Jump to content

Erik

Members
 • Posts

  207
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Erik

 1. Misschien wel handig om te vermelden inderdaad, voorheen bekend onder de profielnaam Eut (tijdje een weblog gehad onder de naam Eten uit eigen tuin). Niet echt een mooie profielnaam dus vanaf nu verleden tijd Ik ben dus al een tijdje actief hier, denk een van de eerste leden

 2. Bedankt, zo zie je maar er valt nog genoeg te leren. Ik ga hem kopen. Ik zal eens kijken of ik op het net meer informatie kan vinden over de mogelijk oorzaak waarom de japanse wijnbes bij jou niet goed groeide Frans.

 3. Ik zit te twijfelen of ik een japanse wijnbes zal kopen. Heeft iemand de japanse wijnbes staan? Aanrader of toch maar bij bramen en framboos houden?

   

  Foto van wikipedia:

  219qxk459291371229784.jpg

   

  Informatie van http://www.neerlandstuin.nl/struiken/japbes.html" onclick="window.open(this.href);return false;

  Een braam uit de rozenfamilie. Omstreeks 1876 werd in Frankrijk voor het eerst een nieuwe op een braam lijkende struik ingevoerd uit het oosten van Azië. Deze rijk vruchten dragende struik kreeg de naam Japanse wijnbes. Het is een gemakkelijke struik, die bijna geen ziekten kent.

   

  Hoewel de Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) een echt familielid van de braam is en er in verschijningsvorm sterk op lijkt, is hij zonder meer toepasbaar in de tuin. De wijnbes groeit minder wild uit dan de rest van z'n familieleden en heeft niet van die akelige messcherpe stekels. Het is een prima te leiden plant, die als haag rondom het hoekje met klein fruit in de wat grotere tuin kan worden geplaatst. Een plek in de volle zon of een halfschaduwrijke standplaats is noodzakelijk. Met vrijwel alle grondsoorten neemt de wijnbes genoegen. Het best gedijt de plant op humeuze en kalkrijke gronden.

   

  De vruchten zijn friszuur van smaak en zijn zonder toevoeging van suiker goed eetbaar

 4. Piet, ik verwacht dat het wel gaat lukken met je tomaten. Als de tomaten heel de dag in de brandende zon (en tegen de muur) staan is dat ook niet optimaal. Ze zullen waarschijnlijk wel voldoende licht krijgen in de zomer. Succes.

 5. Aardbeien

  Bramen

  Framboos

  Blauwe, zwarte en rode bessen

   

  Wat betreft fruitbomen zoals appel, abrikoos, peer, pruimen, perzik, kers en citrus zul je een aantal vruchten moeten dunnen om een aantal mooie volgroeide vruchten te krijgen.

  Ik zou dan wel de soorten kiezen in de vorm zoals de minitree (wat is de naam van die (snoei)vorm/maat Frank?)

  Vijgen kan ook, mits je ze elk jaar in vorm snoeit.

   

  De regels is hoe groter de plant / vruchten hoe groter de pot moet zijn. Water geven is erg belangrijk in potten.

 6. Tja ook niet veel, zeker niet zolang het vriest. Af en toe een beetje mest kruien om later om te spitten, composthoop omzetten en dat was het wel. Zodra de vorst weer uit de grond is kun je weer gaan spitten en de prei uitdoen.

 7. In principe moet het met elke soort wortelen lukken, amsterdamse bak is prima.

  Zoals wout zegt kun je eventueel ook kiezen voor wat kleinere soorten wortels (ook wel met de denigrerende naam dwerg-soorten) maar nodig is het niet!

  In een Engels boekje ben ik deze dwerg soorten tegengekomen maar of ze ook hier te koop zijn weet ik niet? Little Finger, Red-Cored Chantenay, Thumbelina, Short ’n’ Sweet.

   

  Je geeft trouwens aan dat de worteltjes zwarte plekken met gaatjes hebben. Dit zou kunnen wijzen op de wortelvlieg.

  Enkele tips:

  - Probeer dit jaar is om, zoals wout zegt, eenresistent ras te kiezen.

  - De grond moet zoveel mogelijk gesloten blijven.

  - Insectengaas rond de bak (weet zo uit mijn hoofd niet tot welke hoogte, iemand )

  - Insectengaas in een boog over de bak

  - Wortelvlieg houdt niet van een winderige locatie

 8. Mooi perceel Erik, en een prima indeling om de wisselteelt toe te passen lijkt me zo (al weet ik natuurlijk nog niet wat je er in gaat zetten voor groente en fruit).

   

  En ja een kas is zeker aan te raden voor tomaten. Komkommer en paprika (vroeg ras kiezen!) lukken meestal wel maar met tomaten in de open lucht loop je het risico op phytophtora (aardappelziekte). Met een beetje pech heb je dan nog niet eens kunnen oogsten. Soms lukt het en soms lukt het niet maar phytophtora krijgen ze sowieso

   

  Oh en welkom op het forum

   

  Groetjes van Erik (naamgenoot)

 9. Wat ook kan helpen is om je kinderen te betrekken in de moestuin. Tenminste dat denk ik

   

  In mijn geval heb ik mijn klein-kinderen enkele vierkante meters gegeven in mijn volkstuin om groentes te telen die ze al lusten. Langzaam komen daar ook groenten bij die ze plotsklaps na het telen wel op wilden eten. Radijsjes bijvoorbeeld.

 10. Ja je kan de kersenboom stukje bij beetje (takje voor takje ) proberen te verjongen zoals Frank zegt. Dus niet te veel in een keer snoeien.

  De beste periode om dit te doen is tot een maand na de pluk.

  Je haalt dan de takken die kruisen of naar binnen groeien weg. En natuurlijk de beschadigde en zieke takken.

 11. Eventueel kan het helpen om compost (humus) en /of grof zand toe te voegen. Daarnaast kun je natte grond beter niet betreden in verband met dicht slaan. Komt het niet omdat de grond dicht geslagen na het oogsten? Of omdat er een kuil ontstaan is door het oogsten?

   

  Dit aangezien de rest van de tuin wel prima is. Ik zou dus niks (behalve compost / mest misschien) toevoegen en kijken hoe de situatie na het spitten is

 12. Ik dacht dat het kruisen alleen een probleem was met bramen en frambozen of zit ik er nu finaal naast?

  Wat betreft smaak zal het niet veel uitmaken zolang ze voldoende zon krijgen en op het juiste moment geplukt worden

  Autumn bliss heb ik ook staan en doet het prima.

   

  Ene aardbeien kan je niet genoeg hebben

  Maar 2 tot drie bedjes lijken me meer dan voldoende voor een dagelijks portie aardbeien voor 5, en van het overschot wat je wellicht zult hebben kun je lekker jam maken!

×
×
 • Create New...