Jump to content

reina

Members
 • Posts

  130
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by reina

 1. reina
  Vorige keer schreef ik al dat mijn komkommers net begonnen. Die zijn eind augustus en september nog flink tekeer gegaan en heb ik toch nog redelijk kunnen oogsten.
  de kas is nu helemaal winterklaar gemaakt, de tomaten zijn allemaal gepukt en de planten verwijderd. De laatste tomaatjes liggen nog rood te worden. Ze zijn niet meer zo lekker als eerder maar voor kokkerellen nog prima.
  De aardbeienplanten zijn een beetje van slag, die blijven maar bloemen produceren. Ik verwijder alles steeds want de vruchten zijn als water en niet lekker, zo laat in het seizoen. Maar het verrast me dat ik tot op vandaag nog bloemen zie komen.
  Verder begint de tuin al echt af te takelen, de blaadjes kleuren en vallen. De blauwe bes geniet ik altijd zo van. Hier en daar zit zelfs nog een vruchtje, maar het blad is in de herfst ook zo mooi rood.
  De moestuin bak is bijna leeg, nog wat worteltjes verder niets meer.
  Maar het zaad voor volgend jaar ligt klaar.. op naar het volgende moestuinseizoen
 2. reina
  Hoogste tijd om weer eens te laten zien hoe alles groeit en bloeit. De afgelopen maanden heb ik een slechte periode gehad (ik ben chronisch ziek) en heb ik niet veel kunnen doen. Gelukkig doet de natuur het helemaal zelf
  In de kas groeien de tomatenplanten enorm, er zitten al veel bloemen aan en hier en daar een minibegin van een tomaatje. De kas is over een maand waarschijnlijk niet meer toegankelijk, zo vol gegroeid

  van de 4 pruimenboompjes is er een die bloem en pruim maakt
  De nectarine heeft een paar mooie vruchten

   
  De perzik doet het goed
   
  Ik heb een stevia plantje gekocht en meteen al wat gestekt. dat lijkt goed te lukken. Als je hiervan een blaadje eet, is het net of je een suikerklontje eet, echt mierzoet

   
  De boerenkool en brocoli in potten gaan ook lekker

  Mijn boontjes beginnen te bloeien.
  De zonnebloem laat zijn zonnetje zien
   
   
  De kiwi laat al weken bloemknoppen zien, en vandaag zijn de eerste knoppen ook open. Ben benieuwd of er vruchten gaan komen en of ze kunnen rijpen in dit idiote klimaat.
   
  De rode framboos doet het super, stikvol met bloemen/vruchten en er zoemen enorm veel hommels omheen
  De paprika doet ook goed zijn best. Dit moeten lange gele vruchten worden, lekker zoet.

 3. reina
  Nu dan de lente eindelijk echt lijkt te komen, zal ik hier maar eens wat vertellen.
  Ik heb een stadstuin (5x9m) en dat is mijn bezigheidstherapie In de loop der jaren heb ik langzaamaan wat lekkernijen geplant en sinds vorig jaar ben ik daar serieus mee bezig. Ik heb nu staan: rode en gele framboos, aalbes, blauwe bes, braam, druif, aardbei, poolbraam, siberische bes, kruisbes, kiwi, kiwibes, roze bes en nog miniboompjes/stuikzuilen van appel, peer, perzik, nectarine, kaki, pawpaw, kers en pruim. Deze boompjes zijn iniminie en geven (nog) niet veel vrucht. Maar dat gaat nog komen...
  Vorig jaar heb ik een kas neergezet en daar komen tomaten, paprika, meloen, snackkomkommer en aardbeien in. Er staat ook een nectarineboompje dat de rest ver vooruit is, al uitgebloeit en hopelijk bevrucht (met kwastje bij gebrek aan bijen )
  Ik ben een slechte groente eter, en om dat te veranderen heb ik een moestuinbak neergezet en doe ik daar wat makkelijke groente. Wie weet wordt ik nog een groenteliefhebber
  Hier een overzichtsfoto van de tuin.

   
  Op de foto niet erg zichtbaar, maar naast mijn terras heb ik perkjes en daar heb ik afgelopen weekend eindelijk maar eens wat fatsoenlijks van gemaakt. Allemaal plantjes neergezet die op enig moment moeten gaan bloeien. Een paar plantjes die ik nog moet plaatsen zie je nog op de foto klaarstaan.
 4. reina
  In het heerlijke zonnetje van de afgelopen dagen heb ik de aarbeien geplant. Deze bakken heb ik in de kas opgehangen.

   
  Ik heb ook nog 18 plantjes in 2 aardbeientorens geplant. Dat wordt dit jaar lekker snoepen
  Verder heb ik mijn kleine perzikboompje geplant. Die heeft overwinterd in de kas en is nu al uitgebloeid. Voor de echte vruchtgroei gaat komen, wilde ik deze op zijn plekje hebben. Nu hopen dat er een paar bloemen bevrucht zijn. Ik heb er hard genoeg voor voor bij gespeeld

   
   
  En mijn perkjes beginnen ook wat te worden. Als daar wat meer groei in zit, zal ik een foto plaatsen.
  In de moestuinbak zag ik zowaar wat spinazie opkomen. Tot nu toe een groente die we niet erg waarderen, maar eigen gekweekt moet daar verandering in gaan brengen
 5. reina
  De tomaten in de kas gaan super, al genoeg kunnen snoepen en 2 potjes tomatensaus gemaakt. Ik verwacht nog wel een paar potjes te kunnen maken de komende weken.
  De kiwi heeft helaas al zijn/haar bloemen laten vallen, dus geen vruchten net als de kaki. Maar het zijn nogjonge bomen/struiken dus ik wacht rustig nog de komende jaren af.
  Al heerlijk veel aardbeien kunnen plukken. De bieten oogst was magertjes, weinig knolvorming. Maar ze waren van prima formaat om in de sapcentrifuge voor 2 personen wat sap te maken. (wel in combi met vruchten anders vind ik het te heftig van smaak)
  De worteltjes zijn ook wat weinig, maar ideaal voor wat sap dus die gaan ook in de drank
  Van de frambozen heb ik een paar potjes jam kunnen maken, heerlijk. Binnenkort gaan de bramen er aan geloven. Die vind ik nog lekkerder in de jam. En natuurlijk een paar in de sap. Wat een vies kleurtje geeft dat maar wel lekker.
  Ik ga dit jaar proberen wat veldsla voor de winter te zaaien. Ben benieuwd wat ik in de winter ervan kan oogsten. Ze komen in de kas en dus vorstvrij. dat moet lukken.
  Afgelopen week heb ik de eerste pruim kunnen proeven, heerlijk. Jammer dat het er maar 15 zijn. Volgend jaar meer (hopelijk)
  De komkommer heb ik uiteindelijk pas 1 juni gezaaid (de eerdere zaaisels mislukten) en deze week kan ik de eerste plukken. Kortom, de natuur doet haar werk
 6. reina
  Vandaag heerlijk in de tuin bezig geweest, op beter gezegd, in de kas. Ik heb de winterisolatie weggehaald, de kas schoongemaakt en ingericht, klaar voor gebruik.
  Zo ziet het er nu uit.


  De aardbeienbakken die hangen al een paar weken. Verder staan er lage rekjes waar ik straks bakken ga zetten met tomaten.
  In de grond heb ik ook bakken (een soort zakken) ingegraven en daar komen ook tomaten en meloenen. Deze groeien dan omhnoog, dwars door de rekjes heen. Zo hebben ze meteen extra steun en kan ik veel meer planten kwijt

   
  De planten die nu nog in de kas staan, hebben daar overwinterd en gaan straks lekker naar buiten. alhoewel ik wel overweg om de citrusplanten in de kas te laten, die houden toch wel van lekker warm. Nadeel is de bevruchting, die moet ik dan doen. Dat doe ik al bij de nectarine maar of de citrussen net zo makkelijk te bekwasten zijn, weet ik niet. Denk ik nog even over na.
   
  Volgende week ga ik denk ik de tomaten op hun definitieve plekje zetten. De meloenen en de komkommer mogen nog even binnen blijven.
  Mijn kleine kersenboompje staat prachtig in bloei

  Hopelijk worden het ook allemaal kersen andere jaren had ik minder bloemen en steeds slechts een kers rijp (en toch echt een net erover tegen de vogeltjes)
  De aalbessenboom (ja boom, niet struik) doet het super. Was deze winter nog een kale stam, nu al bloem!

  Ernaast staat een siberische bes ook al in bloei. daar komen hele lekkere bessen aan. Qua textuur lijken die nog het meest op een druif, maar met een ander smaakje.
   
  De gele framboos doet het ook al super
  Ook hier zijn al vele bloemetjes zichtbaar. De lente komt eindelijk echt op gang
×
×
 • Create New...