Jump to content

MoesBijenTuin

Members
 • Posts

  88
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Heerewaarden
 1. Beter paardenmest als winter bedekking dan geen bedekking In het voorjaar er afhalen en op een hoop zetten, niet onder spitten. Zoveel mest op een plek uitrijden kan nooit goed zijn, komt ook niet in de natuur voor en zorgt dus voor onbalans, met als gevolg zoals Willy al aanhaalde te veel compostwormen. Dus beter laten rijpen op een hoop
 2. Rondom mijn tuin heb ik grasland, ik heb dus constant last van kweek. Dit is het eerste jaar met snippers op mijn hele tuin en tot nu toe komt kweek veel minder hard terug. Volgend seizoen moet meer duidelijkheid geven. Witte klaver heb ik gekozen omdat het stikstof terug geeft aan de bodem nadat het sterft of geknipt/gemaaid wordt en het bedekt de bodem goed. Je kan het ook eten. Je kan er ook goed tussen planten (blijft laag). Ook dit moet volgend seizoen meer duidelijkheid geven. Wanneer heb jij de snippers op het land gebracht? en zat er veel blad tussen? Wat bij mij niet is gelukt is het verkrijgen van snippers met blad (wel vers, maar geen blad). Voor een goede snelle start moet je verse snippers met blad hebben, snippers verteren beter met blad en je krijgt een betere verhouding tussen bacteriën en schimmels, meer bacteriën is beter voor 1 jarige en minder bacteriën voor houtige gewassen.
 3. Eerste resultaten van het eerste seizoen met snipper mulch: De hele zomer nauwelijks onkruid gewied, slechts een paar heermoes uitlopers afgeknipt. Hoe anders was het in de lente, geen onkruid maar merels veel merels in ploegen dienst. Iedere dag was mijn complete ECO tuin een slachtveld, geen zaai voren hield het 1 dag uit, niet te doen, ook jonge uitgeplante sla ed. werd direct er uit of onder gespit. Ook erg veel naaktslakken, maar ik denk dat het meer met de winter, die we niet gekregen hebben, te maken heeft In de snipper tuin, die ik beter pluktuin kan noemen, heb ik geen last van merels en slakken gehad. Het verschil zit in de ondergrond, die is (was) kei hard, dus niet ideaal voor slakken eitjes en de wormen populatie moest nog opgebouwd worden. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar er aan toe gaat. Na een aantal maanden zijn via de randen van de pluktuin toch wel wat kweek en haagwinde door de snippers heen gekomen, dus aan de randen kruipen stiekem de pionier planten de met snippers bedekte tuin in. Maar het lijkt dat ik er alsnog een stokje voor het gestoken, ik heb op de snipper aan de randen witte klaver gezaaid, kort voordat de kweek er doorheen kwam. Daar waar de klaver aangeslagen is zie ik geen kweek en haagwinde. Helaas, ik had niet verwacht dat witte klaver zo traag kiemde en ook best wel slecht (tussen snippers). Als ik wat eerder en meer had gezaaid had ik misschien meer kweek tegen kunnen houden. Maargoed het is nog steeds hier en daar een spriet kweek en korte strengels haagwinde Hieronder een paar foto's van witte klaver tussen de winterharde plukspinazie en snijbiet: Voor het eerst heb ik een aantal zoete aardappel stekjes in een bed in de ECO tuin gezet en zie wat een geweldige bodembedekker het is en dan krijgt iedere stek ook nog 1 a 2 knollen De uitlopers van de zoete aardappel blijven plat op de grond en strengelen niet om elkaar en andere gewassen: Wordt vervolgt
 4. Een extra veldje. ergens in december 2013 Graag doe ik wat experimentjes, dit jaar was het 't opzetten van diverse bodebedekking experimenten. Het is mijn bedoeling de boden altijd bedekt te houden met organisch materiaal, dus ook in het voorjaar. Snippers, blad (bruin/groen) en levend bedekking, afzonderlijk en tegelijk bij elkaar. Hiervoor heb ik in december een extra ~45m2 grasveld bedekt met snippers: Ik noem dat extra stukje “de snipper tuin”
 5. In gras kan graszaad zitten, indien niet, dan meng je het gras met de snippers en verspreid dat tussen de wortel rijen, maar ik zou het gras mengen met andere houtig compost materiaal en composteren, wil het risico niet lopen dat bv kweek de kop op gaat steken. Het blad van de wortel plant moet, zeg maar, 5 a 10cm boven de snippers uit komen, en de laag snippers moet ook 5 a 10cm (of dikker) zijn, dus de snipper laag mee laten groeien met de wortels. Met het oogsten, niet de snippers met het grond vermengen. Volgend jaar kan je in dit veldje aardappels poten zonder eerst te spitten (snippers laten leggen ca 15cm), de aardappels poot je in de snippers tot op de grond, dus niet in de grond
 6. Als de kippen alles zouden opeten, dan heb je alleen mest over, maar dat is niet het geval, ze eten niet alles en dat stapelt op. Alle onkruid, oogst afval, maar ook snippers en herfstbladeren gaan de ren in, Ik heb dus nauwelijks een compost hoop. Alleen gras maaisel geef ik niet, gras mogen de dames vers plukken in het weekeinde, dan gaat de ren open Dus een overdaad aan groen in de ren zorgt voor verrijkt compost (koude compost) zonder zaden, de kippen scharrelen en woelen de materialen heerlijk door elkaar heen, pikken all zaden en insecten er tussen uit.
 7. Jizkaha, Het eerste jaar met snipper mulch zit de nadruk op onderdrukken van het te onderdrukken gewas (gras) en het opstarten van het composteer/humificatie-proces. Het composteer proces zal versnellen in de loop van het jaar, dus je kan doorgaan met mulch toevoegen. Zelf gebruik ik snipper mulch in combinatie met kippen compost. Als je kippen alleen tuinafval geeft (en een beedje groen keukenafval en graanmix in de winter) dan krijg je verrijkt compost. Het compost verspreid je dun over de snipper mulch, het zakt langs de grove snippers, dus ook geen stikstof tekort. Het eerste jaar is je tuin met snippers mulch niet zo productief als je zou willen, maar dat wordt de jaren daarna ruimschoots goedgemaakt Planten voor in een nieuwe snipper-mulch tuin, zaai ik bijna allemaal voor in perspotten, zelfs de slabonen (zeer goed resultaat)
 8. De wijsheid vind je in de natuur, mulch bv bladeren stapelen op, jaar na jaar. Ik zou een dikke laag maken, dat onderdrukt de kweek beter. Daar waar je wil planten maak je gaatje in de mulch zodat je de plant in de grond of compost kan planten. Schuif daarna de mulch terug tegen de plant.
 9. Mooi, dan hoef ik mij daar niet druk om te maken, bedankt Op internet gaan de verhalen alle kanten op, laat ik het maar aan de natuur overlaten en zien hoe het groeiseizoen met eikenblad mulch verloopt.
 10. Ik vraag mij af; stel dat de grond door eikenblad (ed) zuurder is geworden, kan ik dat met kalk korrels corrigeren
 11. De nattigheid is maar kort, een week maximaal. Ik ga het gewoon proberen.
 12. Ik wil het vol zetten met struiken, rabarber en in de lijn van het hek, eigenlijk in plaats van het hek, een kruisbessen haag om flaporen tegen te houden. Ook in Maart, smeltwater brengt de Waal omhoog. Maar ik moet er bij zeggen dat de hoogte per jaar behoorlijk verschild. Ik denk, zo te horen, dat het geen probleem moet zijn. Bedankt, ga ik kijken of ik überhaupt nog een paar boompjes kan bestellen
×
×
 • Create New...