Jump to content

willemGN

Members
 • Posts

  326
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by willemGN

 1. Op 17-10-2022 om 11:20, Mellie zei:

   


  ...Er zijn hele volksstammen die lyrisch zijn over de san marzano en als er een tomaat is die ik absoluut niet wil in mijn tuin, is het die. Nul smaak. Dus uiteindelijk kun je alleen op jezelf vertrouwen emoji854.png

   

   

  Volgens mij is dat een soeptomaat. Volgend jaar nog eens weer zetten, als ze klaar zijn even in warm water het velletje eraf, dan in kleine blokjes snijden. Zo in de pan zonder extra water! Goed blijven roeren en meestal heb je na 5 minuten al een soeppie. (*) Na smaak nog wat bouillon toevoegen. Zaadjes er uitfilteren (kan ook voor het koken, dan kun je ze weer gebruiken om te zaaien) met een zeef en klaar is Uw (basis)tomatensoep.

   

  (*) bij een hoeveelheid voor 1-2 borden soep.

   

 2. ik merk dat mensen al bezig zijn met een vooruitblik naar 2023 voor de tomaten(zaden) daar ben ik ook mee bezig. Nu had ik het eerder over Sungold F1 die qua smaak prima is, alleen snel last heeft van scheuren. Nu zijn er verschillende gedehybrydizeerde varianten te vinden zoals deze Gobstopper uit Ierland.

   

  Tomato, Gobstopper (Organic) Solanum lycopersicum. Yellow/Green Cherry. 60 days. Indet.

  Early yellow cherry tomato with green flesh that is visible through the skin. A fruity and sweet, de-hybridized Sungold with a unique outcome, completely unlike its parent. We find it less fruity than Sungold, with different flavor characteristics. Split resistant and keeps very well both on the plant and once harvested. Strong vines grow very tall. Thrives in climates such as western Oregon and Ireland. Bred in Ireland, and she was our original seed source. Introduced to the US by the Seed Ambassadors Project in 2008. 

  .

   

  Wat zijn jullie ervaringen en/of gedachten bij deze variant en zijn er nog andere alternatieven van Sungold (niet F1)die het waard zijn te proberen. 

  • Like 1
 3. Waren mijn paprika's dit jaar niet zo blij met het balkon, de tomaten doen het prima. Allen die van Roland (die in de volkstuin staan) hadden er niet z'on zin in.

   

  Vooral de Sungold F1 heeft een grote groeikrachtige plant opgeleverd met een aardig oogst. Je kunt hem prima als open struikvorm laten groeien. Enig nadeel bij mij omdat het buiten op het balkon is, is het watergeven is wat lastig in te schatten als het de ene dag 25 en de andere dag 30 graden is met als gevolg barsten van de vrucht. Alleen het zijn er dan weer lekker veel en dat werd een geel/oranje tomatensaus bij de macaroni :D

   

   

   

   

   

   

   

  IMG_7669.jpeg

  IMG_7668.jpeg

  • Like 5
 4. Op 19-8-2022 om 14:41, sasschel zei:

  Wat onderzettend mooi om jullie oogst te zien.

  Hier heb ik 12 planten staan.

  Ze maken wel bloemen en zien er super uit.

  zon 80 cm hoog.

  Helaas nog niet 1 paprika aan gegroeid..

  Wat die ik fout?

  Ze staan in de kas en krijgen voeding bij speciaal voor vruchtgroente

  Zie je al wel vruchtbeginsel?

 5. Op 10-4-2022 om 21:20, sasschel zei:

  potver, wat zijn jullie paprikas al groot, ik heb ze toch te laat gezaaid. ze beginnen nu langzaam aan de eerste echte blaadjes te krijgen.

  Hopelijk word het nog wat.

  En hoe is het ermee? (vooral met de paprika's dan :) )

 6. Op 21-6-2022 om 23:59, Mai Pensato zei:

   

  ook hierbij een opmerking: dit betreft substraatteelt op steenwol. De buffer aan water en voeding is dan veel kleiner dan wanneer je in de grond teelt. Daarom is het ook veel beter om dan veel en kleine druppelbeurten te geven zeker als het zonnig is. Zelf teel ik ook op steenwolmatten. Tijdens de hete dagen vorige week gaf ik 28x water tussen 8.00 en 19,00u iedere keer 80-100 cc. Je komt dan op meer dan 2,5 liter per plant uit.

  Heb je ook tips voor bemesting? Ik gebruik zelf vooral koemestkorrel van Aldi en in het begin van de teelt vloeibare plantenmest.

 7. Tja bij mij zaten de paprika's dit jaar in het bakje met flop, jammer genoeg. Hier in Groningen heeft tot half juli een pittige NW-wind gestaan met veel bewolking dat in combinatie met dat het in hydrokorrels heeft gestaan, heeft er voor gezorgd dat de planten al snel zijn vertrokken. De hydrokorrels zijn inderdaad droog en ik had meer van de capillaire werking verwacht. Volgend jaar weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.

   

  Aan alle mooie paprika telers het ziet er fantastisch uit :)

  • Like 2
 8. Ik kwam dit filmpje tegen op YT van een volgens mij Zuid Koreanse maker.

   

  Deze teelt de paprika's buiten en deze haalt de eerste drie etages weg met bloemen, en laat vanaf de vierde etage bloemen uitlopen tot paprika's enig idee waarom?

   

  Filmpje

 9. sorry het is voor mij nieuw. Vandaar de verwarring. Het is steenwol. Blokjes van ca 2 x 2 x 4 cm. Maar voor mij is de term glaswol meer vertrouwd. De steenwolblokjes gaan straks in een bak met hydrokorrels en dan het balkon op. De steenwolblokjes ben ik gestart ivm de rouwvarenmug die niet weg wilde gaan. Ik zag Laer dat er ook andere typen blokjes te koop zijn die gebaseerd zijn op een mengsel van verschillende dingen.Iets van easy plant volgens mij. Voor mij is het dit jaar dus meer testen of dat als teelsysteem goed werkt tov potgrond. Vandaar ook dat ik door ga met de gewonnen zaadjes van vorig jaar. En nog weer een jaar geen zaadjes koop, als het lukt ga ik volgend jaar verder met hydrokorrels en anders weer terug naar potgrond.

   

  Reden is dat ik de hydrokorrels kan hergebruiken (wel met behulp van meststoffen, welke moet ik dt jaar ook uitzoeken net als 'peilbeheer' paprika is daar volgens mij erg kritisch in.  Daarom gaan ook een aantal tomatenzaailingen hetzelfde traject in. Tomaten zijn nog niet gezaaid!) en potgrond als medium is na een jaartje wel compleet uitgewerkt. 

   

  Daarnaast kijk ik ook wat mogelijk is in 10 liter potten. Heb die gewoon niet groter.

   

  Dit jaar dus veel puzzelplezier voor mij :D

  • Like 1
 10. Het is inderdaad glaswol. Voornaamste reden om dat eens te proberen was de rouwvarenmug en die blijft nu weg... Verder is het wel een ontdekkingstocht voor mij wat en hoe verder oa met plantenvoedingsstoffen.

  • Like 1
 11. ik wil het dit jaar met hydrokorrels gaan doen omdat het volgens mij schoner is op een balkon dan potgrond en dan inderdaad vaker bemesten. Ben er nog druk mee aan het ontwerpen hoe ik een en ander verder wil aanpakken.

 12. @Ton D wat is tikken? Of is dat hetzelfde als bij tomatenplanten de trosjes wat heen en weer 'schudden' voor bevruchting?

   

  Ga zelf tussen de paprika's op het balkon dit jaar een poging wagen om aubergine te plaatsen. Wil ze in hydrokorrels plaatsen. Heeft iemand daar ervaring mee?

 13. Dank je wel aan iedereen die de biozadendoos heeft mogelijk gemaakt.
   

  Zelf ga ik dit jaar vooral op het balkon aan de slag, met mijn paprikazaden van de vruchten vorig jaar geoogst op het balkon aangevuld met nieuwe zaden van zowel gekochte als afgelopen jaar nog weer gekochte vruchten en dit jaar wat strenger selecteren op smaak en dikte van de wand van de vrucht. En dit jaar 4 planten op hydrokorrels in een 10 liter emmer. 

   

  Volgende x ga ik zeker weer meedoen met de (bio)zadendoos.  😊

  • Like 1
 14. staat er keurig bij @appelvrouw ik ben nog even aan het wachten op mijn steenwol stukjes van Alie. Had de afgelopen jaren nogal last van de rouwvarenmug. Nu eens kijken of dit beter gaat. Waar haal je jouw soortjes vandaan? Ben zelf een beetje aan het wuppen tussen doorgaan met het experiment wat ik vorig jaar ben gestart ben (en kijken of ik een eigen balkonsoortje kan creëren) of nieuwe zaden kopen.

 15. Nou Mellie, ik heb ooit eens bij de "Turkse" winkel een aantal paprika's gehad en die waren perfect in combinatie met kip. Niet scherp, niet zoet maar wel een soort pittig of zou een andere omschrijving van de smaak beter geweest zijn? Het waren wat lichtgroene paprika-achtige 'dingen' die ook die grootte hadden. Ben ze daarna niet meer echt tegengekomen, hoewel ik er veel op jaag. Of zou moeder natuur een partijtje toeval hebben bijgedragen? 

   

  Wel een ander soort, wat meer donkerrode puntpaprika ontdekt die heerlijk zoet is.

   

  Overigens ik had afgelopen jaar dat een van mijn puntpaprika's door het zoet ook wat scherps had van een pepertje. Ik he de paar zaadje die ervan af kwamen even apart gelegd met de vraag in mijn achterhoofd of het een slimme zet kan zijn daarmee door te kweken. En wat dan het resultaat zou kunnen zijn. Opa zowel die nakomelingen als die van andere planten in de buurt.

 16. 15 januari 2022 was het weer zover de Nationale Tulpendag. En dit jaar kreeg Andre van Duin de twééde tulp die naar hem is vernoemd de Tulipa André 75. Een kanariegele tulp met dubbele kroon. 

   

  Echter er blijkt dus al eerder een tulp André van Duin op de markt te zijn gebracht, die is alleen door onbekende oorzaak 'zomaar' verdwenen. Nu zou ik natuurlijk niet een eigen je tuin hebben, en dol zijn op wat andere soortjes daarin te zetten. En daarom is de grote vraag wie heeft Tulp André van Duin gezien? Hoe ziet ie eruit? Wat deed ie? En heeft iemand daar nog bolletjes oid van...

   

  631888482_Schermafbeelding2022-01-16om10_55_50.thumb.png.5cfe2f0fcc51a2f179817f1cfcc7f790.png

   

×
×
 • Create New...