren te sturen en geen dank nodig dus. Ook hier waren enkele soorten die niet zo goed bovenkomen...hoewel enkele ook een stuk later waren. Die schimmel is geen echt probleem...maak anders de grond even los aan de oppervlakte zodat ze blijft ademen. Waarschijnlijk moet je over een dag of 14 week toch nog eens verspenen naar ene groter potje. 

   

   

 12. Vaak foto te veraf om blad goed te zien. Een dichterbij foto zou daar helpen.

   

  Van boven naar onder:

  1. Moeilijk te zien

  2. Glansmispel wrsch. soortje: Red Robin

  3. Ster magnolea

  4 Foto dichterbij?

  5. Pioenroos

  6. Niet zeker: Kan rozemarijn zijn (ruik eens) maar kan ook bijv. kerrieplant of colakruid

  7. Bergenia = schoenlappersplant

  8. Niet zeker...ik denk struikkamperfoeliesoortje

  9.

  10. Phloxje

  11.

  12 Anemoon (herfstsoort of Japanse variëteit)

 13. Ha....leuk...zo een hoop ik ook over enkele dagen te ontvangen! 4 x 2 meter. Ik kijk er echt naar uit! Is het opbouwen je meegevallen? Of heb je nog tips daarvoor? Ik las op verschillende plekken dat 2 dingen erg belangrijk zijn om de kas langer te laten meegaan: goed ingraven van de flappen opzij en achter + dat je zorgt dat er geen spanning komt op de ritssluitingen, want die zijn blijkbaar het meest kwetsbaar. Ik wens je heel veel plezier en goede oogsten ermee!

×
×
 • Create New...