Jump to content

Goldfish

Moderators
 • Posts

  1,459
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Goldfish

 1. Op 17-10-2021 om 20:16, sasschel zei:

  @GoldfishWat is een OCA? Het klinkt alsof je behoorlijk wat zorgen om de citrussen hebt.

  Ik bedoelde Oca een knolgewas uit de Andes.  Knol eetbaar, het blad ook.  Oca - Wikipedia

   

  Die zorgen valt wel mee, heb afgelopen jaar drie kumquats laten doodvriezen in volle grond door te weinig protectie.  Gaat om Calamondin en Kumquats.  Waarbij de Kumquats het meest vorstbestendig zijn, maar helaas niet tegen de -10 die ik 2 nachten heb gehad.  Min 5 moet geen probleem zijn en sommige rassen Kumquats zeker tot -7 a -8c.  Helaas is onbekend om welke rassen het gaat. 

   

  De hoeveelheid werk valt wel mee, het is meer dat de volkstuin op 4km van huis ligt, zodat ik voor een kleine klus , al 25 minuten moet uittrekken aan reistijd.

  • Like 1
 2. Een stokoude kas van bijna 13m2 (4.45 bij 2,90) met zijdes op 1.70m en de nok op 2.40.  Maar liefst 4 dakramen, met 3x een automatische raamopener, de 4de heb ik cadeau gedaan.

   

  Ik zou heel heel graag een hogere kas van minstens 3mx6m willen hebben..... maar het bestemmingsplan van de gemeente staat het volkstuinencomplex geen kassen toe van meer dan 16m2.   Die 3m2 extra die ik zou kunnen krijgen door een nieuwe kas te kopen, vind ik te weinig om de grote investering te rechtvaardigen.  Zelfs al zou ik die kas dan N-Z kunnen zetten ipv O-W waardoor de brede zijde nu vol de zon pakt. 

   

  gebruik:  2x stellingkasten met zooi, 30 tot 35 tomatenplanten in de zomer,  30 citrusplanten in 18 tot 30l potten wanneer de tomaten er niet staan.   in april/mei staan de jonge tomaten planten en de citrus soms even bij elkaar, omdat er net genoeg ruimte is tussen de tomaten om daar een pot neer te zetten.  Ik doe dat alleen wanneer de nachtvorst echt heel afwisselend valt.   Anders gooi ik de citrus gewoon vroeg naar buiten en neem het voorlief dat ik 1x of 2x de boel nog naar binnen moet slepen voor 1 of 2 nachten.  Ik zet ze dan b.v. op het betegelde looppad en de rest waar ik maar kan.

   

   

  Dit jaar voor het eerst ook potten met OCA binnen gezet toen de tomaten weggingen, en moet ook nog een metselkuip met Yacon overbrengen.  Beide vormen pas knollen wanneer de dagen korter worden, tot aan de vorst.  Dus ik stel de vorst graag nog een week of 3 uit, plus natuurlijk dat het overdag warmer is.  Ik zet in de winter ook metselkuipen of regentonnen gevuld met water in de kas om de temperatuur iets te stabiliseren.  Bevriezend water geeft namelijk water af. Zo hoef ik nauwelijks met kaarsen of branders te werken om de citrus te beschermen tegen matige vorst.  Lichte vorst kunnen ze eenvoudig hebben. 

  • Like 1
 3. Ik zet dit jaar denk ik alleen Olifanten(knof)look dus feitelijk een preisoort.  Omdat ze wat minder goed tegen strenge vorst kunnen, zet ik ze niet eerder dan eind deze maand/begin november.  Heb er niets aan wanneer ze hun kop al opsteken voordat de winter een beetje op zijn retour is.   

 4. Die slakken zijn echt .................. Kostte mij dit jaar ook al een prijzige Duitse kruising tussen Arguta en Kolomikta (doel was het oogst seizoen te verlengen door al in augustus te kunnen oogsten). 

   

  Ik heb twee volwassen Weiki's (>7 jaar, bloeien al meerdere jaren) maar heb ze op twee locaties (aan huis en in de volkstuin) nodig.  Maar ik kan dus wel enthout voor je afnemen als je één van de vrouwtje deels wilt ombouwen.   Ik heb enten nog nooit gedaan maar er staat een goede werkinstructie op dit forum. 

 5. Ik maak niet snel reclame voor de Firma Vreeken, maar ze verkopen 360 volwassen kiwibes vrouwtjes: gaat om de rassen Ananasnaya (een iets verouderd Russisch ras, zou wat naar ananas smaken) en Geneva.  Geneva is ook een oud ras, maar van de klassieke rassen één van de vroegste.

   

  De planten zijn 10 jaar oud en komen van een kweker in België die het bijltje er bij neergooit.  Waarom is niet bekend, ik zie wel dat de kweker geen vaste installatie voor vorstbescherming (beregening) heeft staan in zijn velden.  Of hij is klaar met de Aziatische fruitvlieg, hoewel professionals die ontwijken door de bessen een paar weken (te?) vroeg te plukken zolang ze nog te hard zijn voor die kl*te vlieg. 

   

  Eén plant kost 75 euro,  twee planten van elk ras één is samen 100 euro.   Vreekens logica is echter dat je voor 2 exemplaren van éen ras je 150 euro betaalt. 

   

  Zelf neem ik er elk van één af, maar ik sta open voor elk redelijk bod voor de Geneva.  Als je een beetje (zeg de Randstad) in de buurt van Gouda woont, ben ik bereid die daar te leveren.  Ik heb namelijk al 2 volwassen Geneva's staan.   Dus wie heeft interesse in een Geneva?  Je hebt altijd een mannelijke bestuiver nodig zoals mannelijke variant van de Weiki. 

 6. Ik maak niet snel reclame voor de Firma Vreeken, maar ze verkopen 360 volwassen kiwibes vrouwtjes: gaat om de rassen Ananasnaya (een iets verouderd Russisch ras, zou wat naar ananas smaken) en Geneva.  Geneva is ook een oud ras, maar van de klassieke rassen één van de vroegste.

   

  De planten zijn 10 jaar oud en komen van een kweker in België die het bijltje er bij neergooit.  Waarom is niet bekend, ik zie wel dat de kweker geen vaste installatie voor vorstbescherming (beregening) heeft staan in zijn velden.  Of hij is klaar met de Aziatische fruitvlieg, hoewel professionals die ontwijken door de bessen een paar weken (te?) vroeg te plukken zolang ze nog te hard zijn voor die kl*te vlieg. 

   

  Eén plant kost 75 euro,  twee planten van elk ras één is samen 100 euro.   Vreekens logica is echter dat je voor 2 exemplaren van éen ras je 150 euro betaalt.  Zelf neem ik er elk van één af, maar ik sta open voor elk redelijk bod voor de Geneva.  Als je een beetje (zeg de hele Randstad) in de buurt van Gouda woont, ben ik bereid die daar te leveren.  Ik heb namelijk al 2 volwassen Geneva's staan.   Dus wie heeft interesse ?

 7. Feromoonvallen gaan voortaan ook op de inkooplijst hier in Gouda.  Heb al een miljoen vallen hangen tegen Fruitvlieg, dus een paar andere dingen in de bomen hangen valt niemand meer op.

 8. Hier ook oogsttijd binnenkort.  Zal nauwkeurig dat filmpje van die Limburgse dame bekijken. 

   

  Ik heb nu al 2 maanden last van incidentele langzame taksterfte.  Het lijkt niet op de ziektes die ik ken appels & peren etc.   Nadat ik vorige maand tot 2x maal toe, de boel er uitgesnoeid had, mag ik weer aan de slag deze week.  Ben nu een tak of 6 kwijt wat de boom makkelijk kan hebben, maar krijg toch een wat ongemakkelijk gevoel er bij nu. 

 9. Mijn ervaringen met de klantenservice van Wedrowski zijn ook positief.  Omdat er wat vochtige grond uit de kartonnendoos lekte, wilde geen Nederlandse koerier mijn pakket op het internationale ontvangstpunt bij Utrecht oppakken voor t laatste traject.  Het duurde wel lang voordat ik daar achter kwam en al helemaal om de locatie te vinden waar dat pakket exact lag.   Na een klacht kreeg ik de verzendkosten in zijn geheel teruggestort.  Ruim genoeg om de benzine te betalen.  

 10. Heeft iemand suggesties welke nummers ik nog mis op mijn Tomatenplagen Bingokaart 2021? Meeldauw bv? Ik heb al aangekruist (in volgorde) : Naaktslakken, Turkse mot, Witte vlieg, Bladvlekkenziekte en nu ook aardig wat Phyto in de kas....     Ondertussen al één heel pond mogen oogsten van 30 kasplanten.

  • Like 3
 11. Hier helaas voor het eerst in alle 7 jaar dat ik een kas heb, bingo met de Turkse mot...... doe je veel moeite om phyto buiten je kas te houden, dan krijg je dit.   Het zijn van die geel/groene allesvretende gladde vrij kleine rupsen, heb daarnaast heb ik ook enkele exemplaren gezien van een bruine behaarde rups.   Het gekke is dat ik eerst bosjes van die beestjes (Turkse mot) uit de plant kon schudden en vernietigen, maar dat ik nu niks meer afvang.  Ondertussen gaat de vraat nog steeds door.... 

  • Like 1
 12. Op 19-7-2021 om 10:26, appelvrouw zei:

  Geen enkele bloem tot nu toe in mijn sechuan peper. Een dorpsgenoot van mij heeft een enorme struik boordevol bloemen en vruchten. Vraag: zou ik een onvruchtbare  hebben? Hoe gaat die van jou @Goldfish?

   

  Zou ik takken van mijn buurman op mijn peper kunnen enten?

  Die van mij, die ruim 2 seizoenen ouder is dan de jouwe Appelvrouw, geeft dit jaar voor het eerst.....   Mellie lijkt dus een enorme bofkont te zijn met haar exemplaar.  Enten: Lijkt me niet onmogelijk, maar geen idee hoe/wanneer etc.   Anders zou je navraag moeten doen bij de leverancier die op dit forum ook actief is.  

  • Like 2
 13. Als het nu 4 juNi zou zijn dan was ik tevreden met hoe mijn planten er nu bij staan (buiten en binnen), maar het is 4 juLi.....  gelukkig duurt het seizoen lang in een kas (tenzij er een plaag binnenkomt doordat mijn automatische dakopeners niet sluiten bij regen op warme dagen).

 14. De vliegen zijn er wel degelijk😒.  Heb er zeker 200 weggevangen in vallen, waar ik had gehoopt op 20.000 eerlijk gezegd.  Ergens hoop ik dat de vorst een verschil heeft gemaakt dit jaar, maar er lag een isolerend sneeuwdek dus verwacht er niet veel van. 

   

  Maar ik ben benieuwd of de tip die je van PawPaw veredelaar Hans K gehad hebt ook bij jou werkt.   De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikte aftreksels van de bast al als natuurlijk insecticide (24 uur weken in een waterbekken).  Niet zo vreemd als je kijkt wat voor anti vraat stoffen daar allemaal in zitten (cel & zenuwbeschadigend).  Bij succes dan gaan mijn 9 Paw Paws volgend jaar ook wat bladeren doneren (hoeveel heb je gebruikt?).

 15. De bloei van Kolomikta is -schat ik- een week of 3 vroeger dan Arguta (en dan 4 weken vroeger dan Issai). Daarmee zijn natuurlijke kruisingen uitgesloten, maar je kan stuifmeel invriezen.  Er zijn meerdere Arguta's die rasonzuiver zijn door de invloed van Kolomikta, zoals een paar exemplaren die ik heb om de oogstperiode te verlengen door vroeger (eind aug/begin sept) al vruchten te hebben.

   

  Arguta's hebben rode bladstelen, Kolomikta's niet.  Verder verkleurt een Kolomikta vrouwtje als Ananasnaya en Sentyabraskaya bij veel zon een klein beetje op de bladpunten, waar een mannetje als Adam veel meer wit en roze zal laten zien.   De verkleuring van de Dr Szymanovski was afwijkend daarvan want daar werden de bladeren eerder een soort donkerrood, maar goed dat exemplaar is al jaren dood dus kan geen foto's meer maken.

   

  Een probleem is dat er zowel Kolomikta als Arguta vrouwtjes zijn die schijnbaar naar ananas smaken en dus elk Ananasnaya heten.

 16. 23 uren geleden, Bertus zei:

  Dat zou wel balen zijn 😠 ..... de bloei is wel precies gelijktijdig met mijn Issai.

  Maar de Issai zal een andere Arguta (en dan wel raszuivere ) niet kunnen bestuiven.  Issai is in staat om zonder bevruchting vruchten voort te brengen, zij het minder dan bij bestuiving door een mannelijke arguta. 

 17. Nuttig nieuws inzake Issai @Reifuan.   Van Vitikiwi (die ik ook heb) wist ik dat wel, maar niet van voorganger Issai (want ik heb wel zaden).  Nu komt dat ook doordat ik ook mannelijke Weiki in de buurt heb en de bloeitijden net genoeg overlappen doordat de Weiki op het Westen staat en de Issai op het Zuiden. 

   

 18. Bij mij is bijna alles uitgebloeid.  Het hangt van het ras af (ik gok dat er zo 4 tot 6 weken verschil kan zitten tussen vroeg en late rassen) en natuurlijk of er een groeizame zomer komt of niet.  Als je nog hele jonge planten hebt, zou ik hooguit een paar bloemen bestuiven om een idee te krijgen van de smaak en de rest verwijderen zodra je ziet dat de bestuiving geslaagd is.  Dat scheelt dan weer energie die beter in de groei van de boom kan gaan zitten. 

 19. Mijn exemplaar is dood en begraven.  Ik ben met Haplo eens dat de struik verrassend productief is over een lange periode, maar de 7 tot 12 euro dat ze kosten ga ik niet nog een keer uitgeven.  Er zijn te veel andere leuke dingen die ik op dat plekje kan zetten.

 20. @weknow  Een van co-auteurs van de publicatie van De Kezel e.a.,  Filip Debersaques (hoofddocent aan de Uni van Gent) heeft samen met een Poolse vakbroeder (die meerdere kiwibes publicaties in het Pools op zijn naam heeft staan) en een andere Belg eind 2019 een nieuw boek gepubliceerd in het Engels.     

   

  Ik heb het boek (25 euro) vanavond besteld nadat ik eerder contact met hem heb gehad.  Helaas wel 16.5 euro verzending naar Nederland er bij.   Ik leen het boek tzt graag een keer aan je uit.  119 bladzijde gewijd aan enkel de kiwibes.

   

  Titel:  Kiwiberry: Actinidia Arguta: Grower's Manual

  • Like 1
 21. Ik deel je vrees wat betreft de buitenplanten Saalk86, die bij mij nu nog staan te verhongeren in P8 potten.  Flinke groeiachterstand en de weersvoorspelling is niet erg fraai.  Ik denk er over om de zaailingen voor buiten eerst over te brengen naar vierkante 11L en 18L potten om die tussen de plantjes in de kas te zetten, zodat ze een boost krijgen.  Dan kan ik ze op een later moment buiten zetten (half ingegraven potten denk ik) wanneer het te druk wordt in de kas, pakweg over een week of 3.     

 22. Dat van die verschillende klonen is dat wat Christiaan de Kezel e.a. een jaar of 8 geleden beschreven in hun boek over kiwi & kiwibes.  Ik meen daar ook die vertaling gelezen te hebben, maar kan het zeker mis hebben, dus ik ga mee met de uitleg van de Tuinprins uit Brabant.  Ik spreek maandag een Japanse tuinliefhebster die in Nld woont, dus zou het ook nog kunnen vragen aan haar. 

 23. Jammer om te horen.   Het probleem met Issai is wel dat het geen stabiel ras is, Issai betekent niets anders dan iets als "''één jarig".  Hierdoor kunnen er ook exemplaren tussen zitten die er net zo lang over doen als de raszuivere Act Arguta, iets wat dacht ik @appelvrouwook overkomen is. 

×
×
 • Create New...