Jump to content

yvan_be

Members
 • Posts

  70
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-Vlaanderen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja... Ik heb ooit de eer en het genoegen gehad enkele weken als "interimmeke" te mogen werken bij een van de belangrijke Belgische potgrondproducenten. En jawel: op die transportbanden zie je de hele wereld passeren: guano uit Peru, veenmos uit Belarus, turf uit Tsjechië, basaltmeel uit Italië, sparrencompost uit de Belgische Ardennen... Op de ecological footprint van zo'n zak potgrond kan je wellicht met het halve land een paar uur windsurfen. Maar eh... Is het nu de bedoeling dat ik me schuldig voel omdat ik een foto van wat zakken potgrond geplaatst heb? Laat dat dan even weten, zodat ik me kan uitschrijven hier. Want tegen zoveel drammerig gedoe ben zelfs ik niet bestand.
 2. Weet ik, maar de bedoeling in eerste instantie is, om de bodemstructuur te verbeteren. Het heeft weinig zin denk ik, om meststoffen aan te gaan voeren, als die prompt uit de bodem wegvloeien bij de eerste de beste regenbui. Of zie ik dat verkeerd? Overigens: het uitgraven van wat zand en het aanvoeren van wat potgrond, getoond in de foto's is enkel een eerste experimentje. Niks meer, niks minder. Ik zie wel wat het effect is op de korte termijn, maar ik ben er mij terdege van bewust, dat het probleem niet van de baan is door er "wat brol bij te kappen en eens goed te roeren".
 3. € 36 en 600 l om precies te zijn. Mag het? Voor zover ik weet staat het mij nog steeds vrij mijn centen te besteden zoals ik dat wil, hoe onzinnig derden dat ook mogen vinden. Ik voel geen enkele behoefte om me daaromtrent te verantwoorden.
 4. Mijn kwadraat in het gazon is afgetekend. Ik ga boren om de 25cm, diepte 30 cm, per rij geschrankt, dus; rij 1: 0cm; 25cm; 50cm; 75cm; 100cm rij2: 12,5cm; 37,5cm; 67,5cm; 87,5cm rij3: als rij 1 rij 4: als rij 2 enzovoort. De gaten ga ik vullen met bemeste potgrond. Aangezien gras erg snel reageert op veranderende levensomstandigheden, bestaat de kans dat ik binnenkort een vierkante meter gazon heb, waar al die benepen seuten uit de buurt jaloers op zijn . Foto's volgen.
 5. Analoog voor de stervende rabarber, alleen werd hier de "ring" uitgegraven tot op diepte van ca. 25 cm.
 6. Aangezien ik dan toch begonnen ben met bezigheden die ik me mogelijk volgende week zal beklagen, ben ik maar doorgegaan. Op mijn uitgestrekte landerijen, zo ver het oog rijkt (voor een extreem bijziende, dan), zijn in het voorjaar in totaal zeven laagstam-fruitboompjes geplant. Die doen het bar slecht. Ik had de boompjes geplant in een, uit het gazon uitgesneden verdieping van ca. 5 cm. Ik heb nu die cirkelvormige plantgaten uitgediept tot ca. 10 cm. Daarna heb ik de periferie van de gaten een extra 10 cm uitgediept. De zo ontstane ringen werden opgevuld met potgrond. Daarna werden de plantgaten weer enigszins aangevuld met een mengsel zand-potgrond, zodanig dat een verdieping van ca. 7-8cm diep overbleef. Zie de foto's.
 7. Weet overigens iemand wat de standaard-procedure is om de pH-waarde van grond te bepalen? Ik ben niet onbekend met chemie en pH-bepaling en ik heb een erg degelijke pH-meter, deze: Maar om de pH van grond te bepalen wordt aan een monster gedestilleerd water toegevoegd en dat protocol heb ik niet. Ik vind het ook niet. Iemand?
 8. Dat compost nodig is, daar ben ik ook van overtuigd. De vraag blijft dan: IN of OP de bodem? Aangezien wat er staat toch zo goed als als verloren mag beschouwd worden, heb ik een experimentje gewaagd met bemeste, universele potgrond. In het verpieterend kruidentuintje heb ik een sleuf van een spadesteek diep (in de praktijk ca 15cm) gemaakt en daar potgrond in gestort, zie de foto's. Zo meteen toeharken, onderwijl mengend met het zand. Daarnaast ga ik zo meteen een kwadraat markeren in het gazon, daar gaten dia 8cm in boren en die volstorten met potgrond. Ik zie wel wat het wordt.
 9. Enkele honderden Weck-bokalen + deksel te koop, in de formaten 1,5l, 1l, 0,75l, 0,5 l en nog een kleiner formaat, weet niet precies meer welk. Een aantal gebruikt, een aantal nooit gebruikt, maar wel alle vuil: ze hebben jaren verbleven in een stal. Destijds gekocht bij Gleaser und Flaschen. Ik hoef er niet aan te verdienen, maar ik wil er ook niet veel aan verliezen. Reken op een prijs ongeveer de helft van de prijs in de kleinhandel. Bij interesse stuurt u me maar een privé-bericht, waarop ik u de lijst van wat ik heb bezorg... Wel wat geduld hebben: ik ben nu bezig met de inventarisatie. Foto's tonen het glaswerk in gelukzalige tijden.
 10. Probleem daarbij is, dat ik vrijwel niks van mulch/organisch materiaal heb. Wat ik wil inzetten, moet ik kopen. Op zich geen probleem. Wat groenbemester betreft: die moet dan wel eerst kunnen groeien. Ik ben niet optimistisch. De grasmat, die het grootste deel van de tuin bedekt is er. Het is een patiënt die constante zorg behoeft, maar er is geen onmiddellijk levensgevaar. Ze moet, om verschillende redenen, grotendeels in stand gehouden worden (o.m. bekrompen buren, liefhebbers van ecologische woestijnen met daartussenin lavendel, keurig gesnoeide Buxus, Datura cultivars, hier en daar een zonnebloem en zo, don't ask any further). De zanderige bodem houdt niet alleen slecht water vast, maar neemt het ook moeilijk op. Bij een regenbui vloeit het grootste deel af. Naar en op de oprit. De staat van die oprit kan me weinig schelen, ware het niet, dat die nauwgezet in de gaten gehouden wordt door de plaatselijke klappeien. Bij gebrek aan een betekenisvol en zingevend leven...
 11. @ Loes: de tuin ligt bezijden de oprit naar een garage, helt licht af naar de oprit toe, en ligt gemiddeld iets hoger dan de oprit. Er is geen waterkering aangebracht tussen tuin en oprit. Om te verhinderen dat de oprit bij een regenbui overspoeld wordt met zand, wil ik het huidige profiel van het terrein min of meer behouden.
 12. @ bartp: Erg interessant, bartp, maar de containerparken die daaraan meewerken liggen niet bij de deur. Om de diepbetreurde Drs.P. te citeren: "Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg". Neemt niet weg, dat ik dergelijke initiatieven erg waardevol vind, vooral ook omwille van de educatieve merites ervan. Helaas is een helder, coherent en breedgedragen milieubeleid nooit een prioriteit geweest voor de politiek: het is al versnippering en gebrek aan visie, wat de klok slaat. En het momentum lijkt nu helemaal voorbij, met een minister van financiën, die vooral bezig is met de torenhoge fiscale druk op de financiële sector. Of met het implementeren van een rechtvaardige taks voor de diamantsector. Of met die Griekse potverteerders. Of met... Enfin, u snapt het plaatje allicht. Dat kwatongen beweren dat Joke Schauvliege een marionet van de Boerenbond is... Zoveel intellectuele oneerlijkheid kan ik enkel betreuren .
 13. @ simonvb: mag ik u op mijn blote knieën danken? Compost ophalen met een aanhangwagen zou een optie kunnen zijn, maar er zijn er maar twee in mijn onmiddellijke omgeving die een aanhangwagen hebben/hadden. De ene liet me vanochtend weten dat hij die verkocht heeft, de andere loopt dermate gestresseerd door zijn verbouwing, dat ik hem liever met rust laat . Mijn buren zijn evenwel enthousiaste Citroën-fanaten en ze hebben verschillende euh... In het mooi Nederlands: "deux-chevaux's", in het Vlaams: "geiten". Misschien eens eentje lenen, naar Dendermonde rijden, dak open enne... een klein schepje... . Maar alle gekheid op een stokje: het aanbod van IDM is al veel interessanter: de minimale hoeveelheid die ze leveren (4 ton = ca. 6m³) is nog net beheersbaar in handwerk. Van werken ben ik niet bang en ik ben fysieke arbeid gewoon. Ik heb het ook even doorgerekend voor de minimum-hoeveelheid en de prijs is ongeveer de helft, vergeleken met een gelijkaardige levering door Verko. Als ik dat zo even ruwweg schat: als ik een laagje van 1 cm uitspreidt over het gazon (is ook wel nodig denk ik) heb ik daarvoor ca 1,5 kuub nodig. Ik schat dat ik ongeveer 1 kuub zand kan/mag/moet vervangen in moestuintje/kruidentuintje/kleinfruittuintje. Da's 1 kuub zand die moet weggewerkt worden. Containerpark of big bag. Ik denk dat ik dat maar ga doen... En als er iemand omgeving Wachtebeke-Zelzate compost nodig heeft: ik heb er wellicht binnenkort wel wat, tegen kostprijs. De idee zou dan zijn, om bijvoorbeeld in dat kruidentuintje, zand weg te graven rond de planten en de sleuven op te vullen met compost. Door regelmatig harken mengen met het oorspronkelijke zand. Is dat een goed idee? @ Deborah: Tja, ik merk dat hier nu ook: watergiften waren voor mij tot voor enkele jaren onbekend terrein, maar nu moet het wel. Water geven met tapwater is niet bepaald goedkoop en groen/ecologisch/duurzaam kan je het ook al niet noemen... Ik heb wel een kleine regenwaterput (ca. 3 m³), maar daar red ik het absoluut niet mee. Zo botst een mens op de eigen grenzen: ik heb altijd van mezelf gedacht dat ik een redelijk goeie tuinier was, maar ik begin me meer en meer te realiseren dat ik vooral verwend geweest ben omdat ik altijd al "goeie grond" gehad heb. Zo leert een mens zichzelf beter kennen. Ook erg belangrijk. Gnothi seauton, de klassieken wisten het al.
 14. Dank voor uw reactie, Deborah. De anderen trouwens ook hè (sorry: beetje lomp vandaag...). Daar heb ik ook naar gekeken. Er zijn overigens ook die TerraCottem-spullen, in de jaren 1980 ontwikkeld door Van Cothem en zijn team aan de Gentse Universiteit, zie http://www.terracottem.com/. Maar als het enigszins mogelijk is, prefereer ik eh... wat meer natuurlijker spullen. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat die dingen niet goed zijn, mijn terughoudendheid is eerder gevoelsmatig.
×
×
 • Create New...