Jump to content

Helly

Members
 • Posts

  5,262
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Helly

 1. Helly
  Ik ben weer begonnen met zaaien. Dit keer in mooie losse zaai- en stekaarde. En wederom weer in papieren rolletjes.
  Ik heb de meeste oude zaden opgemaakt. Tijd voor nieuwe en zo kan ik gelijk zien of de oude zaden het nog 'doen'. Ik ben benieuwd!
   
  Gezaaid:
  * paprika Sweet banana
  * peper Large red cherry
  * balkontomaat Maja
  * stamtomaat Clementine
  * stamtomaat Calabash purple
  * stamtomaat Mini yellow plum
  * struiktomaat Super roma vf
   

 2. Helly
  We gaan weer opnieuw van start met een moestuin. Zoals gezegd in het voorstelbericht, heb ik een paar jaar een postzegel/stadstuin tot mijn beschikking gehad waar ik niet echt in wilde moestuinieren. Komt niet alleen door het tekort aan ruimte, ook door andere omstandigheden. Maar we beginnen weer met hernieuwde zin in ons nieuwe huis met tuin van fatsoenlijk formaat om er een moestuin van te maken.
  Even een paar foto's om te zien hoe het er nu uit ziet. Er heeft in dit gedeelte van de tuin een pony gelopen voor een jaar of 9, de buurvrouw heeft er ook 1 staan naast dit gedeelte van de tuin. Ik heb teveel gras en onkruid nu in dat gedeelte, dus ben begonnen met het leggen van karton wat we over hadden van de verbouwing van de keuken.

   
  Hier een ietwat meer totaalbeeld van de aankomende moestuin. Rechtsvoor een begin van een composthoop. (let niet op de rommel )

   
  De regenton is vorige week na het leeghalen van de regenpijp van het schuurtje hier neer gezet. Er kan weer een gieter of emmer onder staan. We hebben wel een paar meer nodig maar dat komt gaandeweg wel.

  Ik zie dat het img-rotate niet echt werkt. Of ik doe iets fout
   
  Ik ben gisteren door mijn zadenbak geweest, al zijn het oude zaden. Hopelijk "werken" ze nog, anders kan ik altijd nog nieuwe bestellen. Heb in Excel een zaaikalender gemaakt en binnenkort ga ik zaaiblokjes maken. Dat is mij eerder zeer goed bevallen.
 3. Helly
  Jaja, zowaar al iets kunnen 'oogsten' uit de tuin. Vanwege de hele zachte winter, zijn al mijn kruiden overeind gebleven, en is de citroenmelisse al flink groen aan het worden
  Vanochtend een paar blaadjes eraf gehaald en toegevoegd aan een kop groene thee. Rustig genieten
  Paar plaatjes uit de tuin:
   
  Citroenmelisse

   
  Colakruid

   
  Franse tijm

   
  Oregano

   
  Bonenkruid

   
  Rabarber.. nog een paar weekjes voor oogst?

   
  Snijbiet.. nog van vorig jaar, met knoflookgroen ervoor.

   
  Vorige week een grote pot met aardbeienplantjes uit de schuur te voorschijn gehaald. Staat er prachtig bij.

   
  Sinds ik een Smart-mobiel en dropbox heb, gaat dat uploaden ineens een stuk sneller en makkelijker. Ben er blij mee
  Back to the tea.

 4. Helly
  Ai.. wat is dat weer lang geleden zeg! Vééls te lang
   
  Ik hoop dat ik dit jaar meer te vertellen heb hier op het forum. Mijn hoofd stond vorig jaar niet echt naar t forum, ofwel naar vele bezigheden in de tuin. Ja ik heb wel eea. gedaan, maar er ging hier en daar ook wat mis en ik had heel wat minder opbrengsten als het jaar daarvoor.
  Nu ben ik nog amper aan begonnen terwijl het weer wel meewerkt. Ondanks dat dat een grote plus is, kan ik mij er nog niet toe aanzetten om te doen wat ik voorgaande jaren deed in t voorjaar. Ik hoop dat dat langzaam weer terug gaat komen dit jaar want t gekriebel naar t tuinieren blijft wel, ook al doe ik niets. Ja genieten van t zonnetje als dat aanwezig is
   
  Anyway.. ik heb gisteren voor t eerst 1 bak met gemengde sla gezaaid, Mesclun genaamd. Vorige week een zakje gekocht bij de Dille & Kamille. Heerlijke zaak om lekker te snuffelen (niet naar de prijsjes kijken) en genieten van de mooie rustgevende muziek.
  Van t weekend zit t er niet in, ik ben niet thuis, maar volgende week wil ik meer slasoorten, spinazie, bieten, erwten ed. zaaien. Die moeten hoognodig de grond in. Maar ik moet mezelf niet al te veel pushen, gaat ook niet goed. Het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. One thing at a time!!! Ja... idd... ik moet soms mezelf nog terugroepen
 5. Helly
  Foto's moeten nog even wachten. Geduld. We zijn er druk mee bezig. Binnenkort waarschijnlijk een foon waarmee ik t hop zo na t kieken op t internet kan zetten. Toch een stuk handiger. Maar.. we dwalen weer af van t eigenlijke onderwerp, de bezigheden in de tuin.
   
  Op de schop
  Omdat t zulks geweldig weertje is/was (vandaag toch zo'n 15 graden), heb ik de tuinschoenen aan getrokken en ben de deur uit gestapt. De afdeling fruittuin gaat op de schop. Dit was gepland, daar niet van. Gisteren heb ik een flink gat gegraven waar vorig jaar nog de slakropjes groeiden. De kers stond op een nogal koud hoekje en die heeft t nu hopelijk aan de zonnige kant beter naar zijn zin.
  De framboos stond in dat zelfde rijtje op t andere hoekje, ook niet het meest zonnige stukje. Die gaat het nu ook een stuk warmer krijgen.
  Morgen kan ik hopelijk bezig met het omleggen van delen in de tuin (pad -> tuin, tuin -> pad).
   
  Wat wel uit de tuin verdwijnt zijn de perzikboom, want die krijgt elk jaar de krulziekte (of hoe je dat noemt) en ik ben anti-spuit dus als die niets opleverd, jammer dan. Wie m wil ophalen hier bij huis mag langskomen. De zwarte bessenstruik gaat er ook uit. Die geeft elk jaar datzelfde probleem. Daar hebben we liever een extra framboos voor in de plaats die hier z'n werk wel goed doet.
  De kruisbessen gaan van pot naar de volle grond naast de kersenboom. Krijgen ze ook meer zon. En hopelijk dit jaar vruchtjes. De bosbessenstruikjes blijven staan, die hebben niet al te veel warmte/zon nodig.
  Op de plek van de fruitbomen/struiken ga ik denk ik de sla, andijvie en spinazie ed. zetten. Die hebben niet de hele dag zon nodig.
   
  Aardbeienpiramide
  Vorige week was mijn verjaarskado af en kon ik m ophalen, een aardbeienpiramide. Mocht je er nog niet van hebben gehoord of hebben gezien:
   

   
  Foto is van t grote wereldwijde web geplukt, bij mij in de achtertuin ziet het er niet zó netjes en georganiseerd uit op dit moment (wanneer wel?)
   
  Gelijk nog een paar plankjes geregeld om een bakje in elkaar te timmeren om mijn collectie afvalgesteente in te gooien als t niet in gebruik is. Always handy to have maar niet als t in de weg ligt Dat staat er voor t weekend op de planning. Liefst met wieltjes eronder zodat ik t ook nog heen en weer kan rijden als t ergens staat wat ik weer wil gebruiken. Ik puzzel wat af in die tuin.
   
  Ik moet nog een vast plekje zoeken voor die aarbeienpiramide. Liefst heb ik die ook op een paar wieltjes, maar of die dat gewicht kunnen houden? Zou wel handig zijn met de zon die dan aan alle kanten kan komen. Is weer een idee waar ik wat meer over moet nadenken..
  De aardbeien die er in komen zitten nu nog in de volle grond. En moeten eerdaags worden verplaatst om een pad te leggen. Hopelijk blijft de zon nog wat meer dagen schijnen om t af te krijgen. Van mij mag ie!
   
  Even een edit gezien ik vandaag (woensdag) nog bezig ben geweest in de tuin.
  Zoon heeft vanochtend de zwarte bessen struik er uit gehaald. Hij is in een grote pot gezet. Ik denk dat ik m meeneem naar de MTFD. Jorieke heeft er vast wel een mooi plekje voor
   
  De oppottafel heb ik opgeruimd en schoongeveegd. Helaas geconstateerd dat hij aan 2 uiterste hoeken los is gelaten. Paps maar even vragen langs te komen om dat op te lossen voor die op instorten staat. Daarna wat tomatenplantjes uit hun benarde melkfles gehaald en overgeplant naar aparte bakjes. Die staan boven op de stellage die ik gisteren nog heb schoongemaakt. Scheelt veel vensterbankruimte.
   
  Na het oppotten wat lange bakken met potgrond gevuld (die ik nog had liggen) en deze gevuld met verschillende soorten sla, andijvie, bieslook, peterselie en snijselderij. Die staan nu op het tafeltje naast het keukenraam, afgedekt met plexiglazen plaatjes. Kunnen ze lekker buiten opwarmen.
   
  De palen van het voormalig 'tomatenhotel' uit de grond getrokken, bakken met oude grond geleegd, opgeruimd, aangeveegd, en vooral héérlijk van de zon genoten
   
  Als het morgen wederom zulk mooi weer als vandaag is, gaan de aardbeienplantjes die in de volle grond staan over in potten zodat we eindelijk met t omleggen van t pad kunnen beginnen.
   
  Donderdag edit:
  Vandaag samen met zoon de paadjes omgelegd. Verder was er weinig anders waar we tijd voor hadden. Minder leuk dat we weinig zon hebben gezien. En de berichten voor volgende week zijn ook niet hoopgevend. Sneeuw en vorst, beginnende vanaf het weekend
 6. Helly
  Veel te lang gelee..
  Wat gaat de tijd snel! De laatste tuin update hier in de afdeling seizoenen is van 19 september
  Vééééls te lang geleden voor zo'n tiepje als ik. Al zal ik jullie niet vervelen met het waarom, veel te lang lezen
  Maarrrr... we gaan weer van start hoor! Ik ben weer 'van de partij'
   
  Oogst 2012
  Allereerst heb ik inmiddels een optelling gemaakt van de hele oogst van 2012. En die was, voor mijn idee, ontzettend veel! Ik ben een zeer tevreden mens voor een 'beginner'. (Ja ik voel me nog steeds een beginner. Maar al doende leert men en komt men verder en verder.) En met de hele oogst bedoel ik aardappel, groenten, kruiden én fruit. En dat was voor 2012.. tadaaa... ruim 70 kilo
  Even ter herinnering, in 2011 had ik een totaal oogst van bijna 21 kilo. Dus dat gaat lekker vooruit!
   
  Zaaien
  We zijn inmiddels al weer begonnen met zaaien. Niet zo vroeg als ik in gedachten had, maar dat kwam deels ook door de afgelopen weersomstandigheden. Maar af en toe zijn er gelukkig nog perioden van een warme winterzon overdag, en dan gaat het bloed weer sneller stromen om de tuin in te gaan. Inmiddels gezaaid: verschillende soorten tomaten, paprika's en wat peper, prei, binsla, spinazie en erwt. Binnen, dat wel, want buiten moet het toch nog wat warmer worden en ik heb nog eea. te doen voor ik t allemaal uit zal kunnen planten (de tuin gaat weer op de schop). Ik hoop dat het zachte weer overdag zal aanhouden want er moeten wat boompjes en struiken worden verplant van een halfschaduw plek naar een meer zonnige plek. De paden veranderen en de plek waar eerder het zwembad kwam te staan, komt nu ter beschikking van de tuin. Meer om te zaaien dus. Hopelijk krijgen we een mooie zonnige lente zodat de plantjes gauw naar buiten kunnen verhuizen.
   
  Dat was het even voor nu, helaas ook nog geen foto's. Komt vanzelf. Ben al blij dat ik weer een update heb getikt
 7. Helly
  Herfst.. of toch winter?
  Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen
  En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:
   

   

   

   
  Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op!
  Intussen zitten we aan de warme chocolademelk
   
  Hop?
  En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan???
   

   

   
  Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders?
   
  Tuin-update met foto's
  En voor de rest van de tuin...
   
  De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.
   

   
  De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.
   

   
  Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.
   

   
  En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden
   

   
  En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief
  Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.
  Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.
   
  Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.
   

   
  Menu/inmaak
  Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.
   

   

   
  Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie
   

   
  Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly"
  Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima
   

   
  Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.
   

   
  Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal (incl. gebakken ei)
 8. Helly
  Tomaten-explosie
  (Let op! Niet te verwarren met tomatensoep/saus )
  Oh oh oh die tomaten bij mij (onder het afdakje). Die groeien en groeien en groeien maar door.. rood, geel, oranje, paars, gestreept, klein, groot, mega (voor mij!), glad, ribbelig, eirond..
  Het is ongelofelijk, maar die tomaten zijn een ware explosie gebleken in mijn achtertuin.
   
  Vorig jaar, mijn 1e moestuinjaar, kreeg ik zegge en schrijve maar liefst 5 tomaten van de planten om te nuttigen. Ok, het weer was er vorig jaar ook naar dat er weinig van de buiten tomaten te halen viel. En er was zeker geen sprake van een beschut plekje. Maar dit jaar overtrof echt al mijn hoogste verwachtingen qua oogst van tomaten.
   
  Dankzij afvalhout-palen, een gerecycled stuk plastic, gekochte paalpunten, wat nietjes en schuim, en uiteraard mijn oh zo handige electradraad heb ik een afdak gerealiseerd waar mijn tomatenplanten zich schijnbaar heel erg prettig onder voelen en goed groeien. Geen regenbui is te hevig voor het afdak, het houdt het water netjes buiten het bed.
   
  We zijn inmiddels al aan het bedenken en aan het tekenen voor een beter afdak volgend jaar. Eentje waar plastic overbodig wordt, een goot langs loopt voor de opvang van regenwater en een bijbehorende regenton. En een raster onder het dak waar touwen in kunnen worden gehangen om de tomatenplanten langs te leiden naar boven.
   
  Maar voor we afdwalen..de oogst van gisteren. Een flinke bak (6L) vol! Het was ruim 4 kg. aan tomaten.
   

   
  Helaas staan de daarvoor geoogste gele mini-pruim tomaatjes er niet op. Ze waren op voor de foto kon worden gemaakt
   
  Brengt mij nu op een totaal aan tomaten oogst van: 9,379 kg! En dat terwijl ik pas oogst sinds 8 augustus.
   
  Oogst augustus
  Groenten: bijna 19 kg.
  Fruit: 143 gr.
   
  De groenten was incl. de ruim 5 kilo die ik aan aardappels had geoogst. En ondanks een tegenvallende (zeg maar gerust geen) oogst van de courgettes zeker niet een slechte oogst!
  En ik kan je al vertellen dat ik nu halverwege september weer afsteven op een geweldig aantal kg's aan oogst En dat uit mijn eigen achtertuin.
   
  De totale oogst van mei-augustus (eerder geen oogst):
  Groenten: 27,687 kg.
  Sla: 25 kroppen
  Fruit: 46 aardbeien en 143 gr. fruit
  Kruiden: 101 takjes
   
  Menu
  Op het menu van vandaag staat, hoe kan het bijna anders, tomatensoep Deze is gisteren al voorbereid door 2 uitjes te snipperen en te fruiten met een teen knoflook, en heel wat gesneden tomaatjes. Een paar stukjes kip erdoor, bosuitje iets meekoken, op smaak brengen en we hebben een lekker soepie voor vandaag.
  De Tigrette tomaten gaan overigens niet door de soep. Die verdwijnen tussen een broodje kaas met wat rucola.
   

   
  Hopelijk kan ik binnenkort aan de paprika's gaan plukken. De 1e mini gele paprika is al rijp had ik gezien. En ik moet snel zijn voor de slakken er mee vandoor gaan
   
  Spinnenseizoen
  Iiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuwwwww ik heb hier overal kriebelende kruipende spinnen hangen, echt overal waar ik kijk
  Ik word er een beetje mesjogge van. De bezem gaat hier letterlijk regelmatig door de spinnenwebben.. tja ik moet toch ook mijn was ophangen en af en toe wat in een container of compostbak dumpen. Erger is het, als je bezig bent in de tuin, je ineens met je haar door zo'n toch flink stevig web gaat. Dan ben ik al blij dat de spin in kwestie gevlucht is voor mijn hoofd in de buurt kwam van zijn web. Ik heb t niet op spinnen, dat is duidelijk. Maar dit is voor mij zelfs een overdosis
 9. Helly
  Tomaten update
  Vandaag eens een tomaten update.
  Alle planten die nog staan (zowel onder afdak als in potten/bakken) gaan prima. De grote tomatenplanten onder het 'afdak' hebben niets te klagen en groeien en groeien maar door. Zowel blad als tros. En trots dat ik ben op al mijn heerlijke tomaatjes/tomaten. Heerlijk om ze te zien groeien en bloeien, vrucht na vrucht maken en afrijpen in geel, oranje, rood, paars en gestreept.
  De tomaten onder het afdak hebben het t best, maar de mini tomatenplanten (Tiny Tim bijvoorbeeld) vinden het ook heerlijk in een pot op het tafeltje en een beetje nog onder de minimale bescherming van het dak van het huis.
   
  Vorige week heb ik alle potten/bakken die nog achter in de tuin stonden maar eens flink aangepakt. Er konden zowiezo 2 tomaten planten geruimd worden (Zuckertraube en TZN). Deze waren door de regen teveel aangetast. De tomaatjes die er nog aan zaten gerooid, die heb ik in de vensterbank gelegd en zijn al voor de helft afgerijpt.
  De tomatenplanten die over bleven (Calebash Purple waar nog niets aan is gekomen qua vrucht, Tigrette - zeer decoratieve tomatenplant - die nu 2 oranje gestreepte vruchten draagt, en nog een nogal verwilderd klein ras met kleine ronde gele vruchtjes) heb ik zoveel mogelijk onder de achterste connifeer-boom gezet zodat ze zoveel mogelijk beschutting krijgen bij harde regen.
   
  De rest van de potten/bakken heb ik allemaal in een grote ronding gezet zodat ik overal makkelijk bij kan om bijv. de tomaten te oogsten. Volgend jaar komen alle grote tomatenplanten onder een afdak, uitgezonderd de mini planten, die redden zich prima er buiten.
  En nu de foto's van mijn grootst groeiende tomaten (label: Black Russian).
   
  Deze groeit in het trellis gedeelte, is daar vanzelf gaan hangen en groeien. Het ijzer ondersteunt de grote tomaat goed, hij blijft netjes op die plek doorgroeien. Hij is inmiddels zo groot dat hij geheel in mijn hand past. Ben benieuwd wat hij weegt als hij oogstrijp is

   
  De tomaat die na bovenstaande de grootste is, ook al handvullend:

   
  Administratie in de tuin
  Afgelopen vrijdag ben ik met een notitieboekje en pen in de tuin gaan zitten. Om te noteren hoe hoog de planten onderling waren, hoe het groeiproces van iedere soort is gegaan, hoeveel bloemen/vruchten er aan hangen, hoeveel ruimte het per plant in neemt, of ze al in bloei staan, hoe ze het doen in volle grond of pot, etc.
   
  Hierdoor geeft het mij een idee hoe ik volgend jaar ermee verder kan. Kunnen er meer planten staan dan nu? Moet ik ze in de volle zon planten, of groeien ze beter in de schaduw? Zet ik ze voorin, of juist achterin? Is het beter iets in de hoogte te laten groeien, of onder een netje? Dat soort vragen met de bijbehorende antwoorden, daar kan ik wat mee.
   
  Vooralsnog ga ik volgend jaar geen paprika planten in de volle grond zetten maar gaan ze allemaal in de vierkante bakken. Ze nemen niet meer ruimte in dan de randen van de bakken en er komen beduidend minder slakken bij, die van de vruchten gaan knabbelen. Ze komen dan ook meer in de volle zon te staan. Dat is het voordeel van de bakken, je zet ze neer waar het nodig is.
   
  De Jubilanska paprika met de meeste vruchten aan de plant:

   
  Ik heb ook gemerkt dat de peper plant beduidend groter is dan de paprika planten. Heel opmerkelijk. Ook geeft de peper plant véél meer vruchten. Oftewel, voor de niet zo veel peper etende mens (zoals ik) is 1 zo'n plant meer dan genoeg. Die mag achteraan de paprika planten staan. Tot er pepers gaan verkleuren.
   
  De, zover ik t weet, enigste peper plant die ik heb:

   
  Oogst van vandaag
  Ook vandaag weer een heerlijke oogst. Maar liefst 505 gram Blauhilde bonen (helft is op mijn bordje beland, andere helft in vriezer) en een flinke kom (717 gram) verschillende tomaat.
   
  Totaal oogst juli
  Vorige maand ben ik, door de vakantie, er niet aan toegekomen om de optelling van de maand juli te noteren in mijn blog. Bij deze:
  Groenten: 5 kilo
  Kroppen sla: 6 stuks
  Takjes kruid: 48 stuks
  Aardbeien: 20 stuks
   
  Een niet al te slechte opbrengst in het 2e jaar. Helaas heb ik amper aan courgettes geoogst, anders waren de kilo's hoger. Deze maand heb ik ook bijna geen courgettes geoogst maar gelukkig wel wat aardappels dus dat compenseert enigszins. Ik kan je vertellen dat ik alleen aan aardappels al ruim 5 kilo heb geoogst. Dat verhoogt het totaal voor augustus flink.
   
  Overzicht tuin
  En dan nog even een paar foto's met hoe de tuin nu eruit ziet en is ingedeeld. Voor de mensen die het zich nog steeds afvragen :
   
  1e 2 foto's zijn incl. het terras. Links, het lange eind, de komkommers en augurken met daarvoor de sla en kruiden onder een net, daarnaast bonenplanten en daar tussen de rode bleekselderijplanten. Op het lege plekje staat nu een lange bak met gesnoeide ananas-aardbeiplanten en de uitlopers die ik eromheen in de grond heb gestoken. Als ze zijn aangeslagen dan gaan ze in een potje.
   
  Achter het terras (waarop 4 kleine tomatenplanten staan) een net met daaronder prei, bosui, rode ui, bieslook en wortels staan. Daarachter weer een net met de boerenkool, paksoi en Chinese kool plantjes. Die moeten nog even doorgroeien. Er staan nog enkele bietjes in de grond voor gelijk gebruik in salade. Achter het tegelpad (die U vorm) in de linkerhoek maïsplanten, 1 pompoenplant en op de lange kant de tomaten en paprikaplanten in de volle grond.

   
  De 3e foto laat mijn fruittuin rechts zien. En het opgeknapte tafeltje met sla en kruidenplanten. Door de weelderige hop rechtsboven kun je niet meer mijn oppottafel zien.

   
  De laatste foto is wat meer een overzicht. Je kunt helaas niet de potten en bakken zien die achter het gedeelte van de tomaten/paprikaplanten staan. De rabarber staat rechts van de boom. En helemaal achterin mijn compostbak, en de 3 gemeentelijke containers. Voor die containers staan nog wat bonenplanten en salieplantjes.

 10. Helly
  We zijn weer 8 dagen verder en hoog tijd voor een nieuwe update.
   
  Het weer
  Laatste weken is het een afwisseling van warmte en zon, en regenachtig weer. En als t regent, dan regent het ook goed! Scheelt dan wel een paar dagen de tuin te bewateren. Tussen de buien door doe ik de potten met het gevallen regenwater.
   
  Geoogst, gezaaid en geplant
  Vandaag heb ik weer lekkere frisse tuinkers tussen de boterham gedaan Het was een heerlijk 'oerwoudje' geworden in de vensterbank. Ik vraag me af wat ik nog meer met tuinkers kan doen
   

   
  Gisteren heb ik de laatste 3 meiraapjes uit de grond getrokken, schoongemaakt en in blokjes ingevroren. Op de lege plek van de geoogste meiraapjes heb ik Saxa stambonen gezaaid. Ik wil na de vakantie nog aardig wat bonen oogsten (hopelijk zijn de beesten me niet voor) voor in de vriezer of inmaak. Kunnen we er ook in de herfst nog van eten.
  De waarschijnlijk laatste erwtenpeulen zijn geoogst (en de erwtjes daarna als snack gegeten ). Afgelopen weekend heb ik een Vlaamse gaai van de erwtenpeulen zien eten, volgens mij heeft hij hier meer gegeten want hij zag er flink doorvoed uit. Ik denk dat de rest daarom niet meer te oogsten is. Zul je zien dat er volgend jaar overal in de tuin erwten opkomen
  En ondanks dat ik de laatste keer een flinke bak met peultjes had geoogst en dacht dat het de laatste keer zou zijn, heb ik toch nog wat peultjes (van de inmiddels plat liggende planten) geoogst. Die zijn ook de vriezer in gegaan voor de wokschotels.
   
  Ik had in de vorige zaaironde nog wat Neckargold stokbonen gezaaid, in van die snacktomaten bekers (met bol deksel). Vandaag kwamen ze zowaar uit het deksel gegroeid dus hoog tijd om ze uit te planten.
   

   
  Ik heb de stokbonen achter de Prelude stambonen geplant. Ik heb gemerkt dat de Prelude stambonen net wat hoger worden dan de Speedy. Ik ben benieuwd of ook de opbrengst anders is. Het is een mooi dicht bos van stambonen geworden. Ze houden elkaar mooi overeind.
   
  Er zijn ook nog wat planten overgeplant. Naar een ruimer 'hotel'.
  De hopelijk laatste behuizing van de stevia plant van Jorieke.
   

   
  Een large red pepper heb ik van een aardewerken pot overgeplant naar een vierkante 40L. pot. Daar zal die blij mee zijn, gezien hij flink was door geworteld.
  De gele kruisbessen van Jet stonden tot vanochtend met z'n 2 in een grote pot, vanmiddag hadden ze meer 'privacy' en mochten ze ieders in hun eigen pot staan. Laagje grind om t water erin te houden en t decoratief te maken en dan ziet het er ineens zo uit:
   

   
  Wat een laagje grind al niet kan doen
  Ik heb ook maar gelijk wat andere planten voorzien van een laagje grind (na het aanharken en onkruid wieden in de fruittuin).. de Tayberry achter de blauwe flessenborder, de kersenboom, de bosbessen struikjes, en een aardbeienplant in de volle grond. De enige die daarin staat omdat ik eigenlijk dacht dat die het niet zou redden, maar die mij toch niet teleur stelde. Het gaat zo goed met de aardbeiplant, dat ik in de herfst alle aardbeiplanten overplant naar de volle grond.
   

   
  Onder en achter het net
  Alle plantjes onder het net gaan voortvarend De worteltjes laten een flinke bos groen zien, de bos- en rode uien zien er al uit als uitjes. En de prei groeit goed. En dat zonder beestjes
  Onder het net erachter (sla en kruiden) gaat het ook goed. Het kwam supersnel uit de grond piepen en op de bieslook na wordt het bijna tijd om het uit te dunnen. De 3 kropjes sla die er nog onder staan kunnen er uit. Die beginnen langzaamaan door de schieten. Tijd om daar iets nieuws te zaaien. Ik ga dat opvullen met de Catlogna die ik er omheen heb gezaaid.
   

   
  Achter het sla/kruiden net staan rode plantuitjes, komkommerplantjes, 1 augurkplant en 1 dille. Het hekwerkje erachter was veel te kort, dat wist ik al van te voren. En met de vakantie in aantocht moet ik opschieten om hier en daar wat provisorisch hekwerkje gemaakt. Gevlecht kunnen we t beter noemen. Maar t maakt niet uit hoe het er uit ziet, als t maar omhoog kan groeien
   

   
  Tomaten/paprika's
  En dan nog even een update over deze groenten. De tomatenplanten hangen hier en daar al vol met trosjes tomaatjes. Groen, dat wel. Het moet nog flink door groeien en daarna nog afrijpen. Ik heb inmiddels al 3x lopen snoeien in die tomatenplanten en t lijkt alsof je t blijft doen. Voor je t weet is t weer zo'n oerwoud aan groen. Het is vooral nodig om de tomaten trosjes niet te verstikken met takken en bladeren, de planten niet al te zwaar te laten worden en om de paprika planten ook wat licht en lucht te gunnen. Tenslotte willen zij ook lekker vruchten produceren, en dat gun ik ze van harte. De 1e mini paprika is dan ook een feit Heel fijn, want vorig jaar heb ik door de natte zomer niet 1 paprika gehad en amper tomaten.
   

   
  Menu
  Morgen gaan we de 1e bietjes oogsten en eten. Gekookt. En donderdag lekkere bietjes door de salade. Want die sla blijft maar doorgroeien. Mocht ik te veel bietjes oogsten, ga ik ze inmaken ofwel invriezen. De bladeren en stelen van de bietjes ga ik als spinazie voorkoken en invriezen.
   
  To-do-lijst
  En dan nog even snel nog de bijgewerkte to-do-lijst plaatsen.
   
  Stoeptegels ingraven onder schutting buurvrouw (vandaag heeft zoonlief de laatste stoeptegels ingegraven )
  Oppottafel opruimen
  Bewateringsslang door een gedeelte van de tuin leggen
  Afdakje boven de tomaten maken (hopelijk aankomend weekend)
  Lavendel verhuizen naar de voortuin (na de bloei)
  Stukje grond waar lavendel staat/gestaan heeft bestraten
  Welsch onion verhuizen (in de herfst)
  Stro halen
  Regenton regelen
  Solar oven maken
  Dikke zwarte slangen halen en op de schuur leggen (we willen er een buitendouche van maken, projectje)
  Op zoek gaan naar een demontabel kasje
 11. Helly
  Tuin updates
  De Uchi Kuri, die nu mag groeien via een soort van plateau van gaas, gaat geweldig. Waar ze vorig jaar steeds werden aangegeten door beestjes (slakken, muizen?) groeit het nu eindelijk uit tot een volwaardige pompoen. Hij begint zelfs al oranje te kleuren. Het is een echte blikvanger in een toch enigszins donker hoekje in de tuin.
  De maïs uit de carrousel-doos gaat ook lekker. Er zit aan elke plant 1 kolf. Het is wel een kleine versie van een maïsplant. Kleine Jan genaamd.
  En die tomatenplanten, dat begint een serieuze business te worden. Wat een trossen er aan hangen, voor mij nog steeds ongelofelijk veel!
  Maar ik moet soms echt uitkijken waar ik mijn koppie tussendoor steek, want af en toe kom ik gasten tegen die ik het liefst vermijd! En ze zitten in grote getalen in MIJN tuin
   


   
  Oogst van vandaag
  We zijn vandaag begonnen aan de (2e) oogst van bieten. Zo af en toe, net als gisteren hebben we er een paar uit de grond getrokken om ze te eten bij de aardappels, en gister bedacht ik me dat ze eigenlijk wel (bijna) allemaal de grond uit konden. Tijd om dat ook werkelijk te doen. Het viel mij op dat de Cylindra toch groter waren dan de Kogel. Hier en daar zit er wel s een wurmpje van een biet onder de stengeltjes, of een mini-versie van de biet, maar over het algemeen is er niet over te klagen. Ik haal ze uit de grond, draai gelijk de stengels er vanaf en die houd ik apart. Bieten: 1730g. (gister 315g.), bietenblad: 620g.
   

   
  Ik had er 2 opmerkelijke bieten (Cylindra) bij zitten. Heel apart van vorm. Alsof ze ergens omheen waren gegroeid, terwijl er niets hards in de grond zat. Ik heb er zo mijn fantasie op los gelaten.. de 1e lijkt te zitten met zijn ene been over de andere, en de 2e lijkt er vandoor te willen gaan voor hij wordt ingemaakt
   

   
  Tevens heb ik bij de stokbonen 'Blauhilde' de schaar erin gezet. Ik zag gisteren al flinke bonen hangen en vandaag heb ik een volle kom geoogst. Maar liefst 624g. En dat is voor mij (en 2 planten) toch aardig wat, vooral als je weet dat er nog genoeg aan komt. Het is wel duidelijk gebleken dat stokbonen veel meer bonen produceren dan stambonen. Volgend jaar meer stok- en minder stambonen. De Blauhilde geeft overigens wat plattere bonen dan de sperziebonen die ik gewend ben. En zeker langere. Dat vergroot weer het totaal van de opbrengst
   

   
  En last but not least, nog 2 flinke komkommers van de plant gehaald. Onderstaande foto is van een paar dagen terug. Opbrengst: 1038g. Niet gek voor 2 komkommers!
   

   
  Inmaak van bieten
  Via gezoek hier op de site, op het internet en het blog van Jet kwam ik uit bij dit recept voor het inmaken van bietjes: http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2011/01/bietjes-in-zoetzuur.html
  Ik wou een recept waar niet al te veel poespas bij kwam (het inmaken op zich is al duur genoeg), en wat makkelijk was. En dat vond ik van deze. Helaas ben ik wel de flinterdun gesneden uitjes vergeten
  Maar.. evengoed smaakte het eindproduct prima , en dit is wat het heeft opgeleverd:
   

   
  1 pot van ½ L, 3 potten van ¼ L, en 1 potje met een nog kleinere inhoud (er staat 290 op de zijkant, geen L aanduiding).
  Het bietenblad is ook gesneden, gekookt en in bakjes gedaan. Zometeen gaat het de vriezer in.
   
  Menu
  Gisteren bietenprak gegeten. Vanwege mijn kaakoperatie (implantaat) moest ik t voedsel eerst goed fijnmaken voor ik het mocht eten. Een prakje dus. Bieten en aardappels uit eigen tuin.
  Vandaag was het een pastaschotel met tomaat en courgette. Tomaat uit eigen tuin. En de komkommer als middagssnack.
  Morgen staan de Blauhilde's op het menu. En omdat ik er zoveel van heb, komt m'n ma ook een portie ophalen. Zij is ook heel benieuwd naar de smaak van de lange en dieppaarse bonen.
   
  Het weer
  Ook maar even een krabbeltje over het weer van afgelopen week. Zoals iedereen weet, afgelopen weekend was het HEET! De dagen ervoor waren ook al zwetend warm (ik heb een week gewerkt en dan zijn dit soort temperaturen geen pretje als je geen airco aan boord hebt). Gelukkig koelde het maandag af, gisteren naar mijn idee nog dezelfde temperaturen als maandag, en vandaag weer een stuk koeler. Wel met zon en af en toe bewolking. Dat kon de tuin wel eventjes gebruiken. Door het weer van afgelopen week heb ik vandaag gezien dat de 1e grote Heirloom tomaat eindelijk kleur gaat bekennen. Ik sta te trappelen. Foto van een paar dagen geleden:
   

   
  Vakantie souvenirs
  Op ons vakantieadres was het een waar genoegen om door het dorp te wandelen. Overal waar je keek glazen en ijzeren tuin decoraties. En die kwamen (bijna) allemaal weg bij de zelfde zaak. In case you'll wonder: http://www.joska.com/kristall-erlebniswelten/erlebniswelten/kunst-im-park.html
  Wat hadden die een prachtig ingerichte tuin(en). Wel een beetje druk met heel veel kleur, maar je kijkt je ogen uit. Glas zover je kon kijken. En uiteraard, met zoveel moois, kon het niet uitblijven dat ook ik de portemonnee trok om iets voor de tuin te bemachtigen. En zo kwamen er een paar roestige vogels, een kikker op een bal en een vlinder in mijn tuin terecht.
   

   

 12. Helly
  Ik keek net even naar mijn laatste update in dit moestuinblog.. 10 juli al weer Wat gaat de tijd toch snel!
  Gauw weer een blogje tikken. Maar waar moet ik beginnen?
  Misschien wel handig om te beginnen voor we op vakantie gingen.
   
  Het groeit als kool
  De tuin lag er goed bij, alles groeide (bijna) als kool en over de kool gesproken, daar heb ik de week voor de vakantie nog een tentje voor opgezet. Ik dacht die koolvlieg gaat het niet aanvallen als ik weg ben, en die moddervette naaktslakken wil ik ook niet walsend over de zaailingen zien lopen. Inmiddels staat het tentje er nog en heeft het prima werk verricht tegen de insecten/slakken
  De groenten die ik er onder heb gezaaid: boerenkool, Chinese kool, paksoi Kanton en baby paksoi. Vorig jaar gingen die soorten niet zo geweldig, zeg maar niet. Vanwege te late zaai, en vanwege de vele beestjes. Ik wil dit najaar en aankomende winter graag paksoi en kool eten.
   
  Rabarber
  Een week voor vertrek heb ik de rabarber 'leeg' gehaald. Mooie rode stengels (nog bedankt Jorieke ) en een lekker maaltje. Ook lekker door de yoghurt. Ik heb 3 stengels over gelaten om verder te groeien. Inmiddels is het weer en bushbush geworden. Het lijkt ook wel of de kluit zich in 3-en heeft vermenigvuldigd. Er staan genoeg stengels om deze week weer een lekker maaltje van te eten.
   
  Tomaatjes!
  De tomaten hebben we een week voor vertrek voorzien van een provisorisch afdakje. Gewoon wat palen, planken en een lap plastic en klaar was t. Onder het 'plafond' heb ik wat electradraad heen en weer gespannen en daar heb ik de tomatenplanten naartoe geleid door electradraad in de grond naast de plant te steken en vervolgens om de stam naar boven te leiden. Had ik dat niet gedaan was de bushbush aan de tomaten niet te overzien geweest. Na de snoei van veel bladeren kwamen ineens ook de hoeveelheid aan tomaatjes tevoorschijn. Begin vorige week heb ik nogmaals bladeren gesnoeid (wat groeit dat ineens hard onder zo'n afdakje! ) en toen kwamen er heel wat nieuwe trossen en rode tomaten tevoorschijn. Heerlijk om te zien dat het dit jaar zo goed gaat gezien t verschil met vorig jaar. Vorige week hebben we voor het eerst van de tomaatjes gegeten, een heerlijke salade gemaakt geheel uit de tuin.
   

   

   
  Gisteren heb ik deze tomaatjes geoogst, die deels vandaag zijn verwerkt in een pastasalade:
   

   
  Aardappelen oogst
  En net nadat we weer thuis waren, moesten de aardappelplanten gerooid worden. Ze begonnen af te sterven hier en daar. Planten eruit, nieuwe aardappels in de kelderkast. Gewoon boenen ipv schillen want dat is toch zonde van dat nieuwe aardappeltje. Ik had van 8 geplante aardappels een opbrengst over de 5 kilo. Niet gek voor zo'n strookje tuin
   

   
  Ik heb de mini aardappeltjes (en dan praten we over écht mini!) bewaard om te kijken of ik die kan planten om nog wat voor de winter te kunnen oogsten. Baad t niet, dan schaad t ook niet.
  Inmiddels hebben we er al 3x van gegeten en nog steeds aardappelen over.
   
  Menu
  Maandag en dinsdag was het hier bietendag, maandag gekookt en degenen die overbleven heb ik gisteren met een halve komkommer, 2 overgebleven gekookte aardappels, 1 bosui en een takje verse dille tot een bietensalade verweven. Vandaag heb ik wederom een flinke biet uit de grond getrokken en die gaat de vriezer in.
  Vandaag dus de pastasalade gegeten met komkommer, tomaatjes, rucola, kleine gele courgette en de stengels van de bosui. Een takje tijm en wat peterselie voor de smaak.
  Morgen eten we pasta met wat grotere courgettes, door de gehaktsaus. Helaas heb ik nog geen rijpe paprika stand-by staan. En vrijdag is het weer tijd voor home made pizza
   
  Frisch-käse
  In ons vakantiedorp zat een nogal uitgebreide slagerij. Genoeg vleessoorten om te willen proberen en de porties die je kreeg waren zeker genoeg om je honger te stillen. Worsten in overvloed en waar we nog het meest van opkeken was het feit dat gehakt werd gedraaid waar je bij stond. Zoiets had ik nog nooit in zo dichte nabijheid gezien. Verser kon niet. Heerlijk. Om maar niet te spreken over de hoeveelheden vlees die je kreeg op een 'mittagsnack'. Hier kunnen we daar alleen maar van dromen, ofwel veel extra geld voor betalen. Maar genoeg over het vlees, we wilden het hebben over de frisch-käse zoals de aanhef hierboven doet vermoeden.
  Omdat we wel s wat anders wilden proberen als de vleeswaren die daar rijkelijk aanwezig waren, hebben we er eens een bakje frisch-käse geprobeerd. En ik kan niet anders zeggen: heerlijk
  We hebben het proberen na te maken toen we thuis kwamen..
   


   
  In 1e instantie was het groen over de Duitse frisch-käse fijn in ringen gesneden prei, maar omdat mijn prei nog even moet doorgroeien (gaat geweldig en nog steeds onder het tentje), heb ik er een bosui die klaar voor de start stond te wachten (onder dat zelfde tentje) er overheen gesneden, en wat zelfgemalen peper voor net iets meer pit overheen gedaan. Genieten en weer even denken aan de frisch-käse uit de plaatselijke slagerij van ons vakantie adres.
   
  Er valt nog zoveel meer te tikken, maar dat komt in de volgende blogjes wel. Is er weer wat om naar uit te kijken
 13. Helly
  Het laatste logje was al weer van 20 juni. En toen ik een nieuwe wou tikken, zag ik geen button van "nieuw bericht" of "antwoord" staan. Ik naar de afdeling forumvragen om dat in een nieuw topic te melden, kom ik erachter dat ik niet eens meer automatisch ingelogd sta
  Om een lang verhaal kort te houden.. vééls te druk en te weinig tijd We gaan maar direct van start met de update voor ik hier vanavond om 22:00 uur nog aan zit.
   
  Druk.. toe aan vakantie!!
  Wat kan een mens soms druk zijn. Het regelmatig schrijven van een logje is naar achteren geschoven door verschillende bezigheden, oa. het huishouden, de tuin voor én achter, de vakantie in het vooruitzicht en iets wat in het verschiet ligt maar waar ik nu nog niet over wil beginnen (komt hier vanzelf).
  De huishouding loopt door het tuinseizoen flink achter, de zolder moet hoognodig worden opgeruimd, net als de schuur wat eveneens een dumpplaats lijkt voor (tuin)spullen. De voortuin is nog steeds niet af, maar al een eind op weg, en voor de vakantie moeten we nog afstreep-lijstjes, en auto-bingo-kaarten voor de kids maken, en informatie over de mogelijkheden van het appartement en de omgeving inwinnen. De eindbestemming is al wel duidelijk, dit jaar geen Oostenrijk, maar (Oost) Duitsland. Richting het ‘Bayerische wald’ waar we heerlijk kunnen wandelen. Binnen een half uur zitten we over de grens van Tsjechië en met 75 minuten over die van Oostenrijk. We zijn er hard aan toe!
   
  Weer?
  Over het weer weinig woorden: na een flinke natte periode ook weer een flink zonnige en droge periode. Heb vanmiddag mijn bewateringslint uitgeprobeerd. Het werkt, maar het duurt lang voor het echt goed nat is. En gezien ik dat had bedacht voor de thuisblijvers terwijl ik op vakantie ben, gaat dat niet lukken. De broes erover voor 10 minuten gaat sneller. Ik heb ook geen timer voor die bewatering, heb ook geen stopcontact buiten. Iets voor t najaar om te doen.
   
  Nieuwe zaaironde, onder een tunnel
  Afgelopen donderdag heb ik de gehele ochtend in de achtertuin doorgebracht. In het vak bij het kamerraam heb ik raapstelen, spinazie en salademix planten geruimd voor de zadenopvang. Ze hangen nu voorzien van een kaartje te drogen aan een wasrekje op zolder.
  De slakropjes die er tussen stonden zijn op een paar na eruit gehaald. Door de grond heb ik wat mest geschept, er zijn een paar bogen eroverheen gezet en aan de achterkant de vitrages er overheen gespannen. Dit om te voorkomen dat nare beestjes mijn eten over krioelen/glibberen en vervolgens opeten. Met de wortels/prei/uien onder het net gaat het ook fantastisch! Na het zaaien de voorkant dicht gemaakt.
  Ik heb onder de (inmiddels) 2e tunnel gezaaid:
  • Bieslook
  • Andijvie
  • Dille
  • Slakrop Wonder der Jaargetijden
  • Snijselderij
  • Sla Kraganer sommer
  • Bindsla Cimmaron
  • Sla Catalogna
  • Rucola
  Gisteren (zondag) kwam bijna alles qua sla al boven de grond piepen, ongelofelijk na 3 dagen tijd!
  Als de slakropjes geoogst zijn, strooi ik er nog wat Catlogna zaden bij. Die soort sla ziet er dun bezaaid in een bak zeer aantrekkelijk uit. Mooie slanke ingesneden bladeren die omhoog groeien. Ik heb net zo'n blaadje geproefd, en deze heeft een uitgesproken stevige smaak. Niet zoals die boterzachte kropsla. Wel lekker in combinatie.
  Vorig weekend heb ik nog 2 kroppen Wonder der Jaargetijden weggegeven aan mijn ouders en oom en tante. En mijn ouders hebben zowel gisteren als vandaag nog een krop sla en wat losse pluksla meegenomen. Gisteren op het menu: sla, vandaag: sla. Ik heb zeker geen tekort aan sla
  De bedoeling van het zaaien vorige week is dat het na onze vakantie weer geoogst kan worden. Alles duurt op zijn minst toch zo’n 5 á 6 weken.
  Morgen wil ik weer wat zaaien, zoals boerenkool (is me laatst gevallen ) en oa. nog wat bonen.
   
  Tomaten en paprika’s in aantocht
  Bij de tomaten hangen hier en daar al mooie trosjes met kleine tomaatjes. Echter is het moeilijk te fotograferen tussen al die bladeren door.
   

   
  De paprika’s laten hier en daar ook al mooie witte bloemetjes zien. Die paprikaplanten blijven overigens wel wat klein vergeleken met de tomatenplanten. Zelfs de Tiny Tom is groter. Ik heb gezien dat 1 van de tomatenplanten een paar vruchtjes draagt die bruin gespikkeld zijn, alsof ze gaan rotten. Is dat een ziekte of kan dat aan het weer liggen? Misschien is die niet zo goed bestand tegen koude temperaturen en natheid als de rest die het toch vrij goed doen. Ik weet niet welke soort het is, want er staat geen kaartje bij. Bij de val van de stellage in t voorjaar zijn er velen gesneuveld of naamloos geraakt. Alles is zo’n beetje een verrassing wat er aan komt te hangen.
  Vorig weekend heb ik van mijn vader 4 palen en 2 flinke planken gekregen om een dakje over de tomaten- en paprikaplanten heen te maken. Nog even een paar 'paalschoenen' halen en dan kan het geheel de grond in, plastic erover (heb ik nog) en dan is mijn tomaten- en paprika afdak ook klaar. Beetje laat in t seizoen, maar beter laat dan nooit. Eventueel gelijk maar wat tomatenplanten aanbinden naar boven zodat ze niet meer kunnen omvallen van de zwaarte en ze meer ruimte krijgen om omhoog te groeien. Bij sommigen is dat niet al te goed gegaan.
   
  Uitgeplant/make-over voortuin
  De laatste pompoen die binnen stond is uitgeplant (Fictor). Deze moest ik opnieuw zaaien sinds de vorige was opgegeten door de slakken. Ik ben al een week niet meer met de knipschaar door de tuin geweest, op zoek naar slakken dus vanavond wordt het weer hoognodig tijd! Ik had hier en daar al weer aangegeten planten gezien.
  Na het schoffelen in de voortuin heb ik nog wat overgebleven planten uitgeplant die geen plaats meer konden vinden in de achtertuin. De klimhortensia’s staan richting schutting (hopelijk kan ik hiermee het onkruid van de andere zijde bedwingen), er staan 3 stokrozen, 1 Oost-Indische kers en 5 goudsbloemen. Eromheen heb ik grind gelegd zodat het hopelijk wat onkruid kan tegenhouden. En de verdamping van water. Staat het niet alleen leuk, houd het ook nog wat water in de grond en onkruid uit de tuin.
   

   

   
  Ik wil onder het raam tegels leggen zodat ik er makkelijk bij kan als ik de ramen wil lappen. Daaromheen kan ook grind gelegd worden, maar daarop lopen we vooruit.
   
  Van bult naar bakken
  De berg met grind is dus gedeeltelijk in de voortuin komen te liggen, de rest wat nog als bult overbleef, is in bakken geschept om weer meer ruimte te creëren in de achtertuin. Ook is het handiger om de bakken met grind te verschuiven/verhuizen als de ruimte daarvoor nodig blijkt.
  De bakken met planten (aarbeien, snijbiet, bleekselderij, tomaten en courgettes) die in de achtertuin staan, heb ik heringedeeld zodat er nu omheen kan worden gelopen, ipv steeds met bakken te moeten schuiven om ergens bij te kunnen.
   

   
  Over de aardbeiplanten heb ik eindelijk een gaas kunnen zetten zodat de vogels onze lekkere aardbeitjes niet opeten. Aan de ananas-aardbeien wordt gelukkig niet gegeten. Die herkennen ze schijnbaar niet als aardbei. En ze zijn lekker!
   
  Oogst!
  Vanaf nu ga ik de online optellingen van de oogst maandelijks bijhouden. Zo kan ik zien of er progressie in zit, en wat er per maand/jaar aan verschil in zit. En waarom.
  De oogst van vorige week: een flinke bos meiraapjes, een volle bak erwtenpeulen (erwten liggen inmiddels al in de vriezer), en 2 hele mooie aardbeitjes
   

   

   

   
  Afgelopen juni heb ik geoogst:
  • 12x kropsla
  • 3,3 kg groenten
  • 26 aardbeitjes
  • 53 takjes peterselie
  Afgelopen mei heb ik geoogst:
  • 6x kropsla
  • 463 gr groenten
  Totaal dit jaar geoogst:
  • 18x kropsla
  • 3,8 kg groenten (afgerond)
  • 26 aardbeitjes
  • 53 takjes peterselie
   
  Smaak-ervaringen
  Nog even een stukje over verschillende smaak ervaringen uit de tuin.
  De meiraapjes vond ik na het blancheren en wokken smaken naar de gele raapstaafjes die mijn moeder vroeger kookte. Nogal vrij bitter. Ik heb er nog een paar en die ga ik de volgende keer koken met wat suiker om t minder bitter te laten smaken.
  Het cola-kruid. Er is al veel naar gevraag. Het cola-kruid, gekregen van Jorieke, ruikt idd naar cola als je goed ruikt. Vandaag eindelijk gebruikt in de salade, maar daar vond ik de smaak te overweldigend voor. Het smaakt overigens precies zoals het ruikt. Iets wat ik niet had verwacht. Je zou t ook kunnen vergelijken met een citroen-achtige geur/smaak. Vorige week probeer ik t s in de limonade. Wie weet wat t daarin toevoegd.
  En de veelbesproken ananas-aarbei.. wat is die lekker! Moet ik er wel bij zeggen dat, als ze een blosje krijgen ze wat zoeter gaan smaken. Wij wachten dus ongeduldig tot er iets roze op te zien is voor we gretig aan de pluk gaan. We gaan hier zeker uitlopers van overhouden voor volgend jaar
   
  Hopelijk duurt het niet te lang voor een volgend logje, en nu wat reacties plaatsen bij andere logjes en topics.
 14. Helly
  Zomerse temperaturen
  Vandaag weer een mooi dagje om de camera erbij te halen en wat plaatjes te schieten. De zon scheen heerlijk, het was zelfs warm in de achtertuin. De temperatuurmeter gaf flink boven de 20 graden aan.
   
  Fruit in aantocht
  De tayberry heeft vorige week de 1e trossen met bloemknopjes laten zien en deze week gingen ze eindelijk open. Door slecht snoeien (inmiddels heb ik mij wat beter ingelezen! ) duurde het even voor ze kwamen. Ik verwacht na de stroom aan info dat ze volgend jaar eerder zullen gaan bloeien.
   

   
  De framboos heeft hier en daar een trosje framboosjes. Volgend jaar komt ook deze struik tegen de schutting aan waar hij geleid kan worden. Vorige week heb ik de vergeelde bladeren eruit geknipt en daardoor is beter zichtbaar geworden waar de trosjes framboosjes hangen.
   

   
  De bosbes heeft toch al echte vruchtjes. Ik zit er aan te denken deze volgend jaar uit te graven en met speciale grond in een grote kuip te zetten.
   

   
  En tot slot de aardbeien. De 1e vruchtjes krijgen een blosje. Vorige week heb ik de gewone aardbeien (Elsanta?) verpot van een lange bak naar 2 grote potten. Wel met t risico dat de aankomende vruchtjes eronder zouden lijden, maar zo te zien blijft alles prima groeien en bloeien in de grotere ruimte met nieuwe potgrond. Ze stonden echt te krap in de bak en waren blij met hun nieuwe voedingsbodem. Een bijkomend voordeel is dat de vruchten nu over de rand hangen en niet op de grond liggen.
  De ananas aardbeien echter heb ik in de lange bak laten staan. Deze waren een stukje groter qua plant en ik was bang dat deze wel minder zouden presteren na een verplanting. De vruchten zijn niet heel groot en krijgen ook een miniem blosje. Ik vraag me nu af of ik ze al kan oogsten, ik weet niet wanneer ze oogstbaar zijn en gezien we alleen de rode gewend zijn is het nu de vraag wanneer we ze kunnen plukken.
   

   
  Kruidenhoek
  De kruiden die ik gekregen heb gaan fantastisch!
  Heerlijk om daar water te geven en even langs te lopen. Het ruikt heerlijk. Binnenkort gaan we voor t eerst de colakruid proberen door de salade. Ik ben benieuwd naar de smaak. De cola geur vind ik wel lekker.
  Wat ik me bij de munt afvraag, is of die munt-uitlopers die flink groeien, afgeknipt moeten worden
   

   
  Groenten in aantocht
  De 1e tomaatjes zijn hier al goed zichtbaar. Het is het plantje dat ik van Geedee heb gekregen en ik heb geen idee wat voor soort het is, ik weet niet eens of Geedee het nog wel weet. Dus mocht je t weten..
   

   
  De erwten gaan ook prima. Mooie lange donkere en hier en daar ook dikke peulen hangen aan de planten. Vanochtend heb ik een peul los gemaakt om te kijken of de dikkere al oogstbaar zijn. Ik heb maar liefst 7 heerlijke zoete erwtjes op gesmikkeld. Binnenkort liggen ze door de salades
   

   
  De meiraapjes zijn denk ik ook bijna oogstbaar. Ik heb de grootste op de foto gekregen. Ik denk dat hij in doorsnede afmeting golfbal haalt.
   

   
  Gele courgette
  Jet's vraag van deze week, of de gele bladeren van de gele courgette plant wel zo (knal)geel hoorden te zijn, is ruim beantwoord. Gele courgette geeft gele bladeren, groene courgette geeft groene bladeren. Logica
  Hier een foto van mijn eigen gele prachtplaatje(s) de groene willen hier absoluut niet uit het zaad schieten, heb al meerdere keren gezaaid zonder resultaat
  Voor mij zien ze er geweldig uit. Heel anders als die groene, dat wel, maar ze krijgen genoeg water en voedingsstoffen, dus daar kan het niet aan liggen. Hooguit krijgen ze te weinig zon
   

   
  De 1e goudsbloem!
  En hier is eindelijk een knopje open gegaan om een prachtige goudsbloem te laten zien. Daar hebben we lang op gewacht
  Ik wil ze gaan drogen om een theemix te maken. Beetje Jet-style. Ik vond haar potje losse thee er heel mooi uit zien toen ik die in beheer had voor de MTFD. Die wil ik ook!
   

   
  Oogst
  Vandaag was t geen zaai- of plant dag, maar oogstdag: 218 gr. peulen (ik denk de laatste oogst van dit jaar, er hangen alleen nog dikke peulen aan voor de zaden oogst), 195 gr. (grote) spinazie bladeren (die ga ik apart invriezen voor over de pizza, zo kunnen we er nog lang van genieten) en voor de maaltijd van vandaag 342 gr. snijbiet (bladeren én stelen). Oh ja, en die erwtjes. Niet gek voor 1 dag.
  Binnenkort weer sla en peterselie oogsten. En hopelijk ook de meiraapjes en meer erwten.
   

   
  Voortuin make-over
  De voortuin krijgt dit jaar ook een make-over. Ik ben er gisteren mee begonnen.
  De 1e stap is de vierkante vakjes te vullen met buxus en een lavendel, en het geheel mooi en onkruidvrij te maken met de laatst gratis verkregen kiezels. De lavendel volgt zodra die kan worden verplant. Tot dan ziet het er zo uit:
   

 15. Helly
  Laten we beginnen met "the old".
  Gisteren heb ik weer raapsteeltjes 'geoogst'. Dit keer voor de zaden. Het scheelde een bak vol die in de weg stond. Uit de volle grond heb ik ook een aantal takken getrokken. Er staan er nog een paar in die nog wat verder mogen groeien.
  Ik heb op zolder een haak in een balk gedraaid en daar een camping wasrekje aan gehangen. Perfect voor het drogen van zaden. Inmiddels hangen de bossen op hun kop.
   

   
  Ik heb stukjes envelop gerecycled om te laten zien om welke soort zaden het gaat. Zeker niet onbelangrijk!
   

   
  En dan "the new".
  Vorige week vrijdag heb ik dan eindelijk een slacentrifuge gekocht. Die stond al een paar weken op mijn verlanglijstje. En dit is m geworden:
   

   
  Een best wel redelijk groot ding met een inklapbaar oogje waarmee je de korf ronddraait. Erg handig ook bij het stapelen. Intussen al een paar keer gebruikt en moet zeggen, ik wil niet meer zonder
  Is ie niet prachtig?
   

   
  Komen we bij het "buzzing". En ja, zowaar hebben we weer een nieuw insect ontdekt tussen de bloempjes. Die had ik dit jaar nog niet gezien in de tuin.
   

   
  Nu moet ik erbij zeggen dat het een kruising tussen een bij en een vlieg lijkt. En het likt met een tongetje in de bloemetjes. Wat t is...? Dacht dat bijen iig 'pluizig' waren. Dus wie t weet mag t zeggen.
   
  En dan t laatste wat kan aansluiten aan de rij.. something true (ik heb niets wat blauw is). Ofwel een vaststaand feit. De oogst van vandaag
   

   
  En daarbij nog een mooie oogst van peterselie (37 trosjes).
   

   
  Beide oogsten liggen in een ruime zak met lucht in de diepvries. Om de paar uur even schudden, dan wordt het geen grote klont en kan je het doseren naar wens.
   
  Tuin(bezigheden) van vandaag
  Tomatenplanten zijn weer gediefd, aardappelplanten hebben een 'rekje' gekregen om de salie niet te overgroeien, de stokboon Blauhilde heeft zowaar als 1e de stok gevonden, binnenkort kunnen we smullen van de 1e snijbietoogst (ik zie er al naar uit), en de vraag van vandaag.. wat ga ik als nateelt van de peultjes gebruiken. Na de 3e oogst vandaag ziet het er niet uit dat er nog zo'n oogst in zit. De bloemen raken zo'n beetje op, en ik heb een paar dikke peulen laten hangen om er zaden van te oogsten. De Chinese kool zaden zijn bijna allemaal opgekomen en al tot kleine zaailingen uitgegroeit. Is het mogelijk dat ik die daar op dat stukje kan uitplanten?
   
  Teveel roos
  Nee, niet die planten met die mooie bloemen. Alhoewel de 3 stokrozen zaailingen nog even moeten doorgroeien voor ik ze in een bak kan uitplanten. Maar.. roos als in die nare witte vlokjes op je hoofd én je schouders, en die verschrikkelijke jeuk dat dat oplevert
  Zit ik me teveel te stressen, dan komt dat naar boven. Niet een onderwerp waar veel mensen over praten, of überhaupt over willen beginnen, maar ik doe dat toch. Want vandaag proberen we een middeltje dat we zelf hebben 'gebrouwen'. Niet á la heks, maar gewoon met een theezakje Uit mijn boek "Verstandig leven voor een gezond milieu" (een Reader's Digest boek). Ooit gekocht op de boekenbeurs (gratis entree en héél veel boeken!).
  Ik ben niet zo'n typje dat met een chemisch Head & Shoulders shampoo de strijd wil aanbinden met mijn hoofdprobleem, of beter gezegd, stressprobleem. Als je bijna dagelijks gillende en schreeuwende (als-een-kip-zonder-kop-pratende) kids moet vervoeren naar en van school, is dat bijna onvermijdelijk.
  Maar goed, on-topic, het middel. Met nemen gekookt water (250ml) en doet daar een theezakje zwarte thee in. Het kan natuurlijk ook met losse zwarte thee. De thee laten we staan tot het goed is getrokken en is afgekoeld. Daarna zeven we het geheel door een doekje (schoon en goed uitspoelen voor gebruik) en doen we in een potje, aangevuld met 10 druppels pure Tea Tree olie (ik heb Dr. Organics). Dit masseer je voor het slapen gaan in de hoofdhuid (niet het hele potje uiteraard ) en laat dat 's nachts intrekken. De volgende ochtend uitspoelen. Dit herhalen tot de roos onder controle is, ofwel verdwenen.
  Nu ga ik dat vanavond voor het eerst proberen, dus of t werkt weet ik niet maar we merken het gauw genoeg. Stay tuned
   
  Citroenmelisse en Tea Tree olie
  Ik heb ook al een middeltje tegen de koortslip gevonden. Een beetje laat voor nu maar het plantje wat het werkend bestanddeel is, moet nog even doorgroeien. Citroenmelisse. Een ander bestanddeel van dit middeltje is Tea Tree olie. Tea Tree olie heeft een sterk anti-septische werking. Zodra de citroenmelisse flink is gegroeid gaan we er mee aan de slag.
   
  En dan nog wat aanvullende informatie (vooral voor mezelf).
   
  Gegeten uit de tuin:
  Zondagavond (10-6)heb ik lekker gewokte peultjes gegeven en van losse sla bladeren een salade gemaakt.
  Gisteren (11-6) hebben we zoetzure kip met rijst gegeten, waar in de saus peultjes waren verwerkt.
  Vandaag (12-6) weer een heerlijke salade (kropsla) gegeten, opgevuld met cherrytomaatjes, gele paprika, appel, Welsh onion, peterselie, saladekruiden en sesamzaadjes. Uiteraard met een (yoghurt)dressing. En vergezeld met gekookte aardappeltjes en visfilet á la asperges.
  Morgen staat er een Chinees tomatensoepje op het menu. Made by zoonlief. Ik ben benieuwd
   
  Weer het weer
  Afgelopen weekend wisselvallig weer. Zaterdag hebben we zelfs de winterjas weer van stal moeten halen voor we op de fiets stapten, terwijl we zondag in een dun jasje rond konden fietsen Heel apart dat het ene moment warm kan zijn en het andere moment zo fris.
  Gisteren (11-6) was het ondanks wat bewolking nog een mooi dagje. Niet heel zonnig maar wel warm. En een drup regen in deze regio.
  Vandaag (12-6) begon het fris en bewolkt, maar tegen de middag verdwenen heel langzaam de wolken en ging er toch een schraal zonnetje schijnen. Ondanks dat de tuinslang in de schaduw hing kwam er in het begin toch lauw water uit. Ik spoel altijd de groentes die ik eet buiten boven de wasbak af en daarna gaat het water zo de tuin in. Het idee van een buitendouche is dus zo gek nog niet!
 16. Helly
  Het weer
  De grijze wolken van vanochtend veranderden in witte wolkjes en in de middag scheen zowaar de zon In de schaduw werd het zelfs boven de 20 graden! Heerlijk weer om dus in de tuin aan de slag te gaan.
   
  Renovatie
  De 'salad-bar' was hoognodig aan renovatie toe. Ik heb eerst met hoekijzertjes de hoekjes opnieuw aan elkaar verbonden. Daarna kreeg ik een creatieve ingeving Het zal t warme zonnetje zijn geweest
  Ik had nog wat oude schuttings-afval-plankjes bewaard (je weet maar nooit waarvoor) en die heb ik hergebruikt om de tafel meer stevigheid te geven alsmede meer ruimte te bieden. En ik vond m zo goed gelukt, dat hij nu is omgedoopt tot kruiden-en-sla-tafel. Zie en bewonder
   

   

   
  De hangende bakken aan de schutting hingen te veel boven elkaar, dus die heb ik 'uitgedund' en wat meer schuin naast elkaar gehangen. Nu kunnen de sla en kruiden meer in de hoogte groeien en krijgen ze meer zon. Er zijn 2 bakken opgehangen aan de schutting naast de compostbak. Kijken wat ik daar in kan planten (veel zon in de ochtend en middag).
   
  Creatieviteit
  En na het opbinden van de tayberry struik tegen de schutting (hij begint nu pas een beetje mooi uit te lopen) kreeg ik weer van die creatieve ideeën. Ik heb van de (oude) electradraad hartjes vormen gemaakt en op de bamboestokken van de stokbonen gezet. Het is een beetje simpel, maar ach het staat wel leuk Het oog wil ook wel s wat!
   

   
  Bottled border under construction
  De flessen die ik had gekregen op de MTFD had ik al in de tuin neer gezet, maar nog niet ingegraven. En vandaag, met die creatieve bui, heb ik de blauwe flessen ingegraven rond de tayberry struik, en is er een begin gemaakt aan de algehele 'bottled border' rand die het hele stuk gaat sieren. Die blauwe flessen zijn echt een aanwinst voor de tuin! En voor de andere rand moet ik nog even verder 'sparen'. Maar.. het begin is er.
   

   

   
  Rustgevend geluid in de tuin
  De windgong is verplaatst van onder het balkontafeltje (waar de aardbeibakken op staan) naar een plekje in de boom. Staat veel natuurlijker en ik krijg nu ook meer geluiden te horen. Ik houd van de geluiden van een bamboe windgong die zachtjes in de wind heen en weer wiegt
   

   
  Bewateringslint
  De bewateringslint die ik laatst had opgehangen in het achterste gedeelte van de tuin om de kids te voorzien van een neveldouche, heb ik los gemaakt en door een groot gedeelte van de tuin gelegd. Dit moet het bewateren wat gelijkmatiger en makkelijker maken. En als dat goed gaat, haal ik er voor de rest ook wat bij. Dit lint had ik gekregen van de moeder van mijn vriend, die het al jaren in de schuur had liggen (was nog nieuw in de verpakking!) en ik dacht 'we'll give it a try'. En als neveldouche voor kids bevalt dat zeker! Maar daar was het uiteraard niet van gemaakt. Wel voor in de tuin.
   

   
  Zaaien en uitplanten
  Ik heb ook nog eea. gezaaid:
  * boerenkool
  * pompoen Fictor (vorige is platgewalst )
  * courgette Nero di Milano (heb nu 2 gele varianten staan)
  Daarna heb ik de valeriaan dan eindelijk een vast plekje gegeven, hij was flink gegroeid! Ik had het plantje in een grote bak gezet waar al potgrond in zat, maar waar ik nog niets in had geplant. En bij het willen oppakken van de valeriaan, bleek dat die zich al zwaar geworteld had in de potgrond. Dat had ik niet verwacht. Voorzichtig heb ik de wortels los gemaakt met een schepje en daarna uitgespoeld om de klontjes eruit te krijgen. Anders ging het geheid mis met het verplanten. Daarna in de desbetreffende vierkante zwarte pot gezet. Gezien het een hoge plant kan worden heb ik maar gelijk een grote pot genomen. Kan de valeriaan enigszins uitdijen.
   

   
  Salie-paadje
  De bakjes met salie kregen ook hun eindbestemming. Een lekker geurtje kwam me al tegemoet tijdens het planten. Nog nooit (bewust) salie gegeten dus ik ben heel benieuwd naar de smaak.
  De salie is langs de rij aardappelplanten uitgeplant en ik heb er een mooi kiezel'paadje' omheen gelegd. Voor het leuke effect, vanwege een betere vochtvasthouding, en omdat ik ze dan beter terug kan vinden als de aardappelplanten groter worden en er aan de andere kant struikbonen groeien
   

   
  Peulen oogst
  Omdat er weer veel peulen aan de struiken hingen, ging ik weer met krukje, en schaar in de aanslag, op zoek naar een nieuwe oogst. Dit keer (vorige oogst was 31 mei) was de oogst zelfs meer dan de vorige keer In plaats van iets meer als een halve bak, had ik nu de bak vol!
   

   
  Ik moest voor het knippen de takjes ondersteunen waar ze in waren gegroeid. Het hing aan beide zijden over het pad (linksvoor én rechtsachter) en dat maakte het enigszins lastig om de peulen te zoeken. Ook hingen er peulen op de grond en dat willen we uiteraard voorkomen. Een paar stukjes oud hout (raster van vorig jaar) kon de takjes weer overeind houden. Door het gewicht van de planten en van de peulen konden de takjes het niet meer aan. Zo hing het erbij:
   

   
  Gezonde 'cadeaus'
  Ik heb vandaag mijn ouders een Tom Thumb kropje, een ietwat kleine krop gewone sla, en een flinke handvol peultjes bezorgd aan huis. Wat een service
  De peultjes zijn alleen voor mams, want vaders die lust zoiets niet. Die eet wél graag mee met de salade
  Volgende week komt mijn vriendin weer langs om sla en peultjes mee te nemen. Zo komt het ook op.
   
  Diner
  Vandaag gegeten -> gebakken visje en gebakken aardappeltjes (gisteren overgebleven), tezamen gebakken met (voorgekookte) bleekselderij en verse peultjes uit eigen tuin. Na de bezorging bij thuiskomst nog een schaaltje met 3 soorten slabladeren geoogst en dat met gedroogde tomaten, geroosterde pijnboom- en pompoenpitten en yoghurtdressing gegeten.
   
  Wat waren we vandaag in een bezige bui. Maar nu lekker op de bank met de voetjes omhoog, want ik heb nergens geen puf meer voor
 17. Helly
  Allereerst het weer van vandaag: druilerig, grijs en fris
  Gistermiddag begon de zon zowaar te schijnen (na een druilerige en koude morgen) en werd de temperatuur een beetje aangenamer. Tijd om wat achterstallige klusjes te doen.
  *De zaadpeulen van de boerenkoolplant zijn geoogst. De plant is verdwenen in de compostbak en de pot kan weer opnieuw beplant worden. En zo te lezen op t forum kan de boerenkool opnieuw gezaaid worden. Vorig jaar te laat gedaan waardoor we geen boerenkool hebben kunnen eten, dus vandaar dat ik 1 plant heb laten doorschieten voor het zaad.
  *Er is stamslaboon Speedy bij gezaaid. Er was een flinke open plek die opgevuld moest worden.
  *Fietswielen in de grond gezet op het achterste stukje waar de aardappelen staan en de struikbonen komen. Ik heb de reflectoren (worden gerecycled) en de banden eraf halen. Ging vrij simpel en snel. We kunnen de binnenbanden ook recyclen (voor iets vast te binden?) en wat we met de buitenbanden doen weet ik niet, misschien kunnen we ze in de toekomst voor een andere fiets gebruiken. We vinden er wel iets op. Foto volgt nog van deze actie. Ik denk dat t leuker is als er al wat tegenaan groeit
  Waar we wel foto's van hebben gemaakt is het uitplanten van rode biet Cylindra en Kogel.
   

   
  En het onkruidvrij maken van het wortel/prei/ui bed. Dat was er nodig aan toe!
  Voor:
   

   
  Na:
   

   
  Dat staat er weer netjes bij.
   
  Wat er verder nog op de to-do lijst staat aan klusjes (weer even geleden maar is inmiddels weer up to date):
   
  Stoeptegels ingraven onder schutting buurvrouw (tegen het woekerende onkruid van haar kant)
  Matten/worteldoek tussen schutting buurvrouw (zelfde reden als hierboven)
  Wormenbak maken (heb inmiddels al de bakken)
  Andere soorten groente zaaien en ook bosaardbeien
  Raster van gaas maken om de erwten/peulen
  Aardappels laten spruiten en uitplanten
  Gaten boren in de laatst aangekochte lange bakken
  Wortel/ui/bieten bed los maken
  Alle scherven schoonmaken
  Oppottafel opruimen, het wordt een beetje een zooitje nu
  Bewateringsslang (laatst gekregen) door een gedeelte van de tuin leggen
  Stro halen
  Regenton regelen (heb iemand een mail gestuurd via MP maar nog geen reactie )
  Lavendel verhuizen naar de voortuin
  Stukje grond waar lavendel staat/gestaan heeft bestraten
  Afdakje boven de tomaten maken
  Solar oven maken
  Dikke zwarte slangen halen en op de schuur leggen (we willen er een buitendouche van maken, projectje)
  Welsch onion verhuizen, maar dat doen we in de herfst
  Op zoek gaan naar een demontabel kasje
   
  Dat streept lekker af
  Laatste update hier op t blog was dan ook alweer van 5 april
   
  Gisteren nog iets gegeten uit eigen tuin? Jawel, peultjes in de wok met andere groenten en rijst.
  En ik heb gisteravond nog een slakrop en wat losse bladen sla geoogst voor mijn vriendin waar ik op visite ben geweest. Vooralsnog kan ik aardig wat sla weggeven. Maken we mensen mee blij
 18. Helly
  Vandaag geen sla..
  Na het Sla-is-NIET-saai logje van gisteren (we hebben al heel wat achter de kiezen), was het vandaag dan toch een sla-vrij dagje. Ja, idd, een sla-vrij dagje. Je leest het goed
  Na bijna een week met salade, sla-stamppot en blaadjes sla tussen de boterham, is het nu tijd voor...
   
  Peultjes
  Vandaag de 1e oogst aan peultjes. Heerlijk.
  Wat in de supermarkt of bij de groenteman bijna niet te betalen is (reken t eens om per kg.), kost je bijna niets in je achtertuin (of elders). Een plensje water per dag, daar zijn ze al heel blij mee. Een kaal takje om in te groeien.. en groeien dat doen ze! Hele bossen met mooie witte bloemen zijn het resultaat na wekenlang bewateren en koesteren, en voor je t weet (eergisteren had ik t nog niet door) hangen ze in trossen aan de planten. En dan is het oogsttijd.
  Krukje erbij, schaar in de aanslag.. en knippen maar!
   

   
  As we speak liggen ze in de pan gaar te sudderen. Vergezeld met wat Roseval aardappeltjes en een visfilet á la broccoli gaat het een heerlijke maaltijd worden
  Niet allemaal tegelijk hoor.. want dat is me een beetje te veel in mijn uppie. De oogst was toch flink veel en meer dan ik had verwacht. Een 'staggering' 464 gr. is er vandaag vanaf geplukt, of beter gezegd, geknipt. Voor een eerste oogt uit de tuin zeker niet slecht. Een volgende oogst is in aantocht.
   

   
  Het weer
  En nog even een update over het weer. Een flinke regenwolk is over bijna het hele land getrokken. Een godsgeschenk voor menig moestuinier. Een dagje niets bewateren, en ik denk morgen ook niet. Even afkoelen na al die warme dagen, afgelopen dagen waren niet zo heel erg zonnig, maar wel benauwd en warm. Vandaag is daar verandering in gekomen. Wat morgen brengt..?
 19. Helly
  Vandaag is het, net als voorgaande dagen niet al te geweldig qua weer. Grijze wolken trekken hier overheen en met een graad of 9 á 10 is het hier nog steeds waterkoud! Brrr Ik had wat willen uitplanten maar ik blijf nog even binnen.
  We maken in plaats van het uitplanten een nieuwe update met foto's. Heb ik toch iets te doen
   
  En we trappen af met de meiraapjes. Het groen staat er fris bij. Ik weet niet wanneer ik ze moet oogsten maar ik houd de grootte aan van een rode biet. Dan zit ik denk ik altijd goed. Achter de meiraapjes staan stambonen van het ras Prelude, echter is die niet te zien door al dat uitbundige groen
   

   
  Achter de rij stambonen staan een paar stokbonen tussen de hangmanden met sla. Hier de Blauhilde. Deze geeft blauw-paarse bonen. Leek mij een mooie afwisseling tussen al dat groen. Helaas wou het ras Neckargold niet omhoog komen, ze zijn verschimmeld zag ik achteraf dus we hebben met dat warme weer te enthousiast water gegeven
   

   
  Rechts van de meiraapjes staan slaplantjes en daarnaast komt een rij bieten Kogel en Cylindra, met daarachter een rij stamslabonen Speedy. Rechtsachter zie je nog enkele maïsplantjes staan.
   

   
  Achter de Speedy staan een paar stokbonen Borlotti. Ik ben heel benieuwd hoe die er uit gaan zien! De bonen op zich zijn al geweldig mooi.
   

   
  De 1e knoppen in sommige paprikaplanten komen te voorschijn. Ik vind wel wat de planten vergeleken bij vorig jaar een stuk kleiner zijn voor ze knoppen krijgen. Ik vraag me af of ik ze moet bijmesten?
   

   
  De rij tomatenplanten heb ik ietwat 'ontbost'. Er lagen een paar over de grond, of scheef. En dat was niet om aan te zien. Laat staan dat dat goed kan groeien. Dus een paar korte bamboestokjes opgezocht en een rek achter het tomaten/paprikabed neergezet en hier en daar opgebonden en voorzichtig om de stokjes gedraaid. De onderste bladeren verwijderd en flink veel dieven eruit gehaald, want ik was daar nog niet aan toegekomen en had ze schromelijk verwaarloosd. Nu staan ze er weer (met hulp) netjes en fier bij!
  Een paar dieven waren zo groot dat ik ze in een apart potje of op een leeg plekje in het bed heb gezet. En ze slaan goed aan, want ze staan er nog stevig bij.
  De tomatenplant die hier t beste erbij staat, is toch wel de Calebash Purple. Een flinke stevige plant met mooie groene bladeren. Deze staat apart in een pot en ik ben heel benieuwd wat daar vanaf gaat komen. Die komt zeker volgend jaar terug.
  De goudsbloemen aan de voorkant doen er lang over om te bloeien. Ze hebben er ook geen zin in met dit weer.
   

   
  Door de val van de stellage is de naam van dit bossige tomatenplantje niet meer te achterhalen, en het valt niet meer te dieven, zo'n wirwar dat t is geworden
  Misschien is t ook niet nodig bij deze soort maar mooi staat ie er niet bij. En waarschijnlijk (door het ontbreken van de naam) staat ie ook in een veel te grote pot. Kan ik deze alsnog in een kleinere pot zetten vraag ik mij af
   

   
  Met de aardappels gaat het vooralsnog goed
  Ik ben nu een paar struikbonen (Saxa) aan het ontkiemen á la Rantje en als die een wortel hebben ontwikkeld (of eerder?) mogen die achter de rij aardappels staan. Ik zit er aan te denken de fietswielen gewoon in te graven omdat ik niet weet of struikbonen wat steun nodig hebben. En ach zijn we gelijk aan het recyclen.
  Je kunt nog het puntje van het opblaasbare bootje zien, die is inmiddels lek Maar er is ook goed nieuws, de extra doppen van het zwembad die we kwijt waren, zijn terecht Kan die (als het zomers weer wordt) toch worden opgeblazen en gevuld. Scheelt toch weer iets nieuws kopen want daar hadden we weinig zin aan.
   

   
  Een update over de zaaitray: het gaat goed, hier en daar is er al enig groens te zien bij de afdelingen chinese kool, paksoi en sla.
   

   
  De bloemenmix moet hoognodig in tuin of pot!
   

   
  En binnenkort wordt het opnieuw peultjes knippen!
   

   
  De MTFD plantjes in pot zien er gezond en florerend uit De paprika en peper, linker Tom tomaat en de rozemarijn zijn van mezelf.
   

   
  En wat zien die snijbiet plantjes er heerlijk uit. Dat rode contrast vind ik erg mooi in zo'n pot. Eindelijk snijbiet uit eigen tuin! Vorig jaar was het de mineervlieg die steeds roet in het eten gooide. Maar nu is er meer hoop
  Als ik die foto bekijk dan is het voor volgend jaar misschien een idee om 1 snijbiet in het midden te planten, en wat aardbeien erom heen te planten. Wordt vast een hele mooie combi (als dat mogelijk is qua combinatieteelt).
   

 20. Helly
  Sla saai?
  Vandaag eens een blogje over sla. Goh zul je wel denken, wat saai. En misschien heb je gelijk, en misschien ook niet, maar ik wil hier mijn sla-ervaringen kwijt. Voor ik ze vergeet en zodat ik ze volgend jaar weer kan herlezen.
   
  Stamppot
  Inmiddels hebben we al heel wat slabladeren achter de kiezen. En de allerlaatste ervaring met sla, is sla-stamppot. Die hadden we nog nooit geprobeerd en gezien we een sla-overschot hebben, werd het tijd om dat te proberen. De karnemelksaus (ideetje van Erny) hebben we achterwege gelaten. Zo wanhopig waren we nog niet
  De stamppot beviel ons erg goed, er ging maar liefst een heel krop (Kraganer Sommer) sla doorheen, en ook wat blaadjes pluksla (Australische gelbe). Deze laatste soort heeft precies dezelfde kleur, en ik vind ook smaak, dus dat beet elkaar niet. De stamppot was snel achter de kiezen!
  Gisteren heeft mijn moeder nog een Tom Thumb en wat eikenbladsla meegenomen, ben benieuwd hoe ze het hebben gevonden.
   
  Soorten
  Wat de soorten betreft, ik had 12 gezaaid en groeiende. En dat werd wel een beetje te veel van het goede hebben we gemerkt. De sla komt je op een gegeven moment uit de oren
  De soorten die ik tot nu toe heb gezaaid:
  Kropsla
  * Bindsla Cimarron
  * Tom Thumb
  * Kraganer Sommer
  * Freckles
  * Lollo rossa
  * Wonder der jaargetijden
  Pluksla
  * Salade mix
  * Rucola
  * Australische gelbe
  * Red salad bowl
  * Catlogna
  * Black seeded Simpson
  * Salad bowl
   
  De Black seeded Simpson, Catlogna en Salad bowl zijn nog in de groei, kleuters, de Wonder der jaargetijden en Lollo rossa zijn flink in de groei, tieners. Rucola en salade mix staan in de bloei en ik wacht tot de zaadpeulen eraan komen. We mogen nog even genieten van de mooie bloemetjes. De rest is geproefd en hard op weg om vervangen te worden.
   
  Experiment zaaitray
  Vandaag heb ik weer wat zaden gezaaid. In een zaaitray die ik heb gekocht (van Thea) op de MTFD. Een nieuw experiment. Eerder gebruikte ik al een perspotje en dat beviel erg goed. Het scheelt een hoop aan ruimte die te gebruiken, en het is al effectief bewezen, voor mij dan.
  En nu dan de zaaitray. Wat mij opviel was dat er geen onderkant (ofwel bodempjes) aan zit. Waarschijnlijk omdat je er een soort van lage bak onder moet leggen? Ik had helaas geen ruimte waarin de bak pastte, dus heb ik m bovenop een stellage gezet waardoor ik 2 lange rijen niet kan gebruiken omdat die uitsteken van voor en achter.
  De rest van de rijen heb ik gevuld met potgrond en gezaaid met sla soorten, rucola, andijvie, snijbiet, chinese kool, paksoi, bieten, bosui, alpen aardbeien en goudsbloemen. Er passen veel soorten in 1 zo'n tray.
   

   
  Hoe het er verder aan toe gaat, zullen de aankomende dagen/weken merkbaar zijn.
   
  Ervaringen
  En dan de ervaringen van de sla soorten.
  Rucola
  Deze had ik vorig jaar al gezaaid. Niet echt een sla soort maar hier wordt dat wel zo beschouwd. Zaait makkelijker door de ronde zaden, ontkiemt bij warm weer snel (4 dagen) en groeit weelderig als je dicht zaait. Hier gaat dat in een lange bak en we blijven er van plukken tot het gaat bloeien. Dan wordt de bak apart gezet om het zaad te oogsten. De smaak is verschillend, de grote bladeren die wat ronder worden naarmate ze doorgroeien, zijn milder van smaak, de kleine wat pittiger. Lekker tussen een sandwich of een broodje gezond, over de pannekoek met een honing/mosterdsausje, over de pizza of door gemengde salade. Je kunt er zelfs een stamppot van maken met blokjes chorizo worst. Een veelzijdige soort. En zeker geliefd hier in huis.
  Salade mix
  Vorig jaar gekregen op de MTFD van 2010. Een verrassing. Vorig jaar was dit een welkome aanvulling op mijn salades. De inhoud is zeer divers. Rucola, raapsteeltjes, pluksla, radijsblad en verschillende kruiden. Een leuke mix. Door de mix komt het wat onregelmatig omhoog, maar voor je t weet heb je een flinke bos met mooie bladeren.
  Vorig jaar heb ik ze niet laten doorschieten voor het zaad. Ik had de bak nodig voor een andere groente. Nu staat er een bak bij de rucola achterin de tuin. Ik moet alleen even opletten waar de zaden zitten, want bij zulks diverse mix groeit dat niet gelijk op of lijkt het op elkaar.
  Samen met vele aanvullingen een mooie salade mix.
  Kraganer Sommer
  Een kropsla zoals je ze tegenkomt bij de (super)markt. Met het verschil dat als je ze in eigen tuin hebt, ze lekker knapperig zijn en niet slap en ze minder waterig smaken. Uiteraard gaan ze hier na de pluk gelijk de slabak in. Geen tussenhandel waardoor ze kunnen verslappen. Je kunt ze ook plukken, de buitenste bladeren gebruiken. Daardoor blijft de krop doorgroeien tot het vanzelf doorgroeit. Een makkelijke sla soort. Lekker scheuren, niet snijden, van verliest het aan vitamines. Dit geld overigens voor alle sla soorten.
   

   
  Cimarron
  Een bindsla die ik uit de zogeheten Carrousel envelop heb gehaald. Afkomstig van Lisa. Dit jaar gezaaid en het kwam binnen voor het raam nogal ielig omhoog. Rare stengeltjes die een bochtje maakten. Nadat ik dacht dat die niet meer goed kwamen, heb ik nieuwe gezaaid, maar de oude had ik niet weggegooid. Waarschijnlijk was ik te sentimenteel Nadat het toch nog omhoog is geschoten heb ik het overgepot en op goed geluk buiten gezet. En daar ging het tot mijn verbazing flink groeien en werden de bladeren zowaar bruiner. De 2e zaai ging ook naar buiten en daar heeft het zich ontwikkeld tot heerlijke grote stevige bladeren. Waar we van geplukt, geplukt en nog eens geplukt hebben. Een goede aanvulling op een gemengde salade, of om een reepje kaas te omwikkelen en daarna te dippen in de chilisaus. Hier een heerlijke snack. Moge daar nog vele van volgen
  Tom Thumb
  Een kropsla van de kleinere soort. Ook uit de Carrousel doos. Een leuke aanvulling op een klein plekje in de tuin, onder de bonenstaken of tussen bloemen en planten. Makkelijk oogstbaar door ze te draaien en ze groeien als een mooi dicht kropje sla. Afmeting is de helft van een gemiddelde krop sla. Ze smaken ze ook. Gebruiken is tevens hetzelfde. Je kunt ze om de 2-3 weken zaaien vanaf maart zodat je kunt oogsten van mei tot in oktober.
   

   
  Freckles
  Een kropsla met langwerpige, bruin gespikkelde bladeren. Wederom uit DE doos. Stevige bladeren met een knapperige nerf. Na het afsnijden van de 1e krop heb ik gemerkt dat er nieuw groen uitsteekt naast de kern. Ik laat ze zitten en kijk of het nog wat kleinere kropjes worden. De bladeren lijken qua vorm op de Cimarron. Je kunt ze lekker over een reepje kaas rollen. En vergeet de dip niet
  Wonder der jaargetijden
  Een kropsla die een mooi bruin randje krijgt als het groeit. Na een trage start komt het toch wel op gang. Mooie decoratieve kroppen krijg je er van. Kunnen zo de voortuin in. Hoe het smaakt weet ik nog niet. De bladeren zien er wel mooi stevig uit. Het komt uit de doos. Volgens de aanwijzingen van juni tot oktober te oogsten. Dat wordt na zaaien als het een blijvertje is.
   

   
  Australische gelbe
  Een echte pluksla. Wederom uit de doos. Je kunt ze zaaien in april en mei, en oogsten van mei tot in augustus. Een snelle groeier en lichtgroen van kleur. Er komen eerst gladde bladeren met een ietwat gekrulde rand. Tijdens warme dagen lijken de bladeren wat slap te worden maar dat doet niets aan de smaak af. Die is te vergelijken met een gewone kropsla. Na een tijdje en wat koeler weer, wordt de binnenkant van de bladeren ook wat bobbeliger, en daarmee ook steviger. Ik heb deze soort voor het eerst gegeten tezamen met rucola en de Cimarron. Een heerlijke combinatie waar je nog maar weinig aan toe hoeft te voegen. Dressing uiteraard.
  Red salad bowl
  Verkregen via de puzzelwedstrijd hier op t forum. Een licht gekrulde eikenbladsla. Te gebruiken als kropsla of pluksla. Een snelle groeier en zeer decoratief voor in de tuin, pot of bak. Nu staan ze bij mij in een langwerpige bak, ik denk dat ik ze volgend jaar mooi door de groenten heen verspreid. Zaaien kan je m tot eind mei en de oogst is 2 á 3 maanden na de zaai. Tenzij je het als pluksla gebruikt. Een fijne aanvulling in de gemengde salade. De bladeren zijn een beetje stevig en knapperig. Als ze langer zijn komt dat reepje kaas weer in de picture
  Salad bowl
  Dezelfde als hierboven maar dan in een groene versie. Eikenblad is bruiniger. Nog niet oogstbaar dus nog geen ervaringen hiermee. Het zal ongetwijfeld hetzelfde groeien, of de smaak t zelfde is?
  Lollo Rossa
  Ze zijn nog tieners, maar over een week of 2 denk ik wel zachtjes aan oogstbaar. Het is een snelgroeier met rood/bruin gekrulde en zachte bladeren. Al vroeg te zaaien, zo vanaf begin maart onder glas. Het is een snelle doorschieter dus niet te lang wachten met de oogst. Lekker door gemengde sla.
   

   
  Catlogna
  Een pluksla volgens de verpakking maar ik zie toch een kropje staan. Ze staan al een paar cm. boven de grond maar moeten nog even doorgroeien voor ik kan oogsten. Geedee heeft er vandaag een kropje van geoogst had ik gezien op t forum. Volgens de verpakking een zeer smakelijke, stevige donkergroene sla met lange ingesneden bladeren. En een mooie decoratieve sla. Het is een vroeg ras en schiet niet snel door. Zaaien tot in juni en al vanaf februari onder glas. Regelmatig plukken bevordert de doorgroei dus daar gaan we veel van genieten. Lange bladeren.. was t woord kaas al gevallen?
  Black seeded simpson
  Het staat in de volle grond groter te groeien onder een netje, tussen de bietjes en meiraapjes. De verpakking geeft aan dat het een snelgroeiende, losse sla is met grote gekrulde en bobbelige geelgroene bladeren. Helaas tot eind mei te zaaien. De jonge bladeren zijn erg mals en kun je regelmatig plukken. De oudere bladeren kunnen worden gestoofd. Hey.. dat hadden we hier nog niet geprobeerd. Dat wordt weer een nieuwe variatie "what to do with lettuce". En daar zijn we heel blij mee
   
  Ok, het is toch best een log van formaat geworden maar hopelijk wel een beetje informatief voor de oplettende kijker
  En er is nog een verrassend eind: morgen eten we peultjes
 21. Helly
  Warme ontwikkelingen
  Met deze warme dagen zie je alles de grond uit schieten en groeien 'als kool'. De peulen staan flink in bloei, de zaden ontkiemen ineens in record tempo, de hop heeft inmiddels de schuur gevonden, het groen van de aardappels staat al een paar dagen boven de grond, de aardbeien hebben er in grote aantallen zin in.. het is duidelijk.. het is zomer!
   

   

   

   
  We (lees: ik) worden langzamerhand gewend aan de warmte van de brandende zon. En aan het feit dat we 2x daags alles besproeien.
  Met zo'n broeierige warmte echter, is de zin om veel in de tuin te doen ver te zoeken. Afgelopen week heb ik totaal niets gezaaid, alleen uitgeplant en verplaatst. En dat was al moeite genoeg. Maar beetje bij beetje komt het vanzelf af.
   
  Uitgeplant
  De tomaten en paprika's zijn allemaal uitgeplant, vergezeld van basilicum, goudsbloemen en knoflook die ik gister nog hier en daar ertussen heb geplant. De pot waar ze in stonden was echt te klein geworden en de knoflook was nog niet groot genoeg, ook al heb ik gisteren een bolletje geoogst en gebruikt.
   

   
  De prei die ergens in maart was gezaaid, maar niet uit de grond wou komen, is hier en daar toch omhoog gepiept. Omdat ik de planning daar heb omgegooid (vanwege het niet groeien van de prei) moest de prei die toch wilde groeien verhuizen naar het bed waar wortels worden afgewisseld met ui en naaste verwanten (zie een paar posts terug). Dit is weer zo'n combinatieteelt
  Waar de prei is vertrokken hebben de stambonen Speedy en Prelude hun intrek genomen. Tussen de meiraapjes en de rode bieten Kogel en Cylindra zijn 2 soorten sla, Salad Bowl en Black seeded Simpson, uitgeplant.
  Ik heb vandaag mijn ouders en een vriendin laten weten dat ze aankomend weekend sla uit mijn tuin moet halen, ik heb veel te veel. Ik had deze week nog sla willen zaaien, maar ik kan beter volgende week slechts 1 soort zaaien. Ik heb gewoon een sla-tik
  De koolplantjes (spruitkool Groninger en eeuwige moes) zijn ook op hun plek uitgeplant. Ik heb er bodemloze plastic potjes omheen gezet vanwege de gevreesde koolvliegjes. Na aanleiding van de test van Geedee. Die was overduidelijk.
  Volgende week staat ook op de planning om 2 soorten pompoen (Uchi Kuri en Fictor) en een rijtje Kleine Jan maïs uit te planten. Ze doen het goed in de perspotjes met dit warme weer. Ik moet ook wat stokken regelen voor de stokbonen want sommigen staan al met 2 bladeren boven de grond. Die wil ik niet te lang in de perspotjes laten staan. Even bij een bouwmarkt langs maandag.
   

   
  Voortuin
  De bloemenmix en de stokrozen doen het ook prima. Dat groeit goed. Nog even en ze kunnen worden uitgeplant. Van 1 klimhortensia heb ik al wortels gezien, dus die wordt volgende week in de voortuin, naast de schutting, uitgeplant. Het wachten is op de andere 2 stekjes, of die gaan aanslaan. Daar nog geen wortels bij gevonden.
  De buxus staan er prima bij. Ik laat ze nog een tijdje in de potten staan tot ze meer wortelgestel hebben ontwikkeld en wat groter zijn gegroeid. Dat gaat een mooi hegje opleveren in de voortuin. De buxusbol die nu als 'loner' in de voortuin staat ga ik binnenkort ook snoeien en de takjes daarvan probeer ik ook te laten wortelen. Die voortuin, dat wordt nog wel wat Wat er aan mist, is een hoop geduld
  But.. I have a vision
 22. Helly
  De titel zegt het al, het is bij de konijnen af.. hoeveel sla wij de laatste tijd al niet hebben gegeten, en nog gaan eten. Straks krijgen we er nog lange tanden en oren van
  Maar.... we zijn gerust.. ik heb de hulptroepen ingeschakeld.. de wegwijzer staat in de grond, verkeerde route nemen is uitgesloten.. DIE kant moeten jullie op eehm.. andere kant dus
   

   
  En ja hoor, al 1 gelokaliseerd op de goede plek waar ze wezen moeten.
   

   
  Met 11 soorten sla in de tuin raak je nog wel eens het overzicht van de hoeveelheden kwijt als je maar door blijft zaaien
  En van dit soort gasten moet je het dan ook niet hebben.. veel lol beleven in mijn tuin en niet aan t werk, dat kan niet hoor!!
   

   
  Vandaag worden alle spinazie bladeren geoogst. Die gaan door de romige pasta met spinazie. Heb er nu al zin in
 23. Helly
  HOT!
   
  In de schaduw is het al erg benauwd, laat staan in de volle zon. Ik heb mijn binnen/buiten temperatuur meter neergezet/opgehangen en schrok werkelijk van het resultaat in mijn achtertuintje. Er staat wel een briesje wind, maar om nou te zeggen dat we er van afkoelen.. dat weer niet, zelfs niet in de schaduw
  Ok, foto 1 is in de schaduw, naast de deur van de schuur. Toch best wel flink warm. Poeh.
  Foto 2... een "staggering" 41 graden wordt daar met gemak gehaald
   

   
  De meter op foto 2 staat op een warme donkerblauwe ondergrond, vandaar dat die "IN" temperatuur zo hoog wordt. De "OUT" temperatuur is wat het voelertje meet als hij in de lucht hangt, zie onder.
   

   
  Het is jammer dat het zwembad niet kon worden opgezet, want ik zou er spontaan in zijn gedoken.. nou ja.. gedoken..
 24. Helly
  MTFD
  De MoesTuinForumDag was wederom een daverend succes. Er zijn heel wat plantjes (en andere zaken) van eigenaar gewisseld. Het was een zeer succesvolle dag. Gezellig gekletst met bekende en nieuwe forumleden en ervaringen uitgewisseld, heerlijk gegeten (een beetje te veel van al dat lekkers ) en oa. lieve kleine biggetjes gezien en zelfs geaaid. Mijn zoon was er ook helemaal wild van. Heeft zelfs de fles gegeven.
  Over flessen gesproken, ik heb deze blauwe flessen van Helena gekregen. Zij was niet op de MTFD maar heeft ze in een doos (met andere spullen) naar Jorieke gestuurd. En ik ben er zo blij mee want het is een geweldig mooie blauwe kleur. Past goed bij mijn tuinmeubels We hebben ze een warm welkom gegeven.
   

   
  En we zijn een tikkeltje verbrand , het was een heerlijke maar warme zomerdag (volgend jaar gaat de korte broek en een paar slippers standaard mee!). En vandaag is daar met het uitplanten nog een flinke tint kreeftenrood bij gekomen
   
  Something old, something new
  Vanochtend met een beetje brak gevoel (was vannacht flink beroerd van te veel eten en te warm weer) eerst gewerkt en daarna begonnen met uitplanten. De rabarber is eerst aan de beurt geweest, de dikste stelen weg gehaald en in het gat gezet dat de sierrabarber achter liet. Daarna begonnen met de komkommer die al te lang in veel te kleine ruimte stonden. Daarvoor eerst een strook gaas gespannen en de komkommer ervoor geplant. Tussen de komkommers heb ik nog 2x dille geplant en rode plantuitjes van Thessa (uit de doos gevist).
   

   
  Flink wat water eroverheen gesproeid want voor je t weet hangen met dit weer de plantjes slap. En dat willen we niet!
  De rest van de MTFD plantjes in potten gedaan -> gewone munt, palingmunt, citroenmelisse, Franse tijm, colakruid, 3x ananaskers en een Tomaat Tiny Tim. Dit aangevuld met potten met paprika, peper en nog een Tiny Tim en dat werd een leuk hoekje naast de achterdeur.
   

   
  Verhuizing
  De 'salad-bar' is verhuisd van achter naar de ruimte bij de wasbak. Hij kon er nog net staan. Dit maakt het me wel makkelijker om sla te plukken. Er staan 2 grote bakken met rode bleekselderijplantjes achter de tafel. Ik moet daar nog even een ander plekje voor vinden, of ik moet de tafel verkleinen. De onderkant staat al een beetje op instorten omdat de plank los is gaan hangen. Met een quick fix zouden we er een andere tafel van kunnen maken. De aardbeien die eerder daar aan de schutting hingen waren te hoog geworden om te blijven hangen en zijn al verhuisd naar een balkontafeltje aan de schutting verderop. Er hangen nu te veel haken aan de schutting, die moeten nog worden verwijderd. Er hangt nog 1 bak met peterselie aan die ik tussen andere groenten wil planten (combinatieteelt) en 1 bak met vorige week gezaaide pluksla. Ik wil er een paar haken afhalen en bakken met net gezaaide sla in hangen. Als dat hoog genoeg is, kan het een lege plek op de 'salad-bar' opvullen.
   

   
  En waar moesten mijn 'salad-bar' en de tuinplanten/artikelen voor verhuizen? Juist, voor het zwembad! Want met de temperaturen van gisteren en vandaag, en zelfs die van morgen (30 graden verwacht!) is een verkoelend bad zoooo welkom Dus alles uitgeruimd en ergens anders neergezet. Het looppad naar de poort is wat smaller geworden. Daar liggen nu de planken voor de schutting aan de voorkant (lijkt wel een meerjarig plan te worden ), daarop de bakken met doorgeschoten raapsteeltjes, slamix en radijsjes, 1 van de stellingkasten met zaaigoed waar oa. de bonen omhoog komen, de gieter, een oude stam van een connifeer en een bak met gele mosterd. De mosterd groeit lekker daar op t hoekje.
   

   
  Oh ja, het zwembad..
   

   
  Daar misten we ineens een paar doppen van... dus werd het zwembad.. een opblaasbaar bootje
  Een mens (of in dit geval een tiener) moet toch ergens in afkoelen
   

   
  Oppot-hoekje
  En door die verhuizing is mijn oppot-hoekje ook wat voller geworden. Het is een leuk hoekje in de tuin. Er wordt nog steeds druk gewerkt. Potten/potjes, zaaitrays en plantjes, de zaaistellage, zakken potgrond, bemesting en een fles brandnetelgier. De overgroeiende hop en de hangmand maakt het een sfeervol geheel. Het oog wil soms ook iets leuks zien in deze tuin
   

   
  Wit
  En als afsluiter nog een foto van de 1e bloeiende peultjes van dit jaar
   

 25. Helly
  Nog even een snel logje voor we uitwaaien naar de MoesTuinForumDag. We hebben het gisteren (en eergisteren) zo druk gehad in de tuin dat we nauwelijks aan rust zijn toegekomen
   
  Tomaten en paprika bed
  Allereerst maar de foto van wat er gisteren is uitgeplant. De tomaten en paprika's hebben eindelijk hun plekje gevonden. Na een, voor hen, enerverende groeiperiode (heen en weer verhuizen van plantjes, omvallen van het rek zelfs nog overleefd!) mogen ze blijven staan waar ze staan. De plantjes die er niet meer in konden staan, heb ik in aparte bakken gezet. Door de val van het rek is niet meer helemaal duidelijk welke soorten het waren, sommigen lagen door elkaar heen en vandaar dat de 1 wel een naamtag heeft, maar de andere weer niet. Gelukkig zijn die van Jet allemaal incl. tag gebleven. Ik heb ook potjes ingegraven tussen de tomatenplanten. Makkelijker met water geven en dan krijgen ze niet te natte voeten. Wat kiezels eromheen en dat staat weer netjes.
   

   
  Heb de courgetteplanten ook al in grote potten gezet (kun je nog net zien rechts achter), en de overige paprika- en tomatenplantjes staan in kleinere potten. Hopelijk overleven ze dat in weer en wind.
   
  De fik erin
  Eergisteren is ook bijna al het hout opgegaan in de vuurkorf. Het was een mooi schouwspel, en de tuin is bijna leeg van al het hout wat er nog stond. Space it is! En het leverde ook nog mooie foto's op zoals deze :
   

   
  Het hangt!
  Ja, eindelijk, na ruim een jaar, hangt mijn tuinslang incl. houder aan de muur. En ook mijn tuin gereedschapsrek (en dakdragers, kinderfietsen, klapstoeltjes, electrasnoeren, electrabuizen voor de tuin, fietsoplader, keukentrap, visnetjes van kids, plastic zakken etc ). Het mocht er eindelijk van komen nadat mijn vriend in een opruimende bui was
   

   
  En dan gaan we nu bezig met de voorbereidingen (zoals aankleden, zit nog in m'n badjas ) voor de MTFD.
  Tot laters
×
×
 • Create New...