Jump to content

ThomasDM

Members
 • Posts

  47
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Oost-Vlaanderen

ThomasDM's Achievements

 1. Ja, hoe rijper hoe fragieler heb ik de indruk.
 2. Is het normaal dat een "Fallgold" framboos erg fragiele vruchten heeft? Met de vruchten van mijn andere frambozen heb ik geen problemen maar die van de Fallgold zijn niet echt stevig, als ik ze nog maar iets te hevig spoel komen alle bolletjes van elkaar.
 3. Hij sloeg het eerste jaar slecht aan en het is sowieso een trage groeier, in hoogte is mijn cornus mas goed opgeschoten maar er zijn weinig vertakkingen dus het is nog steeds een zeer ijle plant.
 4. Eind 2013 heb ik een Cornus Mas gezet, pas dit jaar kwamen er een paar bloemetjes aan.
 5. Hier in de buurt is het helaas GFT compost, voor de tuinaanleg ben ik erg veel gaan halen bij de compostinstallatie. Erg goedkoop spul en alle onkruidzaden zijn dood. Deze compost is Vlaco gekeurd maar mijn ervaring is ook dat er veel afval tussen zit. Op het eerste zicht lijkt het mooi spul maar na een regenbui zie je inderdaad talrijke resten plastic folie, harde plastics, plastic steeltjes van lollypops, stukken glas, steen, metaal. Komt volgens mij omdat te veel mensen erg slecht sorteren en/of sluikstorten. Het is erg veel werk maar door de compost te zeven kan je de meeste rommel eruit halen. Nu mijn eigen compostering op tempo begint te komen zal ik hopelijk geen externe compost meer nodig hebben. Want ik stel mij toch ook de vraag wat er nog allemaal in deze compost zit dat niet zomaar zichtbaar is.
 6. Vanaf zaterdag najaarsbollen in de Belgische Aldi voor 1.69EUR. Voor die prijs kan je onder andere 50 krokussen of blauwe druifjes krijgen, of 20 tulpen. http://nl.aldi.be/aldi_bloembollen_48_5_1872_20763.html
 7. In Dendermonde kan iedereen gaan halen, prijs is inderdaad iets van een 2.5EUR (+6% btw). Zakken opvullen is in principe geen probleem, gewoon met je auto tot bij de berg compost rijden en beginnen vullen. Het enige nadeel aan deze GFT compost vind ik dat er veel onzuiverheden inzitten, voor echt goed te zijn zeef ik die zelf nog eens om alle rommel eruit te halen.
 8. In Dendermonde moet je bij het binnen en buitenrijden over de weegbrug. Daar betaal je in principe steeds het minimumbedrag want met de gemiddelde particuliere aanhangwagen geraak je toch niet aan een ton (laat staan die 3m³ zoals in het Waasland).
 9. Veel compost aanbrengen, voor tuinaanleg op schrale grond raadt men 20kg compost per m² aan. En heb je de nieuwe aanplant voldoende water gegeven? Behalve de regenbuien van een paar dagen geleden is er de voorbije 2 maanden zeer weinig regen gevallen. Afhankelijk van waar je woont is er de laatste maanden een neerslagtekort van 100-150l per m².
 10. Is een veel voorkomende eigenschap van deze struik. Vorig jaar zat het hier ook vol, dit jaar nog niets te bespeuren. Bestrijden met chemische middelen lijkt mij niet aan te raden aangezien je dan ook andere diersoorten gaat vergiftigen, kappen en vervangen door iets anders is dan misschien nog de beste oplossing.
 11. Uiteraard beperk je best je blootstelling, ik weet ook wel dat er geen veilige ondergrens is. Maar in een gemiddeld staal lucht zitten er nu eenmaal tien tot enkele honderden vezels asbest per kubieke meter. Elke dag adem je zonder dat je het weet met gemak enkele honderden tot duizenden vezels asbest in. Vandaar dat ik dat vezeltje asbest een beetje wil relativeren, bij een lage blootstelling en bij correct gebruik en behandeling van asbestplaten is de kans dat je daar ooit ziek van gaat worden zeer klein.
 12. Kijk ik werk ook niet graag met of aan asbest maar ik denk dat Willy toch ergens een punt heeft. Moest asbest echt zo gevaarlijk zijn dan zouden de mensen bij bosjes neervallen. In preventiemateriaal lees je vaak dat één vezel inademen later kanker kan veroorzaken maar minder gekend is dat je er quasi continu aan blootgesteld wordt. In stedelijk gebied gaven metingen vroeger duizenden asbestvezels aan per kubieke meter lucht, in drukke tunnels liep dit zelfs op tot vele tienduizenden vezels per kubieke meter. Ook in leidingwater kan asbest zitten, in Nederland bestaat een kwart van het waterleidingnetwerk uit asbest. Moraal van het verhaal is denk ik dat je er geen domme dingen met moet doen maar ook niet panisch moet zijn voor enkele platen die op een dak liggen. Ja je kan er ziek van worden maar tenzij je heel je leven met weinig bescherming aan asbest gewerkt hebt is die kans erg klein.
 13. Ik heb mij laten vertellen dat het sowieso rommel is. Treinbielzen waren vroeger een erg populair product in tuinen, mensen vonden dit een goedkope en praktische oplossing en de spoorwegen waren tevreden dat ze van hun chemisch afval verlost waren. Volgens milieu instanties is gebruik nabij moestuinen sterk af te raden. Na verloop van tijd gaan een groot deel van deze stoffen uitgeloogd zijn en dan beginnen de bielzen te rotten.
 14. Hazelaar groeit vrij snel. In de herfst van 2012 heb ik voor de gein wat hazelnootjes in de grond gestoken, het grootste exemplaar heb ik vorig jaar in de winter een vaste locatie gegeven. Ondertussen is dit al een struikje van naar schatting 1.5m hoog en een 50cm breed.
 15. @Blije Bakkus: Dat is inderdaad erg smal. Hoeveel cm is dit ongeveer en hoe vaak scheer je deze haag?
×
×
 • Create New...