Jump to content

Berti

Members
 • Posts

  353
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  noord limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. onder het motto, niet geschoten is altijd mis, plaats ik hier toch maar een post. ik zoek een woning met een flinke achtertuin, liefst redelijk rustig maar niet te afgelegen gelegen. groen in de buurt....liefst ook boeren voor eieren/ melk enz. moet in aanmerking komen voor huurtoeslag (huur dus max 450/500 maand) ofwel dat we iets "kunnen regelen" tegen klusjes doen voor lagere kosten. (velen willen tegenwoordig eerder hun boerderij verkopen....) hier komt hele dag verkeer voor mijn deur voorbij, achterkant heeft tuin op noorden en ik wil eigenlijk MEER kunnen doen. meewerken op een soort van boerderij zou ik niet erg vinden, heb ik nog wat te bieden ook. -goeie bereikbaarheid met openbaar vervoer (heb geen auto) -minimaal 2 slaapkamers en voldoende bergruimte. -katten moeten welkom zijn (blijven binnen) contact per PM.
 2. het gaat langzaam. de eerste paar emmers bokashi zijn verbruikt en over het algemeen ben ik wel tevreden maar omdat het winterseizoen is kan ik over het effekt op de tuin niet zoveel zeggen. het is wel opgevallen dat de lavendel en de clematis veeeel langer doorbloeiden maar kwam dat door de bokashi of de zachte winter? het is een vrij nieuwe tuin (febr 2011) dus geen idee. wat wel opvalt is dat ons afval heel erg verminderd is. nou hadden we al weinig (hergebruik , geen kant en klaar voedsel enz) maar momenteel gaat de kliko nog maar 1x per 4 a 6 weken aan de straat ipv elke 2 weken. klein negatief punt is dat de aftapkraantjes zwak zijn, een van de emmers heeft een kraan die steeds maar losraakt dus ga ik vastkitten en hoop dat dat helpt, deze lekte ook, heel jammer van het vocht (voor de bemesting) ingraven heb ik nog maar EEN keer gedaan, het moet toch wel meer dan 40 cm diep , ivm graven van dieren (katten buren) en bovendien kwam als het niet diep genoeg was, een wittig pluislaagje op de bovenlaag (de bokashi werkt dus wel door, ruikt beetje wijnig eerste dagen na verspreiden). dat laagje is overigens zo weg als je even schoffelt of met een klein schepje omschept. intussen was ik overgegaan wegens winterseizoen , om de bokashi toe te voegen aan de compostbak, kiepte dan de gefermenteerde emmer om boven de bak en schepte zo regelmatig mogelijk zaakje om. viel op dat alles sneller vercomposteerde. dat is het totnogtoe, maar nu het januari is ga ik eens kijken wat ik nu ga doen komend seizoen. ik vind het een beetje een probleem als ik elke keer moet ingraven en dan diep genoeg, moet je net geen groenten of beplanting hebben staan want da's niet praktisch. als voorbereiding van de grond dan weer wel. zo komt er vaker voedingsstoffen in de grond.
 3. moet lachen..... konijn, lama, alpaca........godzijdank nog geen ollefant.... maar da's allemaal HAAR hoor.....alleen schapen hebben WOL
 4. nee hans zo werkt dat niet. bovendien als je daar van wilt vilten dan schiet het niet erg op..... een schapenvacht kan je meer mee...
 5. okiedokie, hou me aanbevolen, tegen betaling tuurlijk....in wat voor vorm dan ook
 6. wat zijn ze geweldig!!! trouwens wanneer ga je weer scheren??? (aast op de vachten....)
 7. hee jorieke die kende ik nog niet, ga even kijken...bedankt voor de tip!
 8. intussen de zadencatalogus van thompson en morgan (UK) erbij gepakt het worden dus rode/ witte kool/ bloemkool allen in kleine versie (een kool per 30 vierkante cm), mini aubergine (kleine vruchten) in een pot, kleine type pompoen dus idd kleine vruchten in pot, verder tomaten (weetnogniet) , wortels/ pastinaak en stoksperciebonen. snijbiet en rode biet. heel misschien in de herfst nog wat knollen zoals koolraapachtig spul oja en little gem sla. pluksla doe ik niet meer, dat was waardeloos... volgens mij heb ik nu het rijtje wel rond. binnenkort maar eens een order naar engeland voor wat er hier niet te krijgen is (babybloemkool/ kool) en van een en ander heb ik al / nog zaden.
 9. verdorie...krijg je ervan als je zo achter loopt...
 10. Berti

  pastinakensoorten

  ik heb ervaring met tender and true. geen problemen mee gehad destijds op de moestuin. pastinaak ontkiemt sowieso heeeeeeeeel langzaam (echt maanden) en kan verder ook goed in de grond blijven zitten/ bewaard worden. heb destijds niets speciaals gedaan dan gewoon zaaien....elke 7,5 cm ongeveer een paar zaadjes en later uitdunnen op EEN (de sterkste)
 11. ik ben me nog aan het beraden voor 2012, temeer omdat ik een miniatuur moestuin heb. ik ben dus geinteresseerd om de grond zo optimaal mogelijk te benutten heb immers maar vier vakken van 60 x 120 cm. hopelijk kan ik nog wat potten erbij zetten en wat dingen tegen muren laten opgroeien. ik zoek nu zaden van minatuur groenten, minikooltjes enz en lees me in over wat het meest produktief is op een klein oppervlak. tot zover staan op mijn verlanglijstje: tomaten, snijbiet, wortel, pastinaak, sperciebonen (stok) en een paar potten met 1 courgetteplant, 1 babypompoen. in vaste vakken staan" loganbes (1 plant) en herfstframboos (1 plant) bij elkaar en in het andere vak rabarber (1 plant) het is gebleken dat het engelse aanbod aan zaden voor mij in het bijzonder interessant kan zijn vanwege patiogroenten, zijn vaak ook kleinere versies van de normale groenten bijv bloemkool/ kool. catalogus ontvangen van DT Brown www.dtbrownseeds.co.uk zeer de moeite waard.
 12. omdat verder blijkbaar niemand hier met bokashi werkt, heb ik zelf onlangs de set aangeschaft. de eerste emmer is gefermenteerd en in de tuin onder gewerkt inmiddels. de tweede emmer staat nog te fermenteren. totzover de ervaringen: de geur is die van wijnachtig/ zuurkoolachtig dus inderdaad een gefermenteerde geur. het ondergraven ging de eerste keer wat lastig omdat de stukken in de emmer nog steeds wat groot waren. inmiddels snij ik alles zoveel mogelijk klein/ scheur ik papier in snippers (leuke anti stress therapie!) twee weken na het ingraven van de eerste emmer lag op de aarde wittige schimmelpluis van de bokashi. heb ik vandaag nogmaals beetje omgeschept met handschepje. van het afval was inmiddels al niet veel meer terug te vinden. ruiken al helemaal niet. dosering zou 500 gram per vierkante meter moeten zijn max 1000 gram per vierkante meter bij zeer slechte grond. zolang als ik nog niet ga zaaien / planten , ga ik regelmatig de afval door de grond scheppen dan wel in mijn compostvat omkiepen. de bokashi werkt als versneller voor de organische materialen in het compostvat dwz het vergaat sneller tot compost. ik verdeel het afwisselend in de tuin, volgende emmer gaat in het compostvat, andere emmer weer in de tuin.... het afgetapte vocht wordt regelmatig 1 op 100 verdund (meestal tap je zo'n 50 tot 100 ml af) over de tuin verdeeld. op zich vind ik het makkelijk werken allemaal alleen de kraantjes van de emmers zijn erg gammel en moet je goed vastmonteren! hoe de resultaten met bokashi gaan zijn dat weet ik van het voorjaar pas, ook omdat er dan meer van het spul in de grond zit en ik dan pas kan zien hoe en of de grondkwaliteit is verbeterd. interessant genoeg om meer erover te willen lezen, op de site van EM nederland vind je ook aardig wat info. ik ben momenteel ook erg geinteresseerd in EM5, omdat je dat over de planten kan sproeien, vanaf dat ze opkomen en er wordt geschreven dat het dan minder aantrekkelijk wordt voor ongedierte. wordt vervolgd.
 13. ik doe idd 1 ei en 100 gram bloem, maar dan wel die extra fijne italiaanse tipo 00 pastabloem...resultaat van de pasta wordt bij mij dan veel beter, plakt minder en elastischer. drogen doe ik niet. vries het in.....gaat vlugger als je het wil eten: bevroren en al in de pan en paar minuutjes extra koken.
 14. mijn frambozenblad (autumn bliss) vertoont sporen, waardoor het lijkt alsof het groen opgegeten wordt, en op die plaatsen het blad lichter is dan de rest van het blad. een soort krullerig figuur in het blad te zien dus...wat is dit en moet ik iets doen?
 15. dat ding op de foto van leslie heet ook wel een PICKER.(amerikaans) wat het doet, is de wol voorbewerken, door de wol uit elkaar te trekken , wat je normaal voor het kaarden zelf, met de hand zou doen. in principe kan je wol die bewerkt is met een picker, ook zo spinnen als wolkje in je hand. maar gekaarde wol spinnen is fijner omdat dan de meeste zooi eruit is, het het meer egaal is. maar jorieke ik wil je eventueel wel van wol afhelpen hoor....of komen helpen met vilten....
×
×
 • Create New...