Jump to content

Goldfish

Moderators
 • Posts

  1,667
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Goldfish

 1. Enorm veel overheerlijke Pakistaanse moerbeien geoogst (als bedankje voor buurvrouw die op ons huis gaat passen) en wat Siberische kiwibes, blauwe bes, aardbei en zomerframboos als extraatje.  

   

  Vervolgens tot mijn grote verbazing een kitten en even later een moederpoes aangetroffen in mijn kas.....   Heb er een dekentje neergelegd en een bak water neergezet.  Had ff niks anders voor handen op de volkstuin.  Vervolgens een bericht gestuurd naar een lokale actiegroep die zich ontfermt over zwerfkatten.

  • Like 4
 2. In Gouda betaal ik nu iets van 340 voor 300m2, maar krijg dan wel verenigingsactiviteiten (zoals klaverjassen), een kleine dierentuin en een speeltuin er bij "cadeau". Het is dan ook meer een low-budget Center Parcs waar ik tuinier dan een klassiek volkstuinencomplex zoals het ooit was.   

 3. Wellicht dan toch vogelschade en dan veroorzaakt door een halsbandparkiet die tevergeefs zocht naar zaden (zitten te diep in appels en peren voor hun haakvormige bek), mocht je in een deel van het land wonen waar deze plaagdieren inmiddels gevestigd zijn.

  • Like 1
 4. 3 uren geleden, MSDG zei:

  @Moonsparklehet maakt een groot verschil waar je teelt heb ik opgemerkt. Vorig jaar konden mijn buren thuis ondanks het immens natte weer gewoon tomaten oogsten, niks van phyto gezien. Maar op het complex waar wij een moestuin hebben en het vol met zwakke aardappel en tomatenplanten staat is het bijna niet te vermijden. 

   

  Die waarneming had ik vorig jaar ook.  Aan de overgang van stad naar bos waar de volkstuin ligt (en er altijd wel een paar leden aardappels telen); alles er heel vroeg aan, zelfs phyto in de serre (!).   4km verder op, in het hartje van de stad Gouda in mijn beschutte en warme achtertuin:  pas in oktober aantasting. 

  • Like 1
 5. @acpronk Euh... aan die vriend van je in Den Haag heb ik via jou een Solaris en een Katharina verkocht.  Heb jezelf een oude (tafel)druif, donkerblauw relatief kleine druiven maar wel een goede opbrengst staan, met inderdaad een toets van Bubblegum er in (doordat ie deels afkomstig is van materiaal van de Amerikaanse tak van druiven) dan kan het alleen maar Boskoops Glorie (Glory) zijn.   Dit ras is 25-30 jaar lang zeer dominant geweest op de Nederlandse particuliere markt onder de blauwe druiven die in de open lucht geteeld kunnen worden.  Ondanks de introductie de laatste 10-15 jaar van moderne betere rassen, hoeft iemand zich als eigenaar van dit ras zich zeker nog niet te schamen.   

   

   

 6. @Bazarie Zoals gezegd is daslook hard op zijn retour (de plant leeft alleen in het voorjaar boven de grond).  Gouda is dichterbij dan Amsterdam voor je dus je bent ook hier welkom.   Je kan echter ook naar de Voorstraat in Dordrecht gaan naar de Firma Vreeken.  Daar zag ik vorige week nog plantjes staan.  Maar goed als je een forse hoeveelheid blad nodig hebt, dan ben je duur uit daar.

 7. De Issai wijkt als hybride inderdaad qua uiterlijk wat af van de volbloed kiwibessen, volgens sommige waarnemingen (er blijken meerdere varianten Issai te zijn in omloop).  Wat de Jumbo betreft. het klopt dat er in Kiwibessenland vaak creatief wordt omgegaan met benamingen.  Zeker wanneer je ze koopt bij een partij als Lubera of Vreeken.  Toch is het ras Ambrosia Grande mogelijk de "oer" Jumbo, en is de " Jumbo" later door ontwikkeld (bv een roodkleurige versie , nog groter etc). 

   

  Ken's red is trouwens ook een hybride, zij het wel overwegend "arguta" , ik zou bij daglicht kunnen kijken of die veel afwijkt van de zuivere kiwibessen, maar dacht van niet.

  • Like 1
 8. Issai is stimulatief parthogenocarp, ik zou verwachten dat schudden/tikken genoeg is.   Issai, wordt in waaiervorm op commerciële schaal in Nederland ook wel in kassen gekweekt (Bron: een foto uit het het boek van een Poolse en Belgische wetenschapper, exclusief over kiwibessen) en ik zie ze daar echt niet (gezien de arbeidskosten) rondgaan met een penseel.  Maar wellicht dat men daar insecten inpandig heeft rondvliegen.

 9. Op 26-4-2022 om 22:24, Robert56 zei:

  Hoe zie je dat want ik had wel een Avalon Pride besteld. Nu ben ik wel heel erg benieuwd. Ik had gevraagd aan de leverancier of er wel eens iets mis gaat bij het labelen omdat het alleen maar blad met krulschimmelziekte is.

  Ik heb dat met een halfstam Avalon Pride ook gehad die ik jaren geleden kocht bij fruitbomen.net  Nadat ik twee jaren op rij had met veel (50% of meer) krul had gehad kreeg ik na enige discussie mijn geld netjes terug.   Je bent dus niet de enige die het schip ingegaan is en het kan je dus overkomen bij een leverancier die over het algemeen goed aangeschreven staat. 

 10. @Lsjr33 in Gouda inderdaad ook geen problemen gehad.  De komende twee nachten zijn vergelijkbaar tot een tikkeltje minder fris dus dat moet goed komen. Kan ik vrijdag er een stuk of 40 aanplanten in de kas. Staan nu nog in potten 50cm boven de grond op piepschuim in dezelfde kas.

 11. Mijn kas is 4km van huis, ben er nog niet geweest, maar lokale amateurs maten 2.8 tot 4.8 als minimum in de omgeving, dus ik ga er vanuit dat alles overleefd heeft.  Ik heb daarnaast nog 20 planten aan huis en die zijn OK.

 12. Tot een graad of 5 heb je weinig problemen 's nachts. Ik vrees wel voor de nacht die nu invalt.  Met 2 a 3 graden op 1.5m hoogte zit je op plantniveau met vorst.  Omdat ik geen zin had alles terug te slepen van de volkstuin naar huis (4km, 80 planten) , staat alles nu op een verhoging in een afgesloten kas te bibberen. Ben er niet heel gerust op. Als ze niet doodvriezen heb ik vermoedelijk wel een groeivertraging van een week te pakken. 

  • Like 1
 13. 3 uren geleden, Lia56 zei:

  Wat veel soorten tomaten...lijkt mij heerlijk al die verschillende smaken..

  Ik moet de boel nog sorteren, maar ik houd ongetwijfeld planten van een paar aparte rassen over. Dus als je nog plek hebt in de kas of de tuin en je de afstand Vlaardingen - Gouda kan overbruggen, dan zet ik er deze week een stel voor je klaar.  Op 12 en 13 mei ben ik in Sliedrecht en of Dordrecht als alternatieve locatie van overdracht. 

  • Like 2
 14. Oprichter en webmaster @Jorg doet dit al meer dan 10 jaar uit liefde.  Ook de moderators, waarvan we er best wel gehad hebben over de jaren, doen dit om niet.  Een glimlach of een bedankje is gratis, maar voor ons onbetaalbaar om te ontvangen.

  • Like 15
 15. Dat lijkt me wel, maar een kas is in de winter hooguit 1 graad warmer dan de buitenlucht.  Ik weet dus niet wat er gebeurt onder-5c.   Volgens Wikepedia is de plant zelfs verwilderd op sommige plaatsen in Nederland en Belgie.  Of dat dan overblijvende planten zijn of een kwestie dat de plant vanuit zaad weer opkomt is niet duidelijk.   Volgens de database van Pfaf is de plant (Peruviana) zelfs geschikt voor zone 8 zij het kwetsbaar bij vorst, de klimaatzone waar het grootste deel van de Lage Landen zich in bevindt.   

×
×
 • Create New...