Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  1,034
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-vlaamderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hier staan er ook al boven . Zo hebben we snel wat tomaten en is stress voor snel tomaten te hebben in de zomer en grote planten te zaaien weg .
 2. Geld dat niet voor veel voedingstoffen in de grond ? Als je som ziet wat er in winter/lente word aangevoerd van mest/compost op sommige moestuinen en dan geregeld nog bij bemesten in de loop van het seizoen . En nu extra kalken is dan ook de vraag welke meststof gebruik je de rest van het jaar ? Gebruik je tomatenvoeding in deze is het kalk gehalte al hoog . Mijn vorige antwoord was meer bedoeld als je toch wilt kalken maak dan eerst dat de zouten van vorige teelt mogelijk opgelost en weggespoeld worden
 3. Met doorspoelen bedoel ik serre onder water zetten . Zodat de zouten oplossen en naar diepere lagen zakken . Vroeger werd er ook wel eens een dikke laag sneeuw in de serre gedaan dat de grond werd gespoeld met het smelten van de sneeuw. Kalken is inderdaad goed voor neusrot te bestrijden ,maar planten moeten het ook kunnen opnemen . stuk geciteerd uit https://www.tuinkrant.com/artikel/bodemkunde-tuin-verzouting-kasgronden-23
 4. Is het binnen in een serre eerst de grond spoelen ? Word ook aangeraden
 5. De keuze van welke tomaten er gaan komen dit jaar zal nog een moeilijke keuze worden . Ook een test van plan te doen . Heb heel wat jaren geleden eens zaden gekocht van Venus tomaten de micro variant . De zaden zijn op maar is een zaadvaste variant . Dus zaden van gehouden en deze al enkele keren gezaaid en steeds worden ze veel groter . Een plant van 2018 staat nog steeds bij mijn broer binnen, ja plant van 5 jaar oud die hij elk voorjaar op 1 stek wegsnoeit en terug laat groeien . Dus kruisbestuiving is niet mogelijk doordat hij als enige bij hem binnen staat . De bedoeling is nu - zaden zaaien - stekken van oude plant en beiden naast elkaar opkweken en zelfde behandelen Om dan te zien of groei gelijk oploopt of toch anders ontwikkelen . Maar vermoeden is dat het toch aan zaad zal liggen . Vorig jaar meer dan 5 soorten micro tomaten gezaaid en allen bleven klein zoals ras kenmerken zijn buiten deze venus, of is deze soort gevoeliger voor doorgroeien als ze er de plaats voor heeft . Voor de duidelijkheid om welke soort het gaat.https://deaflora.de/Shop/Tomaten/Tomate-Venus--Zwergtomate-.html
 6. Door verandering in eetpatroon eet ik heel wat meer groenten . En daardoor ook op zoek naar meer (blad)groenten die vroeg in het voorjaar geoogst kunnen worden .
 7. Het aantrekkelijk hiervan is dat het zo snel oogstbaar is in de maanden dat er anders nog beperkte (blad)groenten te oogsten zijn . En deze soort lijkt me ook net iets meer dan alleen blaadjes voor te oogsten .
 8. Iemand hier ervaring mee ? Zoekfunctie hier op forum geeft weinig resultaten enkel dat het gezaaid is en al enkele jaren geleden . Zoeken via google dat sommige het vergelijken met raapsteel en andere juist niet . Ik dacht dat je raapsteel ging oogsten voordat ze ging bloemknoppen ging vormen . Maar bij deze juist als het ware als er bloemknoppen in stonden ,die je dan mee oogst ? https://www.davesseed.com/product/broccoletti/ en hier enkel de bloemknoppen met steeltje. Kwam deze van de week tegen en leek me mogelijk wel interessant door korte kweektijd vroeg in het jaar.
 9. Als het voorbije jaren steeds goed ging in die vensterbank . Waarom u dan zo snel gewonnen geven ? Is de kat en de zaailingen niet verenigbaar ? Voorbeeld de vensterbank iets verbreden met een houtenplank indien nodig met extra steun naar de vloer ? Op de uiterste kant van het raam weg een L-Profiel dat bakjes niet af plank kunnen schuiven . En dan zaailingen in kweekbakjes model onverwarmde propagator dus met stevig deksel te zetten dat kat er kan opspringen zonder schade toe te brengen . En dan steeds verluchtinggaten volledig open. Merendeel van wat ik in u lijst leest kunnen al vrij vroeg naar buiten zonder extra warmte en licht . Planten hebben warmte en licht nodig om te groeien , groeistilstand word meestal toegeschreven door een koude schok . Maar van lichtschok nog nergens iets gehoord maar vermoed dat dit ook wel een effect zal hebben op de snelheid van groeien van de planten , en niet alleen op fileren van planten .
 10. Ik denk dus juist wel dat deksel verschil uitmaakt van de vloeibaarheid van de stroop achteraf . Poten die ingevuld worden en deksel onmiddellijk word op geplaatst kunnen de waterdamp niet meer weg en doordat druk verhoogt doordat deksel de damp tegenhoud verhoogd ook het kookpunt dus zal sneller niet meer dampen (koken) Pot die niet afgesloten word kan damp nog weg en druk verhoogd niet dus kookpunt word niet verhoogd daardoor nog een ganse tijd water verdampen . Volgens mij gaat dit meer uitmaken dan wat tijdens een 5 minuten van uitscheppen van de stoop nog verdampt . Met pot niet meer op vuur en al roerend uitscheppen . Maar nog nooit met andere confituur/jam te maken zo een erg groot verschil gemerkt . En vorige keer ook niet bij stroop.
 11. Bedankt voor de reactie . Een van filmpjes die ik gevonden heb per toevallig Limburgse stroop (Nederland) zijn wel meerdere te vinden . https://www.youtube.com/watch?v=1VoRDVYoY-A 1:15 toevoeging van water bij de peren en appels in kookpot 2:00 overscheppen gekookt fruit in pers 3:00 560 KG fruit geeft 65 tot 70 KG stroop 3;30 doeken voor uit sap te filteren van onzuiverheden zoals velletjes (vruchtvlees?) 5:40 pot uitwassen na koken van fruit . 6:05 sap terug in ketel 10:30 stroop is dik genoeg dus pot van vuur 11U15 stroop uitscheppen uit ketel 12:40 volle potjes staan allen opzij zonder deksel nog . Mijn eerste poging dit jaar is dat ik geen fruitpers gebruik heb . Mijn tweede poging dat vruchten werden gekookt in vruchten/fruit stoompan (sappan) in plaats te koken in sap tot ze gaar waren .En dan rest sap wel uitpersen via fruitpers . Dus grote verschil tussen filmpje en mijn 2 pogingen is dat ik potje vulde (max 2) even over schroefdraad van potjes tegen eventueel vervuiling (stroop) tijdens uitscheppen met keukenpapier en dan deksel er op . En juist de potjes die snel dicht gemaakt worden, word de stroop terug lopend Potje dat onder een hoek van 45° heeft gestaan tijdens afkoelen zonder deksel blijft de stroop aan deze ene kant vooral te blijven . En dit op kamertemperatuur . Maar ik dacht dat het hoe snel mogelijk sluiten van potten nodig was om een goede bewaring te krijgen . Dat als pot niet goed afgesloten zijn het eten niet goed bewaard. En enkele jaren geleden ook met zelfde peren stroop gemaakt en toen had ik probleem niet (zoals poging 1 van dit jaar ) https://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1299403 Zal het op het gemak eens nalezen topic vaar link was geplaatst lijkt me gedeeltelijk verschil stroop/gelei ? volgens foto's op eerste zicht poging 2 van dit jaar zonder de fruitpers .
 12. Veel stoofperen daarom wou ik stroop van maken . Dus eerst peren sap gemaakt - 1 ste maal in grote pot met klein bodempje water ze zacht laten kopen en daarna sap afgegoten en pulp een 12 uur laten uitdruppen - Sap via een fruitstoompan bekomen en daarna nog eens uitgeperst en dit laatste nog eens laten uitdruppen . Beiden laten inkoken totdat er nog 1/8 overbleef ongeveer zonder iets toe te voegen en mij leek dat deze dik genoeg was . En dan in glazen potjes en schroefdeksel er op. En dan overschot in potje waar geen deksel werd opgeplaatst werd. Van beiden kooksel is het beetje in het potje meer dan dik genoeg en aan de rand van de kookpot hangt er dikke stroop aan in slierten aan lepel van uit te scheppen hing er ook dikke stroop . Maar in de potten met schroefdeksel is de stroop lopend . Iemand idee hoe dit zou komen ? Volgens mij moet je deksel er hoe snel mogelijk opzetten als de warme stroop er in is voor lange tijd te bewaren .
 13. Bio zaden of niet prijsverschil ? Een jaar of 2 geleden er wat info van aan het opzoeken geweest ( niet van zaden maar van groenten). Biologische groenten/zaden kweken is wat arbeidsintensiever dus wat duurder. Maar wat het zeker ook duurder maakt juist die stempel van BIO . Is een keurmerk dus er moeten controles uitgevoerd worden voor het keurmerk te mogen gebruiken . Heb de prijzen destijds ergens gevonden en was er van geschrokken van de hoogte van de grote van deze bedragen. Daarna ook reactie van een groentekweker dat hij zijn groenten kweekte volgens de voorschriften van de biologische teelt uit overtuiging . Maar zonder het label van bio omdat het label zorgde dat hij een stuk minder inkomen had doordat de meerprijs dat hij kreeg van zijn groenten belangen de kosten niet dekte van wat het label hem koste. Hoeveel zaden zaten in dit pakje enkele honderden ? Het pakje voor 10 zaden of enkele honderden zaden in te stoppen kost even veel . Maar per zaadje is verpakkingskosten wel erg groot . Maar wat ben je met enkele honderden zaden van 1 tomaten ras zeker als het van zaad vasten rassen zijn . Zelf met zaadvaste rassen wat doe je met enkele honderden zaden ?
 14. Buiten de kostprijs heb ik toch twijfels of dit mogelijk is . Een plant die ziek is lijkt mij meer ziektekiemen aanwezig te zijn dan dat er in de grond moeten zitten om verhoogde kans op ontwikkeling van ziekte te hebben .
 15. Grond laten testen op ziektes ? Op welke ziekte zou je deze dan wel willen laten testen ? Een klein 2 jaar geleden zelf bodem onderzoek laten doen maar dat was dan algemeen samenstelling met bemestingsadvies . Dan was er ook mogelijkheid om onderzoek naar zware metalen te laten doen . Dit bij vermoeden als deze vervuiling maar was per soort aan te duiden en vond het nogal prijzig . En bodemonderzoek of er vb sporen van knolvoet in de grond zitten betwijfel ik zelf of deze bestaat. Bij mij was het bodemonderzoek via de plaatselijke Velt afdeling .
×
×
 • Create New...