Jump to content

jarnogab

Members
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by jarnogab

 1. Ik zal morgen eens opgraven en zien wat er mss verkeerd is gelopen. Anders zullen het nieuwe knolletjes moeten worden. Bedankt alvast voor je reactie.
 2. Hallo iedereen Ik heb half maart aardpeer en crosne geplant, beide in kleigrond die luchtiger gemaakt werd met compost. De aardpeerknollen doen het goed, de planten zijn al enige tijd geleden boven komen piepen en de plantjes ontwikkelen zich. Maar van de crossen zie ik nog niets, zelfs geen beginnend sprietje. Op internet vind ik ook geen info over de kiemtijd. Is er iets mis gegaan? Iemand ervaring met crosne die me wijzer kan maken? Alvast bedankt! Grtn
 3. Hallo ik heb een soortgelijk vraagje. Ik heb onderstaande laurier in de tuin staan. Ik heb 'm gekocht als laurier voor in de keuken (nobilis) maar wil de blaadjes drogen zodat ik deze winter voldoende laurierblad heb. Ik vermoed dat ik ze beter in september had geoogst en dat er nu al wat smaak van af is, maar ja. Waar ik wel mee zit: is dit laurier voor in de keuken, of is het een van de giftige varianten? Hopelijk is het wat zichtbaar op de foto's. De blaadjes voelen licht leerachtig aan, er zitten knoppen in de oksels. Op hoop van zegen dat iemand me kan verder helpen Alvast bedankt! Grtjs jarnogab
 4. Inderdaad, even inbreken bij eentje die ruim genoeg staat van de andere. Als die ene mooi knolletje heeft, dan zijn ze oogstklaar. Als andere radijsjes dan te kleine knolletjes hebben, stonden ze hoogstwaarschijnlijk te dicht op elkaar. Daarom moet je in feite uitdunnen waar nodig. Dit jaar probeer ik in oude bloembakken te zaaien die in mijn moestuin opgehangen werden aan de omheining. Ik probeer een klein beetje in zigzag te zaaien zodat de nood aan uitdunning iets minder is.
 5. Dat klopt inderdaad. 't Is te zeggen: dat heb ik al een paar keren vernomen. Maar al even vaak vernomen dat dit een hardnekkig misverstand zou zijn en eigenlijk een mythe is. En zo zijn er diverse etymologische verklaringen. Niets kan met zekerheid gezegd worden, zo blijkt. http://www.strawberries-for-strawberry-lovers.com/origin-of-the-word-strawberry.html http://www.snopes.com/language/notthink/strawberry.asp
 6. Klopt volledig. Pas op: ik vind dat niet erg. Heb een lapje in de tuin waar ik blij ben dat de munt zo om zich heen slaat. En ik lust graag munt. Maar als je dit niet wenst: begrenzen bij het ingraven.
 7. Ik zou voor de eerste keer (eind april) wat maïs willen zaaien. Niet teveel, ben al tevreden met een zestal maïsplanten. Nu heb ik echter niet voldoende ruimte in mijn moestuin ('t is te zeggen: de plaatsen zijn al ingenomen). En dus heb ik eens goed rondgekeken in de siertuin. Daar heb ik eventueel nog wel wat plaats, in zonlicht - zij het dan gefilterd. Vandaar mijn vraag: kan maïs in volle grond vlakbij hetzij rozen hetzij kornoelje staan? Of is dit omwille van bodem, plagen, etc niet mogelijk/af te raden?
 8. Volledig akkoord. Je moet zoeken naar kleinere stengeltjes die uit de oksel komen. Hoe sneller erbij, hoe beter. Zie onderstaande afbeelding en onderstaand filmpje. http://www.wezooz.be/video-tuin/tomaten-kweken-dieven
 9. Tuurlijk, je moet doen zoals je het zelf het beste acht. Ik zelf ben niet zo goed in het zaaien van kruiden. Al vaak mislukt.
 10. Ik zou ook voor een plantje gaan. Kan in zon staan, maar tijdens het heetst van de dag liever niet. Bij ons staat ie in halfschaduw. Moet de plant zelfs intomen. En een culinaire tip: gebruik 'm om vis te kruiden op de bbq
 11. lol dàt zou nog es een oplossing zijn
 12. Volledig akkoord dat je fout gedrag moet corrigeren en goed gedrag belonen, maar zoals gezegd: er kan tijd over gaan. En topicstarter vroeg nu eenmaal wat er tegen te doen is. Het antwoord is tweeledig: heb je een hardleerse hond --> moestuin afspannen en ondertussen het gewenste gedrag aanleren. Zonder afspanning blijf je een heel reëel risico lopen dat je telkens opnieuw moestuinplantjes mag uitzaaien of uitzetten. heb je een hond die makkelijk leert --> snel foutief gedrag corrigeren, dan hoeft afspannen niet.
 13. Even nog een vraagje: moet je aanaarden vanaf het eerste bladpaar of vanaf het tweede paar?
 14. Ik had hier vorig jaar hetzelfde probleem. Ik had moestuinzakken (van zo'n+- 1vierkante meter) aangeschaft in de veronderstelling dat het toch ietsje hoger was en minder aanlokkelijk dan een zaaibed. Dat ging de eerste weken goed, tot de hond ontdekte dat zo'n moestuinzak ook veel graafplezier biedt. Het beest heeft zelfs van 4 compartimenten er 1 groot compartiment van gemaakt door wat te scheuren aan de zak. Ik kon de hond inderdaad wel afleren via gerinkel (eurocentjes in een leeg waterflesje) om er naar toe te gaan, maar eenmaal de hond alleen in de tuin was, was het weer van dat. Nu moet je weten dat onze hond een Beagle is, en dus graag graaft en ook met veel plezier koppig blijft. Aard van het beestje. We kunnen dingen aanleren, en voor een Beagle luistert de onze eigenlijk vrij goed. Alleen: we hebben 'r als pup verwelkomd nu twee jaar geleden, en er moest heel wat aangeleerd worden. En (af)leren vraagt tijd + ik heb zo'n gevoel dat een Beagle maar 1 ding tegelijk wil leren. Het was dus: of leren rustig te wandelen, of afleren van graven, of leren komen als we roepen, etc. Zo'n waslijstje komt er al snel op neer dat we nu al zover staan dat de hond al effectief minder graaft, en minder diep graaft, maar dat het dier dus wel nog steeds graaft. Omdat ik het karakter van de hond vorig jaar al voldoende kon inschatten zag ik maar 1 oplossing: de moestuin afsluiten. Een 8-tal houten palen gekocht van 160cm, wat gaas met krammen bevestigd, en van resten hout zelf een deur gemaakt. Ze kan nog graven op de composthoop, wat ze dan ook doet. De compost wordt dus gratis gekeerd Maar mijn moestuinplantjes staan veilig. En nu ben ik tot het idee gekomen dat ik hier nog planken heb, dus ik ga aan de bovenkant van de afrastering tussen de houten palen deze planken bevestigen. En zo kan ik dan aan elke plank nog oude balkonbakken bevestigen die ik niet meer gebruik. Weer extra mogelijkheid om sla of radijs of zo te zetten, en zelfs met deze laaghangende zon wordt er geen zon weggenomen van de andere planten in demoestuin. Dus conclusie van mijn verhaal: afrasteren die handel.
 15. Wat lente-ui gezaaid, wat radijsjes, en ook sjalot, plantui en rode ui red baron geplant. Daarnaast ook nog een paar aardappelen gepoot in emmers. En o ja, ook wat postelein gezaaid.
 16. Graskanten afgestoken, een en ander bemest, en ook wat kleinfruit op stam (frambozenboompje en kersenboompje) een vaste plaats gegeven in de tuin. Vandaag hopelijk nog wat radijsjes zaaien.
 17. Het strookt niet echt met je vraag, maar kan aan de andere kant wél een alternatieve oplossing aanbieden voor je probleem. Heermoes is een plant met heel gunstige medicinale eigenschappen; infusies of tincturen van heermoes zijn prima voor de gezondheid. Heermoes bevat veel mineralen en flavonoïden en is heel geschikt als remineraliserend middel of voor de aanmaak/herstel/elasticiteit van bindweefsel en kraakbeen. Dus als je vaak peesontstekingen, blessures, zwak gebit, ... hebt of iemand kent met osteoporose, dan is zo'n infusie of tinctuur als dagelijkse, preventieve/vermilderende toepassing heel geschikt, zeker in combinatie met brandnetel. Nu, als je dit niet wenst, dan begrijp ik volkomen je probleem dat het een lastige plant is, net omdat ze vrij goed gedijt op vele gronden en standplaatsen. In dat geval zijn de posts hierboven van meer waarde dan wat ik schreef. Alvast succes ermee.
 18. Zo, ik heb wat 'verse' (d.w.z. nog niet aangetaste) gezaagde stronkjes kunnen krijgen van vooral berk, 1 stronkje beuk en 1 stronkje eik. Nu even kijken op de sites die hier op het forum vermeld werden (groene takken, homegreen en mycobois) en dan aan de slag!
 19. Ik heb er een tweetal gekocht; ik zal bijtijds eens laten weten wat mijn ervaringen zijn. Gezien het mijn eerste kweektunnel, koude bak, serre e.d. is kan ik vooralsnog niet vergelijken met deze kweekvormen. Puur op gevoel kan ik nu alvast zeggen dat het geheel stevig staat en dat de temperatuur in de kweektunnel alvast hoger is dan buiten. Dus: het lijkt te doen wat het moet doen.
 20. @stan:bedankt, daar kan ik al een heel eind mee. Ik moet nog beginnen met zelfs nog maar de aanschaf van broed, maar ik wou eerst even een en ander te weten komen. Het wordt bij mij nu kwestie van een geschikte, "verse" houtsoort te pakken te krijgen, en nadien broed aan te schaffen.
 21. Hoe kan je weten of het hout geïnfecteerd is met een andere schimmel dan diegene die je inbrengt? Ik bedoel: als de elfenbankjes ea erop groeien, dan is het nogal duidelijk. Maar als je nu oud hout hebt liggen zonder deze zichtbare sporen, kun je het dan te weten komen? Ik snap dat je met 'vers' hout deze kans op andere infecties verkleint/vermijdt, maar ik heb hier heel wat oud hout liggen, vnl. den of populier maar met hier en daar ook hardhout er tussen (eik/beuk). Het zou tof zijn moest ik deze kunnen gebruiken.
 22. @allen: bedankt voor de reacties. Ik had inderdaad zo'n beetje mijn twijfels of die hydrokorrels zouden volstaan, maar dankzij jullie antwoorden lijkt mij het niet verstandig om daar alleen op voort te bouwen. Ik zal nog even afwegen of ik gaatjes in de teil maak dan wel goedkope manden/potten/zakken gebruik. Thanks!
 23. Hallo, ik ben nieuw hier op dit forum (dat ik via google gevonden heb). Ik had eigenlijk een vraagje: sinds een kleine twee jaar probeer ik hier wat groenten en kruiden te telen in ons moestuintje; de gewassen doen het meestal vrij goed - maar na twee jaar weet ik wel wat ik wil op mijn grondje: vooral sla, radijzen, wat kolen. Nu, af en toe wil een mens ook eens iets proberen, en ik dacht aan aardappelen in pot. Dan hoef ik mijn beperkte stukje grond niet te wijden aan aardappelen maar kan ik dankzij die potten wat meer ruimte laten in de moestuin en de potten op het terras plaatsen. Ik las al een aantal aanbevelingen over aardappelen in pot, onder meer over de drainage. Men raadt aan om aan de onderkant van de potten wat gaten te voorzien zodat overtollig (regen)water makkelijk weg kan. Ik heb hier echter een grote zinken teil die ik zou kunnen gebruiken. Alleen: ik wil geen gaten boren in deze teil. Je weet nooit dat ik volgend jaar de teil wil gebruiken als waterreservoir of teilvijvertje . Daarom dacht ik aan hydrokorrels. Is het mogelijk om de bodem te vullen met een goede laag hydrokorrels en vervolgens pas te starten met de aarde/compost voor de aardappelen? Of moet er beter gedraineerd worden dan dat en moeten er alsnog gaatjes geboord worden? Groeten, jarnogab PS: excuus dat ik een ouder topic hierdoor terug naar boven kick, maar dit leek me dan toch zinvoller dan een nieuw topic te starten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...